Berkay Erdem, “SIGN İstanbul’da 33 x48 ve 70 x 100 arasındaki makinaları ve satın alınması nispeten kolay, çok pahalı olmayan hafif tarz makinaları sergiledik”
Teknoset Sign İstanbul 2023’teki standında özellikle plotter kesim makinelerine yer verdi. Türkiye’de özellikle matbaalara sunduğu baskı sonrası makineleriyle tanınan firma, fuarda küçük ebatlara yer vermiş olsa da firmanın portföyünde reklam veya ambalaj sektöründe kullanılan 2.5 x 3.5 m ebadına kadar kesim çözümleri bulunuyor.
Teknoset’in kurucusu ve sahibi Berkay Erdem, “Sign İstanbul reklam fuarı ama biz müşteri portföyü itibarıyla daha çok grafik tarafında olduğumuzdan bu fuarda 33 x48 ve 70 x 100 arasındaki makinaları ve satın alınması nispeten kolay, çok pahalı olmayan hafif tarz makinaları sergiledik” diyor ve şöyle devam ediyor:
“Teknoset olarak özellikle plotter kesim makinalarında en küçük ihtiyaçtan en büyük ihtiyaca tüm isteklere cevap verecek makina portföyümüz var. 31 yıldan beri piyasada olduğumuz için pek çok kişinin Teknoset’i baskı sonlandırma makinalarıyla tanıdığını biliyoruz. Bu fuarda birkaç yıldır piyasaya sunduğumuz plotter makinalarımızı sergileme kararı aldık. Bir hazırlık döneminden sonra bilgi itibarıyla da sistemimizi oturttuk. Şu anda hem mekanik hem de software olarak makinaların çalışma sistemlerine son derece hakimiz. Genelde oluşturmuş olduğumuz makina portföyünden oldukça memnunuz. Markalarla anlaşmalarımız var. Tüm servis işlemlerini kendi bünyemizde yapıyoruz.
“Ürün portföyümüzde 200’den fazla makina var”
Burada sergilemediğimiz, matbaa sektörüne satmış olduğumuz kompleks makinalarımız da var. Ürün portföyümüzde 200’den fazla makina var. Baskı sonrasında akla gelebilecek her türlü makina: Kesim makinaları, etiket kesim makinaları, bobinden etiket, IML kesim makinaları, sert kapak ve yumuşak kapak makinaları, PUR tutkallı kapak takma makinaları, prospektüs katlama makinası, tel dikiş, kırım, kitapçık yapma makinaları vb. Satılan makine sayısı bakımından müşteri portföyümüz yaklaşık %70 dijital baskı merkezleri, %30 matbaa sektörü olarak görülebilir ama dijital baskı merkezlerine daha küçük makineler verdiğimizden ciro bakımından matbaa sektörü %70, dijital sektör %30 oranındadır.
İlk defa bu fuarda stanttaki makinaların hepsi Çin malı. Uchida ve Morgana’nın fiyatları kurların da etkisiyle çok yükseldi. Manisa’da endüstriyel kitapçık, kullanım kılavuzları üreten bir müşterimiz Morgana ile saatte 5000 kullanım kılavuzu üretiyor. Bobin dijital baskı makinelerinden çıkmış harmanlı kitapçıklar elle besleme ile Morgana’da işleniyor.
Ankara’da Ada Matbaacılık tesisine tam otomatik selofan makinesi kurduk. Bobinden dijital baskı makinesi aldıkları için ihtiyaçları oldu.
Piyasada 4000’den fazla kurulu makinemiz var. Bunların önemli bir bölümüne halen aktif servis veriyoruz.”
SIGN İstanbul’un ilk günü sonunda görüştüğümüz Berkay Erdem, geçmiş fuarlardan farklı olarak bu yıl ilk günün hareketli geçtiğini belirterek, ekliyor:
“Geçmişte uzun bir pandemi dönemi geçirildi. Pandemiden önce ekonomik kriz de vardı. Geçen yıl pandemiden yeni çıkıldığı için Sign fuarında insanların tereddütleri vardı. Bu yıl pandemi geride kaldığından fuarın çok daha canlı olacağını tahmin ediyorum. İlk gün geçmişte sakin geçerdi, bu yıl çok hareketliydi. Fuarda çok sayıda Arap ziyaretçi var ama Türkiye’de yaşayanlar da olabilir. Komşu ülkelerden dah az ziyaretçi var.”