İstanbul, Haramidere’de yüksek teknolojili makinelerle donatılmış tesisinde üretim yapan Resim Ofset, 1964 yılından bu yana baskı ve ambalaj sektöründe faaliyet gösteriyor. Hem yerli hem de uluslararası markaların genel ve lüks ambalaj ihtiyaçlarını karşılamaya odaklanan şirket, dış pazarlarda kaliteli ürün ve hizmetler sunmasıyla tanınıyor. Ürettikleri tipik karton kutu ürünleri arasında çikolata hediye kutuları, sakız paketleri ve şekerleme kutuları öne çıkıyor.
Resim Ofset’in karşılaştığı en son zorluk, verileri dijitalleştirerek, üretim süreçlerini otomatikleştirerek ve şirketin hizmet verdiği tüm değer zincirini etkilemesi beklenen iş akışını geliştirerek Endüstri 4.0 dönüşümüne doğru bir adım atmak.
Resim Ofset Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Kilimci; “Kendimizi Türkiye’nin karton ambalaj üreticileri arasında ilk sırada konumlandırmak istiyoruz ve bunu en üst düzeyde müşteri memnuniyetini koruyarak, yenilikçi olarak ve iyileştirme çabasıyla sağlayabiliriz” diyor ve şöyle devam ediyor: “Müşterilerimizden aldığımız motivasyonlar işimize daha sıkı bağlanmamıza yardımcı oluyor. Üretim verimliliğimizi ve çevikliğimizi optimize etmemiz gerektiğini anlıyoruz ve bunun için piyasadaki bu gereksinimleri en iyi şekilde karşılayabilecek MIS çözümünü, yani Bel’in Overprint’ini uygulamamız gerekiyor.”
Bel’in Küresel Satış ve İş Geliştirme Direktörü Konstantinos Spyropoulos, ekliyor: “Resim Ofset ile yaptığımız görüşmelerin ilk aşamalarından itibaren, şirketin müşterilerine hizmet verme yeteneklerini sürekli geliştirme hevesini fark ettik. Müşterilerimize, bağlantı, bilgi akışı ve üretim süreçlerinin otomasyonu için gerekli araçlara sahip olacakları bir ekosistemi, Bağlantılı Dönüştürücü nosyonumuzu sunmak istiyoruz.”
Şirketin dönüşümündeki en önemli adım, süreçleri ve iş akışlarını dijitalleştirmek, farklı bilgisayarlarda elle yazılmış notları veya Excel elektronik tablolarını ortadan kaldırmak olacak. Ayrıca, tüm taraflar tek bir merkezi erişim noktasında üretim durumunun uçtan uca görünümüne sahip olacaklar.
Üretim adımlarının ve süreçlerinin otomasyonu ile iş akışları her müşteri siparişinde tutarlı bir şekilde aynı şekilde düzenleniyor ve yürütülüyor. Darboğazların ve insan hatalarının olduğu yerlerde, Overprint, görev kartlarının ve süreçlerinin onaylanması için üretimin ve iş akışlarının sorunsuz çalışmasını sağlayan kontrol noktaları sağladığından, bunlar ortadan kaldırılacak.
Çevrim içi sistemlere bağlantı, sorunsuz iletişim sağlıyor ve kuruluş içinde bilgi alışverişi yollarını belirliyor. PDF dosyasının oluşturulmasından nihai ürüne kadar tüm üretim hattı birbirine bağlı. Bu ortamda, insanlar ve ekipman birbirleriyle sorunsuz bir şekilde konuşarak çevrim içi veri aktarıyor.
Overprint’in Kontrol Merkezi (Control Center), PLC’lerin üretim ekipmanlarına entegrasyonu ve bunların Overprint MIS veritabanına bağlanması yoluyla üretimden gelen verileri otomatik olarak toplayacak ve kaydedecek. Zemin Veri Toplama Terminalleri, her ofset baskı makinesine ve kalıplı kesim, sıcak yaldız baskı, katlama yapıştırma, tabakalama gibi baskı sonrası makinelerin yanı sıra toplama, paketleme ve nakliye için depo tesislerine monte edilecek.
Control Center’ın uygulanması, manuel veri girişlerine olan ihtiyacı ve insan hatalarını ortadan kaldırıyor. Üretim bilgilerini, ekipman verilerini, makine çalışma ve boş kalma sürelerini otomatik olarak yakalamayı, üretim maliyetlerini gözden geçirmeyi ve sonuçları tahmin edilen maliyet tahminleriyle karşılaştırmayı mümkün kılıyor. PLC’ler, KPI’ları yani anahtar performans göstergelerini izlemenin yanı sıra gerçek zamanlı denetim elde etmek için üretim sürecinin tüm kritik parametrelerini çevrim içi olarak izliyor ve sürekli olarak kaydediyor.
Üretim aşamalarında toplanan tüm veriler, Overprint’in İş Zekâsı (Business Intelligence) modülü içinde konsolide ediliyor ve gösterge tabloları halinde birleştiriliyor. Gelişmiş analitik, işletmeye tam bir genel bakışın sağlanmasını, anlamlı metriklerle zamanında ve doğru karar vermeyi, trendlerin ve iyileştirme fırsatlarının vurgulanmasını geliştiriyor.
Overprint MIS’in eksiksiz çözümünün Resim Ofset’te kullanıma sunulmasının ardından elde edilmesi beklenen faydalar şunlar: Artan üretim verimliliği ve kârlılık, rekabetçi çeviklik ve hizmetlerin hız ve kolaylıkla sunulması. Sistem uygulama aşamasındayken, Overprint’in tam kurulumu önümüzdeki aylarda tamamlanacak.
Özcan Kilimci: “İstediğimiz her şey Overprint MIS’de var”
2021’e makine yatırımıyla giren ve yılın son aylarında Overprint MIS yatırımıyla iş süreçlerini Endüstri 4.0’a uyarlama konusunda önemli bir adım atan Resim Ofset’in son yatırımları hakkında Avrasya Ambalaj 2021’deki standında, Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Kilimci ve Başkan Yardımcısı Sercan Kilimci sorularımızı yanıtladı.
- Makine yatırımına nasıl karar verdiniz; hangi ihtiyaçlardan doğdu?
Özcan Kilimci: Yedi renk artı çift lak üniteli sıfır makine için görüşmeler yaptık; teklif edilen fiyatları görünce ikinci el, işimizi görecek bir makine arayışına girdik. Biz yatırımlarımızı öz kaynaklarımızla yapıyoruz ve borçlanmak istemiyoruz. Koenig & Bauer 6 + UV lak üniteli bir ofset baskı makinesi aldık ve dokuz aydır çalışıyor. Metalize baskıları yapamıyorduk; müşterilerimiz başka firmalara gidiyorlardı. Bu yüzden ihtiyacımız vardı ve memnunuz. Ayrıca Aktifmak’tan Guowang çift ayıklamalı bir kesim makinesi aldık.
İşler artıyor; ilk altı ayda ciddi bir artış yakaladık ancak ham madde sıkıntıları nedeniyle bu artış ciro düzeyinde kaldı. Yıllık karton tüketimimiz 6 bin – 8 bin ton arasında değişir; bu yıl da öyle devam ediyoruz. Yeni yatırımla dört hattımız olmuştu; personel eksikliği nedeniyle dört renk bir makinemizi sattık. Dört hat olunca 24 kişi lazım ancak 9-10 kişiyi zor buluyoruz. O yüzden KASAD ile beraber İSMEK projesine başladık. Umarım faydalı olur. Türkiye’deki en büyük eksikliğimiz kalifiye eleman problemi.
- Bu yüzden firmalar otomasyona yöneliyorlar. Bu konuda çabalarınız var mı?
Ö. Kilimci: Ofsette otomasyon yok. Kesimde de yok. Katlama yapıştırmada bunu ilk yapan firmalardan biriyiz. Saatte 40 bin – 50 bin hızla çalışan makinenin arkasına kimsede olmayan bir aparat ekleyerek saatte 80 – 100 bin hızlara ulaştık. Bugün dört makinemizin üçünde bu aparat var ve kapasitemizi ikiye katladı. Baskıda otomasyon için dijitale yönelmek lazım; dijital de henüz tam oturmadı. Kalite anlamında da henüz az miktarlı işler için kullanılıyor. Biz Endüstri 4.0 için hazırlık yapıyoruz. Önce programını hazırlamalıyız ki daha sonra onu üretime yayacağız. Makineler de birbiriyle konuşacak ve üretimden raporlar alacağız, verimliliği ve üretimi takip edeceğiz.
“Programı görür görmez bizimle aynı dili konuştuğunu fark ettik”
- Overprint MIS hangi işlevleri görecek?
Sercan Kilimci: Overprint MIS üretim ve yönetimi birbirine bağlıyor. Ayrıca izlenebilirliği sağlıyor. En başından, depodan başlayıp sevkiyata kadar, fonksiyonel yazılımlar, otomatik barkod okuyucularla izleme sağlanıyor. Makinelerin hızları canlı bir şekilde izlenebiliyor. Özellikle yönetimin üretimi canlı bir şekilde izlemesi için şeffaf bir sistem.
Overprint MIS, yazılım ve donanım sistemlerinden oluşuyor. Bilgisayarlarımızda yüklü yazılımların yanı sıra makinelerin birbiriyle konuşması için makinelere PLC kartlar takılıyor. Makinelerin hızını ve o anda işte olup olmadıklarını görebiliyoruz. Uzaktan erişim şansımız da var. Uzaktan da iş yerindeki bilgisayarı sanki ofisteymiş gibi hızlı ve etkin kullanabiliyoruz.
Sektörden aldığım izlenim şöyle: Herkes yazılımla ilgili bir deneme yapmış ancak verimli kullanamış. Çünkü hiçbiri sektörle ilgili yazılımlar değil. Genel olarak sanayi için, herhangi bir üretim dalı için uyarlanabilir yazılımlar… BEL’den bedeninize uygun, hazır takım elbise alıyorsunuz. Uyarlanmasına gerek yok, her şey size göre yapılmış. Bir matbaacının sadece üretimde değil yönetimde de tecrübeleri, karşılaşacağı tüm problemler, önceden tahmin edilerek ona göre hazırlanmış. Programı görür görmez bizimle aynı dili konuştuğunu fark ettik. Bizi en çok cezbeden bu oldu. Tamamen ambalaj için (esnek ya da karton ambalaj olabilir) bir yazılım.
Ö. Kilimci: Yıllarca karton ambalaj işinde emek vermiş ve ayrılmış birini düşünün; işinde yapması gereken her şeyi bir programa aktarıp hazır bir program haline getirmiş. Biz de özel yazılımlar aldık, iyi paralar da verdik. İnanın üç – beş ay sonra programlar çöp oldu. Üstelik bunların her sene yenilenmesi lazım. Tıraşı saçınızda öğreniyorlar ve tıraş bitmiyor. BEL bize gelip bir demo yapınca, “İşte budur” dedim. Sorduğum her şeyin programda olduğunu gördük. Tabii kriz oldu, pandemi başladı; Yunan firması olduğu için pandemide yasaklar yüzünden yatırım kararını erteledik. Bu sene başladık. Önemli olan bir an önce uygulamaya koymak. Bunu kullanarak başarılı olursak sektördeki tüm arkadaşlarıma tavsiye edeceğim. Herhangi bir programda ayrılan biri bir Excel dosyasıyla programı götürebiliyor; Overprint MIS güvenilir, sabit ve rantabl bir program.