Türkiye karton ambalaj sektörü, bir yandan üretim kapasitesini artırırken diğer yandan da yeni pazarlara açılmak için yoğun çalışmalar yapıyor. ABD’nin Çin ve Uzak Doğu’dan karton ambalaj alımını düşürmesini fırsata dönüştüren sektör, KASAD öncülüğünde 20 şirket ile ABD’ye çıkartma yapacak. ABD ihracatında 3 yıldır çift haneli bir büyüme kaydettiklerini belirten KASAD Başkanı Alican Duran, “Tüm stratejimizi ABD’ye ihracatımızı arttırıp, kalıcı olma yönünde yapıyoruz. Gelecek 5 yılda ABD’ye ihracatımızı 500 milyon dolara çıkarmayı hedefliyoruz” diyor.
Tasarım ve sürdürülebilirlik alanında yaptığı yatırımlarla her geçen gün dikkatleri üzerine çeken Türkiye karton ambalaj sektörü iç piyasada talebi karşılamayı sürdürürken dış piyasada da etkinliğini de artırmaya çalışıyor. Hızlı tüketim ürünleri başta olmak üzere birçok alanda hizmet veren karton ambalaj sektörü ABD’ye yapacağı çıkarma ile ihracat rakamlarını artırma amacında. Konu özelinde açıklamalarda bulunan Karton Ambalaj Sanayicileri Derneği (KASAD) Başkanı Alican Duran, şu açıklamayı yapıyor: “Yaşanan ekonomik gelişmelerin etkisiyle dünyada karton ambalaj tüketimi devamlı olarak artıyor. Karton ambalaj sanayicileri olarak biz de ihracat yapabileceğimiz pazarları hedefimiz haline getiriyoruz. ABD dünyanın en önemli pazarlarından birisi. KASAD olarak yaptığımız çalışmalar sonucunda Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi (Ur-Ge) projesi ile bu pazarda faaliyetlerimizi geliştirmeyi planlıyoruz.”
Ur-Ge proje grubu ile ABD’de pazar payını daha da büyütmeyi hedeflediklerini belirten Alican Duran, şöyle devam ediyor: “ABD ihracatımızda karton ambalaj ve kağıt ürünlerinde son 3 yıldır çift haneli büyüme var. 2021 – 2022 ihracat farkımızda yüzde 15’lik bir artış yaşadık. Proje kapsamında çoğu KASAD üyesi olmak üzere 20 firmamızı bir araya getirdik. KASAD öncülüğünde şirketlerimizle ABD pazarına çıkarma yapacağız. Tüm stratejimizi ABD’ye ihracatımız arttırıp, kalıcı olma yönünde yapıyoruz. ABD pazarında oluşan bu boşluğu doldurarak, gelecek 5 yılda 500 milyon dolarlık ihracat hacmine ulaşmayı hedefliyoruz.”
“Yüksek potansiyeli ile vazgeçilmez bir ülke”
İhracat pazarında değişen taleplere göre hızlı aksiyonlar alan Türkiye karton ambalaj sektörünün ABD’de pazar payını büyütmeyi hedeflediğini belirten Alican Duran, “ABD, uzun yıllardır Uzak Doğu’dan özellikle Çin’den karton ambalaj tedarik ederken son yıllarda iki ülke arasında diyalogların bozulmasıyla birlikte ticaret rotasını alternatif ülkelere yönlendirdi” diyor ve sözlerini şöyle sürdürüyor: “Üretim ve ihracatını sürekli geliştiren sektörümüz Ur-Ge projesi ile ABD’ye yapacağı çıkarma ile Çin’in boşluğunu doldurmayı hedefliyoruz. Sektörün en önemli ihracat pazarları AB başta olmak üzere Kuzey Afrika, Türki Cumhuriyetler ve Orta Doğu. Bu pazarlarda başarılı bir şekilde yer alırken ihracatta rakamları yukarıya çıkarabilmek ve üretimde sürdürülebilirliği sağlamak için yeni pazarlara yöneldik.” Bu durumda da öne çıkan ülkenin Türkiye olduğunu ifade eden Duran, ABD’de ciddi bir potansiyel olduğunu ve artık uygun şartların oluşmaya başladığını belirterek, şöyle diyor: “Bu sebeple bölgeye çıkarma yapmayı planlıyoruz. Ur-Ge girişimimiz çok önemli, 20 firmayı bir araya getirmemiz de sektörümüz açısından büyük bir güç ve kazanım. Öncelikli pazarımız ABD olmak üzere bundan sonra her pazarı hedefleyerek şirketlerimizin daha çok ülkeye ulaşmasını sağlamak için çalışacağız.”
İhracatta hedef 5 yılda 500 milyon dolar
Karton ambalaj sektörünün ABD’ye olan ihracatını son yıllarda katlayarak artırdığını ifade eden Alican Duran, ekliyor: “Son yılların 9 aylık periyotlarına bakıldığında; 2019 yılının ilk 9 ayında yaklaşık 15 milyon dolar olan ihracat rakamı, 2020’de 30 milyon dolara çıkarken 2021’de 42 milyon dolar ihracat yaptık. Bu yılın ilk 9 ayında 48 milyon dolar ihracat gerçekleşirken sektörümüz yılı 70 milyon dolar ihracat ile tamamlamayı hedefliyor. Gelecek 5 yılda ABD’ye ihracatı 500 milyon dolar seviyelerine çıkarmayı hedefliyoruz. Turkish Carton Packaging UR-GE projesi kapsamında karton ambalaj sektöründen farklı ölçeklerdeki 20 firmamızın mevcut ortak eksiklerini 3 yıl boyunca T.C. Ticaret Bakanlığı desteği ve İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği prefinansmanıyla gidererek yurt dışı pazarlarında rekabet güçlerini artıracak eğitim, danışmanlık, pazarlama ve alım heyeti faaliyetlerine destek olacağız. Proje kapsamında firmalarımızın hedef pazarlarda görünürlüğünü artırarak sağlayacağımız koordinasyonla birlikte gerek bürokratik gerek organizasyonel süreçlerde vakit kaybının önüne geçerek ihracat süreçlerimize verim ve hız kazandıracağız.”