Makine kurulduktan bir ay sonra ziyaret ettiğimiz Emsal Matbaa’nın kurucu ortağı Emre Uysal, makinenin tesise getirdiği hız, kalite ve verimlilikten memnun ve tesisindeki eski makineleri yenileme sürecini
Heidelberg ile sürdürmeyi düşünüyor
Heidelberg’in yaklaşık iki yıl önce tanıttığı yeni ofset baskı makinesi Speedmaster CX 104, dünya çapında daha ilk yılı dolmadan 1000 ünitenin üzerinde satılmış, Türkiye’de de beş matbaaya kurulmuştu. Bölgede daha önce de ilkleri gerçekleştiren Emsal Matbaa’ya, geçtiğimiz yıllarda Heidelberg Suprasetter 106 termal CtP, Heidelberg Stahlfolder TH 82 kırım ve Heidelberg Versafire dijital baskı makineleri yatırımlarının ardından 2023 yılı Nisan ayı başında Yeni Heidelberg Speedmaster CX 104-4+L ofset baskı makinesinin kuruluşu da tamamlandı.
Push to Stop ve Prinect Inpress Control 3 gibi Heidelberg’in yeni nesil makinelerindeki birçok son teknoloji özellikleri barındıran, ambalaj, etiket, IML, ticari baskı dahil farklı ihtiyaçlar için yapılandırılabilen bu çok yönlü makinenin özellikle katalog, dergi, kitap, etiket ve ambalaj dahil, çok çeşitli ve farklı baskı işleri olan Emsal Matbaa’da nasıl bir fark yaratma potansiyeli taşıdığını şirketin kurucu ortağı Emre Uysal’dan dinledik.
- Firma olarak yakın geçmişte bir yeniden yapılanma ve isim değişikliği ile yeni bir yola çıktınız ve şimdi bir sıfır baskı makinesi yatırımı yaptınız; bu süreç nasıl gerçekleşti?
Matbaayı devraldığımız 2020 yılında Covit salgını ile karşılaştık. Pandemi sırasında ve sonrasında baskı tirajlarında ve basılı işlerde oldukça ciddi düşüşler oldu. Katalogların e-katalog, dergilerin e-dergi sistemine geçmesiyle iş kaybı yaşadık. Pandemi sonrası da tedarik zincirindeki sıkıntılar ve üretimde yaşanan problemler yüzünden hammadde fiyatlarında da artışlar oldu. Geçen yılda kur yükselmesi, elektrik fiyatının aşırı artması, personel giderlerinin artışı ile sektörümüzde ciddi iş kayıpları meydana geldi. Bu süreçte birçok matbaa iş kaybından çok etkilenip tesislerini kapatarak ya da makinelerini durdurup dışarıda bizim gibi çözüm üreten matbaalarda fason iş yaptırarak devam etmeye başladı. Kayınpederim İhsan Usta meslektaşlarını seven ve sürekli yardımcı olmaya çalışan bir insandı. Bu bize de miras kaldığı için meslektaşlarımızın birçok işlerine çözüm üretmeye devam ettik. Ankara’dan ve Anadolu’nun diğer illerinden birçok meslektaşımız bizi tercih ederek kaliteli ve hızlı baskı alarak müşterilerini memnun ettiler. Kaliteli iş alıp müşterilerine sorunsuz işler teslim ettiklerinde de bizi tercih etmeye devam ettiler. Kaliteli iş isteyen yayıncılar ile de işbirliklerimizi geliştirdik. Kaliteli üretim yapıyorduk ama hızda, verimlilikte bir sıkıntımız vardı. Bu yüzden yüksek model makine yatırımı yapmak adına arayış içerisine girdik. Aklımızdan 3-4 yaşında bir makine yatırımı yapıp baskı sonrasını da modernize ederek kendimizi geliştirmek geçerken Heidelberg cazip bir teklif sundu. Heidelberg Türkiye olarak ellerinde siparişi açılmış bir makine olduğu söylendi. Eylül ayında Yasin Bey ile konuyu görüştükten sonra ertesi gün telefonla Selkut Bey ile de görüştük ve anlaşmaya vardık.
Sıfır makine tercihimizde ikinci el makine fiyatlarının yüksek olması ve elimizde bulunan takasa vereceğimiz makinelere çok düşük fiyatlar vermeleri de etken oldu. Bu konuda Heidelberg bize destek oldu ve takasa verdiğimiz makineye de tatmin edici bir fiyat vererek bu yatırımı yapmamızı sağladı. Makinemiz çalışıp baskıya girdiğinde de ne kadar doğru bir karar verdiğimizi gördük. Böyle verimli bir makine sayesinde daha az elektrik, daha az işçilik ve daha az fireniz oluyor. Bunların hepsini üst üste koyduğunuzda hepsi kazanç hanesine yazılıyor.
- Neden 4+lak?
Geçmiş yılların istatistiklerine baktığımda, gelen işlerin % 2-3’ünde çok renkli işler olduğunu görüyorum. Ayrıca, ikinci el düşünürken sıfır makineye yatırım yaptığımız için, ayırdığımız bütçenin %30-40 üzerinde bir bedel ödemek durumunda kaldık ve fazladan bir ünite için bütçeyi arttırmak istemedik. Mevcut makine parkımızda zaten 5+Lak bir makinemiz olduğu içinde 4+Lak makinenin yeterli olacağını düşünerek bu yatırımı yaptık. Tabii ki diğer özelliklerde taviz vermedik. Push to Stop Otonom Sistemi, Intellistart 3 performans sistemi, AutoPlate Pro ve Prinect Inpress Controll özellikleri makinemizde mevcut.
Bugüne kadar hep ikinci el makinelerle çalıştınız. Yeni makine ile işten işe daha hızlı geçeceksiniz, üretiminiz artacak; matbaada neler değişecek?
Yeni makinelerin hepsini uzun yıllardır izliyoruz. Manroland Evolution , Heidelberg CX makinelerinin daha çok üzerinde duruyordum. Hedefimi hangi makinede daha verimli oluruz olarak koymuştum. Matbaada ne kadar fazla kalıp üretirseniz onun üzerinden bir kazanç elde ediyorsunuz. Eski model makinelerde tamamen ustanın performansına bağlı bir kalıp üretimi var. Ne kadar makineye iyi baksak da usta çok ön planda. En hızlı çalıştığımız durumda, 8-9 saatlik bir vardiyada basılan maksimum kalıp sayısı 80-90 idi.
Yeni makinemiz bir aydır çalışıyor. Bunun ilk on gününde Heidelberg teknik ekibi tarafından deneme baskıları yapıldı. Personelimiz Ramazan ayında bir vardiyada teknik servis olmadan yalnız çalıştırdı ve 160 kalıp iş bastı. Bu rakamları ilerleyen zamanda daha da yukarıya çekeceğiz gibi görünüyor. Tabii bu hızlı kalıp tüketimi baskı öncesindeki ekibimizi biraz zorladı, şimdi baskı öncesini de biraz hızlandırmamız gerekiyor.
- Yeni yatırımın Emsal’e hem iş çeşitliliği hem çalışma düzeni ve varsa ihracat çalışmalarında katkıları neler olacak?
Benim odaklandığım şey, tesisin verimliliğini yükseltmek. Elektrik giderleri de arttığı için yüksek teknoloji makineleşmeyi en doğru yol olarak gördüm. Baskı makinemiz gelmeden önce Heidelberg Stahlfolder TH-82 (2015) bir kırım makinesi de aldık. Yasin Bey, makinenin Türkiye’deki en yüksek model kırım makinesi olduğunu söyledi. Makine çok hızlı olacağı için kırım işi de artacaktı, o yüzden baskı sonrası içinde böyle bir yatırım yaptık. Makine ful otomotik kırdığınız işi hafızaya alıp, daha sonra aynı iş geldiğinde hafızadan çağırıp kırım işlemine başlayabiliyorsunuz. Örneğin Mozaik Reklam Tanıtım’ın Dijital Baskı ve 3D dergisi her geldiğinde, personel hafızadan onu seçiyor ve montajda bir değişiklik yapılmadıysa, ekstra bir kırım ayarı yapmasına gerek kalmıyor.
Şu andaki baskı parkurumuz çok güçlendi. Heidelberg CX 104 4+Lak ile beraber Roland 700 5+Lak, Roland 700 (4, 2+2), Roland 500 4+Lak ve Heidelberg versafire baskı makinelerimizleıhızlı iş üretiyoruz. Baskı sonrasında biraz daha fazla modernizasyone ihtiyacımız olduğunu görüyorum. Ramazan döneminde geçen yılın Ramazan ayına göre iş potansiyelimiz 325-35 arttı. Bu iş artışları matbaamızdaki diğer makineleri de modernize etmemiz gerektiğini gösteriyor. Yaptığımız bu yatırımlar ile işimizi daha da arttırmak adına yurt içi ve yurt dışn pazarlamaya daha fazla önem vereceğiz. Reklam ajansları, kurumsal müşteriler ve meslektaşlarımızla yönetim olarak her zaman iyi ilişkiler içerisinde hareket etmeye çalışıyoruz. Hepsine kapımız açık ve hepsine en iyi hizmeti vermeye çalışıyoruz. Diğer makinelerimizi de modernize edebilirsem, hedefim bir iki yıl içerisinde zaten kaliteli iş üreten matbaamızı modern bir makine parkı ile yurt dışına da tanıtmak.
- Şu anda işlerinizde kurumsal müşterilerin, meslektaşlarınızın ve ajansların payları nedir?
Müşterilerimizin çoğunluğu geçmişe göre azalsa da hala reklam ajansları. Birçok ajans artık kurumsal müşterilerine sadece tasarım hizmetirveriyor. Baskı işlerinde kurumsal şirketler direk matbaalarla çalışmayı tercih ediyor. Müşteri portföyümüz çok geniş Ülkenin birçok noktasına iş yapıyoruz. Çeşitli illerdeki ajanslar, kurumsal şirketler ve meslektaşlarımıza kaliteli ve hızlı hizmeti vermeye çalışıyoruz.
- Heidelberg tercihinizde hangi etkenler ağır bastı?
Servis. Heidelberg’in Türkiye çapında servis ağı çok geniş ve istihdam ettiği teknik personel sayısı daha yüksek.mMakine yatırımı yapınca servisin eksik bilgisi olmaması gerekirrki biz makineyi durdurmadan iş basmaya devam edelim. Bir başka tercih sebebimiz d merhum kayınpederin İhsan Usta’nın bir Heidelberg yatırımııhayaliydi. Eşim ve ben hem onun hayalini gerçekleştirelin hem de serviste sıkıntı yaşamayalım diy, Heidelberg kalitesine güvenerek bu yatırımı yaptık. Yasin Bey’in bize sistemi anlatmasıyla hatta Almanya fabrikada bizzat sistemin çalışmasını göstermesi yatırım kararımızda etkili oldu ve Heidelberg’i tercih ettik
Kurulumda Heidelberg’den sekiz – dokuz teknik personel geldi ve Heidelberg’in servis gücüne yakından tanık olduk. Heidelberg’den Dumat döneminde bir Linoprint dijital baskı makinesi almıştık, Emsal olunca Suprasetter CtP, Stahlfolder TH 82 kırım makinesi ve CX 104 ile devam ettik.
- Dijitalde bir yatırım düşünüyor musunuz?
O konuda görüşüyoruz ama web tarafında değil. Biz hep kısa tiraj ve kaliteli iş üretmeye odaklı olduk. Elimizdeki Linoprint modelini bir üst model olan Versafire EP modeli ile ya da yakında piyasaya çıkması beklenen Versafire’ın üst modeli ile yenilemeyi düşünüyoruz. Çok olmasa da dijital tarafında da bir üretimimiz var ve makinemizin üretim kalitesinden çok memnunuz..Dijital makinemiz ile ofset makinelerimizi kalibre edip baskılar arasındaki farkları da ortadan kaldırıyoruz ve dijitali ofsetin tamamlayıcısı olarak kullanıyoruz.
- Bu yatırımda finansmanı nasıl çözdünüz?
Büyük kısmı öz sermaye olmak üzere, makinemizi takasa vereree ve biraz da leasing döviz kredisi ile borçlanarak çözdük. Kısa vadede bir finansman sıkıntımız vardı. İlk yıl ne kadar düşük taksit ödersek daha mantıklı diye düşündük. Leasingde TL kredileri yüksek, döviz kredileri düşük. O yüzden kısa vadede daha az taksit ödemek için kus riskini göze aldık. Elimizdeki diğerimakineleri dövizle elden çıkarabileceğimiz için o finansmanı da ileriye dönük kullanacağız. Yeni makineyi verimle kullanırsakaelde edilecek kazançlarla taksitlerimizi rahatça öderiz.
Pazarlık yaparak, fiyatları aşağı çekerek, aşırı rekabet içerisine girerek, çok düşük marjlarla, yeter ki iş olsun deme zihniyetinde olmayan bir matbaayız. Bu düşünceyle doğru fiyat analizleri yaparak, makine aşınma payını yaptığımız işlerin fiyatlarına ekleyerek müşterilerimize daha iyi hizmet vermek adına yatırımlarımıza devam etmeyi düşünüyoruz.
- Yıllardır o kulvarın dışındasınız, değil mi?
Kalite noktasında zaten ayrışmıştık, şimdi daha da hızlandık. Tabi sadece baskı makinesi ile olmuyor, baskı standardizasyonlarını belli aralıklarla yapıyoruz. Baskı kontrol cihazlarımızı tüm makinelerimizde kullanıyoruz. Tecrübeli çalışma arkadaşlarımızla müşterilerimizemkaliteli ve hızlı hizmeti ulaştırıyoruz. Devraldığımızda daha hızlı kalıp alalım diyepCtP yatırımı yaptık, sonra kırım yatırımı ve CX104 yatırımı yapıldı. Bu yatırımlar sayesinde kaliteden ödün vermeden daha hızlı hizmei vermeye odaklandık. Bundan sonra da verimlilik adına yeni yatırımlar yapacağız.
- Firede ne kadar fark var?
CX 104’ün baskıdan önce ve sonra 10’ar tabaka, toplam 20 tabaka firesi var. Tabii baskı ile bitmiyor iş, baskı sonrasında da kayıplar oluyor. Yirmi tabaka da orada olsa, kırk tabaka oluyor ama biz eksik iş teslim etmemek prensibinde olduğumuz için şu an070-80 tabaka firelerle gidiyoruz. Kendimizi geliştirdikçe, baskı sonrasındaki teknolojimizi de geliştirirsek, bu fire sayısını büyük bir ihtimalle azaltacağız.
Sürat arttıkça elektrik tüketimi düşüyor. Bu hesapları geçen yıl sonunda meslektaşlarımızla baskı fiyatlarına nasıl yansıtırız diye hep yaptık. Rakamlar geriye geldi amaihala elektrik çok pahalı. Elektrikten 10 kw, fireden 10 tabaka, işçilikten kazanacağımız günde bir saa..ile makinenin taksitlerini ödemekte zorluk yaşamayacağımızı düşünüyorum.
- Pandemi sonrasında piyasada bir canlanma var mı?
Biz ticari bir matbaayız. Kâğıt olan her işi basıyoruz. Ambalaj da var bunun içinde, kitap da var. Etiket, süreli yayın, katalog da basıyoruz. El ilanı ve prestij kataloğu da basıyoruz.
Pandemi neye sebep oldu? Bir kere el ilanı ortadan kalktı. Birçok müşteri el ilanı bastırmıyor. Amerikan servis siparişi çok azaldı. Herkes pandemide eve kapanınca süreli yayınlar da internet ortamına girdiler. Birçok kurumsal şirket fuarlara e-katalog ile katılıyor. Bir kartvizitte link veriyorlar.o kadar.
Ankara bu dönemde yayıncmerkezi oldu. Ankara dışındaki birçok yayın matbaası ya kapandı ya yayın basmaktan vazgeçti. Birde tabii ambalaj matbaacılığı artışta. Ambalaj tarafında ciddi ihracatçı meslektaşlarımız var şu an ve daha da gelişip büyüyeceklerini düşünüyorum.
Fiyatları para kazanabileceğimiz seviyede tutup yatırımlarımıza devam etmek istiyoruz. Pandemi döneminde iş azalmasına rağmen seçici duruma geldi insanlar. Bin katalog yerine 150 katalog isteniyor ama çok kaliteli olsun isteniyor. Şu anda en çok katalog bastıran sektör mobilya sektörü ve Türkiye’nin her yerinden mobilyacılara katalog basıyoruz..Firmalara gerektiğinde prova baskılar yaparak onay alıyoruz..Bu kalite odaklı işbirliklerimizi daha da arttıracağımızı düşünüyorum. Kalıp sayımız azaldı ama kaliteli iş yaptığımız için bu bizi tatmin ediyor. Kaliteli işte kaliteli fiyat verebiliyoz ve böyle güzel yatırımlar yapabiliyoruz.
Makine yatırımı düşünürken Ertem Basım’ın Speedmaster SX yatırımı da bana örnek oldu. Dilerim meslektaşlarımız doğru fiyatlarla baskı yaparak para kazanır ve Ankara’da bu tür yatırımlar artar.