Komori Corporation, Türkiye Temsilcisi Aras Makina ve Servis A.Ş.’yı son yıllarda, özellikle pandemi dönemindeki başarılı web ve tabaka ofset baskı makinası satışları vesilesiyle “Üstün Başarı Ödülü” ile ödüllendirdi. Aras Makina Genel Müdürü Hamdi Kaymak ile yapılan yatırımları, Türkiye’nin yatırım potansiyelini ve alınan ödülü konuştuk.
“Yüksek konfigürasyonlu ve gelişmiş otomasyonlara sahip makinalara talep var”
- Komori Avrupa’nın Üstün Başarı Ödülü için Aras Makina Ailesini kutluyoruz. Bu ödül ve ödüle konu olan satış performansınız, hangi satışları kapsıyor? Bölgenizdeki diğer ülkelere göre kendinizi nasıl konumlandırıyorsunuz? Sektör geçmişte de yoğun Komori satışlarına tanık oldu. Bu ödül daha önce de alındı mı?
Üstün Başarı Ödülü. Avrupa’da da ilk kez verilen bir ödül. Biz 1990 yılından bu yana Komori’nin Türkiye Temsilciliğini yürütüyoruz. Aynı zamanda Azerbaycan ve Gürcistan pazarları için de satış ve servisten sorumlu temsilciyiz. Türkiye’de bu güne kadar1000’in üzerinde makina kurulumu yaptık.
Son yıllarda Türkiye’de, en çok tercih edilen ikinci el makinaların başında da Komori var. Bizden servis desteği alınmadan Komori ofset baskı makinaları da getirilip kuruluyor. O makinaları da dahil ettiğimizde çok daha yüksek adette Komori makina kurulumundan bahsedilebilir.
Geçmişte, özellikle 2008 global ekonomik krize kadar olan dönemde, bazı yıllar Avrupa’da en çok makina satışı ve kurulumu yapan distribütör seçiliyorduk. Keza Türkiye pazarında da bazı yıllarda en çok kurulan makina Komori olmuştu. 2002 – 2007 yılları arası matbaacılıkta en çok makina satılan ve kurulumu yapılan dönemdi.
Son yıllarda, özellikle son iki yıldaki pandemi koşullarını dikkate aldığımızda yeni makina yatırım talepleri önceki yıllara göre yavaşlamış durumda. Fakat özellikle yüksek otomasyonlu, katma değerli üretimlere yönelik yeni özelliklerle donatılmış makinalara yönelik bir talep artışı var.
Komori olarak son dört beş yılda satışlarımızın çoğunluğunu en az 5-6 renk ünitesine sahip baskı makinaları oluşturdu. Artık baskı makinalarının yine çok büyük çoğunluğunda lak üniteleri standart hale geldi. Bazı projelerde çift lak üniteli konfigürasyonlar tercih ediliyor. Tüm baskı makinalarımızda çok gelişmiş renk yönetim sistemleri- spektrofotometre teknolojileri yine standart olarak talep ediliyor. Hem renk hem de tüm baskı kusurları tespiti yapılabilen yüksek çözünürlüklü kamera kontrol sistemleri, PDF karşılaştırma (PDF comparator) sistemleri yeni projeler için standart haline geliyor. Yeni baskı makinası projeleri ağırlıklı olarak bu donanımlara sahip. Örneğin geçtiğimiz sene hem konvansiyonel hem UV baskı yapabilen 7 + çift laklı yine geçtiğimiz ay içinde 7 ofset + 2 flekso baskı üniteli, tüm gelişmiş renk yönetimi ve kamera kontrol sistemlerine, tüm gelişmiş otomasyonlara sahip kurulumlar gerçekleştirdik. Katma değerli özel etiket – ambalaj üretimine yönelik olan ofset-flekso kombinasyonlu makina kurulumu, konfigürasyon özelliği bakımından, alanında dünyadaki ilk kurulum.
Yine memnuniyetle belirtmeliyiz ki pandemi sürecini de kapsayan zaman diliminde dünyada en çok web ofset kurulumunu Türkiye’de gerçekleştirdik. Son yıllarda toplamda 8 adet 16 sayfa kurutmalı Komori web ofset makinası kurulumu gerçekleştirdik. Web ofset baskı makinası kurulumlarının 3 tanesini pandeminin ilk yılında üç ayrı web ofset üretimi yapan matbaada aynı anlı gerçekleştirdik. KOMORI mühendislerinin desteği ile Aras servis ekibi, seyahatlerin zor olduğu dönemde bu kurulumları eş zamanlı tamamladı.
Kurutmalı web ofset baskı makinası satış ve kurulum başarısı ve yine yüksek konfigürasyonlu tabaka ofset kurulumları sebebiyle gözler doğal olarak bir süredir Türkiye’ye çevrilmişti. Dolayısıyla dünya pazarlarının yoğun sıkıntı yaşadığı bir dönemdeki başarılı web ofset baskı ve sofistike tabaka ofset baskı makinası kurumları sebebiyle Komori Corporation, Aras Makina olarak bizleri ‘Üstün Başarı Ödülü’ ile ödüllendirmiş oldu. Bu ödül çok makina satışından öte, özellikli, katma değerli, sofistike baskı makinaları kurulumlarının başarı ile tamamlanıp, sorunsuz olarak sektöre kazandırılmasına ilişkin. Bu anlamda ödül sadece Avrupa pazarı için değil, tüm dünyada özellikle de zorlukların arttığı böyle bir dönemde daha fazla bir anlam kazanıyor. Dolayısıyla, özel bir dönemde, yüksek konfigürasyonlu makinaların sektöre kazandırılmış olması, üstüne de böyle bir ödülü almayı hem Aras ailesi olarak hem de Türk basım sektörü açısından önemli ve gurur verici buluyoruz.
- Yüksek donanımlı konfigürasyonlardan bahsettiniz, bunları hangi matbaalar tercih ediyorlar?
Özellikle etiket ve ambalaj üretimine yönelik faaliyet gösteren matbaalarımız uzun yıllardır ihracat oranlarını da arttırmakta. Dolayısıyla hem kapasite artışı hem de özellikle Avrupa pazarına yönelik katma değerli ürünlerdeki rekabetçi pozisyonların kuvvetlendirilmesine yönelik yatırımlarda en yüksek otomasyon ve gelişmiş konfigürasyonları tercih etmekteler. Yine özellikle pandemi döneminde ticari matbaacılık alanında üretim yapan matbaalarımız özellikle Avrupa pazarına yönelik ihracat oranlarını arttırma imkanını yakaladılar ve daha da rekabetçi olabilmek adına katma değerli üretimi yönelik yüksek teknolojiye sahip yatırımları tercih ediyorlar. Artık yeni yatırımlarda tam otomatik kalıp değiştirme, renk yönetim sistemleri, kamera kontrol sistemleri, vb. yüksek teknolojiler standart hale geldi.
Komori dünyadaki ilk inline lak, tam otomatik kalıp değiştirme ve kamera kontrol sistemlerinin baskı makinalarında uygulamasını yapan bir teknoloji önderi. Yüksek verimlilikte, yüksek kaliteli baskı, düşük fire oranları, düşük enerji kullanımı, hızlı işten işe geçiş, vb özellikle rekabetçilik için olmazsa olmazımız artık. Dolayısıyla tüm bu yüksek otomasyonları uzun yıllardır sektörün hizmetine sunan Komori baskı makinalarında bu ihtiyaçlara yönelik teknolojiler artık standart olarak sunulmakta.
“Makine siparişlerinde üretim süreleri tedarik sıkıntılarından olumsuz etkilenerek uzuyor”
- Ham madde sıkıntısı ve savaş satış görüşmelerinizi nasıl etkiliyor?
Birçok sektörde ham madde ve malzeme problemi büyüyen bir sorun. Özellikle kâğıda, birçok sarf ve yardımcı malzemeye ulaşmak daha zor. Çok ciddi maliyet artışları da var. Özellikle yarı-iletken ve bazı elektronik ürünlerin üretimi daha uzun süreçler alıyor. Bu durum makina üreticilerinin de üretim süreçlerinin uzamasına sebep olabiliyor. Daha önce yüksek donanımlı makinalar beş altı ayda üretilebiliyorken, bu süre şimdi sekiz – dokuz aylara çıktı. Beklenti önümüzdeki yıl itibarıyla üretim süreçlerinin yavaş da olsa tekrar iyileşmeye başlaması yönünde.
- Bu yıl için beklentileriniz nedir? Piyasa ve müşterilerinizden aldığınız geri dönüşler aynı başarıyı tekrarlama potansiyeli vadediyor mu?
Pandemi sürecinde beklemeye alınan bazı projeler olmuştu. Yine Ukrayna krizi sebebiyle bazı yatırımlarda kısa süreli duraklamalar gözlemliyoruz. Yılın ikinci yarısından sonra bazı projelerin yavaş da olsa tekrar hayata geçirileceği beklentisini taşıyoruz. Yine pandemi sürecinde Uzak Doğu’ya giden bazı siparişlerin özellikle Avrupa pazarına yönelik olanların Türkiye üzerinden sağlanmasına yönelik bir değişim yaşandı. Bu durum özellikle iyi durumda olan etiket- ambalaj ihracatında artışı getirdi. İhracatı daha az olan ticari matbaa üreticilerine yönelik de Avrupa pazarından daha çok talep gelmesine yardımcı oldu. Biz bu eğilimin devam etmesini, hem kapasite artışı hem de rekabetçi pozisyonların kuvvetlendirilebilmesi için katma değerli üretime yönelik yatırımların artmasını bekliyoruz.
- Komori tarafında Türkiye dışındaki temsilcilik ağınızda bir değişiklik olacak mı?
Gürcistan ve Azerbaycan pazarları için Komori temsilciliğin yürütmekteyiz. Pazar olarak bizden daha küçük olmalarına rağmen iki ülkede de birçok önemli kurulumlar gerçekleştirdik. Gürcistan’da etiket- ambalaj üretiminin büyük bir oranını sağlayan bir matbaamıza Mayıs ayı içinde Komori G640A model 6 renkli ve laklı bir makina kurulumu yapacağız. Bu matbaadaki 4. Komori baskı makinası kurulumu olacak. Konvansiyonel ve H-UV baskı özelliğine sahip bu makinada PDF comperatör dahil tüm yüksek teknoloji otomasyonlar var. Hem ilaç hem de diğer etiket ve ambalaj üretimine yönelik bir yatırım.
Yeni yatırımlar bu pazarlarda da daha sofistike konfigürasyonlara sahip, katma değerli üretime yönelik yapılmakta. Bizim yeni teknolojilerin sektöre kazandırılmasına yönelik çalışmalarımız devam etmekte. Aynı zamanda yeni pazarları da takip ediyoruz.
“Dijitaldeki yatırımlar başta mürekkep olmak üzere ilk yatırım maliyeti nedeniyle beklenenden yavaş ilerliyor”
- Dijital tarafta Komori’nin iki dijital baskı makinası var ve en son Impremia IS40 da ticarileşti, Türkiye pazarında beklentiniz nedir?
Bu soru on yıl önce sorulsaydı, özellikle profesyonel dijital baskı tarafında daha çok makina kurulumunun gerçekleşeceğini söyleyebilirdim. Ama dijitaldeki gelişmeler, özellikle mürekkep maliyetlerinin istenilen seviyelere tam olarak gelememiş olması, konvansiyonel tarafta da hız artışı, fire oranlarının düşüşü, kalite artışı anlamında teknolojik gelişmeler sebebiyle dijital ve konvansiyonel arasındaki pazar rekabeti devam ediyor. Dijitalin gelecekte baskın olacağı tartışılmaz bir konu ama bu sürecin beklendiğinden daha yavaş olacağı görülüyor.
Komori 50 x70 IS 29 UV baskı makinamız var. Saatte 3000 tabaka çift taraflı, çok yüksek kalitede, her türlü malzemeye ön hazırlık yapmadan baskı yapabiliyor. Baskı kalitesi konvansiyonel ofset baskıyı zaman zaman aşıyor ama mürekkep maliyetlerinin halen beklenen seviyelere inememiş olması nedeniyle, kısa tirajlarda avantaj sağlıyor olmasına karşılık pazarda daha çok yer alması için biraz daha zamana ihtiyacımız var.
Bu arada Komori Landa ile birlikte nano mürekkep teknolojisi kullanarak ürettiği Impremia NS40’ın geçen yıl ticari lansmanını yaptı. İki makinanın de ticari kurulumunu gerçekleştirdi. Çok başarılı bir sistem ama daha yolun başındalar. Baskı kalitesi ve hızında ciddi artıları var ve özellikle kısa tirajlarda çok avantaj sunuyor olmasına rağmen özellikle mürekkep maliyetleri ve ilk yatırım maliyetleriyle ilgili olarak cazibenin artması için biraz daha beklemek gerekecek.
- Aynı ebatlardaki konvansiyonel ekipmanla ilk yatırım maliyeti kıyaslaması hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Impremia IS29 ve NS40 dijital baskı makinalarının yüksek kalitede baskı yapabilmesi, film, PVC dahil her türlü malzemeye baskı yapabiliyor olması, daha az enerji ve sarf tüketimiyle neredeyse firesiz üretim yapabilmesi gibi birçok avantajı var. Fakat ilk yatırım maliyetleri ve mürekkep maliyetlerinin biraz daha rekabetçi seviyelere inmesi sonrasında yeni yatırımlar için bu teknolojileri daha çok konuşuruz hale geleceğiz.
IS29’dan Komori 60’ın üzerinde kurulum yaptı ve çok iyi gidiyor, Bu teknolojiler düşük tirajlarda tartışmasız avantajlı ama orta ve yüksek tirajlarda konvansiyonel üretim daha rekabetçi.