Lidya Grup Dijital Deneyim ve Eğitim Üssü açılışında Lidya Grup Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Öz, sorularımızı yanıtladı.
- Yeni Müşteri Deneyim Merkezi Lidya Grup’a ne katacak? Güncel koşullardan bağımsız olarak, müşteri görüşmeleriniz umut verdi mi?
Sonuçta 25 yıldır bu sektördeyiz ve sektöre hizmet veriyoruz. Sektörün ihtiyaçlarını, müşterilerin durumunu yıllardır yakından deneyimliyoruz. Bugüne kadar müşterilerimizin testler yaptığı demo merkezlerimiz vardı, fuarlara katılıyorduk, ürünlerimizi sergiliyorduk. Ama bunların hepsinin sınırları vardı. Fuara katılıyoruz, metre kare olarak sınırlarımız var, her makineyi sergileyemiyoruz. Ziyaretçinin süresi sınırlı, makineye bakıyor, belki bir iki çıktı alabiliyor. Bu ihtiyacı müşterileri markalarımızın yurt dışındaki teknoloji merkezlerine götürerek karşılamaya çalışıyorduk. Buradan medya götürüyorsun, bir – iki gün kalıyorsun, makinenin bize ayrıldığı süre kısıtlı, bunların hepsinin hem bize hem müşterilerimize maliyeti ve zaman kaybı vardı. Öncelikle, bu bir ihtiyaç.
Müşteri Deneyim Merkezi tüm markalarımız için müşterilerimizin ihtiyaçlarını karşılayacak. Burada demo yapmıyoruz, müşterilerimize “gelin, burada tüm uygulamalarınızla makinelerde testler yapın, değişik uygulamaları kendiniz deneyimleyin” diyoruz. Burası deneyim merkezi olmasının yanı sıra aynı zamanda bir eğitim merkezi.
- Yıl nasıl geçiyor? Hedeflerinizi tutturabilecek misiniz?
2022’nin ilk dört ayı ekonomik verilerinde sektörün durumu çok pozitif görünmüyor. Özellikle faiz ve kur hareketleri yatırımları olumsuz etkiliyor. Kısa vadede enflasyon ve faizlerde, kurlarda olumlu gelişmeler olursa sektöre olumlu yansıyacaktır. Yılın ikinci altı ayının daha olumlu geçmesini bekliyoruz.
En son araştırma raporları inkjetin diğer teknolojilere göre daha fazla büyüyeceğini öngörüyor; gözlemleriniz bunu doğruluyor mu?
Uzun vadede, dünya ölçeğinde bu teknolojilere baktığımızda inkjetin önünün açık olduğu doğru bir tespit. Bu alanda teknolojinin gelişeceği ve birçok artı getireceği ortada. O yüzden bu alan büyüyor. Uzun vadede sektörün geleceği açısından bu umut verici. Şu anda dünyanın gündeminde enflasyon var. Pandemideki tedarik krizinin ardından enflasyonla başa çıkılmaya çalışılıyor.
- Sutec nasıl gidiyor?
Yolun çok başındayız. Pandemi de bizi yavaşlattı. Sutec’i geliştirmek, standartlaştırmak ve sonunda uluslararası bir marka haline getirmek istiyoruz. Uluslararası bir şirket olma yönünde adımlar attık ve İngiltere’de ikinci şirketimizi kurduk, orada bir üretim tesisi kuruyoruz. Kısa süre içinde bu konuda bilgilendirme yapacağız.