Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) ortak hazırladıkları ‘2000-2016 Küresel İzleme Raporu’na göre dünya genelinde her yıl 450 bin kişi iş yerlerindeki hava kirliliğinden kaynaklı olarak kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) nedeniyle yaşamını yitiriyor
Endüstriyel tesislerde üretim süreçlerinden kaynaklanan hava kirliliği; çalışanların sağlığını, performanslarını ve işe yönelik tutumlarını etkiliyor. Hava kirliliği; başta solunum yolu hastalıkları olmak üzere; kalp, cilt, göz ve sinir sistemi hastalıklarına neden olabiliyor.
2000-2016 Küresel İzleme Raporu
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) ortak hazırladıkları ‘2000-2016 Küresel İzleme Raporu’na göre ölümlerin çoğu solunum ve kardiyovasküler hastalıklardan kaynaklanıyor. Dünya genelinde her yıl 450 bin kişi iş yerlerindeki hava kirliliğinden kaynaklı olarak kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) nedeniyle yaşamını yitiriyor.
Abalıoğlu Holding bünyesinde faaliyet gösteren HIFYBER’ın Genel Müdürü Ahmet Özbecetek, endüstriyel tesislerde prosesten çıkan zararlı tozlarla mücadelede etkili çözümler sunan filtrasyon sistemleri ile kirleticilere karşı kesin çözüm sağlanıp, konforlu ve güvenli çalışma ortamları sağlanabileceğini bildiriyor.
“Hava kirliliği, insan sağlığını ve ekosistemi tehdit ediyor; ancak endüstriyel tesislerde çalışanlar daha fazla toza, zehirli partiküllere ve kirliliğe maruz kaldıkları için daha büyük risk altında bulunuyor” diyen Özbecetek, konuyla ilgili açıklamasında iş yerlerinde tozdan kaynaklı olarak oluşabilecek risklerin önlenmesi amacıyla filtrasyon sistemlerinin önemine dikkat çekiyor:
“Farklı toz parçacıklarının sağlığa etkileri de farklı oluyor”
“Endüstriyel tesislerde prosesten kaynaklı olarak oluşan farklı toz parçacıklarının sağlığa etkileri de farklı oluyor. Örneğin, kristal silika tozu akciğerlerde tahribata neden olurken, kurşun tozu, merkezi sinir sistemine zarar verebiliyor. Pamuk tozuna maruz kalmak ise solunum yolu hastalığı olan byssinosis ile ilişkilendiriliyor. Birçok meslek hastalığı, uzun yıllar toza maruz kalmanın sonucunda oluşabiliyor ve hastalığın fark edilir hale gelmesi yıllar alabiliyor.
“Partiküller, akciğer kanserine bile neden olabiliyor”
Gıda, ilaç, plastik, ahşap, ambalaj, metal işleme, seramik tesisleri, lastik üretimi, kâğıt imalatı, çimento ve demir-çelik üretimi yapan endüstriyel tesislerde prosesten çıkan ve çapları genellikle 2.5 mikrondan küçük olan partiküller ise akciğerlerin derinliklerine ve kan dolaşımına girerek, başta solunum yolu enfeksiyonları olmak üzere astıma, kalp hastalıklarına ve hatta akciğer kanserine bile neden olabiliyor.
“Tozlar, toz toplama sistemleri ile kaynağından emilmeli”
Bu durumla mücadele edebilmek için endüstriyel tesislerde ki tozlu havanın çalışanlar tarafından solunmasına fırsat verilmeden ‘toz toplama sistemleri’ ile kaynağından emilmesi, filtrelenerek, ortama verilmesi gerekiyor. Bu sayede çalışanların sağlığını ve performansını olumsuz etkileyen kirleticilere karşı kesin çözüm sağlanıp, konforlu ve güvenli çalışma ortamı sunulabilir.”
Toz toplama sistemlerinde kullanılan filtrelerin filtrasyon verimliliği önemli
“Endüstriyel tesislerdeki toz toplama sistemlerinde kullanılan filtrelerin filtrasyon verimliliği; tesis hijyenini, çalışan sağlığını ve güvenliğini, çalışanların işe yönelik tutumlarını, üretimdeki verimliliği ve ürün kalitesini doğrudan etkiliyor” diyen Ahmet Özbecetek, şöyle devam ediyor:
“Bir üfleyici, toz filtresi, filtre temizleme sistemi, toz haznesi ve toz giderme sisteminden oluşan toz toplama sistemlerinde kullanılan ‘hava filtreleri’nin yüksek verimlilikle partikül tutma özelliğine sahip olması hayati önem taşıyor. Hifyber olarak toz toplama sistemlerinin hava filtreleri için geliştirdiğimiz filtre kumaşını, blend kâğıtlar üzerine yapılan kaplama ile üretiyoruz. Bu sayede endüstriyel tesislerdeki toz toplama sistemlerinin 1 mikron altındaki küçük partikülleri kolayca filtrelemesini sağlayarak, sağlıklı ve güvenli çalışma ortamları sunuyoruz.”
Patlama ve kıvılcım riskini de önlüyor
Endüstriyel tesislerdeki iç ortam havasını temizleyen filtrelerin aynı zamanda ortamda bulunan elektrostatik yükü de emerek, patlama ve kıvılcım riskini de ortadan kaldırdığını kaydeden Özbecetek, ekliyor: “Hifyber filtre medyası ile yüksek iç ortam hava kalitesinin yanı sıra FR (Flame Retardant) yani alev geciktiricilik özelliği de sunuyoruz. Böylece işletmelerde sağlıklı ve güvenli çalışma ortamları oluşturmak mümkün hale geliyor.”