Çoğu insan tatlıya düşkündür, ancak daha fazla sürdürülebilirlik eğilimi ile birlikte, daha çevre dostu ambalajlara sahip tatlılara olan talepte de bir artış var. Bu, şekerleme endüstrisine, doğal kaynaklara karşı nazik olan paketleme süreçlerini ve malzemelerini benimsemesi için ciddi baskı yapmaktadır. Birçok ambalaj üreticisi zaten çikolata, bisküvi vb. için sürdürülebilir çözümler sunabilmektedir.
Avrupa şekerleme endüstrisi, üretim ve ihracat açısından en dinamik ve en büyük sektörlerden biri. Avrupa derneği Caobisco, 12 binden fazla şirketin her yıl 14,7 milyon ton şekerleme ürettiğini söylüyor. Bununla birlikte, dünya çapında ABD, 2023 yılında 264 milyar Euro’luk tahmini cirosu ve Euromonitor International’a göre önümüzdeki beş yıl içindeki en büyük mutlak büyüme ile en büyük şekerleme üreticisi.
Özellikle çikolata, tüketicilerin her şeyden önce tercih ettiği şey. 2020 yılında Chocosuisse tarafından yapılan Avrupa sıralamasında İsviçre, yılda on bir kilogramdan fazla çikolata ile kişi başına düşen çikolata tüketimine öncülük ederken, onu Almanya (9,2 kg), Estonya (8,3 kg) ve Danimarka (8,2 kg) izledi. Euromonitor’a göre, Estonya 2022’de kişi başına en yüksek şekerleme tüketimine bile sahipti; her sakin istatistiksel olarak toplam 13,6 kg tüketti. Belirtiler, Baltık ülkesindeki bu eğilimin önümüzdeki beş yıl içinde büyük bir büyüme yaşayacağını söylüyor.
Alman çevrim içi platformu Statista tarafından yapılan güncel bir anket şunu gösteriyor: Kadınlar daha fazla tatlı yiyor. 2022 yılında, kadınların yaklaşık yüzde 34’ü her gün tatlı veya tuzlu atıştırmalıklar tükettiklerini söyledi. Erkeklerin sayısı yüzde 23 idi. Farklı bir çalışmada, katılımcıların dörtte biri POSpulse’un piyasa araştırmacılarına, pandemiden bu yana daha fazla tatlı ve atıştırmalık tükettiklerini söyledi.
Alman Federal Birliği BDSI’ye göre, üreticiler şekerleme ve atıştırmalık gıdalar için ana ham maddeleri çoğunlukla Almanya veya AB’den tedarik ediyorlar. Bu, şekerleme endüstrisini sadece Alman ve Avrupa tarımı için önemli bir ortak yapmakla kalmıyor, aynı zamanda kısa nakliye mesafeleri de kaynak tasarrufuna katkıda bulunuyor. Uluslararası ticaret elbette şekerleme endüstrisi için de önemli. Çikolata için en önemli ham madde olan yaklaşık 400 bin ton kakao kullanan Alman şekerleme üreticileri, küresel yıllık mahsulün yüzde 10’unu işliyor. Sonuç olarak, Caobisco’ya göre, Avrupalı üreticiler dünyadaki mevcut kakaonun yaklaşık yarısını kullanıyor.
Şu anda, diğerleri gibi endüstri de varoluşsal bir krizle karşı karşıya: Enerji ve ham maddeler için patlayan maliyetler, aynı zamanda teslimat zincirlerinde ve ham maddelerin mevcudiyetinde meydana gelen aksaklıklar orantısız bir şekilde küçük ve orta ölçekli aile şirketlerini etkiliyor. Örneğin, 2022 sonbaharında şeker için maliyet artışı yüzde 100, tereyağı yüzde 57 ve buğday yüzde 60 daha pahalı idi. Federal Alman Şekerleme Üreticileri Birliği (BDSI) CEO’su Dr. Carsten Bernoth, “Şirketlerimiz için, artan maliyetlerden kaynaklanan muazzam baskı, üretim tesislerini ve hatta varlıklarını sorgulamalarına neden oluyor. Bu sadece 2022’de artan enerji ve ham madde maliyetlerinden değil, aynı zamanda Almanya’da uzun süredir ortalamanın üzerinde olan lokasyona bağlı negatif basınçtan da kaynaklanıyor. Buna ücretlere, vergilere ve artan nitelikli personel eksikliğine yapılan harcamalar da dahil” diyor ve ekliyor: “Üreticilerimiz için, bu önemli ölçüde artan maliyetleri, tasarruf ederek veya satış fiyatlarını orantılı olarak yükselterek telafi etmek mümkün değil.”
Krizlere rağmen, şekerleme, gıda endüstrisinin en yüksek ciroya sahip segmentlerinden biridir; bu segment dördüncü en yüksek seviyeye ulaşıyor. Bu nedenle, şekerleme pazarının Alman perakende pazarında en rekabetçi pazarlardan biri olması şaşırtıcı değil. Ve endüstri yeni gereksinimlerle karşı karşıya. Özellikle tüketicilerin sağlık ve çevre konusunda artan farkındalığı, daha çevre dostu olan şekersiz çeşitler ve ambalajlar için yeni bir talep yaratmaktadır. Şekerleme üreticileri için bu aynı zamanda paketleme süreçlerini daha esnek ve daha verimli olacak şekilde oluşturmaları gerektiği anlamına geliyor. Otomatik üretim ve paketleme süreçlerine doğru artan bir eğilim var ve tatlı lezzetleri daha çok sürdürülebilir bir ambalajda geliyor. Örneğin, bir iç alüminyum folyoya sarılmamış ve sadece kartonda paketlenmiş ilk çikolata çubuklarına sahibiz – ancak, bu gıda ile doğrudan temas halinde olduğundan, bir kaplamaya ihtiyacı vardır. Şekerleme üreticisi Fazer şimdi Noel öncesi dört hafta takvimleri için MetsäBoard’dan hafif, dispersiyon kaplamalı bir karton kullanıyor. Şirket, yeni malzemeye geçmenin plastik kullanımını önceki PE kaplamalı kartona kıyasla her yıl 1.200 kg azalttığını söylüyor. Takvimler artık tamamen geri dönüştürülebiliyor, hafifliği ve yeni malzemenin kaynakları verimli kullanması da karbon ayak izini dörtte bir oranında azaltıyor. “Saf elyaf karton, özellikle çikolata ve kartonun doğrudan temas ettiği yerlerde, geliş takvimleri için gerekli güvenliği sunuyor. Dispersiyon kaplamalı kartonumuz da nötr duyusal özelliklere sahip, bu da çikolatanın tadının uzun süre korunduğu anlamına gelir” diyor, MetsğBoard Satış Direktörü Olli Haaranoja.
Çikolatayı yüksek hızlarda paketleme
Dakikada 250 bar çikolata çıktısı, Sacmi tarafından Carle & Montanari markasının bir parçası olarak pazarlanan yeni bir sarma makinesinin oranıdır. Ayrıca yeni çevre dostu ambalaj malzemelerini de işliyor. Makine, geleneksel mekanik konseptlerin ötesine geçen ve hassas ürünlerin yüksek hızlarda ve sürekli yüksek kalitede paketlenmesini mümkün kılan Sacmi Packaging & Chocolate’daki makine yapımına yeni bir yaklaşımın sonucu. Sarma makinesi, iç ve dış ambalajın üç taraftan kapatıldığı, dış ambalajın önceden kesilmiş karton veya kâğıttan yapıldığı çikolata çubukları üretir. Sisteme takılan sensörler tüketim, çalışma saatleri ve verimlilik göstergelerini izliyor. Paketleme sürecindeki tutarsızlıklar durumunda, makine otomatik olarak bir uyarı mesajı verir ve servis departmanına uzaktan bir bağlantı açıyor.
Sacmi’nin çikolatalı trüf mantarları için yeni geliştirilen çok tarzlı bir sarma makinesi de çevre dostu folyoları işliyor. Üst büküm konfigürasyonu kullanarak, hassas ürünler veya düzensiz şekillere sahip olanlar da dahil olmak üzere dakikada 500’e kadar çikolatalı yer mantarı sarıyor. Hibrit teknolojisine sahip ilk sarma makinesi olduğu söyleniyor ve sadece mekanik değil, aynı zamanda güçlü, enerji tasarruflu servo sürücüler kullanıyor. Bunun dışında, sarma makinesi gerçek zamanlı bakım fonksiyonları ile donatılmış. Her hareket için ideal ayarlar tanımlanır tanımlanmaz, canlı tanılama, sapmaların hemen fark edilmesini ve arıza sürelerinin önlenebilmesini sağlıyor.
Döngüsel ekonomi için şekerleme ambalajı
Tüketiciler şekerlemeler için sürdürülebilir ambalajları giderek daha fazla bekliyorlar. Ortak bir projede, interpack katılımcıları Sabic, şekerleme üreticisi Mars ve geri dönüşüm servis sağlayıcısı Landbell yakın zamanda bir atıştırmalık (snack bar) için esnek ambalaj geliştirdi. Kullanılan monomalzeme, Sabic’in Trucircle portföyünden sertifikalı, döngüsel polipropilenden oluşur. Döngü, Landbell Group tarafından koordine edilen karışık eski plastiklerin toplanmasıyla başlıyor. Karışık malzeme daha sonra termal anaerobik bir işlemle, gıda ile temas için uygun olan yeni bir PP polimer için alternatif bir ham madde görevi gören piroliz yağına dönüştürülüyor. Bu maddeden yapılmış topaklardan (pellets), üretici Taghleef daha sonra BOPP filmleri yapıyor.
Çikolata Avrupa’da popüler
Avrupa Birliği’ndeki çikolata ve şekerleme derneği CAOBISCO’ya göre, Finlandiya Avrupa’daki çikolata tüketimi söz konusu olduğunda ilk beş arasında yer alıyor. Sadece İsviçre, Almanya ve Estonya daha fazla çikolata tüketiyor, İngiltere beşinci sırada geliyor.
Kuzey Avrupalı şekerleme üreticisi Orkla, Finlandiya üretim tesisi Vaajakoski’deki paketleme kapasitesini artırmak için Theegarten-Pactec’in farklı katlama çeşitlerine sahip çikolata ürünleri için yeni bir paketleme makinesine yatırım yaptı. Yatırımdan önce uzun bir test aşamasından geçildi. Theegarten-Pactec Satış Müdürü Daniel Schibur, şöyle diyor: “Bizim için bu, paketleme makinemiz CHS’yi şekerleme üretiminde gerçek koşullar altında test etmek için mükemmel bir fırsattı. Sonsuz bir ürün akışı, sürekli çalışma, farklı ambalaj malzemeleri ve ürün nitelikleri, çalışma sırasında temizlik ve bakım çalışmaları ve hatta işleme sistemlerinin kapatılması gibi zorluklar… Bir simülasyonla tam olarak kapsanamayan çok şey vardır. Sonunda, bu tür testler yeni bir gelişmeye son dokunuşları vermek ve pazara hazır hale getirmek için vazgeçilmezdir.” Genel fonksiyon testlerinin yanı sıra, CHS’nin bir uzmanlığı olan makinenin iki şeritli beslemesine özel olarak odaklanıldı. Buradaki zorluk, ürünlerin bir kısmını ana kayışın sonsuz ürün akışından CHS’nin iki kanallı beslemesine yönlendirirken aynı zamanda iki palet arasında eşit bir değişimin gerçekleşmesini sağlamaktı. İki besleme hattının her biri sürekli olarak dakikada 900 ürün almalı ve bunlar daha sonra paketleme sürecinde dakikada 1.800 üründen oluşan tek hatlı bir akışta birleştirilmeli. Entegre bir kamera sistemi ve sensörlerin etkili bir şekilde yerleştirilmesi artık ana kayışa gelen ürün akışını sürekli olarak kontrol ediyor. Bu, makinenin önündeki iki ürün akışının beşten fazla ürünle farklılık göstermemesini garanti eder. Makine esnek bir şekilde dokuz farklı katlama çeşidine geçirilebilir: Çift büküm, korumalı büküm, üst büküm, yan büküm, kalay varağı, alt katlama, yan katlama, Viyana meyve katlama ve – şu anda – zarf katlama.
Theegarten-Pactec, Türk makine mühendisliği şirketi Makrev Packaging’i de kısmen satın aldı. İstanbul merkezli şirket, çikolata ve jöleler için saatli sarma makinelerinin yanı sıra tüm otomatik ve besleme sistemlerini üretmektedir. Satın alma yoluyla Theegarten-Pactec, portföylerine katkıda bulunmak ve Dresden’de üretilen yüksek performanslı makinelerin altında, orta performans ve fiyat segmentindeki müşterileri çekmek istiyor.
Atıştırmalıklar ve tatlılar için denetim sistemi
Gıda endüstrisinin her yerinde olduğu gibi, tatlılarda veya atıştırmalıklarda kesinlikle yabancı cisimler istenmemektedir. Bu nedenle modern denetim sistemleri günümüzün paketleme makinelerinde güvenliği garanti ediyor. Örneğin, Mettler-Toledo’nun yeni bir X-ray kontrol sistemi, özellikle küçük, ayrı ayrı sarılmış atıştırmalıklardaki ve tatlılardaki yabancı cisimleri yüksek üretim hızlarında algılamak için geliştirilmiştir. Tek tek ürünlerin akışla sarılması veya kapatılmasından hemen sonra uygun maliyetli bir denetimi mümkün kılıyor. Kompakt denetim sistemi, entegre bir çıkarma mekanizması ile donatılmış ve dakikada 120 metreye kadar bant hızlarında çalışmayı destekliyor. Üretici, X-ray kontrolünün ilk kez, şekerleme endüstrisinde bireysel ürünlerin ambalajlanması için kullanılan birçok boru şeklindeki torba veya sızdırmazlık makinesinin yüksek hızlarına ayarlanmasını mümkün kıldığını söylüyor. Çok küçük yabancı cisimler bile yüksek derecede doğrulukla tespit ediliyor. Boru şeklindeki torba makinesinden ayrıldıktan hemen sonra tüm satış birimleri yerine ayrı ayrı çubuklar kontrol edildiğinden ve daha sonra gerekirse çıkarıldığından, maliyetlerden de tasarruf sağlanıyor.
4-10 Mayıs 2023 tarihleri arasında Düsseldorf’ta gerçekleşecek interpack’te profesyonel ziyaretçiler tatlılar ve atıştırmalık endüstrisindeki en son gelişmeleri ve trendleri tanıyacaklar. Özellikle salon 1, 3 ve 4’te şekerleme endüstrisi için yenilikçi işleme ve paketleme gelişmelerine odaklanılmaktadır.
interpack hakkında daha fazla bilgiyi https://www.interpack.com