Avrupa’nın önde gelen sektörel sivil toplum kuruluşu Intergraf, 25 Ocak’ta yaptığı açıklamada,
mevcut kâğıt krizinin tüm ekonomik pazarlar için basılı ürün tedarikinde ciddi yansımaları olacağı ve
sektörümüzün toparlanmasını tehlikeye atacağı konusunda uyarıyor
Grafik endüstrisi, bilgi, haber, eğlence, eğitim, reklam veya ambalaj olsun, tüm ekonomik faaliyetleri ürünleriyle destekliyor. Baskı günlük yaşamda çok büyük bir rol oynuyor; o kadar ki sektör çoğu zaman gözden kaçıyor.
Sektörümüz süpermarkette satılan ürünler, okuduğumuz kitaplar, gazeteler ve dergilerin yanı sıra dijital olarak sipariş ettiğimiz gıda, giysi, alet ve çok daha fazlasının paketlendiği kutular için ambalaj tedarik ediyor. Bu ürünler tüm Avrupa’da 120 bin matbaa firması tarafından üretiliyor. Sektör 600 bin kişiyi istihdam ediyor ve 80 milyar avro ciro yaratıyor.
Artan fiyatlar ve belirsizlikle karşı karşıyayız
Son iki yılda grafik ürünler açıkça bir düşüşe tanık olurken, talep şimdi neredeyse pandemi öncesi seviyelere geri döndü. 2020’de müşteriler basılı reklamları azaltmak zorunda kaldı ve birçoğu iletişimleri için elektronik araçlara geçti. 2021 ortalarında, bu pazar yeniden baskıya döndü, ancak müşteriler şimdi artan fiyatlar ve ham madde tedariki konusunda belirsizlikle karşı karşıya.
Bazı İskandinav kâğıt fabrikalarında devam eden grev, özellikle LWC (hafif kuşe) ve MWC (orta ağırlıkta kuşe) kâğıt gibi kâğıt kaliteleri için durumu daha da kötüleştiriyor. Bazı ülkelerde, kurutmalı (heatset) baskı için bu kâğıdın %50’ye yakınının tek bir tedarikçiden geldiği tahmin ediliyor. Baskı şirketlerinin stokları, grev sonuçlanana kadar yeterli olmayacak ve matbaacılar, siparişleri yerine getiremeyeceklerini müşterilerine ilan etmek zorunda kalacaklar. Bu, yayıncıların kâğıt eksikliği nedeniyle basılı nüshaları bırakmak zorunda kalacakları anlamına geliyor. Kıtlık her tür basılı ürünü etkiliyor, ancak gazete, dergi, kitap ve reklamların yayınlanması gibi zamana duyarlı basılı malzemeler için özellikle zararlı.
Şubat ortasından itibaren ihtiyaç duyduğumuz kağıdın %40’ını bulamayabiliriz
Intergraf, üyelerinden Şubat ortasından itibaren ihtiyaç duyulan malzemelerin (kâğıtların) %40’ının elde edilemediğine dair korkutucu geri bildirimler aldığını bildiriyor. Baskı yapamama, sadece matbaa şirketine değil, aynı zamanda nihai müşteriye de büyük mali kayıplara neden olacak. Bu, birçok basılı tüketim malında ve ambalaj eksikliği nedeniyle piyasaya sürülemeyen gıda ve tıbbi malzemeler de dahil olmak üzere bazı ürünlerde öngörülebilir kıtlıklara yol açacak.
Intergraf Genel Sekreteri Beatrice Klose şunları söylüyor: “Baskı, günlük hayatımızın önemli ve hayati bir parçasıdır. Birçok vatandaş basılı bilgilere güveniyor. Sanayimiz ve ürünlerimiz, kendimize ait büyük bir sektör olmanın yanı sıra, vatandaşa, kültüre ve diğer tüm ekonomik dallara şu ya da bu şekilde destek olmaktadır. Bu destek, tedarik zincirindeki mevcut gerilimler nedeniyle tehlikeye giriyor.”
Intergraf, kâğıt endüstrisini, Avrupa’da grafik kâğıt tedarikinin mevcut ve gelecekteki gelişimi hakkında iş birlikçi bir yaklaşım ve şeffaf bir tartışma sağlamaya çağırıyor.
Intergraf, Avrupalı ve ulusal makamları mevcut durumu ciddiye almaya ve Avrupa vatandaşlarına günlük yaşamlarında hizmet eden ambalaj, gazete, dergi, kitap ve diğer basılı ürünler gibi temel ürünlerin sürekli üretimine izin vermek için yeterli ham madde (taze ve geri dönüştürülmüş lifler) temin etmeye çağırıyor.
Matbaacı: “Telafisi mümkün olmayan zararlara maruz kalabiliriz”
Intergraf, matbaacıların konuyla ilgili görüşlerine de yer veriyor:
Büyük bir tabaka ofset matbaacısı: “Kâğıt kaynaklarımızda gerçek darboğazlar var. Önümüzdeki aylarda bu açığın daha da artacağını görebiliriz.”
Büyük bir kurutmalı web ofset matbaacısı: “Kâğıt sarf malzemeleriyle ilgili durum, bazı baskı müşterilerinin dijitale geçmek zorunda kaldığı nokta için kritik önem taşıyor.”
Bir matbaacı: “Hem müşterilerden hem de şimdi tedarikçilerimizden finansal baskı alıyoruz. Korkarım ki mevcut durum müşterilerimizi dijital pazara daha da yöneltiyor ve uzun vadede hem biz hem de tedarikçilerimiz daha fazla zarar görecek. Bu sağlıklı bir gelişme değil.”
Büyük ebat ofset matbaacı: “Üretim maliyetleri ve kâğıt kıtlığı nedeniyle sadık baskı alıcılarını, katalog kullanıcılarını kaybediyoruz. Bu baskı alıcılarının geri gelmeme riski büyük. Bu, sektörümüzü tehlikeye atıyor ve telafisi mümkün olmayan zararlara maruz kalacağız.”