Koenig & Bauer, Rapida tabaka beslemeli ofset baskı makinelerini tam otomatik kalıp lojistiği ile donatıyor
-
Orta ve geniş format tabaka beslemeli ofset baskı makinelerine entegrasyon
-
Manuel işlem gerekmiyor
-
Maksimum esneklik için modüler sistem tasarımı
-
Giderek kısalan baskı işlerinin ekonomik üretimi
Giderek daha fazla sayıda ticari matbaa, Rapida tabaka beslemeli ofset baskı makinelerini tam otomatik kalıp lojistik sistemleriyle donatıyor. İnternetten baskı hizmeti (web-to-print) verenler, bunu yapmak söz konusu olduğunda özellikle aktif oluyorlar.
Bugüne kadar, hem orta format Rapida 106 X baskı makineleri (maks. tabaka formatı 750 × 1.060 mm, saatte 20 bin tabakaya kadar üretim hızları – ön arka baskı modu dahil) hem de Rapida 145 serisinin büyük ebat modelleri (maksimum tabaka formatı 1.060 × 1.450 mm, üretim hızları saatte 18 bin tabakaya kadar) tam otomatik kalıp lojistik çözümlerine entegre edilmiş. Otomatik kalıp lojistiği, belirli bir sisteme ve konuma bağlı olarak, vardiya başına sekiz renkli baskı makinesinin baskı ünitelerindeki değiştiricilere 1.280 adede kadar baskı kalıbı iletebiliyor. Sadece bu sayı, modern tabaka beslemeli ofset baskı makinelerinde kalıp lojistiğinin güçlü yönlerini ve potansiyelini gösteriyor.
Ek bekleme süreleri olmadan kısa baskı işleri
Özellikle birçok kısa ve orta süreli ticari baskıda, tam otomatik kalıp lojistiği, operatörlerin yüksek otomasyonlu baskı makinelerinin tüm potansiyelinden yararlanmalarına yardımcı oluyor. Hazırlık süreleri belirgin şekilde daha kısa ve matbaa personeli üretim sürecinin belirleyici yönlerine ve baskı kalitesine odaklanabiliyor. Sekiz renkli perfektörlü baskı makinesi, her biri sadece 300 tabaka gerektiren kısa süreli işlerle birlikte sunulduğunda bile hızlı hazırlık ve 4 üzeri 4 üretim ile alışılmış verimliliği maksimum hızda sergiliyor. Tüm kalıplar, ihtiyaç duydukları anda ilgili baskı ünitelerinde oluyor. Kalıp lojistik modülünden eş zamanlı kalıp değiştirme sistemi DriveTronic SPC’ye geçiş o kadar hassas ki operasyonlara manuel müdahaleler geçmişte kalıyor.
Modüler sistem bireysel çözümler sağlıyor
Lojistik sistemlerinin modüler tasarımı sayesinde Koenig & Bauer, baskı makinesi üzerindeki kalıp değiştiricilere tam otomatik kalıp aktarımı için akla gelebilecek hemen hemen her türlü çözümü sunabiliyor (daha sonra tam otomatik kalıp değişimi dahil). Matbaalar istenen otomasyon seviyesine uyacak şekilde aşağıdaki standart modüllerden seçim yapabiliyorlar:
Tek tek kalıpların ayrılması ve taşıma sistemine aktarılması
Kalıp tanımlama (veri matrisi)
Baskı ünitesine taşıma
Kalıp değiştirme
Bertaraf istasyonuna ulaşım
Kullanılmış kalıpların bertarafı
Ek olarak, örneğin birkaç baskı makinesinin tek bir lojistik sistemine entegrasyonu gibi özel koşulları karşılayan çeşitli bileşenler var.
Münferit modüller, baskı makinesi operatörlerini engellememek için makinenin üzerine veya hemen makine alanının dışına monte ediliyor. Bu, kalıp değişimleri sırasında Rapida’nın tamamen erişilebilir kalması anlamına geliyor. Baskı üniteleri, dikey kalıp yükleme ve değiştirme hareketleri sırasında ışık bariyerleri tarafından sadece birkaç dakikalığına sınırların dışına çıkarılıyor.
Taşıma sistemleri (zincirli konveyörler) müşterinin matbaasının özel gereksinimlerine göre uyarlanabiliyor. Kalıplar, baskı ünitelerine ve baskı ünitelerinden taşıma sırasında farklı rotalar izlediğinden, parazit veya atama hatası riski yok.
Maksimum hızda ve kısa süreli kesintisiz üretim sağlamak için, sistem bir sonraki iş için kalıpları doğrudan baskı ünitelerinde tutuyor. İş sırası, kalıpların kalıp arabasına yerleştirildiği sıraya göre belirleniyor. Gerekli tüm değişiklikler, tek tek kalıplar ayrılmadan ve taşıma sistemine geçirilmeden önce arabada gerçekleştirilebiliyor. Zincirli konveyörlere aktarılmadan önce, kalıplar, pozlama sırasında kalıp görüntüsüne eklenen bir veri matrisi kodu taranarak tanımlanıyor. LogoTronic kullanılarak konsola iletilen iş listesi, kalıpların gerçek sırasını yansıtacak şekilde herhangi bir zamanda uyarlanabiliyor.
Muazzam performans yetenekleri
Çok az operatör, tabaka beslemeli ofset makineler için bir kalıp lojistik sisteminin performansına uyacak konumda olacaktır. Her vardiya boyunca 3,2 km’lik bir mesafe boyunca 110 kg ağırlığındaki kalıpları taşımaları gerekecekti. Dahası, 300 tabakalık bir çalışma uzunluğuyla, makinedeki sekiz değiştiriciden tüm eski kalıpları çıkarmak ve bunları doğru yeni kalıplarla değiştirmek için sadece 3 dakikaları vardır. Bu iş yükü kısa sürede deneyimli operatörlerin bile sınırlarını zorlayacaktır.
Kalıp yükleme ve ardından bir bertaraf istasyonuna çıkarma otomasyonu, özellikle çok kısa süreli işlerin söz konusu olduğu durumlarda, makinenin performans yeteneklerinin optimum şekilde kullanılmasını sağlıyor. İnterntten baskı segmentinde karakteristik olduğu gibi kısa vadeli üretim çok daha kârlı bir şekilde uygulanabiliyor.
Video: https://www.youtube.com/watch?v=4V82eUHt168