Firma sahibi Yaman Ali Fırat, Labelexpo’ya yetişmeyen yeni ve çok farklı fonksiyonu olan makineyi Avrasya Ambalaj İstanbul 2023’te sergileyeceklerini belirtiyor.
Etiket baskı makineleri, kalite kontrol makineleri, yardımcı ekipmanlar konusunda yerli üretim ve ithal ürünleriyle faaliyet gösteren Yaman Matbaa Makinaları, verilen takvimde yetiştiremediği için Labelexpo’da sergileyemediği yeni makinesiyle Avrasya Ambalaj İstanbul fuarına katılacak. Labelexpo Europe 2023’te 3. salonda ziyaretçilerini ağırlayan Yaman Ali Fırat Matbaa Haber’in sorularını yanıtladı.
- Bu yıl fuarda makine sergilemediniz. Tanıttığınız ürünleriniz ve fuarın ziyaretçi profili hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Labelexpo 2019’dan 4 yıl sonra herkesin beklentisi artmış durumda. Büyük bir katılımcı kitlesi var. Özellikle Uzak Doğu’dan inanılmaz derecede çok katılımcı var. Bir de çok benzer makinelerden getirmişler. Bu fuara gelen ziyaretçiler de belli. İlk gün biraz sıkıntı oldu ama ikinci ve üçüncü gün iyi geçti. Zaten üçüncü gün gelen beş altı müşteri için fuara katılmıştım.
Bizim 2022-2023 ihracatımız oldukça iyi. Beklediğim kişilerden ikisi ile görüştük. Anlaşmayı yaptık. Bu sene makine getiremedik çünkü yüklemeyi çok erken istediler. Makine ancak ayın 25’inde tamamlanabiliyordu, erken istedikleri için getiremedik. Çok özel, güzel bir makine yaptık. Avrasya Ambalaj’da o makineyi sergileyeceğiz. Farklı, şov amaçlı, değişik fonksiyonlu bir makine. Diğer makineleri getirmek istemedim. Onlar zaten bilindik makineler. 2025’te yine güzel bir stantta, Barcelona’da olacağız.
- Fuar organizasyonuyla sorunlar yaşadınız mı?
Stant hazır değildi, önce anlaşmanız yok dendi, sonra anlaşmayı buldular. İyi ki erken gelmişim. Masalar geç geldi, buzdolabı kalmamış, buzdolabı veremediler; bu kez organizasyon işi biraz dağınık ve kötüydü. Şehirde bazı restoranlar kapanmış, kalite çok düşmüş ve şehir geçmiş yıllara göre pis. Gelecek fuarın yapılacağı fuar alanı güzel, tarihi de iyi bir döneme denk geliyor.
- Ziyaretçiler neler arıyorlar? Talepleri ne yönde?
Bu fuar 4 yıl aradan sonra gerçekleşince, sonlandırma ile birlikte dijitalin ağırlığı bir hayli artmış; Çinliler de bir dijital makine yapmışlar. Zaten fleksolarda hibritler çoğalmış. Artık çok sayıda hibrit makineler var Ama hâlâ Türkiye için pahalı makineler. Alacak olanlar vardır mutlaka ama bizim portföyümüz belli. Bize daha butik işletmeler geliyor. Bir müşteri, “İki renkli makine istiyorum, hiçbir yerde bulamadım” dedi, bizde var. Bir başka müşteri makine almak için Avrasya Ambalaj fuarına gelecek. Orada büyük ihtimalle anlaşma imzalayacağız.
Butik işler yapanlar, mühendislik yaptığımız, proje bazlı çalıştığımız için mutlaka beni buluyorlar.
Fuarda sekiz renk altı renk birçok makine var. Özellikle Çinliler getirmişler, onlarla rekabet etme şansımız zaten imkânsız gibi bir şey. Tek korktuğum nokta, ileride ithalatçı bir firma olmak! Çünkü bu rakamlarla onlarla rekabet etme şansı gittikçe azalıyor. Bu işte biz butik olarak devam edebilirsek başarılı devam edebileceğiz.
Fuara ilk kez 2015’te katılmıştık, 2017, 2019 fuarlarına ve 2023’ün ardından 2025’te de katılırız. Anlaşma imzalayacağız.
- Bir ara dijital baskı makinesi projeniz de vardı, o ne durumda?
Görüştüğüm bir firma vardı, kendisi direkt böyle bir işe başladı. Bir firma ile daha görüşüyorum “biz size noname olarak yardımcı olabiliriz” diyorlar ama şimdi bakıyorum o firma başka bir firmayla beraber… Çinlilerde durum çok karışık. Dijital porojemiz devam ediyor hatta onun için üretim alanlarını da ayarladık. Kafalar gelecekti, pandemi başlayınca Çin’e gidemedim. Bu sene sonu gitmeyi diliyorum. Fuarda gördüğüm kadarıyla Çinliler bu işe girmişler. O firma da buradaki katılımcıların bazılarına kafa tedarikçisi olmuş, kendileri yok ama kafaları Çinlilerin stantlarındaki makinelerde çalışıyor. Aralık ayında görüşeceğim. Baskı kafasında yurt dışına bağımlı olmak çok kötü.