Matset A.Ş. Avrasya Ambalaj İstanbul 2022 – 27. Uluslararası Ambalaj Endüstrisi Fuarı’nda başta HP Indigo V12, Lombardi flekso baskı makineleri ve Asahi çözümleri olmak üzere Türkiye’de temsil ettiği etiket ve ambalaj teknolojilerini tanıttı. Genel Müdür Doğu Pabuççuoğlu Matset standında sorularımızı yanıtladı.
- Avrasya Ambalaj bu yıl yoğun bir ziyaretçi akını var, siz nasıl değerlendiriyorsunuz?
Fuarda yabancı ziyaretçi sayısı çok yüksek. Üçüncü gün Türkler de daha çok gelmeye başladılar. Dört gün fuar yapılabileceğini gösterdiler. İnsanlar program yapıyorlar. Bu bir ihtisas fuarı olduğundan gelen ziyaretçi ne aradığını, neye bakacağını biliyor. Amaçsız dolaşan ziyaretçi yok gibi. Yabancılar bile neden geldiğini biliyor. İlk gün Türkler daha azdı. Yabancı sayısı çok fazla. Dolayısıyla bu fuar çok önemli.
- Avrupa’da diğer fuarlar kan kaybederken bu fuar yükseliyor…
Türkiye’de artık ticari matbaa fuarı kalmadı. drupa da yapılmazsa şaşırmam. Birkaç büyük marka katılmazsa yapılmaz. Gelecek yıl her zaman katıldığımız interpack ve arkasından Labelexpo var. Her iki fuarda da HP ana oyuncu rolünde. Onlar ana oyuncu olunca biz de gidiyoruz. Labelexpo’dan hemen sonra Avrasya Ambalaj var. Arka arkaya fuarlara katılmak hem zaman hem bütçe anlamında zorlayıcı. Belki bu fuarın makine tarafı iki yılda bir yapılabilir. Ama bu fuar ilgi ve ziyaretçi anlamında hakkını veriyor.
- Fuarda prototip bir makinenin tanıtımını yapıyorsunuz, HP Indigo V12’de yeni olan ne var?
HP’nin sattığımız makinelerin en son modeli 6K etiket baskı makinesi. Onu insanlar biliyorlar ve fuara getirdiğinizde görmeye gelmezler. Onu satın almayı düşünen müşteri o var diye gelmiyor. Bu kadar zor ekonomik şartlarda bir makine getirip satmadan onu stoğa koymaktansa yeni bir makine getirelim dedik. Daha önce V12 drupa’da sergilenecekti, yapılamayınca sergilenemedi. Labelexpo’da sergilenecekti, o da ertelendi. İki hafta önce Labelexpo Americas fuarında sergilendi. Şu anda ABD, İngiltere, Almanya ve İsrail’de beta test kurulumları var. Önümüzdeki Labelexpo’da bence sipariş almaya başlayacaklar. Türkiye’de de listeye girmek isteyen, ilgilenen iki müşteri var.
HP Indigo 6800 ile flekso baskı arasında bir boşluk var. O aradaki işi fleksoya atsa, şu anda etiket kâğıdı çok değerli olduğundan oraya atmak istemiyor; 6800’ye atsa birim maliyeti kurtarmıyor. Bu nedenle bir boşluk oluştu ve öte yandan pandemi sırasında herkes stoksuz, ‘just in time’ çalışmayı öğrendi. Özellikle tekrarlanan işlerde, tekrarlama kabiliyetinin olduğunu öğrendi son kullanıcı. “Haftalık kullanımım 10 bin metre ise neden 50 bin metrelik stok yapayım” diye düşünmeye başladı. Sadece müşteri böyle istemiyor, etiket üreticisi de böyle yönlendiriyor, çünkü kâğıt stoğu yetmiyor. Herkes birbirini dengeledi bu dönemde. Artık kâğıt maliyeti mürekkep maliyetinin üstüne çıkmış durumda. Bu makine gelince müşteri fleksodan daha büyük pay alacak.
- Bu maliyet düşüşü nereden kaynaklanıyor?
Hızdan. Üç dört kat daha hızlı baskı mümkün olacak.
Indigo 6800 ile 7 renge kadar baskı yapılabiliyordu, V12 ile 12 renge kadar çıkılabiliyor, en hızlı baskı 6 renkte yapılıyor. Altı rengin üstüne çıktığında hız yarıya düşüyor. Ama Indigo 6800’den farklı olarak 7 renk de bassanız 12 renk de bassanız aynı hızda basıyorsunuz.
Birkaç yıl öncesine kadar Matset baskı öncesi, baskı sonrası ve dijital baskıya odaklanmış görünüyordu, şimdi Lombardi ve Asahi ile flekso baskı, dolayısıyla ambalaja daha odaklı görünüyorsunuz. Şirket politikasında ne değişti?
Matset biraz pazarın gidişine uydu. Bizde flekso yoktu, dört beş yıl önce Lombardi ile anlaşma yaptık ve fleksoyu devreye aldık. Çünkü orada boşluk vardı. O tarafta sadece HP ile müşkeriye giderken şimdi Lombardi ile de gidiyoruz. Müşteri de bizi bu yönde zorladı. Bizim müşteri portföyümüzün hemen hepsinde ya flekso var ya da dijitale girmek isteyenler letterpress’ten direkt dijitale geçiyorlar. Dijitale geçince letterpress’ten vazgeçiyorlar ama yine bizim üretemediğimiz bir tiraj aralığı kalıyor. Bunu pratikte de yaşadık. Dolayısıyla bu bizi flekso distribütörlüğü almaya yönlendirdi. Dijital bize bir kulvar açtı. Hızlı bir ilerleyiş sergiledik, benim beklentilerimin altında ama pandemiye denk geldi. Pandemiye rağmen hızlı ilerledik. Lombardi markası az tanınmış olmasına rağmen Matset’in servisi bunda etkili oldu. Müşteri Matset varsa sorun yok diye düşünüyor.
- Kaç Lombardi kuruldu?
En son Sancak Etiket’e kuruldu. İstanbul’da ve Bursa’da birer makine, İzmir’de üç makine var. İzmir’e dördüncüsü gelecek.
Pandemide benim anlayamadığım bir şekilde ofset öne çıktı. Ofsette hızdan dolayı dijital ile başa çıkamıyorlar. Bir müşterimiz anlattı, Indigo’nun yanına ofset de almak istemişler. Saat 09.00 – 12.00 arasında bir demo almışlar; üç iş atılmış. Indigo’da üç saatte 12 iş basılıyor. Kalıp çıkar, tak, ayar yap, fire de var; HP Indigo müşterisi fireye hiç alışık değil. Matbaacılık sektörü sürekli bunu yaşıyor. Etiket de bunun bir parçası. Ticari matbaacılık dijitale geçemeden öldü. Bir kısmı değişti, ambalaja, etikete döndü. Etikete geçenler letterpress makinelere yatırım yaptılar, letterpress makineler şimdi çöp oldu. Beş sene sonra ofsetler de çöp olacak. Onların yerini dijital alacak. Ofset müşterisi potansiyel dijital müşterisi.
- HP Indigo ile Matset ciddi bir ivme ile öne çıkmıştı, çok sayıda makine kuruldu. Şimdi pazarda diğer firmaların da öne çıktığını görüyoruz. Bu sizi zorluyor mu?
Bir dönem bir matbaanın genel müdürlüğünü yapmıştım. O açıdan baktığımda çok şaşırtıcı gelmiyor. Çünkü inkjet ve Indigo farklı ışler yapıyorlar. Yatırım yapan müşterilerin bir kısmı öyle düşünmüyor ama bence yanlış düşünüyorlar. Bence her flekso müşterisinde bir HP Indigo ve bir inkjet olmalı. İnkjet daha pazarlamaya dönük, daha albenisi olan ürünler vs. için gerekli. Onun klasik bir portföyü var, buralara HP Indigo ile giremiyorsunuz. Oraya HP Indigo ile girmek için ekstra sonlandırma makineleri almanız lazım. HP Indigo’da basıyorsunuz, etiket çıkıyor. Zamandan, malzemeden ve paradan kazanıyorsunuz. Ben müşterilerime şunu söylüyorum: Her HP Indigo’su olan yanına bir inkjet alabilir. Ama bir süre sonra bunun tersi geçerli olacak: Her inkjeti olan yanına bir HP Indigo alacak, bir de yanında flekso varsa almaması imkânsız. İnkjetim var, onunla iş yapacağım dersen o portföyle iş yapar, devam edersin. Ama bir flekso makinen varsa ve kısa tirajlı işler yapmak için müşteri seni zorluyorsa bunu o inkjet makine ile yapamazsın. Çünkü fleksonun kalitesiyle inkjetin kalitesi arasında çok fark var. İnkjet kalitesiz anlamında değil. Yan yana koyduğunuzda fark ediliyor. Tekrar işlerde müşteri inkjetle 50 bin metre bastığınız işte 2 bin metre daha basmanızı istediğinde farkı görecek. HP Indigo’nun mürekkebi kâğıda nüfuz ediyor, inkjet mürekkebi yüzeye tutunuyor.
- Burada makine yok. Bir görselle ve bir VR gösterisi ile HP Indigo V12’yi tanıtıyorsunuz, müşterilerin sunuma tepkileri nasıldı?
Sunum çok etkileyici. Simültane Türkçe çeviri yapıldı. Müşteri çok mutlu. Müşterimizin çoğu burada, stantları var. Onlar çok yoğun olduklarından ya sabah erken saatlerde ya da akşam geç saatlerde onlara demo yapabiliyoruz. Demoya katılan herkes heyecanla V12’yi bekliyor. Çanlı demo isteyenleri zaten İsrail’e götürdük, orada çalışan dört makine var. Hâlâ da götürüyoruz. Oraya gidenler çok mutlu, hepsi de çok etkilendiler. Henüz fiyatı bile belli değil. Makinenin görselini standa sığdırmak için biraz kısaltmak zorunda kaldık, asıl uzunluğu 17 metre.
- Fuara ilişkin bir eleştiriniz var mı?
Fuardan mutluyuz. Niye katıldık demediğimiz bir fuar. Bulunmamız gereken bir fuar, onun için buradayız.
Asahi tarafında yeni teknolojili klişe makineleri standımızda ve insanların çok ilgisini çekiyor. Standımızın bir tarafı yine Lombardi’ye ayrılmış durumda. Makine yok ama hem Matset hem de Lombardi ekibi stantta ziyaretçileri karşılamak ve soruları yanıtlamak için hazır.