KASAD toplantısının sunucusu Kadir Çöpdemir, toplantının sponsoru Dönmezler Kağıtçılık Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Dönmez ile bir söyleşi gerçekleştirdi.
- Bize Dönmezler Kağıtçılık’ı anlatır mısınız?
Dönmezler Kağıtçılık, ticari faaliyetleri 1972 yılına dayanan Dönmezler Grubunun bir üyesi. Lokomotif şirketimiz Saat & Saat. Dönmezler İnşaat, Dönmezler Konfeksiyon, Dönmezler Lisans da grup şirketleri arasında.
2019 yılında piyasada, kağıt ve ambalaj sektöründe yaptığımız ön araştırmalar sonunda kâğıt sektöründe boşluklar olduğunu, sektörde ihtiyaçlar olduğunu tespit ederek sektöre girdik. Birçok meslektaşımızın bildiği Chenming Group ile çalışmaya başladık ve halen onlarla devam ediyoruz. Bünyemize katmış olduğumuz satış ekibi bize çok ciddi değerler kattı.
- Bu sektöre yatırım yapmak için size ne cazip geldi?
Sektörde çok çeşitli ürünlerin olması ve büyümeye müsait olması bizi çok cezbetti. Bu şekilde sektöre girmeye karar verdik. İyi ki girmişiz. Bu sektörde ve bu dernekte olmaktan son derece mutluyum.
2019 yılında sektöre girdiniz, 2020 yılında %830 büyüdünüz; bu nasıl oldu?
Aslında 2019 Haziran ayında faaliyete başlamıştık. Faaliyetimiz altı ay ile sınırlıydı, ciddi bir yol katedememiştik. O yüzden 2020’nin tamamına ait rakamlar biraz yüksek geldi ama bunun yanında ciddi bir yol da kattettik.
- Geleceğe yönelik adımlarınız, hedefleriniz nedir? Dönmezler Kağıtçılık ne yöne gidecek?
Zaten bu sektörü seçerken ürün çeşitliliğinden yola çıktık. Önümüzdeki dönemde, 2023’e kadar hedefimiz Bristol karton dışında birkaç ürünün daha tedarikini yapmak, farklı kâğıt çeşitlerine de girmek.
- 2019’da yola çıkarkenki fikrinizle şimdiki fikirleriniz, duygu arasında bir fark var mı?
Hedeflerimizin hep üstünde hedefler tutturduk. Pandemi ile ürün tedarikinde, nakliyesinde çok ciddi sorunları yaşandı, biraz ürünün daralmasına sebep oldu ama biz stoklarımız kuvvetli olduğundan avantajlıydık.
Bu salondaki insanlar arasında bir dostluk var ama rekabet de vardır. Ben iki tip esnaf tanıyorum. Birincisi, “Bu caddede sadece ben olayım” diyenler, diğeri de “Bu caddede 20 mobilyacı olsun, cadde mobilya üssü olsun; ondan seker bana gelir, benden seker ötekine gider, iş büyüı, pasta büyük olsun” diyenler…
- Siz rekabet ortamına baktığınızda sektörü nasıl görüyorsunuz? Dünya ile rekabet edebilir miyiz?
Verdiğiniz örnekte, ben ikinci gruptayım. Rakip çok olsun, iş büyüsün, rekabet ahlak çerçevesi içinde olsun düşüncesindeyim. Zaten rekabet işin doğasında var. Türkiye, Polonya ile beraber karton ambalajda ciddi bir şekilde büyüyen bir ülke. 2020 ve 2025 yılları arasında Türkiye için %7.6, Polonya için %7.2 büyüme öngörülüyor. Türkiye ve Polonya ambalaj sektöründe en hızlı büyümesi öngörülen iki ülke. Ülkemiz şu anda sıkıntılı bir durumda ama bu zorlukları hızlı bir şekilde aşacağımızı ve önümüzdeki yılların sektörümüz açısından çok daha güzel olacağını düşünüyorum.
- Ambalajın gelişimi, sektörün dinamikleri geleceğe güvenle bakmanızı sağlıyor. Bugün KASAD üyesisiniz; burada olmak sizin için ne ifade ediyor?
Burada olmaktan, bu aile içinde çok mutluyum. Bu sektörde gerçekten bir aile havası var. Farklı sektörlerde de yer aldığımız için diğer sektörlerdeki rekabet ortamını da biliyorum. Bu anlamda çok değerli insanlarla beraberim.