Laurel BRUNNER / Verdigris blog
Birkaç yıl önce, Kodak’ı harcanmış bir güç olarak silmek cezbediciydi. Yine de 130 yıllık şirket hâlâ burada ve 4300 çalışanı toplu olarak hâlâ bir fark yaratıyor. Bu kişilerin hepsi doğrudan grafik endüstrisine katkıda bulunmasa da grup şirketlerinin çok sayıda patentinin 2500’ü baskıyla ilgili.
Kodak kısa süre önce 2018’den 2020’ye kadar olan sürdürülebilirlik raporunu yayınladı. Bu raporla ilgili en çarpıcı şey, sürdürülebilirliğin çevreyle olduğu kadar bir şirketin hayatta kalmasıyla da ilgili olduğunun hatırlatılmasıdır.
Kodak Sağlık, Güvenlik ve Çevre Müdürü Dick Szebrot Kne göre, şirketin “günümüzdeki en büyük işi ticari baskı.”
Beklenebileceği gibi, Kodak’ın işlemsiz kalıp teknolojisi Sonora, sürdürülebilirlik çabalarının gözden geçirilmesinde ağırlıklı olarak yer alıyor. Kodak, kendi bilgisayardan kalıba sistemleriyle kendi işlemsiz kalıpları kullanılarak %95’e varan enerji tasarrufunun mümkün olduğunu tahmin ediyor. Ancak bunun için bir referans rakamı yok.
Prosessize geçişle kalıp işlemeyi ortadan kaldırmak, çevresel etkilerini azaltmak isteyen herhangi bir matbaa şirketi için hiç de basit olmamalı. Ambalajdan kitap baskısına kadar çevreye duyarlı olmak isteyen herhangi bir baskı alıcısı için de zorunlu bir işlemsiz kalıp üretimi beklentisi temel bir gereklilik olmalı.
Kodak’ın enerji kullanımı da düştü ve şirket sera gazı emisyonlarında %26’lık bir düşüş gördü. Bu, dönem boyunca gelire endekslenir, ancak şirket herhangi bir referans rakamı vermiyor. Yılda 1400 ton CO2 emisyonu azaltacak önlemler alınıyor, bununla birlikte son birkaç yılda hem CO2 emisyonlarını hem de su kullanımını azaltmaya yönelik çabalar şimdiden olumlu sonuçlar verdi. Atık CO2, 2018’de 0,48 metrik tondan 2020’de 0,3’e düştü. Su kullanımı da 2018’de 1,99 milyon metre küpten 2020’de 1,52 milyon metre küpe düştü. 2021’de, Kodak’ın özel mürekkepleri ve dispersiyonları üretimi, enerji kullanımını %41,6 azalttı. Yılda 50 metrik ton (50 bin kg) CO2’yi ortadan kaldırma yüzdesi.
Rapordaki diğer önemli noktalar arasında Kodak’ın solvent geri kazanım işinde %55’lik bir artış yer alıyor. Bu, şirketin Kodak dışı kaynaklardan geri kazanılan solvent miktarını 24.62 milyon kiloya çıkardığını gösteriyor. Kodak, bu solventleri kullandı. Böylece yeni malzemeler gerektirecek üretim uygulamalarında yeniden kullanılabildiler ve neticede döngüsel ekonomilere katkıda bulunuldu.
Kodak’ın hikayesi, 130 yıllık tarihi boyunca sürdürülebilirlik olmuştur. Bugün, oldukça ince bir biçimde, şirket, basım ve yayıncılık endüstrileri için sürdürülebilir bir geliştirici ve sağlayıcı olarak işinin bir sonraki aşamasına odaklanıyor. Raporun tamamını buradan okuyabilirsiniz: http://www.kodak.com/go/sustainability
***
Bu makale, baskının olumlu çevresel etkisi konusunda farkındalığı artırmayı amaçlayan bir endüstri girişimi olan Verdigris Projesi tarafından hazırlanmıştır. Bu haftalık yorum, matbaa şirketlerinin çevre standartları ve çevre dostu işletme yönetiminin kârlılıklarını iyileştirmeye nasıl yardımcı olabilecekleri konusunda güncel kalmalarına yardımcı oluyor. Verdigris şu şirketler tarafından desteklenmektedir: Agfa Graphics, EFI, Fespa, Fujifilm, HP, Kodak, Miraclon, RicohSplash PR, Unity Publishing ve Xeikon.