BSS Yazılım Genel Müdürü Halil Aydın; “Türkiye’nin oluklu mukavva ve ofset ambalaj sektöründeki firmalarının %90’ı BSS Yazılım’ın çözümlerini kullanıyor”
BSS Yazılım’ın hikâyesi bundan 30 yıl önce Türkiyenin en büyük telekominikasyon firmalarından biri olan TET Mühendislik olarak başlar. 1992 yılında benim şirket kadrosuna katılmasıyla birlikte bilişim sektöründe de faaliyete başlanır. Yazılım ve donanım alanındaki bu faaliyetler oldukça yoğunlaşmaya başlayınca, 1994 yılında TET Bilgisayar firması kurularak bilişim faaliyetlerine bu firma çatısı altında hizmet vermeye devam eder. 1996 yılında da donanım ve yazılım faaliyetleri ayrıştırılarak TET Yazılım firması kurulur. Artık yeni kurulan şirketlerle birlikte toplam 5 şirket TET Şirketler Grubu çatısı altında yer alır.
BSS Genel Müdürü Halil Aydın, “TET Yazılım, ilk kurulduğunda kendi ürettiği Türkiye’nin ilk teknik servis programını yazarak yazılım hayatına başlamıştır. Logo, Link, Mikro ve ETA’nın distribütörlüğü ile başlıyor ve yaklaşık 200 çalışanı ile network alanında ciddi bir atılım yaparak özellikle bu dört firmanın önde gelen distribütörleri arasında yer alıyor” diyor ve şöyle devam ediyor. “TET kendi ürettiği programları sektörel çözümler haline getirip, ısıtma ve soğutma, fotokopi, medikal gibi birçok servis ve satış ağına sahip firmalara hizmet vermeye başlıyor.”
BSS Genel Müdürü Halil Aydın ortağı bulunduğu firmalardan 2000 yılının başında ayrılıyor ve TET Bilgisayar firmasını kendi üzerine alarak bundan sonraki yolculuğunda, o dönemde, tek başına hareket etmeye başlıyor. Bu ayrılıktan sonra kendisi yaptığı araştırmaları neticesinde oluklu mukavva ve ofset ambalaj sektöründe ciddi bir teknolojik açık ve sistemsizlik olduğunu fark ederek bu sektöre de yazılım ve otomasyon çözümleri üretmek için kolları sıvıyor ve bugünün macerası bundan tam 21 yıl önce bu şekilde başlıyor.
Ambalajın, hiçbir şekilde hiçbir problemlerine çözüm üretilmemiş, işlerinin verimlilik seviyeleri arttırılmamış, el değmemiş bakir bir sektör olduğunu görünce bir atılım süreci içine giriliyor. En son Modern Ambalaj’ın yaptığı araştırmaya göre Türkiye’nin oluklu mukavva ve koli sektöründeki firmalarının minimum %70’inde BSS Yazılım’ın çözümleri kullanılıyor” demiş olduğu halde, Halil Aydın’a göre bugün sektörde yazılım çözümleri kullanan firmaların yaklaşık yüzde 90’ı gerçekte BSS YAZILIM’ın yazılım ve otomasyon çözümlerini kullanmaktadır.
2010 yılında Halil Aydın BSS (Business Softwarwe Solutions) firmasını kurup yurt dışında da daha ileri hedeflere yönelir. İki yıl önce İran’da kurduğu firma son derece yoğun bir şekilde faaliyetlerine devam ederken, bugün Avrupa, Rusya ve Türk cumhuriyetleri, Kuzey Afrika ve Orta Doğu’da da ciddi bir yapılanma sürecine girmiş bulunuyor.
BSS Yazılım’ın firmalara sunduğu çözümler
Halil Aydın BSS Yazılım’ın firmalara sunduğu çözümleri şöyle anlatıyor:
“İlk yaptığımız şey, oluklu ambalaj üretimi yapan firmanın faaliyetlerinin sanallaştırılması, yani bilgisayar ortamına aktarılması ve kayıtlarının tutulması. Cari, üretim, planlama, finans, sektöre özel kombine modülleri; irsaliye, fatura, çek, senet gibi cari modüller, detaylı raporlamalar, canlı ekranlarda yapay zekâ ve iş zekası çözümleri, öğrenen ve öğreten çözümler sunuyoruz. Oluklu levhaların hızlı ve doğru bir şekilde sayılmasını sağlayan sayım makinesi imalatımız var. Makineler arasında veri transferini sağlayan PLC yazılımları, web üzerinden hızlı raporlamalar, hızlı veri transferi sağlayan çözümler ve android çözümler sunuyoruz. Sanallaştırılmış olan üretim makinelerinden hızlı bir şekilde üretim verilerinin çekilip raporlanmasını sağlayan çözümlerimiz var.”
BSS Yazılım, ilk kez çalışmaya başladığı oluklu ambalaj üreticilerinde talep halinde mevcut üçüncü parti ticari yazılımlarla entegrasyon da sağlayabiliyor. Müşterilerin üretimlerinde değişiklik olduğunda, destek gerektiğinde ofisteki %80’i mühendis olan 40 kişilik ekibi, 10 kişilik destek ekibi, 16 kişilik yazılım ekibi ve 10 kişilik, sahada doğrudan hizmet veren saha mühendisleriyle çözüm üretiyor. “Bizde müşteriler destek alamamaktan değil, rakiplere göre fazla destek almaktan şikayetçi oluyorlar” diyen Halil Aydın, müşterilerinin memnuniyet düzeyinin ‘hizmet doygunluğu’ kavramıyla açıklıyor.
BSS Yazılım, oluklu mukavva dışında alanlara kayarak üretimini, faaliyet alanını genişleten müşterilerinin yeni faaliyet alanlarına ilişkin yazılım çözümleri de üretiyor. Aydın, “Bir müşterimiz için Winoluklu yanında Winmetal diye bir yazılım da geliştirdik” diyor. Aynı şekilde kâğıt üretimi, converting, tuvalet kâğıdı, ahşap meyve kasası, hatta yeni sektör olarak araç kiralama alanında da çözümleri var.
Halil Aydın özellikle şunları da üstüne basa basa söylüyor: “Biz son derece güçlü Ar-Ge ekibimizle sektöre derinlemesine çözümler sunarak, öyle çözümler üretiyoruz ki yurt dışından Türkiye’ye bu alanda gelen hiçbir firma doğru dürüst satış yapamadan, buradaki ofislerini kapatıp, geri dönüyorlar.”
Halil Aydın, Avrasya Ambalaj İstanbul fuarında mevcut müşterilerinin yanı sıra başta iki yıldır ofisleri bulunan İran olmak üzere Arap coğrafyasından, kısmen de Avrupa’dan ziyaretçiler geldiğini belirterek, “Fuar COVID öncesine göre özellikle bizim için çok daha hareketli geçti” diyor. Özellikle Orta Doğu, iran ve kuzey Afrika’dan gelen müşterilerin teknolojiye yatkın olmadıklarını belirten Aydın, referanslarından örnekler vererek yazılım çözümleri konusundaki bilgi eksikliklerini ve neler yapabileceklerini anlatmaya çalıştıklarını ekliyor.