Karton Ambalaj Sanayicileri Derneği Mayıs ayı toplantısı 18 Mayıs Çarşamba günü Swisotel Bosphorus’ta gerçekleştirildi. Çok sayıda KASAD üyesinin katıldığı toplantının konuğu ambalaj mürekkepleri üreticisi Siegwerk oldu.
Toplantının açış konuşmasının yapan KASAD Yönetim Kurulu Başkanı Alican Duran, ekonomide durgunluk işareti veren talep daralmasına dikkati çekiyor:
“2020 itibarıyla dünyada başlayan farklılıkları, değişiklikleri hepimiz halihazırda yaşıyoruz. 2020’nin hikâyesi bambaşkaydı, 2021 bambaşka bir şey getirdi. 2022, her şeyi gördük diyorduk, şu anda kendimizi bambaşka bir yerde görüyoruz.
2022 yılına bir ham madde krizi ile başladık. Şu anda bunu biraz çözmüş gibi görünüyoruz ama böyle görünmesinin nedeni ham maddenin artmış olması değil, ne yazık ki talebin daralması. Türkiye’de şu anda iç pazarda talep çok ciddi bir şekilde daralıyor. Belki ulusal medyada veya çeşitli mecralarda bununla ilgili haberler görmüyoruz ama bizim kontrol ettiğimiz kanallarda FBB yani Bristol karton tonajı Mart ayında %16 düştü, kroma kartonda talep nötr kaldı. Bu Mart ayı için %7-8 küçülmeyi gösteriyor. Nisan ayı da daha iyi gelmeyecek. Daha da kötü gelebilir. Bunun temel nedeni Türkiye’de vatandaşların alım gücünün düşmesi. Çünkü biz gelen taleplere göre ambalaj üreten şirketleriz. Gözüken durum pek parlak değil. Beklediğimiz o duvara çarpmış durumdayız. İhracat yapan şirketlerimiz bu konuda daha şanslı. Bunu yıllardır söylüyoruz. İhracat lüks değil bir gereklilik. Her zaman bunu ajandamıza koymamız lazım. Bu tip durumlarda kurtarıcı olabiliyor. Zaman zaman ihracatta da sıkıntılar olabiliyor ama iki tarafın da dengeli tutulması lazım.
“Veriler parlak değil”
Dünyada da şu anda enflasyonun yükselişe geçmesiyle fazla hareketli durumdayız. Emtiaya ulaşım bir tık daha iyi gözükse de özellikle ihracat tarafında şöyle bir riskimiz var. Kroma kartonda Kartonsan, Muratlı ve Kipaş gibi üç oyuncumuz var. Bu iyi bir haber ama FBB kanadında Avrupa’dan alamadığımız için Uzak Doğu’dan alıyoruz. Bu ilk bakışta iç pazarda iyi gözükse de ihracatta Avrupa ile rekabetimizde ton başına fiyatlarımızda Avrupa’dan gelen Bristol ile Çin’den gelenler arasında %30’a yakın fark var. Dolayısıyla rekabet konusunda biraz şanssız oluyoruz. Bunun da özellikle katma değeri düşük işler yapan arkadaşları ciddi sıkıntıya sokacağını görüyorum.
Veriler çok parlak değil. Hepimiz çok dikkatli olmamız gereken bir dönemdeyiz. Yatırım yapmayın demiyorum, yatırım yapmazsak gerileriz ama biraz dikkatli olmamız lazım. Asla paniğe kapılmamak, yurt içindeki talep düştü diye rekabeti sertleştirmemek, mantıksız hale getirmemek lazım.
Bundan daha kötü günler de gördük. Eminim bu sektör bunu da atlatacaktır. Gördüğüm kadarıyla hâlâ finansal göstergeler iyi durumda. Yatırım yapmayı düşünen şirketler var. Geçtiğimiz bu süreç zor olsa da Türkiye ve Polonya Avrupa’nın büyümesini gerçekleştirecek ülkeler. O yüzden biz yine şanslıyız. Bu süreci dikkatli bir şekilde atlatarak bundan sonraki sürece hazırlanmamız lazım.”
KASAD’ın yeni üyeleri
Açış konuşmasının ardından yeni üyelere rozetleri takıldı.
Cihan Matbaacılık ve Ambalaj’dan Özcan Acay’a Resim Ofset Genel Müdürü ve KASAD Yönetim Kurulu Üyesi Özcan Kilimci, Kıray Ambalaj’dan Nihat Kıray’a Cömertler Matbaacılık ve Ambalaj Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Cömert, Pera Tanıtım Matbaacılık’tan Ekin Ozan Yener’e Siegwerk Genel Müdürü Mustafa Güler, Graffglue Ambalajlama Teknolojileri San. Tic. Ltd. Şti. Teknik Müdürü Salih Özçetin’e Görsel Sanatlar A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Vekili, KASAD Yönetim Kurulu Üyesi Altuğ Ulu, Pasifik İç ve Dış Tic. ve Mümessillik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Vekili Emir Okaygün’e Duran Doğan Ambalaj A.Ş. Genel Müdürü Dikran Acemyan, Aras Makina Satış Direktörü Burhan Kuturman’a Lithosan Ambalaj Genel Müdürü, KASAD Yönetim Kurulu Üyesi Ali Topal tarafından rozetleri takıldı.
Toplantı, aylık tanıtım toplantısı konuğu Siegwerk firmasının sunumlarıyla devam etti ve akşam yemeği ile sona erdi.