Sign İstanbul, 23. Uluslararası Endüstriyel Reklam ve Dijital Baskı Teknolojileri Fuarı’nda Fujifilm 12. Salondaki standında geniş bir ürün gamı ile ziyaretçilerini karşıladı. REVORIA serisi tonerli baskı sistemleri, Eko solvent ve UV rulodan ruloya baskı makineleri, piyasada şeker diye adlandırılan tekstile dönük DTF baskı makineleri ve kesim masalarının yer aldığı stant yoğun bir ziyaretçi akınına sahne oldu. Fuarda sorularımızı Fujifilm Endüstriyel Baskı ve İş Geliştirme Müdürü Kerem Ege sorularımız yanıtladı.
- Bu fuarda neleri öne çıkardınız?
Fujifilm olarak lansmanını yaptığımız POD ürün gruplarından REVORIA PRESS, 6 renk baskı yapabilen PC1120 modelimizi ve REVORIA E1 serisi siyah-beyaz endüstriyel baskı makinelerimizi sergiliyoruz. Fuar sonrasında da demo merkezimizde sektörün hizmetinde olacaklar. Bunların dışında kendi alt markamız olan MEJET ürünlerini sergiliyoruz. Eko solvent ve UV rulodan ruloya baskı makinaları ve DTF dediğimiz filme transfer için baskı yapan tekstil baskı makinalarımız burada. İki farklı ebatta DTF baskı makinemizi ziyaretçilerimize tanıtıyoruz. Bu makinelerimiz 30 ve 65 cm enlerinde ve su bazlı mürekkep kullanıyor. Makineleri Uzak Doğu’da kendi markamızla yaptırıyoruz.
Standımızda temsilciliğini yürüttüğümüz JWEİ kesicilerimiz de var. 60 x 80 ve 90 x 120 cm ebadındaki bu makinelerimiz 2 cm kalınlığında farklı malzemeleri kesebiliyor. Perforaj ve kırım için kullanılabiliyor. Arayüzde kendi yazılımı var ve bu konuda çok başarılı. Bütün vektörel formatlarla makinede kesim yapılabiliyor. Opsiyonel olarak çeşitli hazır kutuların olduğu bir çizim kütüphanesi de var. Kullanıcı bu hazır kutu çizimlerinin boyutlarını ihtiyacına göre değiştirerek kullanabiliyor.
Standımızda çok fazla makine olduğu için süblimasyon makinemizi getiremedik. O makinemiz demo merkezinde çalışıyor. Ambalaja dönük makinelerimiz de burada yok. O makinelerimiz bir sonraki fuar olan Avrasya Ambalaj’da yer alacak.
Ambalaj Fuarında yine geçen fuardaki gibi 2 standımız olacak. Biz dijital taraf olarak 11. Salonda makinelerimizi sergileyeceğiz. Ofset tarafı da 8. Salonda yer alacak.
“Fujifilm pazardaki yerini hızlı bir şekilde sağlamlaştırdı”
- Ziyaretçilerden aldığınız tepkiler nasıl?
Pandeminin başlangıcı ile her alanda olduğu gibi bir belirsizlik oluşmuştu. Ama süreç dijital baskının gelişimini çok hızlandırdı. Bizim beklediğimizden daha hızlı olarak tamamlayıcı ve ana ürünler olarak dijital baskı gelişti ve kabul gördü. Maliyetler aşağıya düşüp, hız ve verimlilik artıp, malzeme firesi azaldığı, yetişmiş operatör veya usta ihtiyacı azaldığı için kullanım pratikliği açısından evrimini çok hızlı bir şekilde tamamlayarak pazardaki yerini hızlı bir şekilde sağlamlaştırdı. Beklediğimizin üstünde bir ilgi ve satış var ve bu da bizi mutlu ediyor. Sonuçta ekiplerimiz büyüyor, ticaret bir anlam kazanmaya başlıyor. Bu yüzden biz hem bu yıl için hem de önümüzdeki yıl için umutluyuz.
- Fujifilm Türkiye’de dijital bölümün büyüme oranı nedir?
Buna net bir yanıt vermek zor olsa da şu an yatırım yapılan bir bölüm dijital. İki demo merkezimiz var. Buralarda renk uzmanı arkadaşlarımız var. Çok ciddi anlamda yatırım yapılan bir bölüm. Bugün Türkiye’deki tüm operasyon içinde henüz yüksek bir oran teşkil etmese de ileride bu oran artacaktır. Globalden bir örnek vermem gerekirse, global cironun %45’e yakını bizim POD dediğimiz dijital baskı ürün grubundan geliyor. Buna matbaa, grafik ve inkjet bölümünü de eklediğiniz zaman Holding’in toplam cirosu içinde % 50-55 oranında bir paya sahip.
Biz de yeni ürünlerimizle, sektörün talep ettiği ürünlerle bu oranları daha da yukarıya çıkarmaya gayret ediyoruz. Fotoğraf tarafında da çok aktifiz ve pazar payımız yüksek. İşimizin temelinde görüntüleme var.
Fujifilm Revoria’nın Türkiye’de satışına başlandı
- Tonerli makilerde pazarda yenisiniz. Bu alanda süreç sizin için nasıl gelişiyor?
Tonerli makinelerde Türkiye’deki operasyonumuza sıfırdan Fujifilm Revoria model kendi makinelerimizin satışı ile başladık. Bu yılın başından itibaren eğitimlerle, yeni ekip kurulması ile ilgili bir süreç yaşadık ve lansmanımızı yaptık. Ardından demo merkezimiz faaliyete geçti. Henüz iki ürünümüz var. Bütün ürün grubu satışa sunulmuş değil. Mevcut iki ürünümüzün doğru müşteri ile buluşturulması için saha çalışmalarımız devam ediyor. Kontrat aşamasına geldiğimiz müşterilerimiz var. Eylül ayı içinde ilk kurulum gerçekleşecek. Ardından diğer planlanan kurulumlar gelecek.
“Dışarıya bağlı kalmadan tek geçişte yaldız baskısı mümkün”
- Tonerli sistemlerde avantajlarınız neler, bu alanda piyasa biraz yavaşladı mı?
Bu teknolojiler yeni değil, var olan teknolojiler. Burada uzmanlık devreye giriyor. Müşterinin çalışma hayatına performansına ne katabileceğiniz öne çıkıyor. Bizim ürünlerimizde ekstra renklerle, standart olarak yapılamayan, katma değeri yüksek ve rekabette makine sahibine avantaj sağlayacak uygulamalar mümkün. Altı renk var ve bunların ikisi değiştirilebiliyor. Gold, silver, clear, pink gibi ilave renklerle çok farklı işler yapmak mümkün. Dışarıya bağlı kalmadan tek geçişte renkli baskı ve yaldız baskısı yapabilirsiniz. Bunu bir adet de 1000 adet de yapabilirsiniz. Tirajların düştüğü bu süreçte çeşitliliği sağlayabiliyorsunuz.
Fujifilm olarak kesintisiz yedek parça, sarf malzeme stoğu ve uzman teknik servis personelimiz ile çok hızlı servis verebiliyoruz. Bu anlamda da doğru tedarikçiyiz. Müşterilerimiz yedek parçaya hızlı ulaşabiliyorlar, yazılım ve renk uzmanlığımızla onlara destek oluyoruz. En büyük farkımız satış sonrası hizmetlerimiz.
- Üretim maliyetleri ve baskı hızlarında durum nedir?
Tamamen pazar şartlarında rakamlar söz konusu. Bizim prensibimiz makinelerimizin doğru müşteride olması. Bu hem müşteri hem de bizim için önemli. Kazan kazan ilkesinde önce müşterinin kazanmasını önceliyoruz. Ardından diğer yatırımlarda da tercih edilen olmak ve müşteri ile beraber büyümek istiyoruz.
Siyah-beyaz baskı makinesi tarafında da çok güzel projelerimiz var. Hedefimiz bu yıl bitmeden 15 makine kurulumu. Şu anda toplamda 6-7 makine satışı var.
Makine hızlarında siyah-beyazda 136 kopya, renklide 120 kopyaya ulaşabiliyoruz. Gelecek yıl orta segment makinelerimizi de pazara sunacağız.
- Bobin baskı tarafında neler olacak?
Kendi baskı kafalarımızı kullandığımız etiket ve kitap baskısına dönük endüstriyel makineler üzerinde çalışılıyor. Ertelenen drupa’da bu makinelerin lansmanı yapılacaktı. Makinelerimiz 2023 sonuna doğru pazarda olacaklar. Önümüzdeki drupa’da da su bazlı esnek ambalaj makinemiz hazır olacak. Biz inkjete de ciddi bir yatırım yapıyoruz ve pazarda ciddi bir oyuncu olacağız.