Jetron, ilk kez katıldığı Labelexpo Europe 2023’te yerli üretim dijital baskı sistemlerini dünya etiket ve ambalaj pazarlarından ziyaretçilere tanıttı. Fuarda distribütörlük vermek için görüşmeler de yaptıklarını belirten Genel Müdür Doğa İpek, Brüksel’de Jetron standında sorularımızı yanıtladı.
- Hayırlı olsun. Türkiye’deki ilk yerli üretim dijital ambalaj baskı makinesiyle ilk kez Labelexpo vitrinine çıktınız, öncesinde bir interpack deneyiminiz de oldu ama buradaki hava biraz daha farklı sanırım. Bu üç günlük deneyiminiz nasıl geçti, hem Türk ziyaretçilerin hem de globaldeki ziyaretçilerin tepkileri nasıldı?
Labelexpo’da bir Türk üretici olarak bulunmak bambaşka bir gurur bizim için. Şahsım için de öyle. Bugüne kadar buraya bayiliğini, distribütörlüğünü yaptığımız firmaların ürünlerinin tanıtımını, satışını yapmak için geldik. Bu sene kendi ürettiğimiz teknolojiyle, kendi makinelerimizle madalyonun öbür tarafındayız. Bu bizim için gurur kaynağı. Türkiye’den gelen hem müşterilerimiz hem tedarikçilerimiz hem de rakip olarak çalışan distribütör arkadaşlarımız da sağ olsunlar, bu gururu bizlere yaşatıyorlar, takdir ediyorlar.
Labelexpo’da kendi ürünlerimizle ilk defa boy gösteriyoruz. Burada ulaşmak istediğimiz nokta piyasada zaten çok bilinirliği olan rakiplerle aynı ligde olduğumuzu göstermek. Bunu da sağladığımızı düşünüyoruz çünkü hem bu tür makineleri kullanan yabancı müşterilerden hem de o firmalarının kendi çalışanlarından aldığımız tepkiler bu noktaya geldiğimizi göstermiş oldu. Şu anda gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki biz de rakip markalar kalitesinde makine kalitesi ve üretkenlik seviyesine ulaşmış durumdayız. Bunu çok daha uygun maliyetlerle hem Türkiye’ye hem de bizim gibi biraz daha fiyat hassasiyeti olan pazarlara sunma imkânı bulmuş durumdayız. Güzel karşılıklar alıyoruz. Bize yakın coğrafyalarda, Doğu Avrupa, Orta Doğu ya da kuzey bölgelerde kurulumlar yapmaya başlayacağız, distribütörlükler konuşmaya başladık. Bunları gerçekleştireceğiz. Romanya’da bir fuara katılıyoruz, Rusya’da bir fuara katılacağız. Bu gelişmeler çoğalacak ve güzel şeyler olacak gibi gözüküyor.
“Seri üretime hazırız, her ay bir makinae çıkartacak durumdayız”
- Peki organizasyonunuz, şu andaki yapınız veya geliştirmeye açık olduğunu düşündüğünüz yapı gelen talepleri karşılamaya hazır mı? Örneğin belirli bir zaman diliminde kaç makine üretebiliyorsunuz ya da ya da bunu nasıl geliştirmeyi düşünüyorsunuz?
İki segmentte makinemiz var. interpack fuarına ‘direct to shape’ makinemiz ile katılmıştık. O pazar biraz daha butik ve o biraz daha niş bir makine. Etiket hem Türkiye’de hem de Labelexpo’da gördüğünüz üzere herkesin dijital’e hazır olduğu bir pazar. Dolayısıyla makinemizin basabildiği etiket sayısının seri üretime uygun olacağını düşünüyoruz. Her ay bir makine çıkarabilecek durumdayız. Tabii ki geliştiriyoruz, bunun üzerinde bir talep olursa her zaman büyüyebilecek, üretimi artırabilecek planlarımız var. Bunlar görüp gerçekleştirip yapabileceğimiz konular. Bizim çevikliğimizin, Akdeniz ülkesi olmamızın avantajı var. Kapasite arttırabilecek durumdayız. Tabii burada bir denge var. Bir yandan makine kalitesini, kapasitesini koruyup müşterilerimize de doğru servis vermek zorundayız. O konuda da doğru coğrafyalarda, doğru yerlerde hareket ederek yavaş yavaş gücümüzü yüksek adetli üretimler yapacak kapasiteye çıkarmaya çalışıyoruz.
- Makinelerin kozmetiği size ait, kafa harici kaynaktan geliyor, dış kaynaktan aldığınız başka neler var?
Tabii ki kafa üretmiyoruz kafa üretici birinden bilinen markalardan alıyoruz. Burada makine sergileyen birçok firma aynı bizim gibi çalışıyorlar. Makinenin tüm mekanik tasarımı, tüm yazılım ve otomasyonu, tüm baskı öncesi yazılımlarını kendileri geliştiriyorlar veya bilinen firmalarla anlaşma yapıyorlar. Biz kafaları tabii ki üretici firmalardan alıyoruz ama mürekkep besleme sistemleri, tüm mekanik tasarımlar, yazılımlar ve diğer her şey kendi tesisimizde geliştiriliyor. Gerçekten mühendislik yaparak makineyi ortaya çıkartıyoruz. Biz çok daha bağımsız ve derinlemesine mühendislik yaparak bu ürünleri geliştiriyoruz.
- Fuarın 4 yıl aradan sonra ziyaretçileriyle kavuşmasının yarattığı bir sinerji vardı, bunu ne kadar hissettiniz, daha önceki deneyimlerinizle karşılaştırdığınızda fark var mı?
Daha önce katıldığımız fuarlara başka amaçlarla katılmıştık ama kalabalık açısından daha iyiydi. Bu kadar aradan sonra Labelexpo fuarında 4 yıl aranın etkisini göremedik, daha iyi olacağını düşünüyordum. Yine bizim açımızdan iyi geçti ama bu holler, stantlar normalde dolu olurdu. Türkiye’den ziyaretçilerin de az olduğunu görüyoruz. O da büyük ihtimalle vize probleminden dolayı ama bizim için ziyaretçi ilgisi yeterli, şu anda katılımımızdan memnunuz.
“Biz inkjet makineler yapıyoruz ve yeni teknoloji inkjet LED UV mürekkepler kullanıyoruz”
- Önümüzdeki süreçte makine kurulumlarında hangi ülkeler ile ilişkileriniz daha sıcak?
Seçme imkânımız olursa bize yakın ülkeleri, distribütör atayabildiğimiz ülkeleri tercih ediyoruz. Şu anda hedefimiz Yunanistan gibi doğal olarak yakın ülkeler, Orta Doğu ülkeleri. Ama tabii en büyük hedefimiz Orta ve Batı Avrupa olacak. Bu fuarda Kuzey Amerika’da bazı bağlantılar kurmaya imkânımız oldu. Orada da ihtiyaçlar var, dijitale herkesin ihtiyacı olduğu ortada. Bu fırsatları değerlendirmek istiyoruz.
- Makinenin özellikleri hakkında neler söylemek istersiniz, hangi işler için daha uygun?
Bu konuya girerken şunu anlatmakta fayda var Eskiden analog ve dijital karşılaştırılıyordu, artık dijital kendi içerisinde karşılaştırılmaya başlandı. Toner tekniği var, elektrofotografi, inkjet var.
Biz inkjet makineleri yapıyoruz ve yeni teknoloji inkjet LED UV mürekkepler kullanıyoruz. Daha az ısı üreten kurutucular kullanıyoruz Dolayısıyla ısıya hassas malzemeler üzerine daha kolay baskı yapabiliyoruz.
Biz fuarda 3 farklı modüle ayrılmış bir makine gösteriyoruz. Modüler bir yapıya geçmiş durumdayız. Açıcı, baskı ünitesi ve sarıcı olmak üzere makinemiz 3 parçadan oluşuyor Bunun nedeni tüm bu birimleri müşterinin ihtiyacına göre konfigüre edebiliyor olmamız. Örneğin bazı müşteriler jumbo rulo açmak istiyorlar, onlara büyük rulo açıcı yapıyoruz. Ya da bazısı küçük rulo istiyor, yerden kazanmak ya da birden çok rulo takmak için, onlara kompakt sistem kuruyoruz. Makinemiz aynı ray üzerinde 5 santimden başlayıp 35 santime kadar, renk sayısı bir renkten yedi renge kadar çıkabiliyor. Dolayısıyla Upgrade edilebiliyor ve bu müşteri tesisinde yapılabiliyor. Amacımız müşterinin ihtiyacı olan minimum konfigürasyonla dijitale geçişini ve bunun en küçük yatırımla gerçekleştirilmesini sağlamak. İhtiyacı olduğunda makinesini yükseltebilmek. Sarıcı kısmında da araya flekso üniteleri, full rotary kesiciler, kamera sistemleri ekleyebilecek hale geldik.
Müşteri ihtiyaçlarına göre makinelerimiz uzayabilir, kısalabilir”
- Bu durumda makine boyutu değişebilir, değil mi?
Evet, müşteri ihtiyaçlarına göre makine uzayabilir, kısalabilir. En önemli özelliğimiz kullandığımız mürekkepler ve renk baskıları aralarında yaptığımız kurutmalar sayesinde çok daha canlı renkler ve çok daha farklı malzemelere baskı yapabiliyor olmamız. Her renkten sonra bir ara kurutucu var ve en sonunda bir final kurutucumuz var. Bu özellikle sarı üzerine magenta bastığımızda veya koyu zeminli işler bastığımızda malzeme içeriğinden bağımsız olarak çok güzel baskılar yapmamızı sağlıyor. Standart CMYK mürekkeplerle çok daha geniş gamut basmanızı sağlıyor. Zaten her müşteri bu farkı anlıyor ve bizi takdir ediyor.
Beyaz kapatıcılığımız çok ilgi gördü. Beyaz opasitemiz özellikle şeffaf ve metalize malzemelerden çok kuvvetli.
- Herhalde müşteriler ara kurutucuları işin durumuna göre kullanıp kullanmamakta serbest değil mi?
Tabii ki müşteri isterse ara kurutucuları kapatabiliyor, gücünü arttırabiliyor veya azaltabiliyor. Bütün fonksiyonlarımız çalışıyor.
- Hedefiniz nedir?
Manevi olarak ciddi bir gurur içindeyim. Gururun artmasını bekliyoruz. Makinemiz bu sene başında piyasaya sürüldü. Dünya çapında sağlıklı kurulumlar yapmak ve referans müşteriler oluşturmak için çalışıyoruz. Farklı distribütörler ile çalışıyoruz. Gördüğümüz kadarıyla ulaşmak istediğimizin her pazarda makinemizin karşılığı var.