Fuarda yerli üretim iki dijital baskı makinesi tanıtan firma yeni lanse ettiği, 10 cm genişliğinde baskı yapan 7 renkli etiket makinesini istenirse müşteri tesisinde 35 cm genişliğe kadar yükseltilebiliyor
Jetron Makine San. ve Tic. A.Ş, Avrasya Ambalaj İstanbul 2022 Fuarı’nda ikinci kez yer aldı. Plastik veya metal silindirik ambalaj ürünleri üzerine doğrudan UV inkjet baskı makinesi ve dijital etiket baskı makinesi sergileyen firmanın makineleri fuarda büyük ilgi topladı.
Genel Müdür Doğa İpek, fuarda sergiledikleri ürünlerini şöyle anlatıyor:
“Geçen sene silindirik objeler üzerine baskı yapan RB 400 modelimizi sergilemiştik. O günlerde sadece plastik kova üzerine baskıyı gösteriyorduk. Bu sene kova, şişe, farklı tabaklar, alüminyum kavanozlar gibi farklı tipte ve malzemelere baskı teknolojimizi gösterdik. Fuarda yine kişiye özel fotoğraflar bastık. Bunu kova üzerinde gösterdik ama numune raflarımızda farklı malzemeler üzerindeki sonuçlarını da gösterme fırsatımız oldu.
Diğer yeniliğimiz, dijital etiket baskı makinemiz. Bu makinemizi çalışır halde sergileyebildik. Biliyorsunuz Türkiye’de dijital etiket baskısı sıklıkla kullanılıyor. Türkiye’de bu segmentte bu tarz makineyi imal eden tek firmayız. LB serisi bu makinemizle standart, kendinden yapışkanlı malzemeler üzerine 10 cm eninde CMYK baskılar yaptık. Tüm makinelerde lamba ömürleri ve daha az enerji tüketmesi gibi sebeplerle yeni teknoloji LED UV mürekkep kullanıyoruz. Müşterinin işi LED UV kullanılmasına uygun ise LED UV kullanmayı tercih ediyoruz.
Etiket tarafında ciddi bir ilgi oldu. Biliyorsunuz bu sektörde farklı distribütörlüklerimiz vardı. Üç senedir yerli muadilllerini yapmak için çalışıyorduk. Sonucunu herkes merak ediyordu. Fuarda güzel bir sonuç paylaştık. 50 m/dakikada, düzgün bir kalitede baskılarımızı yapabildik.”
Silindirik ve konik objeler üzerine baskı yapan sistemin piyasada bir senedir kullanıcılarında çalıştığını, 10-15 milyon adet ürün dekor eden makineleri olduğunu belirten Doğa İpek, şöyle devam ediyor: “Dolayısıyla onlar rüştünü ispatlamış makineler. Etiket baskı makinemizi yeni lanse ediyoruz. Onu da sektörde dijitalde tecrübesi olan firmalara beta kurulumlar yaparak ufak tefek eksiklerimiz varsa onları tamamlayıp ticari hale getireceğiz.
Yedi renk ünitemizde beyaz ya da dilediğimiz özel renk ya da dijital lak ilaveli kombinasyonlar yapabiliyoruz. Mürekkepler firmamız için özel üretiliyor. Müşterilerimize makinenin yanı sıra sarf malzemelerini, servisi, eğitimi bir paket halinde sunuyoruz. Makinenin etiket departmanındaki farklı işlerde efektif kullanılması için gerekli eğitimleri sağlıyoruz.”
Jetron kendi üretimi makineleriyle ve servisiyle maliyet avantajları da vadediyor. “Herkes dijitale geçmek istiyor ama yatırım maliyeti konusunda soru işaretleri oluyor” diyen Doğa İpek, bu avantajları şöyle açıklıyor: “Yatırım maliyeti yüksek olduğu için çekiniliyor. Biz bunu kırabilmek için şöyle bir konsept geliştirdik: Bir şasi yaptık ve 5 cm enden 35 cm ene kadar çıkabiliyoruz ve tek renkten 7 renge kadar yapılandırabiliyoruz, bunu müşteri tesisinde yapabiliyoruz. Dolayısıyla minimum hangi ende çalışması gerekiyorsa ondan başlayıp daha sonra pazarını analiz ederek makinesini upgrade edebiliyor. Makinemizde Ricoh kafalar kullanıyoruz. Ricoh kafaların eni 5 cm, dolayısıyla lego parçaları gibi ekleye ekleye eni 35 cm’ye kadar çıkartabiliyoruz.
Dijital baskı teknolojisi dünyada oturmuş bir teknoloji ama Türkiye’de yeterince kullanılamıyor. Bunun önünde birtakım bariyerler var. Bunların en önemlisi maliyet. Hem yatırım maliyetleri çok yüksek hem de kullanım maliyetleri çok yüksek veya teknik servis, yedek parça, sarf malzemelerinde yurt dışına bağımlılık bazı müşterileri haklı olarak korkutuyor. Bu bariyerleri ortadan kaldırarak bu teknolojinin Türk basım sektöründe, etiket ve ambalaj sektöründe daha fazla kullanılmasını sağlama çabasındayız.
Yabancı muadillerimize göre yatırım maliyeti olarak ciddi bir avantaj sağlıyoruz. Yine ilk yatırımı yapmak nispeten kolay oluyor. Ondan sonra makineyi kullandıkça gereken servis ve yedek parça maliyetlerinde de önemli avantajlar sağlıyoruz. Hâlâ bazı komponentler yurt dışından geliyor, onlar bize göre pahalı ekipman ama biz bunu yapabildiğimiz kadar daha makul ticari koşullarda yapmaya çalışıyoruz. Dolayısıyla bizim hedefimiz tek başımıza bir kazanç elde etmenin çok ötesinde; uzun dönemli iş birlikleri oluşturmak ve sektördeki dönüşümü hızlandırmayı amaçlıyoruz.”
Makinelerinde kullanılan mürekkepler konusunda da bilgi veren Doğa İpek, şunları söylüyor: “Mürekkeplerimiz çok yüksek bir pigmentasyona sahip ve normal ofset, letterpress mürekkeplerden çok daha geniş bir renk gamutu var. CMYK ile bile çok geniş bir renk gamutuna sahip. Çoğu Pantone rengini CMYK’dan çıkartabiliyoruz. Dolayısıyla bazı özel Pantone renkler ve fosforik renkler için makineyi 7 üniteye tamamlamamız gerekiyor ve violet, orange gibi destekleyici renkler kullanabiliyoruz.”
Jetron’un ilk hedefi Türkiye’de birkaç referans müşteri oluşturmak, ondan sonra Orta Avrupa, Batı Avrupa, Orta Doğu gibi bölgelere makinenin satışını yapmak. Satışını yapacakları makinelerin hassas, servis gerektiren makineler olduğunu belirten Doğa İpek servisle ilgili olarak, “Satışını yapacağımız bölgelerde, Avrupa’da ve Orta Doğu’da servis operasyonlarımız olacak veya iyi bildiğimiz, senelerdir çalıştığımız partnerlerimizle distribütörlük anlaşması yapıp makinelerimizi ihraç etmeye başlayacağız” diyor.
Doğa İpek, fuarı ve organizasyonu şöyle değerlendiriyor:
“Jetron ile ikinci senemiz. Bizim için en önemli fuar diyebiliriz. Tabi bizim için değişik bir durum da var. Hem bizim müşterimiz ambalaj üreticilerinin stantları var hem de bu tür teknolojileri merak eden ziyaretçiler var. Fuar sayesinde iki gruba da ulaşabiliyoruz. Bu bizim için çok avantajlı. Tunus, Mısır gibi Kuzey Afrika ülkelerinden, Doğu Avrupa’dan birçok ziyaretçimiz oldu. Ama bugünkü durumda ilk hedefimiz Türkiye olduğundan onları sonraki dönemde gündeme alacağız. Bizim için en büyük avantaj, sektörde belli seviyede olan firmaların hepsinin burada standının olması. Onlar müsait oldukça gidiyoruz, anlatıyoruz ve onları standımıza davet ediyoruz. Önümüzdeki yıllarda da fuara katılmayı istiyoruz.
Organizasyonda her zaman geliştirilecek unsurlar var. Çünkü Türkiye ambalajda en önemli ülkelerden biri haline geldi. Buradaki potansiyelimizi bu tür organizasyonlarla ispatlamamız lazım. Dolayısıyla, İyi bir fuarımız var ama daha iyi olması için hep birlikte çalışmamız lazım.”