‘Dijital Dönüşüm’ temalı Gallus standında daha uygun maliyetli Gallus One (G1) dijital baskı makinesi, Gallus ECS 340’ı Gallus Labelfire 340’da dönüştüren dijital baskı ünitesi (DPU) ve yeni Heidelberg müşteri portalı tanıtıldı
Heidelberg Gallus Labelexpo Europe 2023’te standında Gallus One (G1) dijital etiket baskı makinesini sergiledi. Labelfire dijital etiket baskı makinesinden daha uygun maliyetli, CMYK + beyaz baskı yapabilen Gallus One (G1)’in yanı sıra Gallus ECS 340’ı Gallus Labelfire 340’da dönüştüren dijital baskı ünitesi (DPU) ve yeni Heidelberg müşteri portalı tanıtıldı.
Heidelberg Türkiye Teknik Birim Yöneticisi İsmail Sönmez, Gallus standında sorularımızı yanıtladı.
- Labelexpo’yu bu yıl nasıl buldunuz? Ziyaretçi profili ve genel atmosfer hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Fuar hareketli başladı. Ziyaretçi profili ülkeden ülkeye değişiklik gösteriyor. Türkiye’den maalesef ziyaretçi yoğunluğumuz daha az görünüyor. Politik sebeplerle vize alma sıkıntısından dolayı sorun yaşıyoruz.
Fuarda farklı stantlar var. Bütün firmalar kendi makinelerini tanıtmaya çalışıyor. Bu çerçevede bizler de Heidelberg ve Gallus ortaklığı olarak fuarda yeni dijital makinemizi sergiliyoruz. Daha önce 7 + 1 (7 renk + beyaz) olarak Labelfire makinemiz mevcuttu. Makinemiz hâlâ mevcut ama daha farklı sektörlere hitap edebilmek için CMYK+ beyaz olmak üzere daha sadeleştirilmiş makine ihtiyacı doğdu. Bu sebeple burada G1’i öne çıkararak tanıtmak istedik.
Sektör tabii ki daha fazla dijitale kayıyor. Dolayısıyla bizler de dijitale daha fazla yoğunluk vermek istiyoruz. O sebeple farklı makineler değil, sadece dijital makinemizi buraya getirdik. Stantta sadece dijital etiket makinemiz var ama tabii ki farklı talepler de alıyoruz. İsviçre’de bir demo merkezimiz var. Demo merkezinde farklı makineler çalışır durumda. Bir ay önce bir etkinlik vardı. O etkinlikte diğer makinelerimiz zaten tanıtıldı.
Daha detaylı bilgi almak isteyen müşterilerimizi merkezimize yönlendiriyoruz. Bir şekilde organize olup oradaki makinelerimizi de tanıtıyoruz.
- G1’in öne çıkan özellikleri neler?
G1 Oldukça sade, kullanımı çok kolay bir makinemiz. Bu makinenin öncüsü, yaklaşık 8 yıl önce Labelfire adı ile piyasaya girdi. Labelfire 7 + 1 (beyaz) renk bir makine ve üretimi devam ediyor. Bazı müşterilerin yedi renge ihtiyacı olmayabiliyor. Pazarda CMYK ile basılabilen işler de mevcut. Değişken datanın çok yoğun olduğu işler de CMYK ile basılabiliyorsa neden daha fazla renge ihtiyaç duyulsun? Bu konfigürasyon makinenin fiyatını düşürüyor. Daha düşük fiyatla dijital baskı yapabilme olanağı sunuyor.
- Üretim maliyetleri açısından bir değerlendirme yaparsanız durum nedir?
Dijital makine tabii ki dijital kafalar demek. Asıl önemli olan dijital kafalar, Samba dijital kafalar Fujifilm’den temin ediliyor. Onların maliyetleri tabii ki var ama G1 diğer dijital makinelerle, Labelfire ile da kıyasladığımız zaman oldukça uygun fiyata geliyor.
Gallus One’ın hızı 4+1 baskıda rahatlıkla dakikada 70 metre’ye çıkabiliyor. Bu 70 metre, CMYK baskı yaptığımız zamanki hızımız. Beyazla da bu hıza çıkılabiliyor ama tabii ki farklı opsiyonlar var. Yoğun bir baskı yapmak istersek hızımız ona bağlı olarak düşebiliyor.
Makinede, baskı ünitelerinden sonra kurutma da mevcut. Dolayısıyla onlarla istediğimiz baskı kalitesine rahat bir şekilde ulaşabiliyoruz. Makinede özel Inspection (kalite kontrol) sistemi mevcut. Baskı esnasında baskıyı kontrol edip renk sorunu olup olmadığının teyidini yapıyor. Gerekirse üstüne düzeltme yapabiliyor. Oldukça başarılı bir makinemiz.
- Baskı altı malzeme yelpazesi, malzeme kalınlığı ve gramaj aralığı nasıl?
G1 ile her türlü malzemeye baskı yapabiliyoruz. Malzeme seçmiyor. Malzeme en başta makinaya tanıtıldıktan sonra o malzemeye bağlı olarak en ideal koşulları kendisi oluşturuyor. O malzeme için en iyi koşulları hafızasına alıyor. Ondan sonra baskıya geçiyoruz. Bir ay sonra, 2 ay sonra, bir yıl sonra da o malzemeyi taktığınız zaman malzeme seçeneğinden o malzemeyi seçiyorsunuz. Makine o malzemeyle en iyi baskıyı hangi koşullarda yapması gerektiğini bildiğinden en mükemmel baskıyı verebiliyor.
Labelfire’da 50 ile 350 mikrona kadar baskı yapabiliyoruz. Bu özellik G1’de de mevcut.
- Türkiye’den ziyaretçiler ile görüşmelerinizde hangi konular öne çıkıyor?
Sektör dijitale daha fazla yönelmek istiyor. Çünkü dijitalin avantajları çok. İlk yatırımı belki yüksek olabilir ama daha sonrasında kalıp ihtiyacı, çalışan ihtiyacı, ön hazırlıklar ortadan kalkıyor. Sadece Prinect ön hazırlığının ardından işi direkt baskıya gönderiyorsunuz. Bir kişi Prinect iş akışında, bir kişi makinede toplamda 2 kişiyle her türlü baskıyı yapabiliyorsunuz. Kapsamlı, bütüne yönelik hesaplamalar yapıldığı zaman çok kısa sürede kendini amorti ettiğini görebiliyoruz. Özellikle müşterilerin kısa tirajlı değişken işleri mevcutsa dijital bir hayli avantaj sağlayabiliyor.
- Türkiye’de değişken datalı işler yaygınlaştı mı?
Markette aynı markanın farklı şampuanlarını görebiliyoruz. Zeytinyağlısı, lavantalısı ile bir şampuan markasının etiketlerini tek bir data halinde makineye gönderdiğiniz zaman farklı kalıplara gerek kalmıyor. Farklı boya değişikliklerine gerek kalmıyor. Makine hepsini bir kerede atıyor.
Yani değişken data baskısını sadece barkod olarak algılamamak gerekiyor. Renk farklılıkları da değişken olarak algılanabiliyor.
Dünya genelinde biraz daha iş gücü azalsın isteniyor. İlk defa işe girenler, daha kolay işler yapma eğilimindeler. İşverenler de bunun farkındalar, daha az iş gücü gerektiren makinelere yönelmek istiyorlar. O sebeple dijital makineler şu anda çok popüler durumda. Kısa tirajlar için de seçenek zaten dijital baskı.
Renk sayısının çok önemli olmadığı işlerde G1 çok avantajlı bir makine. CMYK + beyaz ile her türlü baskıyı rahat bir şekilde yapabiliyoruz. Girişine, çıkışına isteğe bağlı birer adet flekso ünitesi ilave edebiliyoruz. Eğer flekso ile ilgili bir talep yoksa maliyet oldukça aşağı düşüyor. Makinemizin yükleme bölümünden sonra web temizlik bölümü mevcut. Malzemenin üzerinde toz kalıntı kalmasını istemeyiz. Çünkü dijital kafalarımız oldukça hassas ve kâğıda çok yakın, 0,6 mm uzaklıkta duruyor. O sebeple kâğıt temizleme yeri mevcut. Bazı malzemeler koronasız olabiliyor. Korona baskı kalitesi mevcut. Kâğıdı ortalayabilmek için bir ünitemiz mevcut. Ek yapıldığı zaman eki tespit etmek için ayrı bir ünitemiz mevcut. Daha sonra dijital bölüme geliyoruz. Beyaz ve CMYK olarak baskı yapılıyor. Beyazın örtücülük anlamında iki seçeneği var, performans beyazla 70 metre/dakika baskı hızına çıkabiliyoruz. Serigrafi baskıyla aynı yoğunlukta baskı yapabiliyoruz. Beyazın pigmentleri diğer renklere kıyasla çok yoğun. Makinemiz kameralarla donatılmış ve baskı esnasında baskıyı kontrol ediyor. Bir problemle karşılaşıldığında tek butonla ekrandan sorun düzeltilebiliyor. Ekranda bunları görebiliyoruz. Gerekirse makineyi durdurup tüm baskıyı kontrol edebiliyoruz. Çok kullanışlı bir makine.