Avrasya Ambalaj İstanbul 2022’nin devamlı katılımcılarından, bu yıl sektörde 30’uncu yılını kutlayan etiket sektörünün köklü şirketlerinden Setag Etiket ve Baskı Teknolojileri A.Ş., bu yıl da 3. salondaki yerindeydi.
Katma değerli ürün portföyünde booklet (katlamalı, kitapçık) etiket, baskılı doğal ahşap etiket gibi özel uygulamalar bulunan Setag Etiket, 1992 yılından bu yana hizmet verdiği etiket ve ambalaj sektöründe bu yıl 30. yılını kutluyor. Firma bu yıl da Avrasya Ambalaj İstanbul Fuarı’nda yerini aldı.
Matbaa Haber’in sorularını yanıtlayan Yönetim Kurulu Başkanı Gürbüz Erenoğlu, “Her zamanki gibi katma değerli işlerde devam etmeye çalışıyoruz” diyor ve şöyle devam ediyor. “Çünkü son yıllarda matbaaların etikete yönelmesiyle sıradan etiketleri herkes üretir oldu. Biz katma değerli etiket üretimindeki çizgimizi sürdürüyoruz. Son yıllarda özellikle kör alfabesiyle ilgili uygulamalara ağırlık vermeye çalışıyoruz. En son bünyemize kattığımız dijital embossing (kabartma) ve dijital hot foil (sıcak yaldız) uygulamalarını yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. Bununla beraber Braille (kör alfabesi) ile çalışmaya devam ediyoruz. Geri dönüştürülmüş malzemelerle ilgili katma değerli işler hakkında müşterilerimizi bilgilendirmeye çalışıyoruz. Gıda sektörünün ihtiyaçları ve talepler doğrultusunda gelen, özel tutkallı, belirli uygulamalara yönelik işlerde devam ediyoruz.”
Gürbüz Erenoğlu, etiket müşterilerinde geri dönüşüm ve çevre farkındalığı ve onlardan bu yönde etiket üretimine dönük talep gelip gelmedine ilişkin sorumuzu şöyle yanıtlıyor:
“Geri dönüşüm ve çevre dostu malzemeler konusunda müşterilerden böyle bir talep maalesef gelmiyor. Müşteri daha çok fiyatla ilgileniyor. Biz dünyadaki trendleri onlara anlatmaya çalışıyoruz. Üretici firmaların bilgilendirmeleri doğrultusunda onlara bilgi aktarmaya çalışıyoruz. Onlara bir alternatif sunuyoruz. Bu tür ürünlerin kullanımının bir farkındalık yaratacağını anlatmaya çalışıyoruz. Arada, özellikle uluslararası çalışanlardan, müşterileri talep ettiğinde böyle talepler geliyor ve biz de onlara bu konuda yardımcı oluyoruz.”
Genellikle iç piyasaya çalıştıklarını belirten Erenoğlu, ekliyor: “Avrupa’da özel işler yaptığımız müşterilerimiz var ama çok değil. Etikette Türkiye daha çok Suriye ve Irak tarafıyla çalışıyor. Avrupa’ya çalışanlar var ama nakliye son yıllarda maliyetlerde hatırı sayılır bir meblağ tutmaya başladı. Öte yandan her yerde, Avrupa’da da lokal çözümler artıyor. Biz zaten ihracata hiç odaklanmadık, ağırlıklı olarak iç piyasa ile devam ediyoruz.”