Metal ambalajlar
Çevre dostu özelliği ile ön plana çıkan ve doğada en hızlı çözünen hammadde olmasıyla bilinen metalden üretilen ambalajlar, başlıca gıda, kozmetik, madeni yağ ve boya endüstrisinde yüksek oranda kullanılmaktadır. Metal ambalaj üretiminde çelik sacların kalaylanarak yüzeylerine organik lak kaplanması ile ambalaj niteliği kazanan metaller, korozyona dayanımı ile ön plana çıkmaktadır.
Metal ambalajların yüksek dayanım ve sızdırmazlık özelliğine sahip olması, metale istenilen şeklin kolaylıkla verilebilmesi, üzerine baskı yapılabiliyor olması ve tüketicinin satın alma dürtüsünü tetikleyen özelliklerde yüzey tasarımlarının yapılabilmesi, metal ambalajın tercih edilmesindeki en büyük etkenlerdendir.
Metal ambalaj baskı sürecinde kullanılan mürekkepler
Metal ambalaj üretiminde yapısal tasarımla birlikte tüketiciyi cezbeden en önemli unsur olan baskı süreçleri ofset baskı teknolojisi ile yapılmaktadır. Tabaka halindeki tenekelere, içine koyulacak ürün ve ambalajın tasarım özelliğine göre lak uygulamaları yapıldıktan sonra konvansiyonel veya UV mürekkepler kullanılarak baskı gerçekleştirilmektedir. Metal ambalaj baskı sürecinde kullanılan mürekkepler, metal ambalaj baskısına uygun, adezyon-kuruma, yüksek ışık haslığı (renk şiddeti dayanımı) ve sterilizasyon dayanımı gibi farklı özelliklere sahip olan mürekkeplerdir.
Teknolojinin gelişmesiyle beraber günümüzde, enerji verimliliği, baskıda pratiklik gibi başlıca etkenler sebebiyle metal ambalaj baskısında ısı ile kürlenen konvansiyonel mürekkepler yerine UV ışık ile kürlenen UV mürekkepler daha çok tercih edilmektedir.
UV kurutma teknolojisinin başlıca özellikleri:
VOC/Solventsiz: Çevre kirliliği olmaması,
Anlık Kürlenme: Yüksek baskı hızı,
Emici olmayan yüzeylere sorunsuz baskı yapılabilmesi,
Hazne içinde kuruma problemi olmaması,
Yüksek baskı kalitesi, fiziksel ve kimyasal direnç,
Konvansiyonel kuruma sistemleriyle karşılaştırıldığında yer ve enerji tasarrufu.
UV kurutma sisteminin kullanıldığı baskı süreçlerinde standartların dışına çıkılmamasına dikkat edilmelidir. Baskı hızının yüksek olması, UV enerjinin yeterli olmaması, ışık kaynağı ve reflektörlerin durumu, normalin üzerinde mürekkep film kalınlığı gibi etkenler kurumanın gerçekleşmemesine ve mürekkebin yaş kalmasına neden olabilmektedir.
Günümüz metal ambalaj baskı süreçlerinde çoğunlukla UV kurutma üniteleri kullanılmaktadır. Konvansiyonel kürlenme ile UV kürlenme arasındaki başlıca farklar aşağıdaki gibidir.
Metal ambalaj baskıları için geliştirilmiş mürekkep serilerimiz
Metal Ambalaj Baskıları için Geliştirilmiş Mürekkep Serilerimiz: UV serisi NewV® Tin ve Konvansiyonel mürekkep serisi TINKREDIBLE MGA
hubergroup, metal ambalaj baskı sistemleri için özel geliştirdiği yüksek metal baskı performans serisi NewV® Tin ve TINKREDIBLE MGA ile metal ambalaj üreticilerinin stratejik çözüm ortağı olmuştur.
Bu serilerimiz, metal ambalaj üreticilerinin talepleri doğrultusunda geliştirilmiş olup, yüksek sürtünme dayanımı, solvent dayanımı, gıda ambalajlarında sterilizasyon dayanımı, yüksek ışık hassasiyeti ve dekoratif metal ambalajlar için iyi şekillendirme özellikleri dikkate alınarak sektöre kazandırılmıştır ve her zaman olduğu gibi bu konuda da hubergroup ilklerin öncüsü olmuştur.
Aşağıdaki tabloda NewV® Tin serisinin farklı dayanım özellikleri detaylı biçimde paylaşılmıştır:
NewV® Tin serimizin
başlıca özellikleri ise aşağıdaki gibidir:
Emici olmayan yüzeylerde yüksek performans,
Sterilizasyon, ışık, alkol, solvent ve alkali dayanımı,
Yüksek renk yoğunluğu,
Yüksek parlaklık,
Çok hızlı su/mürekkep dengesi,
ISO 2846-1 ve ISO 12647-2 ile uyumlu renk değerleri,
Çizilmeye karşı dayanım.
Ayrıca NewV® Tin serimiz, FDA mevzuatınca gıda maddelerine kontamine olması riski nedeniyle yasaklanan katalizör olan ITX’i içermemektedir.
Ürünlerimiz ve hizmetlerimizle ilgili daha fazla bilgi almak için hubergroup Türkiye Teknik Destek Uzmanlarımızdan destek alabilirsiniz.