Problemin tanımı, spot renk TVI (tonal value increase) eğrilerinin doğruluğu
Levent Fırat ERSOY / Dereli Graphic Servis Müdürü
CMYK renklerden oluşan yarım ton tramların, nokta alanı ya da farklı bir tanımla TVI (tonal value increase) değerlerinin ölçülebilmesi, renk ton geçişlerinin daha iyi kontrolü için bir zorunluluk haline gelmişti. Özellikle CIE LAB renk evreni teorisininde geliştirildiği yıllar olan 1930’lar, Basım sektöründe bir çok yeniliğin icat edildiği yıllardı ve araştırmalara verilen destek oldukça üst düzeydeydi. 1936 yılında Davies ve Murray çözüm için oldukça basit ve sonuca ulaşan bir denklem geliştirdi.
Aşağıda ilk yayınlandığı şekliyle gösterilen bu basit denklem, yarım ton noktalarının kapladığı alan yüzdesi ve zemin renk yansıması göz önüne alındığında yarım ton yoğunluğunu yüzde olarak tahmin ediyordu. Denklemde, D rengin densite yoğunluğu, a nokta alanı ve r de zemin rengin yansımasıdır.
Denklem sayesinde, yarım ton noktaların ton artışı dolayısıyla nokta kazancı ölçülebiliyor ve CMYK renklerin ton geçişleri yapılan ölçümler sayesinde kontrol altında tutulabiliyordu.
Ancak spot renklerin özellikle ambalaj sektöründe sıkça kullanılması ve kullanım alanlarının zemin alanlardan, yarım ton nokta geçişlerine kadar yayılmasıyla, spot renk yarım ton noktaların ton artışı (TVI)’nın ölçümü de ciddi bir ihtiyaç olarak karşımıza çıkmıştır.
Spot renk tonal artışlarının geleneksel metod ile ölçülmesinde karşılaşılan problem
Son dönemde sıklaşan spot renk kullanımı ve dolayısıyla spot renklerin tonal artışlarının / nokta kazançlarının ölçülmesi gereği, ilgili uygulamanın derinlemesine incelenmesine yol açmış ve geleneksel Murray-Davies denklemi ile yapılan TVI ölçümlerinin, özellikle gradasyon basamaklarında doğru sonuçlar vermediği saptanmıştır.
Kısacası, Murray-Davis ve Yule-Nielsen gibi diğer metrikler, spot renk ton gradasyonunda gördüğümüz eşit ton dağılımını doğru şekilde yakalamaz. Bu durum, spot renk baskı eğrisi ayarlarını doğru bir şekilde oluştururken problem oluşturacaktır veya prova sürecinde spot renk tonu değerlerini simüle etmeye çalışırken ya da baskıda gerçekten ne kadar nokta kazancı elde ettiğinizi belirlemeye çalışırken de problem demektir.
Çözüm için 2017 yılında yeni bir denklem geliştirildi ve ISO 20654:2017 ismiyle ISO standartlar kataloğunda yerini aldı. SCTV (spot color tone value) olarak da kısa isme sahip bu hesaplama metodu sayesinde, artık spot renklerin yarım ton nokta tonal artışı & nokta kazançları hatasız bir şekilde ölçülebilecekti.
SCTV – ISO 20654:2017
ISO 20654:2017 – Spot Renk Tonu Değerinin (SCTV) hesaplanmasına yönelik bu yöntem, rengin zemin & ton aralıklarının spektral/kolorimetrik ölçümü sayesinde daha hatasız şekilde baskı altı malzemesi ile zemin renk arasında bir görsel ton aralığı üretmektedir.
TECHKON firması, SCTV ölçüm denkleminin ilk resmi yayın ve ISO tasdik tarihinden hemen sonra bu denklemi ölçüm cihazlarına adapte eden ilk firmadır.