Omaks Matbaacılık, Heidelberg Speedmaster XL 106 ile karton ambalaj baskısında maksimum ürün kalitesini hızlı teslimat ile buluşturuyor
Burhan Özdemir tarafından kurulduğu tarih olan 1995 yılından bu yana İstanbul’da faaliyet gösteren, ürettiği katma değeri yüksek ambalajlar ile karton ambalaj alanında sektörün en büyük firmaları arasında yer alan Omaks Matbaacılık, gerçekleştirdiği son ofset baskı makinesi yatırımı olan Heidelberg Speedmaster XL 106-7+LX ile üretim hızı ve kalitesini en üst seviyeye taşıyor.
Ambalaj üretimi için yükseltilmiş olan Speedmaster XL 106-7+LX; Prinect Inpress Control 3 inline renk ve register ölçüm teknolojisi, Hycolor Multidrive eş zamanlı yıkama ve iş hazırlığı teknolojisi, 18 bin tabaka/saat baskı hızı, Intellistart 3 Akıllı Başlangıç Yazılımı ve Wallscreen XL büyük ekranı ile Prinect Press Center XL3 kumanda masası, Intelliline Baskı ünitesi LED navigasyon sistemi gibi birçok son teknoloji donanıma sahip.
Omaks Matbaacılık Yönetim Kurulu Üyesi Atilla Özdemir, yeni yatırımları ve bu yatırımın getirileri hakkındaki sorularımızı yanıtladı.
- Atilla Bey, ofset baskı makinesi yatırımında Heidelberg markası ve XL 106 modelini seçerken, satın alma süreci nasıl gerçekleşti ve kararınızı vermenizde neler etkili oldu?
Heidelberg markasını, fabrika ziyaretleri ile yapılan demolar vasıtasıyla da yakından takip ediyordum. Otomasyonda gelinen nokta, kullanıcı arayüzü ve kolaylığı, Prinect Inpress Control ile renklerin otomatik olarak ayarlanması gibi özellikler satın alma kararımızda etkin rol oynadı. Tabii ki bununla birlikte Selkut Engin ve Kutay Ercan Bey’lerin de sürece olan hakimiyetleri karar vermemizde etkin rol oynadı.
- Speedmaster XL 106-7+LX, üretime geçtikten sonra verimlilik ve kalite anlamında size nasıl katkıda bulundu? Bunu genel ve rakamsal olarak açıklayabilir misiniz?
Makinemiz üretime geçeli çok kısa bir süre oldu fakat veri almaya ve analiz etmeye şimdiden başladık. Makine ile birlikte kurulan Prinect Analyze Point yazılımı sayesinde temiz baskı, fire, duraklamalar, ortalama hızlar gibi verimlilikle ilgili verilerin yanı sıra benim daha çok ilgimi çeken Prinect Inpress Control vasıtasıyla ilk tabakadan son tabakaya kadar olan yapılan otomatik okunmalar ve bu okunmaların renk standartlarına göre nerede olduğunu, üretimin başladığı gibi bitip bitmediği vb. verileri alabiliyoruz. Dilenirse müşterilerle bu verileri paylaşarak tüm üretim süreci boyunca renklerin toleranslar dahilinde olduğunu gösterebiliyoruz. Verimlilik olarak baktığımızda Heidelberg ekibinin vaat ettiği gibi vardiya başına çıktı miktarımız Speedmaster XL 106 makinamızda gerçekten çok iyi. En önemlisi baskı hazırlıkta kaybedilen zaman ve fersude miktarımız ciddi anlamda düştü.
“Pantone renklerinin neredeyse hepsini sorunsuz olarak tek bir baskı ile bir araya getirebildik”
- Gerçekleştirdiğiniz Multicolor uygulamaları ile baskı standardizasyonu ve gri balans çalışmaları sonucu aldığınız G7 Master sertifikasyonu için Speedmaster XL 106’nın Omaks’a ne gibi avantajları oldu?
Makine devreye alındıktan kısa bir süre sonra 7 renkten oluşan Multicolor baskıları gerçekleştirdik. CMYK renk evreni ile basılan bir görselin Multicolor renkler ile basıldığında keskinliğinin ve canlılığının nasıl arttığını gözlemledik. Bunun yanı sıra Pantone renklerinin neredeyse hepsini sorunsuz olarak tek bir baskı ile bir araya getirebildik. Bu gibi uygulamalar artık markaların dikkatine çeken ve talep edilen özelliklerin başında gelmektedir. Tabi tüm bu uygulamaları yapabilmek için Inpress Control’ün olmazsa olmaz olduğunu da belirtmek isterim.
“Türkiye’de Karton ambalajda ‘G7 Master Facility’ ünvanını alan ilk fabrikayız”
G7 sertifikası, gri balansın ön planda olduğu Amerika’da yaygın olarak talep edilen bir baskı standardıdır. Türkiye’de Karton ambalajda “G7 Master Facility” ünvanını alan ilk fabrikayız.
Tüm bunlarla birlikte renk konusunda bu kadar uzman olmamız müşterilerimizin bize olan güvenini tazelemekte ve G7 talep eden potansiyel müşterilerin önünü açmaktadır. Speedmaster XL 106 ile tüm bunları sağlamak çok kolay oldu.
- Makinenizde bulunan Prinect Inpress Control 3 inline renk ve register ölçüm teknolojisinin üretiminize sağladığı artılardan bahsedebilir misiniz?
Baskı operatörümüze düşen iş ciddi anlamda azaldı. CIP verisi ile makineye gelen renk bilgileri daha ilk tabakadan itibaren makineye aktarılıyor. Bu sayede yüksek hızlarda sorunsuz baskı sağlayabiliyoruz. Prinect Inpress Control sistemi devreye girdikten sonra bize düşen tek şey palet değiştirmek oluyor. Bu da operatörün üzerine düşen iş yükü azaldığı için operatörü hem rahatlatıyor hem de ona güven veriyor.
- Son olarak Heidelberg’in servis ve yazılımlar gibi konularda diğer markalara göre ne gibi avantajlarını tecrübe ettiniz?
Heidelberg Türkiye Servis ekibi gerçekten çok etkin. Arıza olması durumunda hızlıca fabrikamıza intikal edip üretimi minimum seviyede durdurarak etkin çözüm üretiyorlar. Personelin konularına hakim olması, makine üzerindeki opsiyonların da nasıl etkin kullanılabileceğini bilmeleri benim gerçekten önem verdiğim bir husustur.
Prinect Analyze Point yazılımını tecrübe ettim. Bu yazılımın makine ile birlikte sunulması güzel bir özellik. Çalışmakta olduğumuz markaların ileride bu yazılımın çıktılarını talep edecekleri günler yakındır diye düşünüyorum. Servis ekibinin içerisinde sadece mekanik ve elektronikçilerinin değil, sunulan yazılımların uzmanlarının da olması Heidelberg’in buna ne kadar önem verdiğinin göstergesi diye düşünüyorum.