Dieter Niederstadt / Asahi Photoproducts Teknik Pazarlama Müdürü
Eskiden normal yaşam olarak düşündüğümüzün iki faktör tarafından geri dönüşü olmayan bir şekilde değiştirilen birçok yönü var: pandemi ve iklim krizi. Ve ambalaj endüstrisi bu değişen dinamiklere karşı bağışık değil.
Bununla birlikte, ham madde tedarikçilerinden üreticilere, markalara ve tüketicilere kadar tüm tedarik zinciri boyunca, endüstri ambalaj hakkında düşünme biçimimizi değiştiriyor. 2018 yılında AB, 2025 yılı sonuna kadar tüm ambalaj atıklarının toplam %65’inin geri dönüştürülmesi gerektiğini belirten ambalaj atıklarına ilişkin 2018/852 Sayılı Direktifi (AB) kabul etmişti. Tüketiciler, daha sürdürülebilir ancak yine de ürünleri yeterince koruyabilecek daha az ürün ambalajı talep etmeye başlıyorlar. Markalar bu taleplere – ve kendi sürdürülebilirlik hedeflerine – daha yeşil ambalaj seçenekleri için ambalaj dönüştürücülerine yönelerek yanıt veriyorlar. Dönüştürücüler ise ürün geliştirme, üretim ve dağıtım süreçlerine daha sürdürülebilir malzeme ve uygulamaları dahil etmenin yollarını arıyorlar. Nihai hedef, tedarik zinciri boyunca sürdürülebilirliği sağlamak. Ancak bu hedefe ulaşmak, mutlaka kurumsal maliyet tasarrufu hedefleriyle uyumlu değil. Sürdürülebilirliği artırmak için yatırımlar yapılmalı. Tüketicilerin daha sürdürülebilir ürün ambalajının değeri konusunda eğitilmeleri ve bunun için prim ödemeye istekli olmaları gerekiyor.
Sürdürülebilirlik: Takip etmeye değer bir hedef
Gerek tüketici talebi gerekse iklim krizi baskıları nedeniyle sürdürülebilir çabaların markalar için giderek önem kazandığını görüyoruz. Düşük karbon etkisi elde etmek için markalar, ürünlerinin her biri için karbon ayak izinin yaşam döngüsü değerlendirmesi için tüm tedarik zincirini devreye sokmalı. Tedarik zincirindeki diğer paydaşların karbon ayak izlerini PAS 2050’ye göre ölçtükleri ölçüde, markalar bu CO2 emisyon hesaplamalarını kendi ayak izlerine uygulayabilirler. Bu nedenle, markalar karbon ölçülü bir strateji izleyen veya ürünleri / malzemeleri önceden ölçülmüş tedarikçiler arıyor olmalıdırlar.
Asahi Photoproducts, karbon nötrlüğünü inceleme yolunda ilerliyor. Mevcut durumumuzu ölçmek için PAS 2050 standartlarını karşıladıktan sonra, yeni nesil AWP ™ -DEW CleanPrint suda yıkanabilir fleksografik plakalarımız için ürün karbon etkimizi azaltma olasılığını değerlendirmeye devam ediyoruz.
Sürdürülebilirliğin mirası
Pazara daha sürdürülebilir ürünler getirme hamlemiz pandemi sırasında başlamadı. Aksine, sürdürülebilirliğin çeşitli yönleriyle ilgili terminoloji o yıllarda birçok kez değişmiş olsa da, yarım asırdır bu hedefe doğru çalışıyoruz. Asahi Kasei aslında 1971 yılında suda yıkanabilir sıvı fotopolimer plaka reçinesinin (APRTM) ilk üreticisi olmuştu.
Uzun yıllar boyunca ana şirketimiz Asahi Kasei, iklim değişikliğinin hem doğal çevreyi hem de toplumu bir bütün olarak etkileyen ciddi bir küresel sorun olduğunu kabul etmiştir. Grup misyonu, dünyanın dört bir yanındaki insanlar için yaşama ve yaşama katkıda bulunmak olmuştur ve olmaya devam etmektedir. COVID-19 pandemisi nedeniyle dünyanın ekonomik ve sosyal faaliyetlerinin büyük bir kısmı askıya alınsa bile, sera gazı (SG) emisyonları büyük ölçüde azalmadı ve ekonomik ve sosyal faaliyetler yeniden başladığında emisyonlar yeniden artmaya başladı. Bu, iklim değişikliği sorununu çözmenin zorluğunun ve ilgili çabaları hızlandırma ihtiyacının bir göstergesidir. Asahi Kasei’nin 2050 yılına kadar tüm faaliyetlerinde karbon nötr statüsüne ulaşma yönündeki artan çabasında kilit bir itici güçtür.
Asahi Fotoproducts için, ürünleri çevre ile uyumlu bir şekilde sunmaya yönelik çabamızın erken ve kilit bir yönü, hidrokarbon bazlı solventle yıkanan klişe yapım sürecinden suyla yıkanan gibi VOC bazlı olmayan bir alternatife geçmeyi içeriyor. Ancak, elbette, karbon nötr statüsüne yolculuğumuza devam ederken orada durmuyoruz. Bunun gelecekteki kalkınma çabalarımıza nasıl uyabileceğini belirlemek için ham madde ve üretim süreçlerimizi de incelemeye devam edeceğiz.
Asahi’nin CleanPrint suyla yıkanan klişe ailesi gibi yeniliklerle fleksografik baskı teknolojisinin yıllar içinde elde ettiği gelişmiş kalite ve üretkenlikle flekso’nun hem ofset hem de rotogravür baskı ile rekabet edebilecek konumda olduğunu belirtmek de önemli. Rotogravürün dünya çapında ambalaj baskısının yaklaşık %20’sini oluşturduğuna, ancak önemli bir dezavantaja sahip olduğuna dikkat edilmeli: Rotogravür, silindirlerinin üretimi için oldukça toksik bir kimyasal olan Krom Trioksit’in kullanılmasını gerektirir. Avrupa Birliği bu kimyasalın kullanımına ilişkin onayını Eylül 2024’e kadar uzatmış olsa da bu, rotogravürün karbon ayak izi üzerindeki etkisini azaltmaz. Bu, rotogravür prosesinin, onu özellikle solventsiz klişe üretimini kullanan fleksografiden önemli ölçüde daha az sürdürülebilir kılan bileşenlerinden sadece biri.
Paketlenmişe karşı taze
Bahsedilmesi gereken başka bir eğilim daha var ve bu, paketlenmemiş gıda maddeleri satan “Sıfır Atık Dükkanları” olarak bilinen şeyin büyümesi. Ambalaj atıklarının yerel düzeyde azaltılmasında bu yaklaşım takdire şayan olsa da, gıda atıkları sorununu daha büyük ölçekte çözemeyebilir. Gıda atıkları dünya çapında önemli bir sorun ve dünyanın birçok alanında gıda güvenliği giderek artan bir sorundur. Öte yandan, paketlenmiş gıda, özellikle ambalaj malzemesi döngüsel bir ekonomide yeni bir ham madde olarak yeniden kullanılabiliyorsa, aslında daha sürdürülebilir olabilir. Nem, oksijen ve kirleticilerin gıda ile temasını önlemek için ambalajda hafif fonksiyonel bariyer filmlerin kullanılması, gıda raf ömrünü önemli ölçüde artırabilir ve gıda atıklarını azaltabilir. Sonuçta, büyük ölçekte paketlenmemiş yiyecekler muhtemelen yiyeceklerin daha acıma ve bozulmalarıyla sonuçlanır ve aslında bu değerli kaynak boşa harcanmış olur. Ancak perakende gıda için atıkları en aza indirebilecek ve sürdürülebilirliği en üst düzeye çıkarabilecek akıllı hibrit modelde bir değer vardır.
Son bir not
Fleksografik operasyonlar için, dikkatli tedarik zinciri yönetimine, karbon tarafsızlığına yönelik çabalara ve diğer sürdürülebilirlik girişimlerine ek olarak, bu operasyonların yalnızca daha sürdürülebilir değil, aynı zamanda 2022 ve sonrasında daha kârlı olmasına yardımcı olabilecek üç büyüyen eğilim görüyoruz. Bunlar şu unsurları barındırıyor:
Değer zincirinde zaman, maliyet ve karbon ayak izini azaltan daha otomatik klişe yapımı. Bir örnek, Asahi ile ESKO ve Kongsberg tarafından ortaklaşa geliştirilen tam otomatik bir klişe üretim hattı olan CrystalCleanConnect’tir. İlk iki ünite Asya’da kuruldu ve müthiş sonuçlar veriyor. Bu tam otomatik klişe yapım sistemi, flekso klişe yapımının sürdürülebilirliği üzerinde doğrudan ve olumlu bir etkiye sahip ve dönüştürücüleri rotogravürden fleksoya geçiş yapmaya teşvik ediyor.
Dönüştürücü yerinde kurum içi klişe yapımı. Klişe yapım sürecine daha fazla otomasyon getirildiğinde, klişe yapımının kurum içinde yapılması daha kolay, daha verimli ve daha sürdürülebilir hale geliyor. Bir yan fayda, klişe üretim sürelerinin günlerden saatlere düşürülebilmesi.
Hidrokarbon bazlı solventle yıkama yapılan klişe yapım sürecinden suyla yıkanan gibi VOC bazlı olmayan alternatiflere geçiş.
Eğer salgın bize bir şey öğrettiyse, bu hayatın düşündüğümüz kadar öngörülebilir olmadığıdır. Ve koronavirüsün yarattığı tehditlerin ötesinde bile dünyanın gerçekten değiştiği kesinlikle açık. Bu zorlukları anlamlı bir şekilde ele almak için bir araya gelmeliyiz ve Asahi Photoproducts, özellikle sürdürülebilirlikle ilgili olduğu için bu çabalarda lider olmaya kararlı. Son bir ila iki yılda, sera gazı, plastik atık, gıda atıkları ve insan toplumunun gelişimi ile küresel çevre arasındaki uyumun sağlanmasına ilişkin diğer konulardaki sorunlara ilişkin farkındalıkta belirgin bir artış olmuştur.
Hiçbir birey, şirket veya hükümet iklim krizini tek başına tedavi edemez. Dünyayı iklim bozulmasının hafifletildiği bir noktaya getirmek için evrensel, küresel iş birliği ve yardımlaşma gerekiyor. Asahi Photoproducts, dünya çapındaki bu çabaya katkıda bulunmaktan gurur duyuyor.
Karbon nötrlüğü hakkında daha fazla bilgi için, ücretsiz teknik incelememizi indirebilirsiniz:
Sustainability: A Goal Worth Pursuing (Sürdürülebilirlik: Takip Etmeye Değer Bir Hedef)
Link: https://asahi-photoproducts.com/en/resource/58