Nazım Öztahtacı (Uğur Etiket, Gaziantep):
“Durst RSC E’yi kullanıyoruz, TAU RSCi serisini de takip ediyorum”
Türkiye’deki ikinci Durst TAU RSC dijital baskı makinesi yatırımı yapan Uğur Etiket’ten Nazım Öztahtacı da Durst Expo 2022 Label etkinliğindeydi. Öztahtacı şöyle diyor:
“Durst Genel Merkezi’ne ilk gelişim. Türkiye’deki ikinci Durst dijital baskı makinesine yatırım yaptık ve makineyi bir süredir kullanıyoruz. Yatırıma karar sürecinde Covid kısıtlamaları nedeni ile buraya gelip inceleme şansımız olmadı. Makineyi son kullanıcıda görerek karar verdik. Burada olmak daha verimli oluyor. Etkinlikte iş akışı ile ilgili bir oturumda ben de kullanıcı olarak deneyimlerimi konuşup paylaşacağım.
Durst Genel Merkezi’nde ödül almış etiketler var. Onları görüp uygulamaların nasıl yapıldığını incelemek istiyorum. Geçen yıl Mayıs ayı ile Eylül arasını araştırma evresi olarak geçirdik. Farklı marka makineleri de yerlerinde görüp karar verdim. Makine kurulup çalışmaya başlayınca beklentilerimi karşıladı. Yeni teknoloji olması, Türkiye’de henüz az sayıda makinesinin olması nedenleri ile tercihimi Durst’tan yana kullandım. İlk yatırımı yapan kazanır.
UV inkjet teknolojisi bağlamında Türkiye’deki ikinci makine yatırımı yapmayı özellikle istedim. Bu makineler Türkiye için yeni. Durst RSC E makinemizi 4 aydır kullanıyoruz ve şu anda iyi gidiyor.
Bizde bobin ofset ve flekso da var. Makine onlara göre en enerji kullanımı açısından da avantajlı. Durst’un daha hızlı endüstriyel makinesi olan TAU RSCi serisini de takip ediyorum. TAU 330 RSC E’yi ofsetle başa baş kullanıyoruz. 51 cm web genişliğindeki RSCi ise flekso ile başa baş kullanılabilecek bir makine.”
Ramazan Koçyiğit (Turkuaz Baskı Çözümleri/Manisa):
“Olumlu ve tatminkâr bir ziyaret oldu”
Durst Expo 2022 Label etkinliğinde yer alan Ramazan Koçyiğit etkinlik için görüşlerini şöyle dile getiriyor: “Durst etkinliği bir süredir covid nedeniyle uzak kaldığımız, hatta özlediğimiz teknoloji ve yenilik açlığımızı gidermek açısından güzeldi.
Ben bildiğim ve beğeni ile izlediğim bir makinanın geniş ebat olanını yakından görmek adına buradayım. Yapılan sunumu, tanıtımları ve demoları izledim. Makinenin baskı kalitesi hızını benim düşündüğüm hedef müşteri ve pazar açısından tatminkar buldum. Önümüzdeki günlerde ekonomik gelişmeler ve yeni projemiz doğrultusunda gündeme almak istiyoruz. Benim açımdan olumlu ve tatminkâr bir ziyaret oldu.”
Saim Gezer (Beb Etiket, İzmir)
“Durst’ta karar kıldık”
Durst yatırımı yapan Beb Etiket’ten Saim Gezer Durst Expo 2022 Label etkinliği’nde görüşlerini şöyle açıklıyor: “Gelişen teknoloji ile birlikte tüm dünyadaki gelişmelere ayak uydurabilmek adına biz de inkjet dijital baskı yatırımına karar verdik.
Bu kapsamda piyasada yaptığımız araştırmalar; baskı maliyetleri, yatırım maliyetleri, baskı hızı vs gibi unsurları göz önüne aldığımızda Durst’ta karar kıldık .
Durst Expo 2022 Label etkinliği dolayısıyla Brixen’e bu ilk kez gelişimiz. Durst fabrikada gerçekleşen tanıtıma katıldığımız ve burayı ziyaret ettiğimiz için çok memnunuz. Durst’un kullandığı son teknoloji üretim safhalarını ve çeşitli baskı demolarını izleyip görme şansımız oldu. Bu sayede yatırım için ne kadar doğru karar verdiğimizi bir kez daha gördük.
Yakın gelecekte bu tür tanıdım ve lansmanların artmasını, yeni dostlar tanıma şanslarımızın daha fazla olmasını dilerim.”
Ömer Koçyiğit (Orion Etiket, İzmir)
“Makinemiz kurulunca etkinliğimizi artırmak istiyoruz”
Bir İzmir firması olan Orion Etiket de Türkiye’de Durst TAU RSC etiket baskı makinesi yatırımı yapan basım işletmelerinden biri. Orion’un makinesi önümüzdeki günlerde kurulacak. Firma sahibi Ömer Koçyiğit de etkinlik için Brixen’deydi. Koçyiğit görüşlerini şöyle dile getiriyor:
“Biz makine yatırımını yaparken fabrikaya gelip yerinde inceleyememiştik. Pandemi koşullarında bu mümkün olmadı. Alternatif makineleri ve o tarihte Türkiye’de kurulu olan bir makineyi yerinde görüp inceledik. Benim amacım bu makineyi alıp, diğer ofset, latter press baskı tekniklerini bırakıp, işimi sadece dijital ile yürütmek. Alternatif firmalardaki makinelerin çözünürlükleri bu hedefimi karşılamıyordu. Dolayısıyla makinenin basıt yapısı, baskı kalitesinin çok yüksek oluşu ve Dusrt’un geçmişten gelen deneyimi karar vermemi kolaylaştırdı. Şimdi buradayız ve üretimi yakından görüp inceliyoruz. Ben mekanik kökenli bir insanım burada makine parçalarının kalitesini de yakından gördüm ve doğru karar verdiğimi bir kez daha anlamış oldum.
Durst devreye girince diğer makineleri elden çıkaracağım. Sadece arka baskılar için elimde bir letterpress baskı makinesini tutmayı düşünüyorum. Satın aldığımız Durst RSC E 52 metre/dakika hızında. İhtiyaç olursa makineyi 80 metre/dakika hıza up grada etmek mümkün. İş potansiyelimiz artarsa da ikinci bir makineyi devreye almayı düşüneceğiz.
Dijitale geçmemdeki en önemli neden çocuklarım. Oğlum ve kızım bu işi yapmak isterlerse onlara sistemi kolay çözebilecekleri, fazla personel gerektirmeyen sade bir yapı bırakmak istiyorum. İsterlerse kendileri sonra büyütürler.
Biz kurumsal ve endüstriyel firmaların etiketlerini üretiyoruz. Bu firmalarla çalışmak güzel ama kolay değil. İngiltere, Polonya, Almanya ve Fransa’ya bir miktar ihracatımız var. Bir firmanın da farklı ülkelerdeki fabrikalarına doğrudan üretim yapıp gönderiyoruz. Makinemiz kurulunca bu alandaki etkinliğimizi artırmak istiyoruz.”