Avrasya Ambalaj İstanbul Fuarı’nda 8. Salonda yer alan Jetron Makine San. ve Tic. A.Ş. yeni bir firma. Plastik veya metal silindirik ambalaj ürünleri üzerine doğrudan UV inkjet baskı makinesi ve dijital etiket baskı makinesi sergileyen yerli üretici Jetron ürünlerini Jetron Digital Printing Systems başlığı altında konumlandırıyor. Fuarda büyük ilgi toplayan Jetron’un genç ekibi fuar boyunca sergilediği iki makineyi uygulamalı olarak ziyaretçilere tanıttı.
Jetron Genel Müdürü Doğa İpek Avrasya Ambalaj 2021’de sorularımızı yanıtladı.
- Dijital baskı alanında yerli bir üreticisiniz. Firmanın hikayesini anlatır mısınız?
Jetron 2019 yılında kuruldu. Amacı Türkiye’de yüksek teknolojili endüstriyel dijital baskı makineleri üretmek. 2019 öncesi bir Ar-Ge başlatmıştık. Farklı ürünler üzerine; plastik, enjeksiyondan çıkmış silindirik ürünler, alüminyum gibi metaller üzerine püskürtme tekniğini kullanarak (inkjet) baskı yapabilir miyiz diye başladık. Bu çalışma istediğimiz noktaya geldikten sonra şirket olarak devam etmek istedik ve anonim şirket çatısı altında Jetron’u kurduk.
Kurucularımız sektörde 20 yıldır faaliyet gösteren, tecrübesi olan firmalar. Amacımız bugüne kadar yurt dışından ithal ettiğimiz Türkiye şartlarında hem yatırım hem üretim maliyetleri yüksek kalan, yüksek teknolojili dijital baskı makinalarını milli imkanlarla yapmak çok daha uygun şartlarda müşterilerimize sunmak.
Silindirik ve konik yüzeylere doğrudan inkjet baskı: RB 400
- Üretimde olan bir makinanız var mı?
İlk projemiz yapı kimyasallarının doldurulduğu plastik tüpler üzerine inkjet baskı yapacak bir makina idi. Bu yıl ocak ayı itibarıyla İz Baskı’da üretimde. Giriş ve çıkış hatları ile oldukça büyük bir makina. Saatte 2500 adet kartuş üretiyor. Bugüne kadar 4 milyonu aşkın kartuş üretti. Rüştünü ispat etmiş durumda.
- Fuarda tanıttığınız makinalar hakkında bilgi verir misiniz?
Fuarda iki ayrı makinamızı tanıtıyoruz. RB 400 bir robot koluyla plastik, metal silindirik kovalar ve ambalaj ürünlerini alıp yine inkjet tekniği ile baskı yapan bir sistem. Saatte 400 baskıya ulaşabiliyoruz. Direct to shape yani doğrudan şekil üzerine baskı yapan makinalar.
Böyle bir kovayı dekore etmek, üzerine baskı yapmak istiyorsanız ya tampon baskı ya da IML baskı yapmalıydınız ya da etiket basıp üzerine aplikatör ile etiket dönmeniz lazımdı. Biz bunları ortadan kaldırıyoruz. Doğrudan obje üzerine baskı yapıyoruz.
Makinamız UV olduğu için hemen hemen her şeye baskı yapabiliyor. Showroom’umuzda istenilen farklı malzemeyi deneme, kalitemizi gösterme imkânımız var.
- Değişik çaplarda baskıya imkân tanıyor mu?
Konfigürasyonu gereği RB 400 farklı farklı ürünlere baskı yapmak isteyen müşteriler için ideal. Diyelim ki 5 litrelik kovaya baskı yapmak sonra 10-15 litreliğe geçmek isteniyor, robot teknolojisinin avantajı burada devreye giriyor. Tutma mekanizmasını operatör bir iki dakika içerisinde değiştirip işten işe geçişi sağlıyor. Otomatik olarak ayarlıyor.
RB 400’de 40 mm çapından 500 mm çapına kadar baskı yapılabiliyoruz. 54 mm uzunluktan 400 mm uzunluğa kadar ürünleri basabiliyoruz. Müşteri farklı bir boyut getirirse ona göre bir tasarım yapıyoruz.
- Silindir değil de konik basılırken bu mesafe değişebiliyor mu?
Konik için bazı özel düzeltmeler yapıyoruz. Robot kullanmamızın da en büyük avantajı bu. Baskı sırasında konikliği baskı satıhı olarak düz hale getiriyoruz. Bazı yazılımsal düzeltmeler de yapmamız gerekiyor. Bunun için baskı öncesi hazırlık programı olan Hybrid’in PackZ yazılımı ile bu tür düzeltmeler yapılıyor.
Dijital etiket baskı makinası: LB 3350
Ayrıca dijital etiket baskı makinası da imal ettik. LB 3350 modelimizi fuarda sergiliyoruz.
Kendinden yapışkanlı standart etiket malzemelerine herhangi bir özel kaplamaya gerek kalmadan 330 mm ende UV mürekkep kullanarak baskı yapıyor. Dakikada 30 m baskı hızına sahip. Tek renk değişken data basıldığında hız 50 m ye çıkabiliyor.
Bu makinayı farklı farklı konfigürasyonlarda sunabiliyoruz: Tek renk, CMYK veya CMYK + orange + green + beyaz olarak 7 renge kadar çıkartabiliyoruz.
RB 400 de de öyle CMYK veya CMYK orange+ green + beyaz olabiliyor.
Jetron’un en büyük özelliği sabit bir konfigürasyon yok. Müşterinin üretimine göre renk ve hız seviyeleri ayarlanabiliyor. Müşteri hem renkli hem de hızlı isterse baskı ünitelerinde bazı değişiklikler yapılabiliyor. Jetron Ricoh, Xaar gibi bilindik kafa üreticileri ile çalışılıyor. Fuara getirilen makinalarda Ricoh kafa kullanıldı. Müşterinin isteklerine göre yapılacak uygulama ve mürekkebe göre uygun kafa seçimi yapılıyor.
Bizim her makinamızın UV olmasına da gerek yok. Müşterinin malzemesine ve ihtiyacına göre makinamızı yapılandırabiliyoruz.
Talebe uygun olarak farklı çözünürlükte baskı yapabiliyoruz. Şu anda standart çözünürlüğümüz LB 3350’de 600×600 onu 600×1200 veya 1200×1200 olarak yapılandırabiliriz.
Müşteri, 50 cm eninde şöyle aksın şu malzemeye şu dpi’da bassın istiyorum dediğinde talebine göre o konfigürasyonu sağlıyoruz.
- Müşterinin istediği konfigürasyonda makina yaptırmak yanında sizi tercih etmesi için başka avantajlar var mı?
Bizim makinalarımızda kullandığımız tüm kompanentler motorlar, robotlar veya yardımcı bileşenler bunların hepsi iyi bilinen markalar. Onlar da bize Türkiye şartlarında destek oluyorlar. Türkiye’de dijital baskıya geçmek isteyen bir firmayı üzmeyecek, onları yormayacak fiyatlarda makina çıkartabiliyoruz.
İthal makine kullanan firmaların yatırım ve üretim maliyetleri; yani sarf malzemelerinin fiyatları, yedek parça ve servis giderleri çok yüksek. Biz bunların tümünü daha uygun ve ulaşılabilir hale getiriyoruz. Bunu yaparken de makinanın ve baskının kalitesinden taviz vermemeye çalışıyoruz.
Tüm makinalarımızda UV teknolojisinde son teknoloji olan LED UV’yi kullanıyoruz. Bunun çok avantajı var. Isı üretmiyor, enerji tasarrufu sağlıyor.
Mürekkepler de bu teknolojiye optimize edilmiş mürekkepler. Bilindik markalar ile OEM anlaşmalarımız var. Bu mürekkepler malzemeler üzerinde test edilmiş mürekkepler. Mürekkepleri de Jetron markası altında satıyoruz.
- Bir de yazılımlarınız var…
Dijital baskı makinasını almak yetmiyor. İş sayısı o kadar çok değişiyor ki o işi hazırlayıp baskıya göndermek grafiği yoruyor ve baskı öncesi bir darboğaz olmaya başlıyor. Dijitalin efektif kullanılabilmesi için baskı öncesinin de düşünülmesi lazım.
Hybrid Software’in PackZ yazılımı ambalaj sektörü için baskı düzeltmelerini otomatikleştirerek çok hızlı baskıya hazır dosya elde etmemizi sağlıyor. Özellikle konik ürünlerde predistortion dediğimiz konikliğe göre baskı dosyasını ayarlayan uygulamalar var. Bunları hızlı ve hatasız yapmak için profesyonel baskı öncesi programlarına ihtiyacınız var. PackZ de bunlardan biri.
Doğrudan malzemeye baskıda malzeme üzerindeki problemleri gidermek için trapping yapmak gerekiyor. Bunları hızlı bir şekilde PackZ üzerinde yapmak mümkün.