ÇEVKO Vakfı, geri dönüşüm kültürünün gelişimine desteğini sürdürüyor. Türkiye’de sürdürülebilir geri dönüşüm sisteminin öncüsü olan ÇEVKO Vakfı, hazırladığı 7 eğitici video ile günlük yaşamımızda oluşan ambalaj atıklarının geri dönüşümü konusunda bilgiler aktarıyor.
ÇEVKO Vakfı, cam, plastik, metal, kompozit, kağıt/ karton ve ahşap malzemelerden üretilmiş ambalajların atıklarının, geri dönüşümle değerlendirilmesi konusunda hazırladığı 7 eğitim videosunu, YouTube kanalında yayına soktu. Videolarda, geri dönüşüm süreçleri konusunda bilgiler aktarılıyor.
ÇEVKO Vakfı Eğitim Videoları, vakfın YouTube kanalındaki oynatma listesinden izlenebiliyor. ÇEVKO Vakfı YouTube kanalına https://www.youtube.com/user/CEVKOVAKFI adresinden de ulaşabilirsiniz.
Atık değil, çevre ve ekonomi
için değer
Modern yaşamın günlük ritmi içerisinde, evlerimizde ve iş yerlerimizde sürekli ambalaj atığı üretiyoruz. Cam kavanozlar, plastik içecek, yoğurt, deterjan, şampuan kapları, metal içecek kutuları ve yağ tenekeleri; kâğıt – karton koliler, kutular, kompozit malzemeden yapılmış süt ve meyve suyu kutuları ya da ahşap ambalaj kasaları… Tüm bunlar, bilinçsizce bakıldığında çöp olarak görünse de aslında hepsinin çevre, ekonomi ve toplumsal kalkınmaya katkı sağlayacak kaynaklar olarak değerlenmesi mümkün. Günlük yaşamımızda kullandığımız ürünlerin ambalajları, geri dönüşüm yolu ile ham madde olarak ekonomiye kazandırılabiliyor; bu sayede hem kaynak tasarrufu hem de çevrenin korunması sağlanıyor.
Geri dönüşüm evlerimizde, iş yerlerimizde başlayan bir süreç
ÇEVKO Vakfı Genel Sekreteri Mete İmer, “Geri dönüşüm, evlerimizde, iş yerlerimizde başlayan bir süreç” diyor ve şöyle devam ediyor: “Atıkların ham madde olarak yeniden değerlendirilmesini sağlamak, yani geri dönüşüm için atıklarımızı ayrı olarak biriktirmek doğaya, geleceğe ve ülke ekonomisine karşı sorumluluklarımız arasında yer alıyor. Değerlendirilebilir atıklarımızı diğer atıklardan ayrı olarak, örneğin mutfak ve banyoda biriktirebiliriz. Biriktirirken ambalaj atıklarının kaba pisliklerini almak ve hacimlerini küçültmek toplamanın ve geri dönüşümün verimini arttıracaktır. Biriktirdiğimiz değerlendirilebilir atıkları mahallemizde olan mavi ambalaj atığı kumbaralarına veya belediye görevlilerine mavi atık torbaları içinde verebiliriz. Mahallemizde cam kumbaraları varsa yalnızca cam şişe ve kavanozları bunlara atmamız önerilir. Belediyemiz değerlendirilebilir atıkları ayrı toplamıyorsa, yani ikili toplama sistemine geçmediyse, bu hizmeti ondan talep etmeliyiz çünkü 2005’ten beri belediyeler bu hizmeti vermekle yükümlüler.”