“ 2019’da Siegburg’da Avrupa’nın en büyük tam otomatik üretim tesisini açtık”
Karton Ambalaj Sanayicileri Derneği (KASAD) Mayıs ayı tanıtım toplantısında ambalaj mürekkepleri üreticisi Siegwerk’i konuk etti.
2014 yılından bu yana Siegwerk Türkiye ve Orta Doğu Genel Müdürü ve 2019’dan bu yana ek olarak Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (EMEA) Ofset Mürekkepleri Başkan Yardımcısı Mustafa Güler, konuşmasına toplantıya katılan ekibini tanıtarak başladı. Siegwerk Türkiye’nin 181 kişilik bir kadrosu var. Güler, Siegwerk’i özetle şöyle anlatıyor:
“Siegwerk altıncı nesil 190 yıllık bağımsız bir aile şirketi. Almanya’da ailenin yaşadığı ilk ev mürekkep müzesi olarak hizmet veriyor. İşimizin sadece %4-5’i ambalaj mürekkepleri dışında. Siegwerk, geçen yıl 1.2 milyar avro ciro yapan, borç sevmeyen, muhafazakar bir Alman şirketi. Sadece ambalaj mürekkepleri üretiyoruz. Yıllık 20 bin tona yakını Türkiye’de olmak üzere 280 bin ton mürekkep üretiyoruz. Beş bini aşkın çalışanımız var ve 100’den fazla ülkede hizmet veriyoruz. Tamamen profesyonel bir yönetim kurulu var.
Siegwerk 2004 yılında Sicpa’yı satın aldıktan sonra tam anlamıyla küresel bir şirket oldu. Ondan sonra da satın almalar devam etti. 2018’de Agfa’nın UV inkjet mürekkepleri bölümünü satın aldı. Şu anda satın almalar devam ediyor ve satın almak istediğimiz çok sayıda firma var. Çünkü mürekkep sektörü çok dağınık bir sektör. 2019’da Siegburg’da Avrupa’nın en büyük tam otomatik üretim tesisini açtık.
Ambalaj mürekkeplerinde dünya lideriyiz. Satışlarımızın %53’ü EMEA bölgesine yapılıyor. Onu %21 ile Asya ve %16 ile ABD – Kanada, %10 ile Latin Amerika takip ediyor.
En büyük iş birimi esnek ambalaj, onu ofset ambalaj, dar enli etiket, tütün ambalajları, likit gıda ambalajları, kâğıt – karton ve dijital takip ediyor.”
Ofset ambalaj ürün portföyü ve destek hizmetleri
Siegwerk Ofset Mürekkepleri EMEA Bölge Satış Müdürü Ersin Eren, Siegwerk ofset ambalaj portföyü hakkında bilgi verdi. Türkiye’de ofset mürekkepleri üretmediklerini belirten Eren, UV ürünlerin tamamının İsviçre’deki, konvansiyonel ürünlerin ise İspanya’daki fabrikadan geldiğini, Türkiye’de Tuzla’daki fabrikada depolama ve özel mürekkep hazırlama, satış hizmetleri verdiklerini kaydediyor.
Siegwerk’in ofset ambalajda dört segmentte ürünleri var: İlki katlanabilir kartonlar (gıdaya uygun), ikincisi gıda dışı katlanabilir kartonlar, üçüncüsü markanın çok popüler olduğu ve adıyla özdeşleşen IML etiketler, dördüncüsü günden güne ilginin arttığı gelişen bir alan olan H-UV, LED UV gibi düşük (low) enerjili UV mürekkepler. Ersin Eren, bu segmentlerdeki ürünleri hakkında teknik ayrıntılar sundu.
Siegwerk mürekkeplerinin yanı sıra müşterilerine özel destek çözümleri de sunuyor. Bunlar, Colorwerk, OSC ve My Inkroom markalarıyla sunuluyor.
Colorwerk, uzun vadeli somut fayda ve maliyet tasarrufu için genişletilmiş renk uzayı baskı desteğini kapsıyor. Esko, Kodak ve GMG gibi yazılımlar kullananlara destek veriliyor. ECG standardizasyonu, ISO komiteleri ile çalışma, Idealliance ve FOGRA çalışmaları da bu kapsamda yapılıyor.
OSC, G7 metodolojisinin uygun maliyetli bir uygulaması. Birden fazla baskı, tesis ve lokasyonda destek, renk kalitesi izleme ve sürekli iyileştirme, uzun vadeli iş birliği, Colorwerk ekipleri tarafından desteklenen süreç yönetimi ve danışmanlık hizmeti gibi unsurları kapsıyor.
My Inkroom, insan hatalarını minimize etmek ve ortadan kaldırmak, daha verimli çalışmak için işletmenin işletim sistemleriyle Siegwerk’in işletim sistemlerinin konuşturulmasını kapsıyor. Siegwerk ve matbaa arasında belirlenecek bir ortalama tüketim miktarına dayalı olarak müşterinin otomatik sipariş vermesini, siparişin onaylanmasını, yazılımlar vasıtasıyla otomatik olarak gerçekleştirmeyi, tüm prosesin hızlı ve hatasız yürütülmesini amaçlıyor.
Karton ambalajda trendler
Toplantının son bölümünde EMEA bölgesinde teknolojiden sorumlu Thomas Glaser gelişen trendleri anlattı.
Karton ambalajda ciddi bir büyüme olacağını belirten Glaser, inkjetin pazar payının da hızla arttığını ancak %2.5 pazar payı ile önümüzdeki yıllarda baskın bir proses olmayacağını aktarıyor. Karton ambalajın 2021’deki 111.7 milyar metre kareden %3.4’lük bir bileşik yıllık büyüme oranı ile 2035’te 177.2 milyar metre kareye ulaşması öngörülüyor. Yıllık büyüme Avrupa’da %1.7, K. Amerika’da %1.8, Hindistan’da %6.0 ve Çin’de %4.5 tahmin ediliyor. Bu büyüme sürdürülebilirlikle desteklenen gıda, ilaç ve endüstriyel uygulamalardan gelecek. Mürekkep tüketimi de aynı oranda artacak. 2035’e kadar inkjet mürekkeplerinde yıllık %23.8, gravürde %.3.7, fleksoda %3.8, tabaka beslemeli UV’de %2.9 ve konvansiyonel mürekkeplerde %3.1 oranında büyüme bekleniyor.
Karton ambalajda ana büyüme trendleri ve belirsizlikler başlığında Thomas Glaser, değer zincirinin her adımında artan sürdürülebilirlik gereksinimleri, yaygın e-ticaret, hızla değişen tüketici / müşteri tercihleri, hızlı tüketim mallarında ve perakendede marj baskısı, ambalajın dijitalleşmesi (nesnelerin interneti / IoT), COVID ışığında yeni hijyen kaygılarına değiniyor. Glaser, önümüzdeki yıllarda değişimin ana itici güçlerinin substrat ve bariyerlerde plastikten ve kâğıda geçiş (paperization), substrat değişimi (örn. MetPET ve doğal karton, mürekkep yoğunluğunun, rengin azaltılması) ve sürdürülebilirlik olacağını kaydediyor.
Ham maddelerin yeniden sınıflandırılması, yeni trendler arasında. Bunların sonuçları da ambalaj üretimini etkileyecek. CMR (Carcinogenic, Mutagenic, Reprotoxic) ham maddeler örneğin L’oreal tarafından birincil ve ikincil ambalajlarda tamamen yasaklandı. CMR 1 sembolü EuPIA ve marka sahipleri tarafından, CMR 2 ise belirli marka sahipleri tarafından yasaklı ürünleri temsil ediyor.
Gıdaya temas konusunda yeni düzenlemeler de yolda. Yılda 1 ton üzerinde tüketilen tüm ham maddeler 2024’ten itibaren kayıtlı olmak zorunda olacak.
Thomas Glaser, Siegwerk’in mürekkepten arındırma, yüksek BRC oranı, MetPET/ plastik eliminasyonu ve dijitalleşme konusunda Siegwerk çözümlerine değinerek sunumunu tamamladı ve soruları yanıtladı.