-
P-Stacker, Stahlfolder’ın yüksek performanslı katlama teknolojisinin tüm potansiyelini ortaya çıkarıyor
-
Baskı sonrasının dijitalleştirilmesi Akıllı Matbaa (Smart Print Shop) kavramını bir üst seviyeye taşıyor
Matbaaların bekledikleri tam da bu: Heidelberger Druckmaschinen AG’den (Heidelberg) Stahlfolder P-Stacker. Robot teknolojisi, katlama makinelerinin çıkışındaki forma istiflerini devralıyor ve bunları tam otomatik olarak paletlere yerleştiriyor.
Sayısız müşteri, geçen yıl Heidelberg tarafından piyasaya sürülen P-Stacker’ın Push to Stop teknolojisini kullanarak üretim yapıyor. P-Stacker, Regensburg’daki Aumüller Druck GmbH & Co. KG’de (Aumüller Druck) ve Belm’deki Meinders & Elstermann GmbH & Co. KG’de (Meinders & Elstermann) birkaç aydır kullanımda. Her iki ticari matbaada da bu çözüm, Push to Stop modunda son derece endüstriyel üretim hatlarını daha da hızlandırıyor. Heidelberg, Push to Stop ilkesini Speedmaster tabaka ofset baskı teknolojisine tanıtan ve bunu Stahlfolder katlama makinelerine uygulayan dünyadaki ilk üreticiydi. Aumüller Druck ve Meinders & Elstermann’ı hem üretim hatlarının otomatik kontrolü ve izlenmesi için hem de ters yönde işletim verilerinin kaydedilmesi için Heidelberg’in Prinect teknolojisine tamamen entegre etmeye iten şey bu oldu.
P-Stacker, Aumüller’in brüt çıktısını saatte 18 bin tabakaya kadar artırıyor
Aumüller Druck’taki sipariş yapısı, tipik olarak, birkaç küçük seriye bölünmüş büyük hacimleri içeriyor. Şirket, Push to Stop işleminde dört Speedmaster tabaka ofset baskı makinesinde baskı yapıyor ve sırasıyla 2014 ve 2016’da devreye giren iki Stahlfolder TX 82 ve üç Stahlfolder TX 96 olmak üzere beş yüksek performanslı katlama makinesi kullanıyor. Beş katlama makinesinin her birinde, bir PFX besleyici, tabakaları az istiflenmiş bir biçimde katlama sistemine besliyor.
Aumüller Druck yönetim ekibinin bir üyesi olan ve üretimden sorumlu Volker Dollinger, “Heidelberg’in Stahlfolder TX teknolojisi sayesinde, vardiya başına 40 bin tabaka olan çıktımızı iki katına ve 80 bin tabakaya çıkardık” diyor. P-Stacker ile üretim çıktısı şimdi yaklaşık yüzde 25 oranında önemli ölçüde artırılmış. Stahlfolder TX 96, vardiya başına 110 bine kadar 16 sayfalık forma basılmasını sağlayabiliyor. Makine büyük ölçüde özerk. Push to Stop üretimi için, sistem birçok forma değişikliğinden katlama makinesinin besleyicisindeki bir kamera tarafından okunan basılı bir barkod aracılığıyla bilgilendiriliyor. Saatte 18 bin tabakaya kadar katlayabiliyor, bu da tabaka ofset sistemleriyle eşdeğer. Dollinger, “Fiziksel görevleri ortadan kaldırarak, makine operatörleri katlama makinesinin performansını katlanan ürüne ve kâğıdın kalitesine uyacak şekilde en üst düzeye çıkarabilirler” diyor.
İş akışı, uygun istifleme modeli benimsenerek daha da optimize ediliyor. Farklı formalar otomatik olarak algılanıyor ve ayrı istiflere yerleştiriliyor.Örneğin, Dollinger’ın belirttiği gibi, yaklaşık 4000 formaya kadar baskı için katman başına beş paketten oluşan bir şema kullanılıyor. Bir Euro palet üzerinde iki kule veya her biri iki tek kullanımlık palet üzerinde bir kule oluşturuluyor. İş yaklaşık 4000 formayı aşarsa, P-Stacker palet üzerinde katman başına on iki paketlik bir kule oluşturuyor.
Baskı sonrasının tel dikiş makinesinde mi yoksa tutkallı cilt hattında mı gerçekleştirildiğine bağlı olarak, formalar ilk sayfa yukarı veya aşağı bakacak şekilde istiflenmeli. Bu görev daha önce katlama sistemi operatörüne bırakılırken, artık robot kolu hizalama ünitesindeki paketleri önden veya arkadan kavrayan P-Stacker tarafından yapılabiliyor. Aynı şekilde, P-Stacker ara katmanları da otomatik olarak ekleyebiliyor.
Meinders & Elstermann dijitalleşmenin ön saflarında yer alıyor
Otomasyon söz konusu olduğunda, Meinders & Elstermann öncülerden biri. 2013 yılında şirket, kısa kesilmiş besleme sistemine sahip bir Stahlfolder TX 96’nın pilot uygulamasını yaptı. Bir sonraki ürün lansmanı Ağustos 2018’deydi: Stahlfolder TH 82, bir formadan diğerine otomatik olarak değişiklik yapılan, Push to Stop işleviyle donatılmış dünyanın ilk katlama makinesiydi.
Meinders & Elstermann, iki Stahlfolder TX 96 ve bir Stahlfolder TH 82-P’yi bir P-Stacker ile donatarak net üretim çıktısını en üst düzeye çıkarmak için bir adım daha attı ve böylece bu süreci tamamen otomatikleştirmenin önündeki son engeli kaldırdı. Robot sayesinde, Push to Stop üretim modu katlama makinelerinde tam potansiyeliyle kullanılabiliyor. Meinders & Elstermann Genel Müdürü Jens Rauschen, “Bu çözümle, tüm üretim süreci boyunca genel ekipman etkinliğimizi (OEE) yüzde 40’tan yüzde 60’a çıkarmayı hedefliyoruz” diyor.
Şirket, ilk P-Stacker’ı pilot müşteri olarak devreye aldı. Sonuçta, Stahlfolder katlama teknolojisi, P-Stacker’sız makinelerden en az yüzde on beş daha hızlıydı. Bu, şirketi iki katlama makinesini daha çözümle donatmaya sevk etti.
İki Stahlfolder TX 96’daki üretim hatları
sadece bir kişi tarafından izlenirken, Stahlfolder TH 82-P’deki operatör katlama makinesine paralel olarak bir Polar PACE kesim sistemi üzerinde çalışıyor. Jens Rauschen, “Geçmişte, çalışanlarımız katlama makinelerinde bir vardiyada altı tona kadar kâğıdı taşımak zorundaydı” diyor ve ekliyor: “Artık tüm bu ağır işleri bir robota bırakıyoruz.”
Meinders & Elstermann’daki basın çalışmaları büyük farklılıklar gösteriyor ve birkaç farklı siparişin formaları genellikle tek bir palete yerleştiriliyor. Teslimat sürelerinin mümkün olan en iyi ölçüde karşılanması açısından, Speedmaster baskı makinelerinde baskı tabakalarının üretilmesi veya baskı tabakalarının Suprasetter üzerinde çıktısının alınması için zamanı en verimli kullanan iş akışı baskı sonrası tarafından belirleniyor. Bu, çok gelişmiş bir dijital iş akışı kontrol şekli ve P-Stacker, Rauschen’in çok değer verdiği bu kesintisiz süreçte kilit bir rol oynuyor: “Prinect teknolojisi ve Heidelberg’in üretim çözümleri, müşterilerin siparişlerinin bireysel doğasına sadık kalırken standartlaştırılmış bir şekilde yazdırabilmemizi sağlamamıza yardımcı oluyor” diyor, Rauschen.
Heidelberg Baskı Sonrası Müdürü Jörg Dähnhardt şunları ekliyor: “P-Stacker robot teknolojisini Stahlfolder katlama makinelerimizle birleştirerek, önemli bir otomasyon boşluğunu kapatıyoruz ve otonom baskı üretimini ve Akıllı Matbaayı ileriye taşıyoruz.”