Ali Tamer Ardıç
Pandemi önlemlerinin günlük ve ticari hayata vurduğu darbeden sıyrılıyoruz. Virüsten bütünüyle kurtulamadık ama yaşam ve aktiviteler devam ediyor. Geçen sayılarımızda fuarlarla sektör hareketlenecek demiştik. Önce Sign İstanbul ve Ekim ayının son günlerinde gerçekleşen Avrasya Ambalaj İstanbul 2021, 26. Ambalaj Endüstrisi Fuarı ivmelenerek umut verdi. Read TÜYAP ve Ambalaj Sanayicileri Derneği iş birliği ve 6 sektörel derneğin desteğinde gerçekleştirilen Avrasya Ambalaj 2021 rekor ziyaretçi ağırladı. Fuar yönetimi tarafından açıklanan 70 bin ziyaretçi sayısı bütün beklentilerin üzerinde.
Matbaa Haber ekibi olarak her sektörel fuarda olduğu gibi Avrasya Ambalaj İstanbul Fuarı’nda da salonlarda sektörün nabzını tuttuk. Gözlemlerimiz daha ilk günden fuarın ciddi bir ziyaretçi akınına sahne olacağını yönünde idi ve fuar boyunca yaptığımız görüşmelerde katılımcıların memnuniyet ifadeleri bunu pekiştirdi,
Fuar böyle hareketli ve memnuniyet oranı yüksek bir profille seyrederken biz de çok sayıda katılımcı ile yaptığımız görüşmelerle fuarı sizler için değerlendirdik. Sonuçta Kasım sayımız neredeyse bir fuar özel sayısı oldu. Avrasya Ambalaj’ın PrintPack Bölümü’nde ve Salon 11-B’de yer alan toplam 24 katılımcı ile yaptığımız görüşmeler sektörün hala fuarlara ihtiyacı olduğunu ve fuar atmosferinin verdiği sinerjinin tüm sektör bileşenlerinin motivasyonunu arttırdığını gösteriyor.
Görüşmelerimizden çıkan bir diğer sonuç da sektörün tedarik cephesinde pandemiden dolayı önemli bir kayıp olmadığı. Salgın ve peşi sıra gelen kapanmalar ile ilk aylarda ani düşüşler ve durgunluk olsa da sonraki aylarda, özellikle ambalaj ve etiket tarafındaki artan talep ile kayıplar telafi edilmiş ve bazı firmalar %30 civarında büyüme kaydetmiş. Bu iyileşme ticari baskı tarafında gözlenmiyor. Ancak o alanda da kalite çıkası yüksek ve ihracata dönük yüzü olan basım işletmeleri mutsuz değiller.
Ekim ayının gündeminde Heidelberg etkinliği de vardı. Firma 13-15 Ekim tarihleri arasında İnovasyon Haftası 2021 kapsamında “Her Zaman Bir adım Önde” sloganı ile gerçekleştirdiği etkinlikte bulutta ilk Prinect uygulaması olan Print Shop Analytics yazılımını tanıttı.
Etiket tarafında makine kurulumları devam ediyor. Gaziantep firması olan Uğur Etiket bir Durst Tau RSC-E dijital baskı makinesine yatırım yaptı. Lino Sistem’le gerçekleştirilen yatırım firmanın gelecek projeksiyonunda yeni bir kilometre taşı.
Gebze’de faaliyet gösteren Zet Etiket İmeks Grup kanalı ile yaptığı BOBST M1 Vision flekso baskı makinesine yatırımı ile üretimini güçlendirdi.
Eskişehir’in önemli basım işletmelerinden Temiziş Ofset’in Screen Truepres Jet 520 HD Mono dijital baskı makinesi yatırımını geçen sayımızda duyurmuştuk. Firmanın Yönetim Kurulu Üyesi Ufuk Akman’la bu yatırıma ilişkin yaptığımız röportajımız dergimizin ilk bölümünde.
Kalıp ve CtP Çözümleri, Sürdürülebilirlik ve Çevre başlıklı dosyamıza gelen tedarikçi yazılarını ise dergimizin son bölümünde dikkatinize sunuyoruz.
Verimli ve kazançlı mesailer dileği ile keyifli okumalar.