Farmasötik ürünlere olan talep dünya çapında artmakta ve giderek daha kısa sürede piyasaya daha fazla ilaç sürülmektedir. Sadece geçen yıl, Avrupa’nın en büyüğü ve dünyanın dördüncü en büyüğü olan Alman ilaç pazarındaki ciro 53,6 milyar Euro civarındaydı. Statista’ya göre, hacim son on beş yılda iki katından fazla arttı. İlaçlar sıkı yasal gereklilikleri karşılayarak hijyenik ve güvenli bir şekilde paketlenmelidir. Bu, ambalaj malzemelerine, dolum işlemlerine ve paketleme makinelerine yüksek talepler getiriyor.
En son pandemiden bu yana aşılar, ilaçlar, dezenfektanlar ve diğer tıbbi ürünler için koruyucu ambalajın ne kadar önemli olduğu netleşti. Korona aşıları örneğinden bir aşı geliştirmenin yeterli olmadığını gördük. Milyonlarca insanı virüsten korumak için tüm tedarik zinciri boyunca çok sayıda oyuncu birlikte iyi çalışmak zorunda. Aşı için milyarlarca küçük cam şişenin yanı sıra nakliye için özel soğutma kutularına ve depolama için özel donduruculara ihtiyaç var.
Ambalaj dünyası 4-10 Mayıs 2023 tarihleri arasında ınterpack için Düsseldorf’ta buluştuğunda, ürün korsanlığı sorununa yeni çözümler de dahil olmak üzere farmasötik ürünlerin üretimi, paketlenmesi ve lojistiğindeki yeniliklerle de ilgili olacak. İlaç endüstrisi, benzeri olmayan sahtecilikten etkilenir. En iyi senaryoda yalnızca daha az aktif bileşen içeren, ancak sağlığa zararlı bilinmeyen maddelerle de bağlanabilen sahte ilaçlarla kazançlı iş, artan çevrim içi ticaretle yeniden hız kazandı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yasa dışı web sitelerinden çevrim içi olarak satın alınan ilaçların yarısından fazlasının sahte olduğunu tahmin ediyor. Sahte ilaçların tahmini piyasa değeri yılda yaklaşık 75 milyar ABD Dolarıdır.
Güvenlik özellikleriyle sahteciliğe karşı koruma
Ayrıca, küresel tedarik zincirleri giderek daha karmaşık hale geliyor. Aktif bileşenler genellikle bir ülkede üretilir, başka bir ülkede işlenir ve paketlenir ve son olarak sınırlar arasında dağıtılır ve pazarlanır. Bu nedenle Avrupalı yasa koyucu, sahte ilaçlarla mücadeleyi yıllar önce AB Direktifi 2011/62 / EU ile üstlendi. 2019 yılında yürürlüğe giren direktif, reçeteli ilaçlar için bir dizi güvenlik özelliği öngörüyor. Örneğin, her farmasötik ürün paketi, ürün numarası (GTIN), lot numarası (LOT), son kullanma tarihi (EXP) ve üreticinin adı ile birlikte Benzersiz bir Seri Kodu (USC) ile etiketlenmelidir. Tüm bilgiler bir 2B veri matrisi kodunda kodlanır ve daha sonra belirli bir minimum baskı kalitesiyle ambalajın üzerine düz metin olarak yazdırılır. Benzersiz koda ek olarak, her paketin kurcalanmaya açık özellikler taşıması gerekir.
interpack katılımcısı Bluhm Systeme gibi şirketler, yıllardır sahteciliğe karşı korumalı ambalajlar için AB direktifine uygun farmasötik ambalajlar için kodlama ve etiketleme çözümleri geliştirmekteler. Buna lazer veya inkjet kodlayıcılar, termal transfer yazıcılar, etiketleme sistemleri ve uygun yazılımlar gibi çeşitli etiketleme çözümleri dahil. Örneğin, ilaç kodlaması için geliştirilen Integra One mürekkep püskürtmeli etiketleyici, çok çeşitli farmasötik ambalajlara benzersiz kimlik kodları, barkodlar veya veri matrisi kodları basıyor.
UV lazer markalama da kanıtlanmış bir etiketleme çözümü. Domino, 2022’de plastiklerin yanı sıra geri dönüştürülebilir, esnek tek malzemeli filmler de dahil olmak üzere mevcut sürdürülebilir ambalaj malzemelerinin işaretlenmesi için uygun yeni bir UV lazer sistemi tanıttı. Sistem, malzemenin bariyer özelliklerinden ödün vermeden hem beyaz hem de renkli yüzeyleri işaretlemek için kullanılabilir.
Etiketler – çıkartmalardan daha fazlası
Sahteciliğe karşı önlemler, ilk açılış göstergesine sahip güvenlik etiketleri ve kurcalama girişimini geri dönüşü olmayan bir şekilde gösteren entegre açık, gizli ve dijital sahteciliğe karşı koruma özellikleri de olabilir. Etiket ilk çıkarıldığında gözle görülür etkiler bırakan boşluk contaları dış ambalajlar için idealdir. Çeşitli güvenlik özellikleri genellikle ek işlevlerle birleştirilir veya desteklenir. Ayrıca NFC teknolojisine sahip dijital etiketler ve izleme ve izleme sistemleri, bir farmasötik ürünün tam izlenebilirliğini sağlıyor.
Etiketler, farmasötik ambalajın önemli bir bileşenidir ve yalnızca sahteciliğe karşı koruma sağlamakla kalmaz. Şişeler, kabarcıklar, şırıngalar ve şişeler gibi birincil ambalajlara veya katlanır kutular gibi ikincil ambalajlara uygulanmasına bağlı olarak, çok çeşitli gereksinimleri karşılamaları gerekir: Genel bilgiler taşırlar, ilk açılma korumasını garanti ederler veya hasta kayıtlarına veya aşı kartlarına yapıştırılmak üzere kısmen ayrılabilirler. Çok sayfalı etiketler ayrıca büyük miktarda bilgiyi barındırabilir; bunlar genellikle etiket ve paket ekinin bir kombinasyonudur. Soğutulması gereken ürünler için, depolama ve taşıma sırasında iyi okunabilirlik sağlamak için sıcaklığa dayanıklı etiketlere ihtiyaç vardır.
Giderek daha otomatik hale geliyor
Farmasötik ürünler için güvenlik her şeyden önemli olduğundan, paketleme makineleri için gereksinimler de yüksektir. Örneğin, makine üreticisi R.Weiss, Delta robotlarının ürünleri en yüksek hızda paketlediği modüler toplayıcı hatları kullanıyor. Siemens Healthineers için şirket kısa bir süre önce teşhis ürünlerini paketlemek için karton kutuları manuel olarak yükleme işlemini otomatikleştiren akıllı bir UniRob anahtar teslim sistemi geliştirdi. Bu süreçte, farklı ambalaj boyutlarındaki çoklu ambalajlar artık daha önce kullanılan plastiğin yerini alan çevre dostu karton dolgulara da yerleştirilmektedir. Altı eksenli bir robot, haznedeki katlanmaya hazır kutuları emer, açar ve bunları ilgili formatlara esnek ve tam otomatik olarak uyarlanabilen taşıyıcı konveyöre yerleştirir.
Multivac, Sağlık sektöründe, önceden doldurulmuş cam veya plastik şırıngalardan paketleme makinesine kontrollü, yumuşak ürün taşınmasını sağlayan yeni bir taşıyıcı sistem getirmiştir. Bu amaçla, şırıngalar yukarı akış işleminde ayrılır ve bir iş parçası taşıyıcısında yönlendirilmiş bir konuma yerleştirilir. Paketleme makinesinde, bir robot daha sonra bunları taşıyıcılardan alır ve ayrı ayrı veya önceden gruplandırılmış olarak paketleme boşluklarına yerleştirir. Paketler, Multivac Marking & Inspection’dan bir görüş sistemi kullanılarak eksiksiz olup olmadığı kontrol edilir. Yüksek verimde bile, tek tek ürünlerin belirlenen boşluklara doğru yerleştirilip yerleştirilmediğini kontrol eder. Değilse, ilgili paket otomatik olarak çıkarılır.
Sıvı farmasötiklerin doldurulması özel bilgi birikimi gerektirir. Syntegon, bu amaçla modüler Versynta ffp’yi (Esnek Dolum Platformu), özellikle küçük partilerin aseptik dolumu için ayrı ayrı yapılandırılabilen bir makine geliştirdi. Yeni dolum çözümü, aynı anda yüzde 100 proses içi kontrol ile saatte 3.600’e kadar şişe, şırınga veya kartuş çıkış hızına ulaşıyor. Platform, her biri kapları camdan cama temas etmeden bir istasyondan diğerine hareket ettiren ve böylece ürün kaybını azaltan dört eksenli bir robota sahip birkaç farmasötik elleçleme ünitesi içerir.
Tam hat tedarikçisi Romaco ayrıca yeni bir sıvı dolum hattı geliştirdi. Macofar E, enjeksiyon sıvılarının şişelere aseptik olarak doldurulması için bir çözümdür. Teknoloji, steril farmasötik ürünlerin üretimi için AB GMP kılavuzlarının tüm gerekliliklerini yerine getirmektedir. Romaco ayrıca daha sürdürülebilir üretime ve CO2 emisyonlarının azaltılmasına da kendini adamıştır: Örneğin yenilikçi proses kontrolü sayesinde üretim süreleri kesin olarak kısaltılabilir ve böylece hedeflenen bir şekilde enerji ve malzeme tasarrufu sağlanabilir. Ek olarak, üreticinin tüm makineleri iklim açısından nötr bir versiyonda mevcuttur ve sürdürülebilirlik raporlaması için enerji monitörleri ile donatılmıştır.
Kullanıcı dostu yazılım
İlaç tedarik zinciri boyunca veri toplayan yazılım çözümleri de daha fazla güvenlik vaat ediyor. Uhlmann Pac-Systeme’nin Pexcite yazılım platformu ile kullanıcılar, üretim ve paketleme sürecinin tüm alanlarından bilgi toplayabilir, harmanlayabilir, görüntüleyebilir ve analiz edebilir ve böylece gerektiğinde farklı görevleri gerçekleştirebilir: Tüm süreç zinciri boyunca izleme ve izleme spesifikasyonlarının uygulanması, makinelerin ve süreçlerin verimliliğinin izlenmesi, dijital takım yönetimi veya tüm üretim süreçlerinin merkezi kontrolü ve yönetimi. Platform, masaüstü cihazlar, tabletler ve akıllı telefonlar gibi kullanılan tüm dijital cihazlarda kullanılabilir. “Görsel olarak çekici tasarım, hafif, arkadaş canlısı görünüm ve his, Pexcite kullanan kullanıcılar için her şeyden önce karmaşıklığın azaltılması anlamına geliyor” diyor, Uhlmann Pac-Systeme Dijital Çözümler Geliştirme ve Operasyon Direktörü Thomas Kreutle ve ekliyor: “İnsanlar ürünümüzle çalışmaktan zevk almalı ve yanlış bir şey yapmaktan veya hiçbir şeyi kırmaktan korkmamalı.” Bunun için yazılım platformu 2022 Red Dot Ödülü aldı.
Sürdürülebilir ilaç ambalajı
İlaç endüstrisi hala geri dönüştürülebilir malzemeler kullanma konusunda isteksiz. Ancak günümüzde tüketiciler de bu sektörden sürdürülebilirliğe daha fazla bağlılık bekliyorlar. İlaç ambalaj üreticileri şimdiden bir adım önde ve ilaçların birincil ve ikincil ambalajlanması için şimdiden çok sayıda geri dönüştürülebilir çözüm geliştirdiler. Örneğin geçen yıl geri dönüştürülebilir bir kâğıt blisterin sunumu sansasyon yarattı ve farmasötik kalitede geri dönüştürülebilir bir monomalzeme bariyer tüpüne paketleme ödülü verildi. Son zamanlarda, piyasada endüstriyel olarak kompostlanabilen ve tanısal akış paketi uygulamaları için steril bir bariyer sistemi olarak kullanılabilen biyo bazlı polimer PLA’dan yapılmış boru şeklinde bir film piyasaya sürüldü.
Birincil paketleme alanında, yani ilaçların doğrudan paketlendiği yerlerde, geri dönüştürülebilir monomalzemelerin kurulması muhtemelen biraz zaman alacaktır. Buna karşılık uzmanlar, ikincil ambalajlamada zaten geri dönüştürülebilir çözümlere yönelik bir eğilim görüyorlar. Örneğin Körber Pharma GmbH, geri dönüştürülmüş kâğıt ve kartondan yapılan ambalajlara alternatif olarak çim kâğıttan yapılmış ikincil ambalajlar geliştirdi ve bunun için Pharmapack Sürdürülebilirlik Girişimi Ödülü 2022’ye layık görüldü. Çim kâğıdı üretiminde, selülozun yarısının yerini önemli ölçüde daha az su ve enerji kullanarak çim lifleri alıyor. Çimlerin neredeyse sınırsız bölgesel mevcudiyeti, ulaşım yollarını kısaltarak CO2 emisyonlarının neredeyse yüzde 95’inden tasarruf sağlıyor. . Körber Pharma, çim kartondan yapılmış güvenli ikincil ambalajlama için çeşitli ilaç şirketleri ile test ve geliştirme projeleri gerçekleştirmiştir; bu, yeni ambalaj malzemesinin maliyetlerinin geleneksel kartonunkilere eşdeğer olduğunu kanıtlarken, malzeme aynı yüksek düzeyde ürün koruması sunuyor.
Düsseldorf’taki interpack fuarı, endüstrinin başka hangi modern çözümleri sakladığını gösterecek. 4-10 Mayıs 2023 tarihleri arasında fuar ziyaretçileri, özellikle 15-17. Salonlarda ilaç endüstrisi için yenilikçi paketleme ve proses gelişmeleri hakkında bilgi edinebilecekler. Interpack hakkında daha fazla bilgi şu adresten edinilebilir:
www.interpack.com.