Heidelberg Wiesloch-Walldorf Fabrika’sında 25 Eylül 2023 günü gerçekleştirilin etkinlikte 20 ülkeden matbaacılar yer aldı. Heidelberg Türkiye de Genel Müdür Selkut Engin Başkanlığındaki 7 kişilik geniş bir ekiple ve 12 Türk matba temsilcisi ile etkinliğe katıldı.
Heidelberg Ticari Baskı Günü etkinliğinde demolar yanında matbaacılar fabrika turu da yaptılar. Tüm makinelerin montajlarının yapıldığı 6. Salon’da montajdan çıkan makineler testleri yapılarak sevk ediliyorlar.
Eylül ayının önemli etkinliklerinden biri de Heidelberg tarafından Wiesloch-Walldorf Fabrika’sında gerçekleştirildi. 25 Eylül 2023 günü 20 ülkeden matbaacılar Heidelberg Ticari Baskı Günü etkinliği için Heidelberg şehrine geldiler. Ticari baskı tarafındaki Türk Matbaa temsilcileri de Frankfurt üzerinden Heidelberg’e ulaştı. Etkinlikte Heidelberg Türkiye, Genel Müdür Selkut Engin Başkanlığında 7 kişilik bir ekiple Türk matbaa temsilcileri ile birlikteydi.
Şehir merkezini ve tarihi Heidelberg Kalesi’ni gezen matbaacılar akşam Kulturbrauerei Heidelberg Restoranı’nda diğer ülkelerden gelen gruplarla kalabalık bir yemek etkinliği ile günü sonlandırdılar. Matbaacıları ertesi gün yoğun bir program bekliyordu. 26 Eylül sabahı gruplar Heidelberg’in Wiesloch-Walldorf Fabrika’sındaki 11. Salona transfer oldular. Heidelberg’in bütün makine portföyünün bir arada bulunduğu 11. Salon genişletilmiş bir demo merkezi.
Günün programda, Esneklik Turu; Başarı için işinizi farklılaştırın, Farklılaşma Turu; Otomatik Tek Geçiş Esnekliği; Versafire baskı makinelerinin ve Prinect Digital Frontend’in en son yenilikleri başlıklı sunumlar ve demolar vardı.
Sunumlarda “Baskı endüstrsinin lider firmaları olarak burada olmanızdan mutluluk duyuyoruz” denilerek karşılanan gruplara, yeni ilhamlar, yeni fikirler ve yeni iş modelleri gösterildi. Sektörün birincil ve genel sorunu olan yetenekli ve becerikli iş gücüne sahip operatörlerin azalması ya da bulunamaması ve ikinci bir sorun olan rekabet edebilmek için fiyat beklentilerinin karşılanabilmesi, maliyetlerin düşürülmesi, daha hızlı çözüm ve hizmet verebilmek için otomasyon ve dijitalleşme üzerinde duruldu. Heidelberg “rekabet için anahtar noktalar, dijitalleşme ve otomasyon. Bir işin tamamlanması için birçok temas noktası var. Amacımız manuel temas noktalarını azaltmak. Bu da yazılımlarla mümkün” diyor. Etkinlik boyunca yapılan demolarda da bu temalar üzerinde duruldu.
Vurgulananlar
Sunumlarda yapılan değerlendirmelerde özetle şu noktalara vurgu yapıldı: “Covitten bu yana işler hızlandı. Müşteri işini hemen istiyor. Bu büyük değişimlerden biri. Belli işler dışında işlerin hangi teknoloji ile basılıyor olması müşteriler için çok da önemli değil. En önemli nokta en kısa sürede ürünü kaliteli bir şekilde müşteriye teslim edebilmek.
Dünyada kağıt fiyatları yükseldi ama matbaa çıktı fiyatları stabil. Üretim maliyetleri yükseliyor. Aynı zamanda çalışan yetenekli operatörler bulunamıyor. Mevcut çalışanlar ise yaşlı ve arkadan gençler gelmiyor. Şu anda dünyada bu işi yapanların yaş ortalaması 58. Tabii bu tecrübeyi de kaybetmek istemiyoruz. Artık üretimde robotlar işin içine girdi. Tirajlar ciddi anlamda aşağıya iniyor ama baskı için sabit bir hazırlık maliyeti var, işçilik maliyetleri yükseliyor ve fire vermemeniz gerekiyor. Baskı her geçen gün pahalı hale geliyor ve müşteri de ödediği bu yüksek bedelin karşılığında değerli bir şey almak istiyor. Baskıda çok geniş aplikasyonlar var artık. Küçük kutular üzerinde bile birçok uygulama mümkün. Bu tür işleri dijital baskı makineleri ile gerçekleştirebilirsiniz ve bunları ilk siz üretirseniz, ilk olduğunuz için de kârlılık yüksek olacak.
Her yıl tirajlar %4 oranında düşmekte ama dijital baskı tarafında iş çeşitliliği artmakta. Az sayıda basılan işlerde yüksek kâr marjları var. Dijital baskı ile üretilen az sayıdaki basılı ürünlerin toplam satın alma maliyetlerinin düşük olması ve çok farklı baskı altı malzemeleri ile üretim yapılabilmesi dijitalin tamamlayıcı bir makine olmasını sağlıyor. Tonerli sistemler bu anlamda pazarda yükselmekte. Talebe bağlı olarak az sayıda da olsa basılı ürünü kişiselleştirmek, farklılaştırmak, lakla, vernikle ve özel renklerle süslemek dijitalle mümkün.
Tirajlardaki bu genel düşüş dijital baskı makinelerine ilgiyi arttıracak. Bu kaçınılmaz bir durum. Dijital baskı her yıl büyüyor. 2028’e gelindiğinde küçük işler bu tip makinelerde daha kârlı hale gelecek. Baskıya ne kadar değer katabilirseniz satış fiyatınız da o kadar yükselecektir. Bu dijitalde de ofsette de böyle. Şu anda böyle bir fırsat var.”
Ardından SebastianSchwarz ekliyor: “Entegre iş akışı, bağlantılı ekipman ile akıllı matbaa haline gelebilirsiniz. Üretkenlikte en yüksek potansiyel iş akışı ile sağlanacaktır. Dijitalleşme önemli. Online siparişinizi iş teslim edilene kadar iş akışınız üzerinden takip edebilmelisiniz. Analiz ve raporlamadan kıyaslamaya, teslimata kadar işinizi otomasyonla takip edebilmelisiniz. Heidelberg makine, ekipman ve yazılımları bunu size sağlar”.
Sunumlar
Sunumlar Versafire Dijital baskı makinesinin yeni versiyonunun tanıtımı ile başladı. 2400 x 4800 dpi çözünürlüğe sahip makinede renk kontrolü ve register geliştirilmiş. Banner baskı boyu 33 x 96 cm’ye çıkmış ve ön arka baskı yapılabiliyor. Sistemde kağıt tanıma modülü var. Baskı öncesi kağıt okutularak set edilebiliyor. Geliştirilmiş Prinect ile açılış hızlanmış. Kalibrasyon otomatikleştirilmiş. Makine dahili spektrometre ile renk kaydı yapabiliyor. Yeni Versafire’ın aylık 1 milyon 700 bin baskı kapasitesi var.
Makineler 44 – 470 gr aralığında medya kullanabiliyor. Versafire LV’de 5. baskı ünitesinde 7 renk seçeneği var (beyaz, dijital lak, neon sarı, neon pembe, görünmez kırmızı, altın, gümüş). Toner geliştirilmiş. Aynı hacimdeki tonerle %10 daha fazla baskı alınabiliyor.
Heidelberg’e göre “ofset baskı makinaları dijitaldan 30 kat daha verimli ama dijital baskı makinaları üretim rakibi makineler değil. İş modelinize göre tercih edilecekler. Uzun tirajlarda ofset, kısa tirajlarda dijital tercihi yapılabilir. Dijital baskı makineleri işinize esneklik katıyor ve iş modelinize göre daha kârlı ve hızlı üretim yapmanızı, talep üzerine baskı yapmanızı sağlıyor. Dijital için çok doğru bir zaman.”
Demolarda öne çıkanlar
Heidelberg Ticari Baskı Günü etkinliğinde her demoda vurgulanan otomasyon, dijitalleşme ve entegrasyon sektörün önündeki temel sorunları aşmada bir reçete olarak öne çıktı. 35×50’den 70×100 ofset baskı makinelerine; kesim ve katlama makinelerine kadar tüm makinelerin birbiri ile konuşabilmesini sağlayan Prinect Akıllı Matbaa olma yolunda önemli bir araç.
SX 52, CX75 ve SX 75
SX 52 ve CX75 ofset baskı makinelerinde katma değerli baskı demoları yapıldı. Basılan işin üzerine 2 ayrı lak üst üste basılarak kum efekti elde edildi. 2 lakın üst üste gelmesi tepkime ile kum efekti oluşturdu. Heidelberg istenirse Genel Merkezde uygulama eğitimleri de verebiliyor.
Sınıfında çok yetenekli ve kompakt bir ofset baskı makinesi olan Speedmaster CX75’in C-Format (53×75) ve F-Format (60,5×75 cm) seçenekleri var. Kumanda masası aynı büyük makinelerdeki işlevlere sahip. Bu makinenin demosunda 4 renk kalın gramaj UV bir baskı yapıldı. Baskı sırasında yazılım bütün süreci kontrol ediyor. Makine 0,03 – 0,8 mm arası malzeme işleyebiliyor, renk kontrolu yapıyor. Renk ölçümleri kumanda masasında Prinect Axis Control’le yapılıyor. Yıkamalar full otomatik ve 3 standart yıkama programı var. Operatörün tercihlerine göre 9 yıkama programını daha set edebiliyor.
SX75 de birçok işe uygun bir makine. Otomasyon üst düzeyde ve hızlı bir makine. Bu makine ile karton ve etiket gibi alanlara girilebileceği belirtiliyor.
CX104
CX104 dünyanın en popüler ofset baskı makinesi olarak tanıtıldı. Makinede inline renk ve register kontrolü var. Transfer kazanları geniş olduğu için kalın gramajlar rahat işlenebiliyor. Heidelberg makinelerinde yanlarda ışıklı renk barları var. Renk yeşil olunca makine işi girmiş oluyor. Demo makinesinde full otomatik kalıp değimi de gösterildi. Prinect yazılımı ile tüm baskı süreci kontrol ediliyor. Makine ile UV, Led UV, Klasik UV baskı yapmak mümkün.
CX104’de lak kalıbı değiştirmek çok kolaylaştırılmış. Bu makine için yeni bir lak kalıbı değiştirme modülü tasarlanmış. Değişim 1 – 1,5 dakikada gerçekleştirilebiliyor. Makine üzerinde baskı sırasında renk kontrolleri yapılıyor ve sapma varsa operatörün müdahalesine gerek kalmadan düzeltiliyor.
SX 102 ile esneklik
SX102 her tür ticari matbaa için güvenilir bir yatırım ve operatörlerin üzerindeki baskıyı azaltan bir makine. Etkinlikte SX102 6 + lak ve Stahl Folder KH opsiyonları kullanılarak, şirket olarak nasıl daha yüksek gelir elde edebileceği gösterildi.
İlgi odağı XL106-8-P+L ofset baskı makinesi
Heidelberg Ticari baskı günleri etkinliğinin en çok ilgi çeken makinesi 8 renkli XL106-8-P+L ofset baskı makinesi oldu. Bu makinede yapılan demoda özellikle kalıpların üst taraftaki raylı robot mekanizması ile yüklenmesi ve tam otomatik kalıp değişimi demoya özel bir görsellik kattı. 18 000 tabaka saat hızında basılan formalar hemen önündeki Stahl Folder kırım makinesinde kırıldı. XL 106’nın yeni versiyonu şimdiye kadarki en akıllı speedmaster olarak tanımlanıyor. Tüm baskı süreci otonom ve nevigasyonlu. Makinede 1 dakikanın altında Auto Plate XL 3 ile kalıplar değiştirilebiliyor. Aynı zamanda mürekkep üniteleri, blanket ve silindirler yıkanabiliyor. Çıkışta hatalı olarak işaretlenen tabakalar otomatik olarak ayrılıyor. Temiz baskıya geçiş Prinect Inpress Control 3 ve Akıllı Mod ile 30 tabaka.
Stahlfolder kırım katlama
1944’de kurulan firma sonrasında Heidelberg bünyesine katıldı. Makinenin üzerinde çok fazla otomasyon var. A4 forma kırımını saatte 12 bin hızla yapabiliyor. İnce ve kalın gramajlar 14×12 cm ebada kadar işlenebiliyor. 120 cm istif yüksekliği operasyonel kolaylık sağlıyor. Her ünitede farklı katlamalarda 4-6 kırım yapılabiliyor. Kırım makinesi üzerindeki bir robot sistemle bir taraftan da formaları presleyip çevirerek konveyör banda aktarıyor.
Polar PACE Sistemi
Polar PACE Sistem bir bıçaktan çok öte. Robot kağıt bloğunu alarak havalandırıp düzeltiyor ve havasını alıyor. Gerekirse bloğu döndürüp arka tablaya gönderiyor. Oradan bıçağın içine alınan blok işleniyor. Kesilen iş yana alınıp ardından paletlere aktarılıyor.
Ticari Matbaalar için ambalaja giriş, MK Easymatik
Bu makine kesim sonrası ayıklama yapabiliyor. İstenirse opsiyonel olarak makas ayıklaması da mevcut. Ayarlar çok kolaylaştırılmış. Beslemede itici ve çekici var. İnce gramajlarda ve inmould baskı işlerinde vakum yapılabiliyor. 7700 tabaka /saat hızda çalışan makinede çıkışta araya kağıt atılabiliyor. Küçük ebat işler için de küçük kesim aparatı var.
Diana yan yapıştırma
Kesimi yapılan işler Diana yan yapıştırmada işlendi. Makinenin hızı 300m/dakikaya kadar çıkabiliyor. Bu işlem sırasında titreşim olmaması sağlanmış.
Heidelberg destek paketleri
Heidelberg destek paketleri ile de işletmelere bir hizmet sunuyor. Bunlar, Video desteği, bakım yöneticisi desteği, Performans danışmanı yazılımı (makinede baskı sırasında kontrolleri yapıyor ve gerekli uyarılarla yönlendiriyor), online eğitim hizmeti gibi destekler.
Heidelberg Ticari Baskı Günü Etkinlik Programı’na katılanlardan görüşler
Elif Uzunpınar (Ertem Basım Yayın Dağıtım)
Heidelberg Ertem Basım’ın iyi bir partner ve çözüm ortağı. Tüm tabaka ofset makinalarımız Heidelberg. Sürekli yenilenen teknolojisi, çözüm odaklı yaklaşımlarından ve servisinden de memnunuz. Ticari Baskı Günü etkinliğine Heidelberg’le çalışan bir firma olarak zaten olumlu düşüncelerle gelmiştim. Drupa 2016’dan bugüne kadar Heidelberg yeni teknolojik makinalar geliştirmiş. Gerçekten sektörün ihtiyaçlarının karşılık bulduğunu görüyorum. Yeni nesil personel yetişmemesi sektörün temel sorunlarından. Heidelberg teknolojik yeniliklerle insan ihtiyacını da azaltmış.
Demolarda en çok Heidelberg Speedmaster XL 106 8P’deki otomasyon dikkatimi çekti. Bizde SX 102 8P Cutstar ve Prinect Inpress Control (Renk Ölçüm Sistemi) devreye girdikten sonra verimlilik farkını görmüştük.
Sektörden meslektaşlarımızla bir arada olmak pozitif bir ortam yarattı. Sektöre dair düşüncelerimizi, sorunlarımızı paylaşma fırsatımız oldu. Bence çok faydalı, verimli güzel bir seyahat oldu. Tüm Heidelberg ekibine misafirpeverlikleri için teşekkür ediyorum.
İlyas Karademir (İmak Ofset Basım Yayın)
Heidelberg firmasının Almanya’daki fabrikasında düzenlemiş olduğu etkinliğe katılmak benim açımdan faydalı oldu. Heidelberg Türkiye ekibinin yakın ilgi ve alakasına çok teşekkür ediyorum. Amacım yenilikleri yerinde görmek, baskıya giriş çıkışları incelemek, yapılan deneme baskılarının izlemek ve bilgi almaktı, işten işe geçişlerin kısa sürede yapıldığını gördük.
Almayı düşündüğümüz sekiz renk XL 106 makineyi de görmek, incelemek istiyorduk. Bunun yanında CtP, katlama makinelerindeki yenilikleri de görmek benim açımdan faydalı oldu. İki makine yerine bir makine ile aynı kapasitede, aynı verimi nasıl alabiliriz, bunu incelemek istedim. Arkadaşlar demolar yaptılar ve bunları gösterdiler.
Zaten Heidelberg ile XL 106 için devam eden görüşmelerimiz var. Şu anda fiyat bizim için çok yüksek uygun şartlar oluşursa almayı düşünüyoruz. Yine amacımız bu makinada kullanılan otomatik kalıp takma sistemini görmek, çalışma sistemine bakmaktı, onu da gördük. Bu sistemi biz kullanabilir miyiz, bizim için uygun mu diye düşünüyoruz. Sistem olarak güzel, ancak piyasada bir benzeri yok, oturmamış bir sistemi almak bizim için şu an uygun gözükmüyor.
Bir yandan, yetişmiş, kalifiye insan bulmak çok zor; diğer yandan makinelerimizi birer birer yenilemek istiyoruz. Japonya’dan sipariş vermiş olduğumuz 5 rekli LED’li makinemiz Kasım ayının sonunda gelmiş olacak.
Elimizdeki sekiz renk makineyi yeni bir makineyle değiştirmek istiyoruz. Hem eleman sıkıntısı hem de iki makine yerine tek makine ile aynı verimlilikte çalışmak önemli. İki vardiyada iki makinede dört kişiden sekiz kişi çalışıyor. 18 bin tabaka/saat hızında tek makinede dört kişi ile aynı verimliliği alabiliriz diye düşünüyorum. Bunun gibi organizasyonların faydalı olduğunu gördüm.
Fatih Çolakoğlu (Levent Ofset)
Levent Ofset olarak biz de yıllardır özellikle baskı ve baskı sonrasında Stahlfolder kırım makineleriyle Heidelberg kullanıcısıyız. drupa öncesi bu organizasyonun gerçekten büyük bir faydası olduğuna inanıyorum. Bazı yatırımlar düşünüyorduk. Bizim için faydalı bir tur oldu. Öncelikle Selkut Engin Bey’e ve tüm ekibine teşekkür ediyorum.
Heidelberg teknolojik olarak büyük bir gelişme göstermiş. Yapay zekâyı çok güzel entegre etmiş ki basım sektörünün buna ihtiyacı var. Hele Türkiye için çok daha fazla ihtiyaç var çünkü eğitimli insan bulmak çok daha zorlaştı. Zaten ülkemizde bu sektörün eğitimi yok. Bu entegrasyon ile belki de Türkiye’de matbaacılığı bir kat yukarıya taşıyacak bir yapı haline getirmiş Heidelberg. Bir kez daha teşekkür ediyorum. İleriye dönük yeniliklere de kapı açmış durumda. Altını çizerek belirtmek istiyorum, eleman sorunu Türkiye’de büyük bir sorun. Herkes birbirinin elemanına el atmaya çalışıyor. Demolarda izledik, renk olsun, operasyon olsun tamamen yapay zekâ ve yazılım ile bu soruna da çözüm getirilmiş durumda. Sadece malzeme yüklemek ve indirmek dışında bir iş kalmamış.
Benim için en enteresan olan XL 106 4+4 ofset baskı makinesinde kalıpların otomatik taşınması ve yüklenmesiydi. Bu seri üretim için önemli. Bu teknolojiyi diğer alt seviyedeki makinelere de uygulamış durumdalar ve bu matbaaların zaman – para denkleminde önemli bir faktör. Türkiye’de tirajları hızla düşen işler var ve hızlı iş değişimi adına çok önem teşkil ediyor.
Stahlfolder TH 82-P de etkileyici bir makine. Özellikle formaların üst üste çıkması makinenin performansını iki kat arttırmış. Gelecekte Türkiye piyasasına bu makinenin de rahatlıkla gireceğine inanıyorum.
Kadir Bayram (Matsis Matbaa Hizmetleri)
Matbaamızda 2022 model bir XL makinemiz var. Buradaki makinelerin daha teknolojik donanımlı, daha yenilenmiş olduklarını gördük. İş gücünü azaltacak teknolojilerle donatılmış yeni makine demoları izledik. Bunun yanında, kırım katlamasından, bıçağından baskı makinelerine kadar demolar izledik ama en etkileyicisi baskı makineleriydi. Özellikle sekiz renk XL 106’nın otomatik kalıp beslemesi, aynı anda kalıpların yüklemesi, baskıya girmesi göz alıcıydı.
Matbaacılık yoğun bir tempoda geçen bir iş. Bu tür organizasyonlarda matbaa sektöründe iştigal eden yeni insanlarla tanışmak güzel. Sosyal anlamda da güzel ve verimli bir seyahat oldu.
Ömer Kölemen (BRY Birey Eğitim Yayın Basım)
Heidelberg’e yaptığımız bu gezi izlediklerim beklentimin daha üstünde. Özellikle fabrikayı gezdirmeleri, işleyişi, yapım aşamalarını göstermeleri çok güzel. Kullandığınız ürünü detaylı şekilde görmenizi sağlıyor.
Biz web ofsetçiyiz, web işimiz için daha faydalı oluyor ama tabaka ofset sektörü de çok gelişmekte olan bir sektör. Baskı kalitesini, avantajlarını görme fırsatımız oldu. Çok güzel bir geziydi.
Babam Remzi Baybars Kölemen emekli oldu ve ben iki buçuk senedir işin başındayım. Bu yüzden sektörü tanımak için bu etkinlik güzel bir fırsat oldu.
Selim Evyapan (Servet Ofset)
Öncelikle Heidelberg firmasına böyle bir davet organizasyonu için teşekkür ediyorum. Babam on yıl önce bir Heidelberg turuna katılmıştı ve on yıldır bana hep aynı şeyi söylüyordu: “Bir gün mutlaka Heidelberg’i gez. Sektörün nasıl geliştiğini, ilerlediğini amiral firmada görmen gerekiyor.”
Yaklaşık 1 milyon metre karelik üretim tesislerine sahip olan sektörün devinde gezmek gerçekten özellikle benim gibi bu işin daha başında, pişme aşamasında olanlar için ufuk açıcı oldu. Demo bölümü çok verimli oldu. Sektörün nereye evrildiğini gördük. Biz ofsetçiyiz. Üç Heidelberg ofset baskı makinemiz var. Üçünden de hâlâ verim alıyoruz ama bunların maliyetleri değişkenlik gösteriyor. Bugün demo salonunda yapılan demolarda çok verimli, faydalı bilgiler verdiler. Geleceğe dönük bakmayı gösterdiler. Yeni baskı sistemlerine entegre olmamız gerektiğini çok daha iyi anladım. Bu makinelerle, bu şekilde niş ve spesifik ürünler basabilirsiniz diyerek bizim bakış açımızı değiştirdiler. Bu etkinlik iki gün bile olsa, bu iki gün benim için üniversite mezuniyeti gibi oldu.
Bu etkinlikte isimlerini bildiğim ama kendilerini tanımadığım firma temsilcileri ile tanıştık. Bu çok güzel bir sosyal buluşma oldu bizim için. Genellikle çok daha tecrübeli insanlar gelmişti, benim yaşım 32 olduğu için daha bu işin başındayım. Burada firma sahiplerinin tecrübelerinden yararlanmak çok faydalı oldu.
Emre Uysal (Emsal Basım)
25-26 Eylül Heidelberg gezimiz, hem yoğun tempodan kurtulup nefes almak, başka şehirlerdeki meslektaşlarımızla tanışıp fikir alışverişinde bulunmak ve yeni teknoloji makineleri inceleme fırsatı oldu bizim için.
Makine ve malzeme satıcılarının bu tür etkinlikleri daha fazla yapması sektör için bence oldukça faydalı. Heidelberg Türkiye başta olmak üzere tüm Heidelberg ailesine teşekkür ederim.