PET veya cam şişe, alüminyum kutu, içecek kartonu veya bir kâğıt şişe… İçecekleri paketlemek için tek kullanımlık veya çok kullanımlık çok çeşitli seçenekler var. Ama hangisi en sürdürülebilir? Bu sektörde son birkaç yılda ekolojik yönlere giderek daha fazla odaklanılmaktadır. Ve sadece ambalaj malzemesi için değil: Bu yönler aynı zamanda doldurma ve fiili ambalajlama süreçleri için de önemli hale geldi.
Bazı içecekler sadece klasik ambalajlarla gelir. Genellikle bira veya şarabı cam şişede, sütü kartonda ve alkolsüz içecekleri PET şişede alırız. Ancak son yıllarda, müşteriler her zamankinden daha kritik hale geldi ve içecek sektörü için sürdürülebilirlik konularının önemi arttı. Özellikle plastikler artık kötü bir üne sahip – ki bu genellikle hak edilmemektedir. Ekolojik dengeye bakıldığında bir ambalaj türünün ne kadar başarılı olduğu birçok farklı faktöre bağlıdır. Uzmanlar bu nedenle genel tavsiye vermekten çekinirler.
Kısa bir genel bakış: Cam şişelerin tadı nötrdür, ancak aynı zamanda kırılgan ve ağırdır. Bununla birlikte, çoklu kullanım için diğer herhangi bir ambalaj türünden daha uygundurlar. PET şişeler de birkaç kez yeniden doldurulabilir ve ardından geri dönüştürülebilir. Kırılmaz ve özellikle cam şişelerden daha hafiftirler. Bununla birlikte, Almanya’da PET içecek şişeleri için yüzde 94’ten fazla olan çok yüksek geri dönüşüm kotasına rağmen, plastikler bir süredir müşteriler nezdinde kötü bir üne sahip. Alüminyum kutulardaki içecekler hâlâ popüler. Ancak ham maddenin çıkarılması ve ham alüminyumdan teneke kutu üretimi, enerji açısından çok büyük bir maliyet getirir, bu nedenle her şey toplama kotasına iner, çünkü teneke kutuların geri dönüştürülme sayısında bir sınır yoktur. İçecek kartonları da her zaman tek kullanımlıktır, ancak çoğunlukla yenilenebilir ham maddelerden yapılırlar. İyileştirilmiş prosedürler bu arada karton, alüminyum ve plastik bileşenlerin ayrılmasını sağlar. Bu nedenle Alman Çevre Ajansı Umweltbundesamt, bunları “ekolojik avantajlara sahip tek kullanımlık paketler” olarak sınıflandırır.
Kâğıt şişeler olacak mı?
2016 yılının sonunda, Carlsberg Group ilk kez bir kâğıt şişe prototipi olan “Yeşil Elyaf Şişeyi” sundu. 2020 yazında içecek şirketi Diageo, İskoç Johnny Walker viskisi için ilk kâğıt bazlı alkollü içki şişesini duyurdu, ancak şimdiye kadar pazara büyük bir giriş olmadı. 2021 yılının başında Coca Cola, Avrupa’da ilk kez Macaristan’da 2.000 tüketiciye bir kağıt şişe ile birlikte gelen bitki bazlı bir içecek sundu. Ancak bu test teklifinden sonra başka bir adım atılmadı.
Elyaftan yapılmış sürdürülebilir şişelerin geliştirilmesinden bu yana, optimizasyon çalışmaları hiç durmadı. Amaç: tamamen organik bir kâğıt şişe. Şu anda, ‘klasik’ kâğıt şişe hâlâ ince bir PE tabakası ile kaplanmış kâğıttan oluşuyor, ancak bu, atık kâğıdın işlenmesi sırasında kolayca soyulabilir, ayrılabilir ve daha sonra geri dönüştürülebilir. Polietilenin bir dezavantajı, gazlı içecekler için pek iyi çalışmamasıdır ve bunlar genellikle biraz daha kalın bir PET kaplama gerektirir.
Carlsberg bira fabrikası bu yıl işleri bir adım öteye taşıdı: Büyük ölçekli bir tüketici testi için şişeler, PET’e benzer özelliklere sahip bir organik polimer olan PEF (polietilen furanoat) ile kaplandı. Bira ile liflerden yapılmış dış gövde arasında oldukça etkili bir bariyer görevi görür, tadı korur ve biranın karbonik asidini geleneksel PET’ten daha iyi tutması beklenir. Biyopolimer ayrıca hem PET geri dönüşüm sistemleriyle uyumlu hem de biyolojik olarak parçalanabilir. Mevcut prototipler, şişenin stabilitesini iyileştirmek için PEF kaplamanın yanı sıra yeni bir tabana sahip, zaten geliştirilmiş bir varyanttır. Yeni nesil şişelerin de fiber bazlı kapaklı olarak sunulması planlanıyor.
Çoklu kullanım için hafif cam şişe
Cam, içecekler için popüler bir ambalaj malzemesidir. En büyük dezavantajı yalnızca yüksek ağırlığıdır, çünkü doğrudan karşılaştırmada PET şişeler, camdan yapılan çoklu kullanım çeşitliliğinden yüzde 90’a kadar daha hafif olabilir. Ancak cam ambalaj üreticileri, örneğin temperlenmiş hafif camdan yapılmış hafif versiyonlar üzerinde çalışıyor. Bu şekilde üretilen yeniden kullanılabilir şişeler, standart çeşitlerden sadece yüzde 30’a kadar daha hafif olmakla kalmıyor, aynı zamanda aşınmaya karşı daha dayanıklı ve bu da onları hem ekonomik hem de ekolojik olarak gerçek bir alternatif haline getirebiliyor. Bununla birlikte, sonunda cama daha fazla stabilite veren ısıl işlem, ürün tasarımı olanaklarını sınırlar. Et kalınlığındaki farklılıklar, işlem sırasında özellikle bir hayli zorluk teşkil eder.
Yolda daha iyi güvenlik
Şişelerin, kutuların ve içecek kartonlarının zarar görmeden satış noktalarına ulaşabilmeleri için nakliye sırasında uygun güvenlik önlemlerinin alınması gerekir. Genellikle, bir palet üzerinde sabit paketleme için ince streç film kullanılır. Bu amaçla, interpack katılımcısı Mosca gibi makine üreticileri, paletler ve streç sarıcılar için çemberleme makineleri sunmaktadır. Ambalaj türüne bağlı olarak palet için güvenlik gereklilikleri çok farklı olabilir. Kutular bükülmeye, cam şişeler kırılmaya karşı korunmalıdır. Örneğin, hafif, boş içecek kutularını taşımak için, bunların yalnızca yandan veya üstten yerinde tutulmaları gerekmez, aynı zamanda içecek şişeleyicilerine giderken hafif bir basınçla sabitlenmeleri gerekir. Mosca’nın paletler için yeni bir çemberleme makinesi, dikey çemberleme yoluyla boş kutular üzerinde gerekli basıncı oluşturur. Sistem, kaynakları israf etmeden nakliye için geri dönüştürülmüş malzemelerden ve saatte 61 palete kadar paket/sarmalardan yapılmış sürdürülebilir PET şeritler kullanır. En ağır paletleri bile sabitlemek için dar bir plastik şerit yeterli olduğundan, malzeme kullanımı ve karbon ayak izi minimumda tutulur.
Plastik büzülen sarmaya alternatif
Modern streç sarım makinelerinde, bir folyo makarası paleti yatay olarak çevrelerken, mallar – dolu kutular veya hassas şişeler – statik kalır. Folyoyu önceden gerdirmek, gerilebilirliğini yüzde 300’e kadar artırdığından, elastik streç sarma çok sık kullanılır. Üreticiler şimdiden yenilenebilir malzeme kullanarak daha sürdürülebilir bir çözüm üzerinde çalışıyorlar. Örneğin, bir paleti elastik, delinmez kâğıtla paketlemek, tamamen geri dönüştürülebilen bir paketleme çözümü. PET şişeleri sarmak için de, tamamen geri dönüştürülebilen kâğıt bazlı bir çözüm yakın zamanda piyasaya girdi: Şişeleri saran, yüksek gerilme mukavemetine sahip ve şişeleri saracak kadar ağırlığı destekleyebilen, taşıma sırasında şişeleri emniyete alan yüzde 100 kraft kâğıttan yapılmış bir ambalaj bandı. Bu çözümün ikinci kısmı, şişe boynunu kavrayan oluklu mukavvadan yapılmış bir kelepçedir. Bireysel şişeler paketten kolayca ayrılabilir.
Hijyen bir öncelik
İçecek kutusu hâlâ popülerliğini koruyor. Eskiden teneke kutular öncelikle bira ve gazlı içeceklerle doldurulurken, bir süredir buzlu çaylar, bitki bazlı içecekler, meyve suları, smoothie’ler veya suya yakın ürünler gibi daha hassas ürünlerin konservelenmesine yönelik bir eğilim var. Bu gelişme, içecek şişeleyicileri için yeni hijyenik zorluklar ortaya çıkarmaktadır. Sistem üreticisi KHS, İsviçreli makine mühendisliği şirketi Ferrum ile birlikte SmartCan’ı doldur ve kapat bloğunu geliştirerek buna tepki gösterdi; bu, ilgili makinelerinin ilk kez sorunsuz bir şekilde birleştirildiğini ve aynı zamanda optimize edilmiş hijyenik önlemlere sahip olduğunu temsil ediyor. Bloğun dolgu kısmının içindeki hijyenik alan, bir tarafta yükseltilmiş kılıf plakalarından ve diğer tarafta dolgu atlıkarınca etrafında önemli ölçüde daha küçük bir ürün alanına sahip bir muhafazadan oluşur: Halka prensibini takiben, halka şeklinde bir muhafaza oluşturur, hijyenik alanın hacmini yüzde 40 oranında azaltır ve optimize edilmiş, hedeflenmiş bir steril hava jetinin hassas bölge etrafında akmasına olanak tanır.
Doldurma teknolojisi
Sidel’in PET şişelerdeki hassas içecekler için büyüyen pazar için geliştirdiği yeni aseptik dolum sistemi için hijyen de önemli. Entegre streç-üfle-doldur-mühürleme çözümü, Aseptik Combi Predis teknolojisinin daha da geliştirilmiş hali ve şişeleme şirketlerinin örneğin meyve suyu, meyveli içecekler, alkolsüz içecekler, izotonik içecekler gibi uzun raf ömrüne sahip içecekler ve çayın yanı sıra sıvı süt ürünleri için büyüyen pazara hizmet etmesine yardımcı olmayı amaçlamaktadır. Sidel, bu ürünlere olan talebin 2024 yılına kadar 192 milyar adetlik bir hacme ulaşmasının beklendiğini ve bunun 2011’e göre yüzde 44’lük bir artış olduğunu söylüyor. Hassas ürünlerin alkolsüz içecekler pazarının yüzde 55’ini temsil ettiği söyleniyor ve bu segmentin öngörülen büyümesi (2019’dan 2025’e kadar yıllık yüzde 2,3’lük büyüme oranı) PET şişeler için diğer malzemelerden daha yüksek.
Taleplere esnek yanıt
Şişeleme şirketleri, ürünlerinin ambalajlanmasıyla ilgili olarak bugün hem ekonomik hem de ekolojik olmak üzere çok sayıda zorlukla karşı karşıyadır. Bir yandan, artan zaman kısıtlamaları ve artan maliyetlerin baskısına maruz kalırken, diğer yandan içecek sektörü şu anda özellikle geri dönüşüm kotaları ve karbon emisyonları açısından yasama organının denetimi altındadır. Bu gelişmeleri göz önünde bulunduran interpack katılımcısı KHS, müşterilerine, özellikle PET şişelerin doldurulması için, aralarında özelleştirilebilen ve genişletilebilen yeni, modüler bir platform bulunan geniş bir ayarlanabilir blok çözümleri portföyü sunuyor. İlk olarak 2020’de cam şişeleri doldurmak için kullanılan makineler, artık müşterinin plastik şişeler söz konusu olduğunda uyarlanabilirlik ve garantili bir gelecek isteklerini de karşılıyor. KHS Dolum Ürün Müdürü Manfred Härtel, “Sektörün beş yıl içinde hangi trendleri takip edeceğini kimse söyleyemez” diyor ve ekliyor: “Platformumuzu modüler hale getirmemizin nedeni budur, böylece pazarın taleplerine bağlı olarak her zaman farklı içecekler veya PET kaplar için uyarlanabilir.” Bu şekilde, ek bireysel bileşenler daha sonra satın alınabilir ve minimum çabayla mevcut çözümlere entegre edilebilir. Ek olarak, konstrüksiyondaki birçok iyileştirme zaten enerji tasarrufuna yardımcı oluyor. Yeni dolgu, doldurma sıcaklıklarının 24 santigrat dereceye çıkmasına izin vererek enerji yoğun soğutma teknolojisi için yatırım ve bakım maliyetlerini düşürür. Bu sıcaklıklarda ayrıca folyo veya kartonda daha ileri ambalajlamadan önce çok fazla enerji kullanılarak kurutulması gereken su yoğunlaşması da olmaz.
“Tethered Caps” yakında zorunlu olacak
Plastik şişelerin çöpe atılması ve geri dönüştürülmesi söz konusu olduğunda kapaklar ve valfler genellikle bir sorundur. Bu nedenle AB mevzuatı, 2024’ten itibaren şişeye kalıcı olarak bağlanan kapakların kullanılmasını zorunlu kılıyor. Birçok üretici şimdiden tepki gösterdi ve sözde ‘Bağlı Kapaklar’ geliştirdi. Aralarında Coca-Cola’nın da bulunduğu içecek üreticileri, AB kılavuzunu gereğinden erken takip ediyor: Şirket, ekli kapaklarını 2021’de zaten piyasaya sürdü ve bunları artan sayıda tek kullanımlık PET şişeye genişletiyor. Tüketiciler için çok az şey değişti: Açma mekanizması aynı ve artık bir güvenlik halkasına takılan kapak, istenildiği gibi şişenin boynunda hareket ettirilebilir veya belirli bir konumda sabitlenebilir. İçecek şirketi Ocak 2024’e kadar tüm Alman tesislerini başarılı bir şekilde dönüştürmeyi hedefliyor. 2021’in sonunda, değişikliği ilk yapan Kuzey Ren-Vestfalya, Dorsten’deki şişeleme tesisi oldu.
Üreticiler, yeni kapakların ancak doğru şekilde kullanılırsa tüketicilerde iyi bir yankı uyandıracağını varsaymaktadır. Tüketici araştırmaları, interpack katılımcısı Bericap’ın ‘Bağlı Kapak’ının sezgisel kullanımı, 180 derece açılabilmesi ve hijyenik avantajları nedeniyle başarılı olduğunu ortaya koyuyor. ‘Bağlı Kapaklara’ erken geçiş, içecek şirketlerinin pazardaki ürünlerinin çekiciliğini artırmasına olanak sağlayabilir.
Akıllı kapaklar
Tazelik göstergeleri içecek sektörü için de faydalıdır. United Caps ve yeni kurulan Mimica, tazelik göstergesi içeren akıllı bir kapak çözümü pazarladı. ‘Touchcap’, bir ürün artık tüketime uygun olmadığında yüzeyini düzden düzensize değiştirir. Bu, yapısını değiştirebilen özel bir etiketteki jel sayesinde mümkündür. Kapak geri dönüştürülebilir ve bir kapak tabanı ile bir kapatma kapağından oluşur. Doldurduktan sonra bu, diğer modüller gibi – örneğin etiketleme veya streç sarma için – üretime sorunsuz bir şekilde entegre edilebilen özel bir makine tarafından monte edilir. Kapağı ilk kez çevirerek açarak etkiyi harekete geçiren tüketicidir. Şu anda İngiltere’de bir portakal suyu markasıyla pilot proje var.
İçecek endüstrisinin başka hangi sürdürülebilir ve yenilikçi çözümleri sunacağı interpack’te açıklanacak. 4 – 10 Mayıs 2023 tarihleri arasında Düsseldorf’ta düzenlenen dünyanın önde gelen işleme ve ambalaj ticaret fuarının katılımcıları, makineler, sistemler ve paketleme seçeneklerinden malzeme ve geri dönüşüme kadar tüm değer zinciri boyunca en yeni gelişmelerini sunacak. Salon 13’te içecek sektörü için şişeleme ve paketleme çözümlerine özel bir odaklanma var.
interpack hakkında daha fazla bilgi www.interpack.com adresinde mevcut.