Oğuzhan Orhan (Reba Kağıt Ürünleri Yönetim Kurulu Üyesi): “Müşteri ihtiyaçlarını gözeten, duyarlılıkla karşılayan, geniş ürün yelpazesiyle katma değerli çözüm sunan hizmet anlayışımız, her zaman kimliğimizi belirleyen en önemli unsurlar arasında yer aldı”
Karton Ambalaj Sanayicileri Derneği (KASAD) son toplantısında Reba Kağıt Ürünleri’ni konuk etti. Şirketin kurucusu Recep Orhan, “Reba’nın hikayesi, ortaokul ve liseyi beraber okuyan, Recep ve Bayram adlı iki idealist arkadaşın, 1979 yılında basım sektörünün kalbi olan Cağaloğlu’nda 50 metre kare yerde heyecan ve şevkle iş hayatına atılmasıyla başlar” diyor. İlk olarak SEKA kağıt ürünlerinin pazarlanmasıyla başlanmış, zamanla Toprak Kağıt, Alkim, Ve-Ge, Yakasan ve 1994 yılından itibaren de Kartonsan ile uzun soluklu çalışması devam eden şirket, ayrıca yurt dışından da tüm karton üreticileri ile irtibatta kalarak, her an karton ithalatı yapabiliyor.
Reba Kağıt Yönetim Kurulu Üyesi Oğuzhan Orhan, şirketin vizyonunu şöyle açıklıyor:
“Çıktığımız yolda, uzun yıllardır ülkemizin ticari yaşamına katkıda bulunmak, örnek başarılara imza atmak üzere ilkeli tutumumuzla edindiğimiz saygınlık, başarımızın temelini oluşturuyor. Ürün ve hizmet kalitesini bir bütün olarak ele alan şirketimiz, ödün vermediğimiz değerlerden, istikrarlı ve tutarlı yapımızdan beslenerek yükseliyor.
Müşteri ihtiyaçlarını gözeten, duyarlılıkla karşılayan, geniş ürün yelpazesiyle katma değerli çözüm sunan hizmet anlayışımız, her zaman kimliğimizi belirleyen en önemli unsurlar arasında yer aldı.
Sağladığımız eksiksiz müşteri memnuniyeti ise gayretlerimize her aşamada ilham verdi.
Bizler kurumsal kimliğimizden, köklerimizden ve geleneğimizden hız alıyoruz. Günden güne genişleyen dinamik varlığımızla, projelerimiz ve dinmeyen heyecanımızla daha güçlü bir geleceği bugünden hazırlıyoruz.”
Reba Kağıt Satış Pazarlama Müdürü Erdoğan Güledar, ürün portföyü hakkında şunları söylüyor:
Reba Kağıt Ürünleri, 1979’dan günümüze karton ambalaj üretiminde kullanılan karton ürünlerini tedarikini görev edinmiş, dünyanın çeşitli yerlerindeki kağıt üreticileri ile görüşmeler sağlayıp farklı markalardan oluşan, her kullanıcıya hitap edebilecek bir karton skalası oluşturmuştur. Bunların içinde ilaç kutuları, gıda, kozmetik, elektronik, tekstil, teknolojik ürünler için kartonlar bulunuyor. Türkiye’de kroma karton üreticileriyle yıllara dayanan dostluk ve iş birliği doğrultusunda iç pazarımızın yerli ve milli ürünlerinin satışı konusunda tam destek sunan Reba Kağıt Ürünleri, ambalaj ve matbaa sanayimizin önemli tedarikçileri listesinde yer almaktadır.
Reba, kağıt tedariki haricinde bobin ebatlama, dilimleme ve bobinden bobine sarma makinelerini de kendi bünyesinde üretmektedir. Yaklaşık 40-45 makinemiz piyasada halen çalışmaktadır.”
İnşaat projeleri
İnşaat grubunda 2016 yılından bu yana Soylu Matbaacılık (Osman Soylu) ile birlikte KOBİ’ler ve yatırımcılar için modüler olan, 100 metre kareden 2000 metre kareye kadar büyüklükte iş yerleri, depo, ofis ve imalathaneler üretmekte olduklarını belirten Recep Orhan, Reba Soylu inşaat şirketinin TEM cepheli, 100 bin metre kare, 60 bağımsız bölümden oluşan binasının iki yıl önce hizmete alındığını belirterek, ekliyor: “Hadımköy’de 86 bin metre kare, 180 bağımsız bölümden oluşan, TIR giriş – çıkışlı, 8 metre yükseklikte, kolon arası 9 x 10 metre olan ve 3 ton taşıma kapasiteli, kaset sistemli yeni projemize başlıyoruz. Tahmini bitiş süresi 2.5 yıl olarak hedefleniyor. Uluslararası ödüllü mimar ve mühendislerle çalışıyoruz.”
İhracatta ve iç pazarda ticareti geliştiren araç: Alacak Sigortası
Toplantının son sunumunu Reba Kağıt Ürünleri konuğu Coface Turkey yaptı. Yönetim Kurulu Üyesi Ali Gençtürk, alacak sigortasını hem yurt içinde hem de ihracatta, vadeli ama teminatlı olmadığı durumlarda, alacakların sigortalandığı bir sistem olarak tanımlıyor. Gençtürk, “Türkiye’de henüz yeni gelişiyor ama gelişmeye açık bir sektör” diyor ve ekliyor: “Coface dünyada bu işi yapan üç firmadan biri. Alacak sigortası, Avrupa’da çok yaygın kullanılan bir ürün. Türkiye’de de 2006 – 2007’den beri kullanılıyor; özellikle ilk 500 içinde, ikinci 500 içinde kullanıcıları olan bir sistem.”
Coface Türkiye ve Orta Doğu Ekonomisti Seltem İyigün, Coface’ın küresel ve Türkiye’ye ilişkin ekonomideki beklentilerine dair bir sunum yaptı. Kısaca, Avrupa ekonomisinde resesyona ilişkin ılımlı bir değerlendirme yapan Coface, iyimser bir tablo sunuyor. Coface, Türkiye’de de dengeli bir büyüme bekliyor.
2023’te küresel ölçekte durgunluk tespiti yapan Coface, tedarik zincirleri üzerindeki baskının kısmen kalkmasını ama bir süre daha tedavülde olmasını bekliyor. ABD merkez bankasının faizleri kademeli olarak 5’e çıkarıp daha sonra sene sonuna kadar bekle ve gör politikası izleyeceğini tahmin eden Coface, Türkiye’de %3,5 büyüme, %3.5 cari açık ve %45-50 enflasyon bekliyor. Çin’in sıfır COVID politikasını terk etmesiyle tedarik zincirlerinde direncin yavaş yavaş kırıldığının görüldüğünü belirten Seltem İyigün, bununla birlikte Avrupa’dan siparişlerdeki düşüşe dikkati çekiyor.
KASAD Reba Kağıt tanıtım toplantısı, akşam yemeği ile sona erdi.