Turan İŞCAN / İşcan Makine
interpack fuarı sönüktü
Mayıs başında interpack / Düsseldorf fuarına gittim. Avrupa’yı bu fuar vesilesiyle karayoluyla gözlemlemek şansını buldum. interpack fuarında Türkiye’nin katılımcı sayısıyla dördüncü sırada olması gurur verici ancak pandemi sonrası Avrupalı devlerin fuara katılmaması ve ziyaretçi azlığının en önemli sebebi Schengen vizesinin alınmasındaki zorluklar. Daha önceki 3-4 interpack fuarına ziyaretçi olarak gitmiş biri olarak, bu fuarın çok sönük geçtiğini söyleyebilirim. Herşeye rağmen o fuara inanıp, stant açan, ihracat peşinde Avrupa pazarı kovalayan Türk müteşebbislerini kutluyorum.
WEPACK – Shanghai geçen yılları arattı
Sino Corrugated, Sino Folding Carton, Dprint 2023, Food Pack & Tech 2023, Sino Paper 2023 ve Packcon 2023 fuarlarının birleşimi olarak, WEPACK – Shanghai 12-14 Temmuz’da düzenlendi. Çin’in uyguladığı vize politikası yüzünden uluslararası ziyaretçi azlığı dikkat çekti. Yaz sıcağı ve pandemi sonrası tereddütler eklenince, fuarın gerek katılımcı ve gerekse ziyaretçi açısından geçen yılları arattığını söyleyebilirim. Ancak Çin fuarının Almanya fuarı ile mukayese edilmesi bile imkansız. Daha büyük, daha canlı ve makineye doyum vardı. interpack fuarındaki düşük katılım ve zayıf makine gösterimine karşın Çin’de bunu doya doya yaşadık.
Reel sanayi ve dijital dünya çekişmesi kaçınılmaz boyuta geldi. Artık dijital çözümler reel sanayi sektörünün içine daldı. Çözümler sunuyorlar, şimdilik makine ve sanayi sarf malzemesi maliyet yüksekliği, reel makine sektörü ile yarışmaktan uzakta. Ancak gerek direkt ambalaj makine çözümleriyle ve gerekse reel makine sektörünün işine çözüm seçenekleriyle, bir şekilde girdiler. Kaçınılmaz sona hızlı bir geçiş yaşanıyor.
Avrasya Ambalaj İstanbul Fuarı’nın şansı büyük yeter ki bileşenlerimiz görevlerini layıkıyla yapsınlar
Peki Avrupa ve Asya’nın geçiş noktası Avrasya Ambalaj İstanbul Fuarı’nı, bu fuarlarla değerlendirdiğimizde, fuarın şansı nedir? Korumacı tedbirlerin, ulaşım kanallarındaki dalgalanmaların, bölgesel çatışma ve global problemlerin arttığı, dünya ekonomik kamplaşmasının ve yeniden paylaşım seçeneklerinin masada olduğu bir dönemde; Türkiye gerek coğrafyası ve gerekse gerekli insani donanıma haiz hiç de küçümsemeyecek sanayisiyle, bir yıldız gibi parlamaktadır. Avrasya Ambalaj İstanbul Fuarı’na önce organizatör, sonra da katılımcılar bu gözle bakarak ve fuarı yeniden dizayn ederek sektörün en önemli fuarı haline getirebilir.
Dünyada yaşanan finansal krizi daha çok ekonomik coğrafyadaki yeni düzenlemelere bağlamak lazım. Finansal kriz her yerde. Ancak etkisini farklı gördüm. Devlet aklı reel sanayinin yanında olduğundan Türkiye dışındaki ülkelerde kriz çok dillenmiyor. Avrupa zaten belli de, Çin’de hiçbir sanayi kuruluşu halinden memnun değil. Ham madde fiyatlarının artışı ile gerek yeni fabrika yatırımları ve gerek tedariklerindeki güçlükler firmaları finans açısından zayıflatmış. Kabuk ve el değiştirmeler yoğun yaşanmakta. Asya pazarları Türkiye’yi gayet önemsiyor ve takip ediyorlar. Türkiye’nin sadece mevcut coğrafyası ile müsavi olmadığını anlamışlar. Türk iş adamlarının artık bir dünya vatandaşı olduğunu, civar ülkelerde ve Avrupa’da kapıları olduğunu biliyorlar.
Ambalaj sektörümüzle dünyanın ileri gelen ihracatçı ülkesi ve Avrasya Ambalaj İstanbul Fuarı’nın yeni ufuklarda dünyanın buluşma noktası olması hiç de zor değil. Yeter ki bileşenlerimiz layıkıyla görevlerini yapsınlar.