Bir Aras Grup markası olan MetPack Avrasya Ambalaj İstanbul 2022 – 27. Uluslararası Ambalaj Endüstrisi Fuarı’nda ziyaretçilerini daha önceki fuarlarda da konumlandığı 8. salonda ağırladı. Amiral gemisi Komori dışında 25 kadar temsilciliğe sahip Aras Grup bu yıl makina sergilemedi.
Grup şirketi Met Kağıtçılık San. ve Tic. A.Ş. MetPack markası ile polimer tabanlı kaplamalı kâğıt ve karton üretimi yapıyor. 2015 yılında üretime başlayan firma iki yıl önce yeni fabrikasına taşındı. Çatısındaki güneş panelleri ile enerjisinin bir kısmını kendi ürettiği 25 bin metre karelik kapalı alana sahip yeni çevre dostu fabrikasında, 6 hatta yılda 90-100 bin ton A klasman üretim yapıyor.
Fuarda kendisi ile görüştüğümüz, grup şirketi-Aras Makina Genel Müdürü Hamdi Kaymak MetPack’ın üretiminin ağırlıklı olarak hâlâ yurt içine yönelik olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Hızlı bir büyüme içinde olan MetPack’ın üretim kapasitesinde son yıllarda büyük artışlar oldu. MetPack şu anda üretiminin %20’sini ihraç ediyor. Önümüzdeki süreçte hedeflenen ihracat rakamlarına ulaşmak için dünyanın tüm bölgelerindeki ilgili fuarlara katılım sağlayarak bu oranın artışı hedefleniyor. Uzak Asya hariç Brezilya’da, Güney Afrika’da, Amerika’da ve Avrupa’da saygın destinasyonlardaki tüm fuarlara katılıyoruz. Hedef, ihracat oranını %50 seviyesine çıkartmak.”
Geçtiğimiz yıllardaki yaşanan ham maddeye ulaşım ile ilgili sıkıntının bu yıl büyük oranda aşıldığını belirten Hamdi Kaymak enerji krizi ve pazar daralması konusundaki sorumuzu şöyle yanıtlıyor: “Bu yılın ikinci yarısı itibarıyla başlayan ve 2023 yılını da kapsayacak göreceli bir talep daralması beklentisi genel bir kabul. Özellikle Avrupa pazarı için önümüzdeki yıl için genel bir daralma söz konusu olacak. Gıda ve enerjide gerçekleşen fiyat artışları Avrupa’daki enflasyonu ciddi oranda arttırdı. Dünyanın her yerinde olduğu gibi bizde de enerji maliyetlerinde artış var ama Avrupa’nın enerji maliyetleri bizden daha yukarıda ve bu noktada göreceli bir avantajdan bahsedilebilir. Bu farklılık üretim maliyetlerinde de bir avantajı beraberinde getirecektir. Özellikle ihracata yönelik rekabetçilik anlamında önümüzdeki süreçte üretim maliyet avantajlarımızı koruyacağımızı düşünüyoruz. Açıkçası Avrupa’daki pazar daralmasına paralel genel ihracat oranlarında göreli bir azalma olasılığına rağmen çok fazla bir düşüş yaşanacağını düşünülmüyor.”
Hamdi Kaymak fuar hakkındaki görüşlerini de şöyle açıklıyor: “TÜYAP yetkililerinin de bildirdiği üzere fuarda hem ziyaretçi hem de katılımcı sayısı önceki fuarlara kıyasla artış eğiliminde. Geçen yıl düzenlenen fuar pandeminin etkilerinin halen yoğun yaşandığı bir süreçti ve öncesine kıyasla daha sakin geçmişti. Standımıza Rusya, Balkan ülkeleri ve Orta Doğu’dan yoğun ziyaretler oldu. Önümüzdeki süreç için özellikle pandemi sürecindeki tedarik sıkıntılarının üzerine Ukrayna sorunun da eklenmesiyle tetiklenen enerji ve hammadde maliyet artışlarının yarattığı global pazarlardaki sorunlara rağmen ambalaj endüstrisinin bu negatif durumdan en az etkilenen sektörlerden olacağı beklentisini taşıyoruz.