Mustafa Salur: “Yatırım yapanın vazgeçemeyeceği bir teknoloji sunuyoruz”
Tutarlı etiket ve ambalaj performansı sunuldu
Labelexpo Europe 2023 ziyaretçileri, Esko standında baskı öncesi otomatik iş akışı, Crystal Cdi / XPS full otomatik flekso klişe pozlandırma, gerek dijital ve gerekse flekso ve rotogravür baskılarda kullanılan AVT %100 kalite kontrol / hataları bulma teknolojilerinden oluşan birbiriyle entegre bir Esko ekosisteminin konseptten pazara kadar nasıl tutarlı etiket ve ambalaj performansı sunabileceğini deneyimlediler
Stantta CDI Crystal XPS 4835 ve AVT Helios %100 Otomatik inspection sistemlerine yer veren Esko, planlama ve uygulama üretkenliği iyileştirmelerinin önünü açan yapay zekâ tabanlı aracı Esko Phoenix dahil tüm baskı öncesi yazılım çözümleri yelpazesine yer verdi. Esko uygulamaları baskı öncesi verileri ile üretim verileri arasında kusursuz bir arayüze sahip. Ayrıca ziyaretçiler, Esko ve X-Rite Pantone’un sektörün nasıl konseptten pazara tutarlı performans elde etmesine yardımcı olduğunu görebildiler.
Esko standında Türkiye, Orta Doğu ve Afrika Satış Genel Müdürü Mustafa Salur sorularımızı yanıtladı.
- Dört yıl aradan sonra Labelexpo daha yüksek bir sinerji ve yoğunluk beklentisiyle açıldı. Sizin gözlemleriniz beklentilerin karşılandığı yönünde mi?
Fuarın ilk günü bu sinerjiyi çok iyi hissetmedik. Birçok kişi havaalanındaki ve yoldaki trafikten kaynaklı sıkıntılar yaşadı ama ikinci gün saat 09:30 itibarıyla her stantta ciddi bir yoğunluk gözlemledik.
Dört sene sonrasında insanların özlediği bir ortam var. Teknoloji tarafında belki çok öne çıkan, beklenmeyen yenilikler yok. Çünkü önümüzdeki sene de Drupa fuarı var, firmalar yeni teknolojilerini bu fuara planlıyorlar
- Bu fuar kapsamında, teknolojik olarak gidilecek yer kaldı mı sizce?
Onu tam bilmiyoruz. Her sene insanlar inovasyona, Ar-Ge’ye yatırım yapıyorlar doğal olarak. Yeni bir şeyler ortaya çıkarmak istiyorlar ama önümüzde bir drupa gerçeği var. Büyük inovasyonlar da genelde drupa’da gövde gösterileriyle ortaya çıkıyor. Bence beklenenden fazla ilgi ve talep var. Hemen hemen her ülkeden, her bölgeden ciddi sayıda ziyaretçi var. Ziyaretçi sayısı ve listesine baktığımızda dünyanın şu bölgesinden talep gelmedi denemez. Latin Amerika’dan, Orta ve Kuzey Amerika’dan da gelen var, Asya Pasifik’den de var. Bizim bölgemiz EMEA yani Avrupa, Orta Doğu ve Afrika zaten fuarın ana ziyaretçi kitlesini oluşturuyor.
AVT ambalaj, etiket ve esnek ambalajın, hatta metal ambalajın kalbinde bir çözüm.
- Şu ana kadar Türkiye’den ziyaretçi sayısı ve ilgisi nasıl, daha çok ne ile ilgileniyorlar?
Gayet iyi. Tabii insanların öncelikli talepleri hep elle tutulur, gözle görülür şeyler, dolayısıyla donanım tarafı. Donanım tarafı belli bir seviyeye geldikten sonra ancak biz Esko olarak gündeme geliyoruz zira hataları azaltma, daha performanslı ve üretken çalışmak, süreç takibi gibi konular firmaların donanım tarafındaki altyapılarını tamamladıktan sonra gündeme geliyor. Donanımla entegre olarak burada %100 Otomatik Inspection sistemimiz ve alanında en iyi teknolojisi sunan AVT – Advanced Vision Technology tanıtılıyor. AVT iki senedir Esko olarak bizim sorumluluğumuzda ama öncesinde grup bünyesinde kardeş firma olarak yer alıyordu. Tek elden bütün projeyi yönetmesi anlamında katkı sağlıyor. Bünyemize katılması iyi oldu. Özellikle benim bölgemde ve birçok bölgede sunduğumuz çözümler ile toplam proje içerisine dahil ediliyor. Daha farklı bir sinerji sağladı.
Teknoloji olarak Esko AVT sektörün en ileri teknolojisine sahip ama teknoloji ucuz bir şey de değil. Öyle olunca genelde ilk önerilen çözümler içerisinde de maalesef yer almıyoruz. Genelde daha ucuz çözümler, ‘işimi görür’ mantığıyla rağbet görüyor. Birçok tedarikçi benzer mantıkla ekipmanının içerisine dahil ediyor. Ama spesifik olarak müşteri, “Farkları, detayları anlayayım bileyim; ona göre hareket edeyim” derse o noktada farkı ortaya koyuyoruz. Yatırım yapanın vazgeçemeyeceği bir teknoloji sunuyoruz.
Baskı tarafında ve baskı sonlandırma kalite kontrol tarafında AVT elle tutulur, gözle görülür şekilde ekipman kısmını destekleyen bir çözüm. Normal şartlarda üretim kapasitesi yönünden firmalar çok mutlu olacak ki gelecek bizden yazılım alacak ya da klişe pozlandırma teknolojisine yatırım yapacak.
Orta ve üst segmentte artık her şeyini belli bir düzene sokmuş müşterilere hitap ediyoruz. Tabii merak edip gelen müşteri grubumuz da çok fazla. Türkiye’den talep son derece iyi. Ama en büyük sıkıntımız Türkiye’de halihazırda finansman bulma zorlukları ve müşteri kredi bulsa bile kredinin vadesinde ve şartlarındaki zorluklar. Bu zorluklar müşteriler için yatırımı zora sokuyor.
AVT ambalaj, etiket ve esnek ambalajın, hatta metal ambalajın kalbinde bir çözüm.
Bugün Türkiye piyasasına baktığımızda her firmanın bir ihracat hedefi artık oluşmaya başladı. İhracat hedefleri oluştuğu anda ve ya da ihracat kapasiteleri arttığı anda bize gelen ve bizden farklı bir taleplerle beklentiler içerisinde olan müşteri grubumuz da değişmeye başladı. Var olan yapılarında kapasite artışı olduğunda işletmenin artık bir disipline ve standardizasyona ihtiyacı olabiliyor. Bu noktada da işte otomasyona gidiliyor ya da süreci daha iyi takip etmeleri gereken, kontrol edebilecekleri teknolojilere, yazılım teknolojilerine yatırım yapmaları gerekiyor.
Ellerinde bir ERP/MIS yazılımları varsa bunu bizim sunduğumuz çözümlerimizle nasıl daha entegre edebilirler? Katma değerli bir sürece nasıl ulaşabilirler? Bunlar artık herkesin gündeminde.
- Orta Doğu’da ve sorumlu olduğunuz diğer bölgelerde durum nasıl?
Türkiye dışında Orta Doğu ve Afrika bölgesinden da sorumluyum. Ayrıca Azerbaycan da benim sorumluluğumda. Mısır’da bir ekonomik sıkıntı var. Özellikle yurt dışına döviz gönderme tarafında, döviz cinsinden alımlar konusunda sıkıntılı günler yaşıyorlar. Benzer bir durum Pakistan’da da var ama onun dışında diğer Arap ülkelerinde, hatta Afrika’da ticaret şu anda iyi gidiyor. Afrika’dan artan talep var, Afrika gayet iyi bir pazar ancak Afrika’ya ne kadar ulaşabiliyorsanız o kadar potansiyel yaratıyorsunuz. Benim bölgemde Mısır ve Pakistan da çok iyi pazarlar ama varolan ekonomik sıkıntıları aşmalarını bekliyoruz. Bizde en azından ihracat yapanların belli bir döviz girdisi var. Dövize ulaşmakta sıkıntı yok. Paranız varsa dövizinizi alabiliyorsunuz. Orada olay biraz karaborsaya dönmüş durumda. O sıkıntı da doğal olarak ticareti etkiliyor. Dileriz yakın zamanda düzelir, ticaret normale döner. Önümüzdeki sene drupa’yı çok daha güzel ve keyifli bir şekilde geçiririz.
- Fuar organizasyonu hakkında yorumunuz nedir?
Fuar bizim biraz konfor alanımızdaydı. Çünkü şirket merkezimiz Brüksel’e çok yakın Gent şehrinde, dolayısıyla bizim lojistik tarafta bir avantajımız vardı. Fuarın ilk günü klimalar doğru düzgün çalışmadı. Fuar ortamları her zaman iyidir. Satış yapsanız da yapmasanız da her müşterinizle bir araya geliyorsunuz. Teknolojilerinizi burada gösterme şansına sahipsiniz. Lokal birimleri merkezle, teknik birimleri satışla bir araya getiren güzel ortamlar. Bu açıdan gayet başarılı bir fuar. Türkiye olarak da iyiyiz, kredi koşulları düzelirse çok daha iyi oluruz.