Genel Müdür Yardımcısı Orçun Yılmaz: “Laboratuvar kıvamında bir ortamda kâğıt çantalar, kese kâğıtları üretiyoruz”
Dijitalleşme özellikle son on yılda basım sektöründeki şirketleri sarsıcı bir şekilde etkiliyor ve onları yeni işlere ve alanlara geçiş yapmaya zorluyor. Apa Group şirketi Uniprint Basım San. ve Tic. A.Ş. son yıllarda böyle bir geçiş sürecindeydi ve apapak markasıyla ambalaja yönelmişti. 2019 yılı sonbaharında ‘apapak’ markasıyla kâğıt poşet ambalaj üretimine başlayan Uniprint A.Ş. ticari ofset baskı ekipmanını tasfiye ederek yeni yatırımlarla tamamen ambalaj üretimine odaklandı. Şirket bu sürecin neresinde ve nasıl bir dönüşüm gerçekleştiriyor; bu konudaki sorularımızı Apa Uniprint Genel Müdür Yardımcısı Orçun Yılmaz yanıtladı.
Ticari baskıdan ambalaja yönelmek, dünyadaki genel eğilimlere uygun ancak yine de web ve tabaka ofset, dijital baskı dahil kapsamlı yatırımları olan bir matbaa için zor bir karar. Firmanızı bu karara yönelten etkenler hangileri oldu? Pandemi bu etkenlerden biri miydi ve süreci nasıl etkiledi?
Öncelikle sektörde bilinirliğimiz fazla ama yine de değinmek gerekirse Apa Group (Uniprint Basım ve Sanayi ve Tic. A.Ş.) olarak 1942 yılında ilk ofset baskıyı yurt içine getiren ve sektöre daima öncülük etmiş bir baskı grubuyuz.
Zor bir karardı evet ama biz bunu sıfırdan bir yatırım olarak görmedik. Çünkü kendi binamızda, mevcut idari kadromuzla sadece üretim parkımızı yeniden yapılandırarak başladığımız bir iş olarak baktık. Bu nedenle çok hızlı adapte olarak sert bir geçiş yapmadık.
Ticari baskılar dijitalleşmenin de etkisiyle ciddi oranda daraldı. Müşterilerimizin %90’ı sosyal medya başta olmak üzere dijital dünyanın sunduğu daha efektif reklam kanallarını tercih ederek baskılı işlerini ya minimalize ettiler ya da tamamen bıraktılar.
Uzun bir süre bu gerçeğe rağmen tutunmaya gayret ettik. Dış pazarda daha agresif olarak Amerika kıtasından, Afrika pazarlarına kadar işler aradık, yaptık da… Fakat global olarak sürekli kuruyan bir gölde balık tutmaya çalışmak her geçen gün çok daha zor olmaya başladı. Biz de olabilecek en hafif zararla bu alandan ayrılmaya karar verdik. Değişim ve dönüşüm kaçınılmazdı.
Biz özellikle son 5 yıldır daralma etkisi ile alternatif pazarları ve ürünleri dikkatle izliyor ve inceliyorduk.
Pandemi asıl sebeplerden biri değildi ama kararımızı hızlandırdı diyebiliriz.
Seksen yıldır var olan öncü bir gemiyi olabilecek minimum zarar ile güvenli bir limana yanaştırabilmek bizim için çok önemliydi ve bunu başardığımız için mutluyuz.
2019 yılı itibarı ile apapak markamız ile yepyeni bir alana, kâğıt ambalaj alanına giriş yaparak tüm dinamiklerimizle ambalaj pazarına odaklandık.
“Sürdürülebilirliği çok önemsiyoruz ve kâğıt ambalaj alanına yatırım yapmaya karar verdik”
Kâğıt ambalaj markanız apapak 2019’dan beri var. Bu sektöre ilk yatırımlarınız neler oldu? Ticari baskıdan ambalaja geçiş süreci ve kâğıt ambalajda pazarın potansiyeli hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Ambalaj pazarı çok ürünlü, çok katmanlı geniş bir pazarı ihtiva ediyor. Plastik, metal, karton ve kâğıttan oluşan geniş bir ambalaj ürün yelpazesi var. Birçok ürünü ve tekniğini inceledik. Hepsi değerli işler, üretimler.
Biz en başta sürdürülebilirliği çok önemsiyoruz ve geniş pazarının olmasının yanı sıra çevre dostu ürünler olması nedeniyle vizyonumuzla da örtüşen kâğıt ambalaj alanına yatırım yapmaya karar kıldık.
“1942’den beri kâğıda hayat veriyor” mottosu olan bir kurum olarak apapak markamız ile de benzer sorumluluklar ve başarı hedeflerinde olacağız.
Ambalaj üretimlerimize 2019 ilk çeyreğinde start verdik. Burgu ve düz saplı kâğıt çanta, sapsız torba, kese kâğıdı, ebatlama ve flekso makinelerinden oluşan bir set sipariş ettik. 2019 4. çeyreğinde ilk üretimlerimize başladık. Önümüzdeki sonbaharda döndürüp ürün almayı planladığımız yeni makinelerimiz yolda.
Sürdürülebilir ve güvenli üretimin global kalite standart tescili olan BRC belgemizi de alarak üretimimizi bu standartlara angaje ettik. Laboratuvar kıvamında bir ortamda bir gıda firması gibi kâğıt çantalar, kese kâğıtları üretiyoruz.
Kraft vb. kâğıtlardan sapsız taşıma torbaları, burgu ve düz saplı kâğıt çantalar üretiyoruz.
Haftada milyonlarca adet kâğıt ambalaj ürünü üretiyoruz ve çok kısa bir sürede kapasitemizi 2 misli arttırmayı hedefliyoruz.
Çevreye zararlı ürünler ile ilgili dünyanın izlediği yol net. Plastik bir ürün doğada 1.000 yılda kayboluyor, kâğıt ise 2-3 ay içerisinde doğaya karışıyor. Birçok AB ülkesi plastik vb. kullanımını yasaklıyor ya da oldukça kısıtlayıcı kurallar uygulamakta. Biz de kâğıt ambalaj ürünleri üreten bir firma olarak bu alanda potansiyelin ve dinamiklerin kuvvetli olduğunu gördük ve yatırım planlarımızı buna göre dizayn etmeye çalışıyoruz.
Kâğıt ambalaj ürünleri baskılarında hangi baskı tekniklerini kullanıyorsunuz? Makine parkınızda ve kadronuzda nasıl bir dönüşüm gerçekleşti?
Flekso baskı tekniği kullanıyoruz. Fakat baskısız ürünler için de çok talep alıyoruz. Bu alanda ofsetten farklı olarak ürün ve deadline var. Bu bileşenleri tabi ki rantabl bir fiyat ile de sunuyorsanız hangi makine ve donanım ile ilerlediğiniz ilk değerlendirilen detay olmuyor.
Yeni ambalaj üretimi yapılanmamızda makine parkımızı komple değiştirdik. Ofset baskı üretimlerimizde kullandığımız tüm ekipmanı elimizden çıkardık. İlk ambalaj makinelerimiz 2019 yılında indi ve kısa bir süre içinde makine sayımızı çift haneli rakamlara çıkardık.
Kadromuzdan birçok çalışanımızı belirli program ve eğitimler doğrultusunda yeni işimize adapte ederek bu anlamda da hem verimlilik hem de kalben bir kazanım elde ettik.
“Kâğıt ambalaj alanında ürünlerimizi tüketen, kullanan, kullanma potansiyeli olan tüm sektör ve kurumlar hedef müşteri ve hedef pazarımız”
Müşteri profilinizde hangi sektörler ağırlıkta? Yeni hedef pazarlarınızda hangi sektörler var?
Seksen senelik geçmişimizde partnerlik ettiğimiz birbirinden değerli müşterilerimiz oldu. Yüzlerce ulusal ve global marka ile uzun soluklu başarılı iş birliklerimiz oldu. Yüzden fazla ülkeye ihracat gerçekleştirdik. Bu markalar birçok sektördendi. Burada da benzer bir portföyümüz oluşmaya başladı. Tabi evveliyatta hiç iş birliği gerçekleştirmediğimiz birçok sektör ve marka ile de bu yeni pazarda tanışmaya ve iş yapmaya başladık.
Kâğıt ambalaj alanında ürünlerimizi tüketen, kullanan, kullanma potansiyeli olan tüm sektör ve kurumlar hedef müşteri ve hedef pazarımızdır.
Bu işin başındayız diye düşünüyoruz. Potansiyeli çok kuvvetli görüyoruz. Piyasanın da bizim gibi neredeyse bir asırlık mazimiz ile baskı, üretim ve operasyon kabiliyet ve deneyimi olan güçlü bir oyuncuya gereksinimi olduğunu tespit ederek ve süratle bu alandaki yerimizi aldık.
Ürünlerimizle evrensel ve pazar olarak tüm kıtaları hedefliyoruz. Öncelikli hedef pazarımız İngiltere, ABD gibi majör destinasyonlar. Tabi ki AB ülkeleri başta olmak üzere Asya, Afrika, Amerika gibi tüm kıtalarda var olmayı hedefliyoruz.
“İhracatımızı %70 seviyelerine çıkarma hedefindeyiz”
Ambalajda ihracatınız var mı?
İhracatımız birinci önceliğimiz ve bu hedeflerimiz doğrultusunda ilerliyoruz. Şu an Fransa’da bir irtibat ofisimiz var. Birkaç ülkede daha irtibat ofisleri açmayı planlıyoruz.
İhracat rakamlarımız şu an genel rakamımızın %50’si fakat yakın bir zamanda bunu %70 seviyelerine çıkarma hedefindeyiz.
Çalıştığımız ülkeler arasında ABD, Fransa, İngiltere, Almanya, Kanada, Rusya, Polonya, İtalya, İsviçre, İspanya, Belçika var. Kısa bir süre içinde onlarca ülkeye ihracat gerçekleştirdik.
Bu ülkelerin bazılarında direkt olarak çalıştığımız çok bilinen global markalar da mevcut.
Yurt dışında bilinir bir marka olmak vizyonundayız ve bunu çok önemsiyoruz.
“Hedeflerimizden biri de ilk 500 sanayi kuruluşu arasında olmak”
Yeni yol haritasında Apa Uniprint’in hedefleri neler olacak? Yeni yatırım ve büyüme planlarınız var mı?
Apa Uniprint kurulduğu 1942 yılından itibaren daima yeni teknolojileri bünyesine ihtiva ederek büyümüş. apapak markamız ile bu alanda da hızla büyüyeceğiz.
Mevcut donanımızı ve ürün çeşitliliğimizi sürekli arttırarak iç ve global pazarda bilinir bir oyuncu olmak istiyoruz. Makine parkımıza eklemeyi düşündüğümüz donanımlardan birçoğunu 2023 yılına kadar programladık.
Hiç üretmediğimiz birçok ürün ve know-how ile ilgili de araştırma ve fizibilite çalışmaları içerisindeyiz. Yeni ürünler ile ilgili yatırım süreçlerini hızla tamamlayıp yakın ve orta vadede üretimlerine başlamayı planlıyoruz. Yatırımlarımız sistematik olarak devam edecek.
Hedeflerimizden biri de ilk 500 sanayi kuruluşu arasında olmak.
Dış pazar hedefi olarak ambalaj alanında en fazla ihracat yapan kurumlar arasında olmayı hedefliyoruz. Birçok ülkede kendi ofislerimizi açarak bire bir iletişim ile dokunmayı ve yönetmeyi hedefliyoruz. Yurt içinde Uniprint’in 80 senelik güvenilir ve başarılı çizgisini sürdürerek bunu gerek yurt içinde gerek global arenada daha da genişletmek istiyoruz.