- KASAD ve Heidelberg Türkiye organizasyonu ile Türk karton ambalaj firma temsilcileri Heidelberg karton ambalaj üretim aşamalarını Wiesloch tesilerinde izlediler.
- Pandemi koşullarında gerçekleştirilen gezi bütün sağlık önlemleri alınarak gerçekleştirildi.
- 8-10 Aralık tarihlerindeki organizasyonun ilk gününde rehberler eşliğinde Heidelberg şehrini gezen grup keyifli bir akşam yemeği ile günü sonlandırdı.
- 9-10 Aralık günlerinde yoğun makine tanıtımları, demolar ve fabrika turları ile Heidelberg’in baskı öncesinden sonlandırmaya kadar bütün ambalaj çözümleri gösterildi.
Türk karton ambalaj firma temsilcileri Heidelberg’deydi
(Heidelberg – Almanya) KASAD ve Heidelberg Türkiye organizasyonu ile Türk karton ambalaj firma temsilcileri Heidelberg’in Wiesloch tesislerini ziyaret ettiler. Üç günlük seyehatin ilk gününde iki gruba ayrılan konuklar rehberler eşliğinde Heidelberg kentini gezip, kentin tarihi ve önemli eserleri konusunda bilgi aldılar. Keyifli bir akşam yemeği ile günü sonlandıran grup bu vesile ile bir araya gelip bilgi alışverişi yapma fırsatı da buldu.
9 Aralık sabahı erkenden Heidelberg’den Wiesloch tesislerine geçen Türk kar ton ambalaj temsilcileri fabrika girişinde aşı sertifikası kontrolünden geçtikten sonra 24 saat geçerli olan Antijen Testine tabi tutuldu. Fabrika girişlerindeki her iki günde de bu test tekrarlandı.
Fabrikada grubu Heidelberg Doğu Avrupa Bölge Başkanı Josef Moser karşıladı. Demolar öncesinde Josef Moser, Heidelberg Türkiye Genel Müdürü Selkut Engin ve KASAD Başkanı Alican Duran birer hoşgeldiniz konuşması yaptılar.
Fabrikanın yeni görünümünden ve tadilatlardan söz eden Josef Moser, üretim alanlarında duvarları kaldırdıklarını, yeni düzenlemeler yaptıklarını ve duvarları kaldırarak engellerden kurtulup, yeni bir şirket olduklarına vurgu yapıyor. Zor zamanlardan geçtiğimizi belirten Moser, bu süreçte işlerin de ağırlıkla değiştiğini, bu değişimin ise durmayıp devam edeceğini, mevcut stretejileri çerçevesinde odaklandıkları noktalardan birinin de ambalaj olduğunu belirtiyor.
Demo merkezinde ambalaj ve ticari baskı makine ve ekipmanları yanında etiket tarafında da Gallus makinelerinin yer aldığını belirten Josef Moser Heidelberg’in sadece bir baskı şirketi olmadığını aynı zamanda bir teknoloji şirketi olduğunu belirterek ekliyor “elektrikli araçlar için çok başarılı bir şekilde şarj istasyonları üretimi yapıyor günlük 1000 adet kadar sipariş alıyoruz. Heidelberg SAP’la da bir iş birliği anlaşması var. Tecrübelerimizi, bilgi ve becerilerimizi farklı iş alanlarında da değerlendirip geliştiriyoruz. Baskı endüstrilerine hizmet verebilecek diğer teknoloji şirketlerinin bu kampüste faaliyet gösterebilmeleri için bütün duvarlarımızı yıktık. Burasını bir teknoloji merkezi haline getirmek istiyoruz.”
Alican Duran
Josef Moser’den sonra KASAD Başkanı Alican Duran da gruba bir hoş geldiniz konuşması yaptı. Duran özetle şunları söyledi: “Bu zor zamanda Heidelberg’in bizi kabul etmiş olması dolayısıyla Heidelberg’e ve siz KASAD üyelerinin de bu yoğun günlerde işlerinizi bırakıp buraya gelmiş olmanız dolayısıyla hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Türkiye’de kriz ortamı olsa da krizler her zaman fırsattır. Krizler esnasında yatırım yapanlar kârlı çıkıyorlar. Dolayısıyla bu fırsatları değerlendirmek lazım. Çünkü yaşadığımız süreç normal değil. Normal olmadığı için sürdürülebileceği düşünülemez. Onun için işimize devam ederek, fırsatları değerlendirerek, yatırım kararlarımızı gözden geçirerek, hepimiz yerimizi almalıyız. Çünkü Türkiye’nin ambalajda önü çok açık. Ayrıca dünyadaki yeşil mutabakat, karbon ayak izi, sürdürülebilirlik, döngüsel ekonomi eğilimlerinin hepsi plastikten kartona dönüşü destekliyor. Büyük şirketler bunların kararlarını aldılar ama bunlar henüz hacim anlamında bize yansımadı. Bir iki sene sonra krizler bittiğinde Türkiye için çok büyük bir fırsat doğacak. Dilerim hepimiz buna hazır oluruz”
Selkut Engin: “Türkiye pazar payımız %52”
Heidelberg Türkiye Genel Müdürü Selkut Engin de Heidelberg ve Heidelberg Türkiye hakkında bilgi verip son dönemde kurulumu yapılan makineler hakkında bilgi verdiği sunumunda şunları söylüyor:
“Heidelberg globalde ambalaj endüstrisinin lider firması. Entegre ürün portföyüne sahip ve entegre ambalaj çözümleri üretiyor. Dünyada 170 ülkede, 250 lokasyonda hizmet vermekte. Global servis ağımızda 2500’ü aşkın çalışan teknisyenimiz var. Son altı yılda ambalaj için satılan baskı ünitesi sayısı 10 bin. Abonelik (Subscription) diye yeni bir iş modelimiz var ve sarf malzemeleri de sağlıyoruz. Otomasyonu en yüksek seviyede makineler üretiyoruz.
Heidelberg’in sadece 50×70 ve 70×100 makinelerde dünyada pazar payı %53. Bunu en yakın %22 ile diğer rakiplerimiz takip ediyor. Son araştırmalarımıza göre bu makinelerde Türkiye’deki payımız %52. Bu oran 2010 ve üstü makinelerde geçerli.
Dünyada ticari baskı ve yayıncılık yıllar itibarıyla düşüş trendinde. Bunun yanı sıra karton ambalaj ve esnek ambalaj her yıl düzenli olarak %2.3, 2.6 gibi oranlarla büyüyor.
Heidelberg baskı öncesi, baskı ve baskı sonrası çözümleriyle, sarf malzemeleriyle tam ve entegre bir çözüm sağlayıcısı. Saphira markamızla ürettirdiğimiz sarf malzemeleri, baskı öncesinde Avrupa’da üretilen tek CtP cihazı Suprasetter, Prinect ambalaj iş akış yazılımı, ofset baskıda CX 75, XL 75 ve Anicolor çözümleriyle 50 x 70 baskı makinelerimiz var. Yeni baskı makinemiz CX 104’ü yeni platformu ve özellikleriyle göreceksiniz. Amiral gemimiz XL 106 yıllardır kendini kanıtladı, sektörde büyük matbaalarda yerini aldı.
Baskı sonrasında şekilli kesim, sıcak yaldız makinelerimiz, katlama – yapıştırma makinelerimiz, kalite kontrol makinelerimiz ve bobin karton işleme makinelerimiz var.
Heidelberg çözüm ortağınız. Makineyi aldıktan sonra servis kontratlarıyla size en uygun teklifleri sunuyor. Lifecycle Smart denilen projede servis, sarf malzeme, yazılım, danışmanlık, eğitim ve ekipmanla birlikte bir paket sunuyoruz. Matbaa sözleşmeleri tüm hizmetleri uygun hale getiren sözleşmeler. Lifecycle ve Abonelik (Subscription) adlı iki sözleşmemiz var. Abonelik sözleşmesi ekipmanı da içeren bir sözleşme. Lifecycle Smart sözleşmesi de hem sarf malzemesi, servis dahil yıllık bir anlaşma. Yazılımı da eklerseniz, Lifecycle Smart Plus ile size çok uygun bir hizmet sunuyoruz.
Baskı çok kısa bir süre alıyor ama o işin baskıya hazırlanması, yönetimi, teslimi bir proses gerektiriyor ve o prosesin de kontrol edilmesi ve temas noktalarını azaltmamız gerekiyor. Yazılım bu yüzden çok önemli ve biz de bu yüzden üzerinde duruyoruz. Amacımız yazılımı iş akışınıza dahil ederek temas noktalarınızı azaltmak ve verimliliğinizi arttırmak, maliyetlerinizi düşürmek, daha az zamanda işlerinizi teslim etmenizi sağlamak.
Abonelik sistemimiz de Subscription Smart ve Smart Plus olarak ikiye ayrılıyor. Makineye sahip olmak isterseniz, Subscription Smart sisteminde tabaka başı bir maliyet ödeyerek servisi, yazılımı, danışmanlığı ve eğitimi bir hizmet olarak alıyorsunuz. Subscription Plus’ta ise ekipmanı da bir klik bedeli ödeyerek alıyorsunuz. Subscription Plus şu anda Türkiye’de sadece Sentez Ambalaj’da var; Subscription Smart’ta üzerinde çalıştığımız birkaç proje var. Bu projelerde amaç tabaka başı maliyetinizi, birim zamanda üretim maliyetlerinizi düşürerek sizi daha rekabetçi kılmak. Makinelerinizin verimliliğini arttırarak, duruş zamanını kısaltmak, işten işe geçiş sürelerinizi kısaltmak, en iyi danışmanlık ve servis hizmetleriyle yanınızda olmak.
Prinect Production Manager, akıllı baskı öncesi iş akışı planlama ile Heidelberg’in baskı öncesindeki çözümü. İşinizi kolaylaştıran, maliyetlerinizi düşüren, daha rekabetçi kılan önemli bir yazılım.
Heidelberg Avrupa’da tek CtP üreten firma. Biz Uzak Doğu’da bir makine üretmiyoruz; saatte 18 kalıp hızından 55 kalıp hızına kadar makineler üretiyoruz. Heidelberg baskı kalıplarını kullandığınız takdirde bu makinelere 12 yıla kadar lazer kafa garantisi veriyoruz.
50×70 grubu CX 75 ve XL 75 Anicolor ve XL 75 makinelerimizin demolarını göreceksiniz. 70×100 grubundaki Speedmaster CX 104 ve Speedmaster XL 106 baskı makinelerimizin demolarını yapacağız.
Baskı sonrasında dünyada %74 pazar payı olan MK Mastework ortaklığı ile makineler (Easymatrix, Promatrix, Powermatrix, Mastermatrix) üretiyoruz. Her segmentte, her ölçüde isteğinize göre makineler yapabiliyoruz. Bu ortaklığın başından bu yana satılan makine sayısı 600’e ulaştı. 2014 yılından bu yana başarılı bir ortaklık yürütüyoruz. Powermatrix, Promatrix ve Mastermatrix ürünlerimiz kamera kontrollü makineler. Duopress yaldız baskı makinemiz ve Jagenberg’den gelen Diana serisi katlama yapıştırma makinelerimiz var. Diana Eye offline kalite kontrol makinemiz, kutu katlama yapıştırma makinelerinde Diana Inspector braille uygulamamız, besleme, paketleme ve toplama makinelerimiz var.
Heidelberg Türkiye 65 personeli ve 35 servis elemanıyla hizmet veriyor. Yakında 4 arkadaşımızın daha katılımıyla servis ekibimiz 39 kişiye çıkacak. Şu anda Ankara, İstanbul ve İzmir dahil 35 servis elemanıyla hizmet veren tek tedarikçiyiz. Bu üç şehirde üç bölge müdürlüğümüz ve üç yedek parça ve sarf malzeme depomuz var. Hedefimiz kadromuzu baskı öncesinde, baskıda ve baskı sonrasında, planlamada genişletmek.
2019 – 20 yılında bağlı bulunduğumuz Heidelberg Doğu Avrupa bölgesinde sizlerin teveccühü ile satışta en başarılı şirket olduk ve ödül aldık. Mayıs ayında tekrar bir ödül töreni olacak ve biz yine ödüle adayız. Kırk ülke arasında ikinci kez ülkemize birinciliği getirmeyi hedefliyoruz.”
Demolar ve fabrika turu
Hoş geldiniz konuşmalarının ardından iki gruba ayrılan KASAD üyeleri endüstriyel ambalaj üretimi, üst düzey uygulamalar, kısa tirajlı ambalaj üretimi, Cristalla Picture Code – özel güvenlik baskı teknolojisi, Diana Eye Offline Kalite Kontrolü ve baskı demolarını izlediler.
İkinci gün sabah erkenden tekrar fabrikaya gelen grup ilk olarak ambalaj için Prinect yazılım teknolojisi sunumunu izledi. Sunumun ardından Braille (körler alfabesi) uygulamaları, klişe yapımı, Speedmaster XL 75 ve Speedmaster CX 75 üzerinde LED-UV ve Konvansiyonel UV uygulamalarını, Vinfoil soğuk yaldız (Cold Foil) teknoloji sunumunu izleyip fabrika turu ile günü tamamladılar.