-
Basım Sanayi Eğitim Vakfı (BASEV) Yönetim Kurulu Üyeleri, BASEV sponsorları ve dostları, Vakfın kuruluşunun 30. yılında, 7 Temmuz Dünya Matbaacılar Günü’nde, Anıtkabirde Ata’nın mozolesine çelenk koyup saygı duruşunda bulundular.
-
Ankara ziyaretinde Vakfın genişleme hedefleri çerçevesinde Ankara matbaaları da ziyaret edildi.
-
BASEV Başkanı Murat Demir: “Sektörle ve paydaşlarımızla daha yakından temas edeceğiz, daha iyi iletişim içinde olacağız” diyor.
Ata’nın huzuruna Aslanlı Yol’dan gidildi
Basım Sanayi Eğitim Vakfı (BASEV) 30. Kuruluş yıldönümünü kutluyor. Otuzuncu yıl etkinlikleri çerçevesinde BASEV Yönetim Kurulu Üyeleri ve BASEV dostları 6 ve 7 Temmuz günlerinde 2 günlük Ankara ziyaretinde bulundular.
Heyet üyeleri 7 Temmuz Matbaacılar Günü’nde Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu lideri, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün kabrini ziyaret edip, mozoleye çelenk koydu ve manevi huzurunda saygı duruşunda bulundular.
Tören sonrası Vakıf Başkanı Murat Demir, Vakıf Yönetim Kurulu ve Mütevelli Heyeti adına Anıtkabir Özel Defterini yazıp imzaladı. Başkan Demir deftere şöyle yazdı:
“Aziz Atam,
7 Temmuz Matbaacılar Günü’nde Basım Sanayi Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu ve Türk matbaacılık sektörü temsilcileri ile manevi huzurundayız.
Kurmuş olduğun Cumhuriyet’in 100. yılında senin muassır medeniyetleri aşma ülkünü gerçekleştirebilme hedefinde durmadan yılmadan çalışıyoruz, çalışacağız.
Senin fikirlerin yolumuza ışık tutuyor, manevi varlığın bize güç veriyor.
Ruhun şad olsun.”
Anıtkabir’deki törene BASEV Yönetim Kurulu Başkanı Murat Demir, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Duran, Yüksek Danışma Kurulu Başkan Yardımcısı Yakup Benli, Genel Sekreter Engin Kurt, Yönetim Kurulu Üyeleri; Elif Çinay, Pelin İren, Hakan Seyithanoğlu, Sercan Kilimci, Fatih Uğurluoğlu, Altuğ Ulu; Mütevelli Heyeti Üyeleri Tevfik Barın ve İbrahim Aydoğan, BASEV Dostu Firma Temsilcileri; Aytaç Uzun (Uzun Dijital Matbaa), Bülent Temel (Ares Basım Reklam Tanıtım), Selkut Engin (Heidelberg), Siyami Selim (Heidelberg), Ali Tamer Ardıç (Matbaa Haber) ve BASEV Koordinatörü Yahya Tuncer Görgün katıldılar.
Anıtkabir ziyareti sırasında Tevfik Barın da Anıtkabir’in yapılış süreci, mimarisi, süslemeleri hakkında bilgi verdi. Tümü Nutuk’tan alınmış vecizelerin babası Emin Barın tarafından 4 ay içinde yapılarak 10 Kasım 1953 tarihine yetiştirildiğini söyleyen Barın, yazılarda kullanılan fontun Emin Barın tarafından tasarlandığını ve bu yazı stilinin başka hiçbir yerde kullanılmadığını belirtiyor.
Ankara firmaları ziyaret edildi
Altı Temmuz’da Ankara’ya ulaşan BASEV heyeti sektörel birlikteliği sağlamak amacıyla tüm Türkiye geneline yayılmak ve belli yerlerde bölgesel temsilcilikler oluşturarak sektöre karşılıksız hizmet yolunda ortak akıl ile büyümek düşüncesi ile firma ziyaretleri de gerçekleştirdiler.
Murat Demir BASEV Başkanı olurken sektörle ve paydaşlarla daha yakından temas edeceğini ve daha iyi iletişim içinde olacağını vadetmişti.
Demir, BASEV’in şimdiye kadar sektörün İstanbul dışındaki temsilcileriyle gereken teması sağlayamadığı görüşünde. Şimdi bu açılımları öncelikle Ankara ve İzmir’de yapmayı hedefliyor. Elbette İstanbul’u da ihmal etmeden.
Demir, “Sektör mensupları ile konuşmamız, ortak sofralarda birlikte olmamız dertlerimizi hedeflerimizi paylaşmamız lazım ki bir birliktelik oluşsun. Biz, STK’larda, maddi bir beklenti olmadan gönüllülük esasıyla manevi bir haz ile çalışıyoruz. Bu ortaklaşmanın manevi hazzı” diyor.
BASEV Yönetim Kurulu Başkanı Murat Demir, Yönetim Kurulu Üyeleri ve sponsor firmalar Ankara’da Anıl Kağıtçılık Ambalaj, Ertem Basım Yayın Dağıtım, Emsal Matbaa ve Arkadaş Basım’ı ziyaret ettiler. Demir, Vakıf yayınlarından bir set ve bir kutu çikolatayı firma temsilcilerine takdim etti ve onları Vakıf Mütevellisi olmaları için Vakfa davet etti. Firma yetkilileri de kendilerini sıcak bir şekilde ağırladılar ve görüşmeler samimi bir ortamda yapıldı.
Demir, Vakfın amaçlarını da anlattığı toplantılarda BASEV’in İstanbul dışına da açılıp, iş birlikleri ile etkinliğinin arttırılmasının hedeflendiğini vurguluyor. Sektörün en önemli sorunu olan yetişmiş iş gücünün daha nitelikli hale getirilmesi için çaba gösterdiklerini belirtiyor. Demir, bu çerçevede tüm basım işletmelerinin iş birliği içinde hareket etmesini önemsediklerini ve meslek liseleri ve üniversitelerdeki mesleki eğitime desteğin arttırılacağını belirtiyor ve şöyle diyor:
“Biz basım sektörünün ilk ve tek vakfıyız. Eğitim vakfıyız. Bildiğiniz üzere İstanbul’da her kademeden eleman sıkıntısı yaşıyoruz. Meslek liselerimize ve diğer okullarımıza yeteri kadar öğrenci gelmiyor, gelse de matbaacı olmak istemiyorlar. Matbaa denildiğinde daha küçük organizasyonlar, merdiven altı işletmeler akla geliyor. Son 25 yılda matbaacılık sektörü kabuk değiştirdi. Matbaalar endüstriyel yapılar haline geldiler. Çocuklara matbaanın daha teknolojik olduğunu daha ergonomik olduğunu anlatmaya ve matbaaların cazibe merkezi olmasına çalışıyoruz.
Bunun dışında liselerle ve üniversitelerle ortak projeler yapıyoruz. Eğitime katkı sağlıyoruz, burs veriyoruz. İngilizce dersleri organize ediyoruz. Mesleki kitaplar yayınlıyoruz. İngilizce derslerini de firmalarımıza uzaktan eğitim şeklinde yapacağız. Çünkü, ingilizce sadece satış elemanlarımız için değil birçok kademede gerekli.
“Ankara’da Avrupa’daki matbaalara benzer organizasyonlar ve büyüklükler gördüm”
Ankara’da çok güzel karşılandık. Güzel bir grup oluştu, diğer şehirlerde de bunu yapacağız. Hedefimiz çok çalışmak o esnada beraber olmanın verdiği keyfi yaşamak. Samimiyet eksikliğini gidermek istiyorum. Herkes BASEV’e gelsin, bir fikir ortaya koysun, yapılabilecekler yapılsın. İnşallah bundan sonra bunu gerçekleştireceğiz..
Özetle hedefim BASEV’i ulaşılır kılmak ve daha genişletmek.Hepimiz aynı gemideyiz. Ortak çıkarlarımız var. Bunların başında insan kaynağı geliyor. Bunun için de hep beraber çalışıp keyifle yaptıklarımızı paylaşmak istiyorum.”
Ankara’daki firmaları düşündüğünden daha dinamik bulduğunu belirten Demir şöyle devam ediyor:
“Ankara’da basım sektörünün son derece gelişmiş olduğunu biliyordum fakat ilk defa gözümle gördüm. Avrupa’daki matbaalara benzer organizasyonlar ve büyüklükler gördüm. Bu beni çok etkiledi. Maalesef istanbul’da bizim yer konusunda bazı kısıtlamalarımız var. İstanbul’da sanayici olmak çok zor, İstanbul bir rant şehri. Ankara bu bakımdan biraz daha şanslı ve burada matbaacıların büyümeye son derece açık olduklarını ve önlerinin de açık olduğunu gördüm. Çok etkilendim.
“Somut projelere ihtiyacımız var”
Ankara’nın potansiyelini ülkenin diğer bölgelerine ve Avrupaya taşıyacak, lojistik konularda daha fazla adımlar atılacak devlet politikaları izlenmeli. Aslına bakarsanız bizim rüya projelere ihtiyacımız yok. Anadolu’yu Marmara’ya, Ege’ye bağlayacak lojistiği kolaylaştıracak somut projelere ihtiyacımız var.
Bu ziyaretimizde emeği geçen Heidelberg Ankara, TOYO Ankara ve Matbaa Haber’in desteklerine çok teşekkür ederim. Bu geziler sürecek. BASEV sadece İstanbul ile sınırlı değil. Türkiye çapında, tüm matbaalarda, ambalajcılarda, etiketçilerde ve inşallah tüm fleksibıl ambalajcılarda; içinde basım olan ister cam, ister plastik, ister karton olsun tüm basım sektöründe genişlemek için elimizden geleni yapacağız.”
Ziyaret sonrasında BASEV tarafından yapılan paylaşımlarda, Ankara firma yetkililerinin misafirperverliğinden duyulan memnuniyet dile getirildi ve Anıl Kağıtçılık Ambalaj, Ertem Basım Yayın Dağıtım, Emsal Matbaa ve Arkadaş Basım firma yetkililerine teşekkür edildi.