İşcan Dış Tic. Makina Paz. Ltd. Şti Avrasya Ambalaj 2021, 26. Uluslararası Ambalaj Endüstrisi Fuarı’nda 100’er metrekarelik karşılıklı iki stantla yer aldı. Ambalaj sektöründeki konumunu vurgulamak isteyen İşcan, 6 büyük ebat ambalaj makinasını çalışır halde ziyaretçilere gösterdi.
İki yıl aradan sonra karşılaşılan ziyaretçi yoğunluğunun fuarlara özleyişi gösterdiğini belirten İşcan Makina’nın kurucusu Turan İşcan “İnsanlar alım satım yapacakları insanları görmek tanımak istiyorlar. Bunun karşısında dijital fuar denemelerinin başarılı olacağını düşünmüyorum” diyor. Turan İşcan fuarda sorularımızı cevapladı.
- Uzak Doğu’da üretim yaptırdığınız markalarınız ile geniş bir alanda fuardasınız. Standınızda ayrıca Juxing, Kingvida ve Dakio markalarını görüyoruz…
Bilindiği gibi üretim prosesi Uzak Doğu’ya özellikle Çin’e kaydı. Daha önce Çin’de kurmuş olduğumuz iş birlikleri ile hem Çinli ortaklarımız hem de biz kazandık. Juxing firmasının kuruluşunda hissem var. Kingvida firmasının ise markası İşcan’ın kendi markası. Bu isimle sadece Çin’e değil tüm dünyaya satış yapıyorlar. Bundan da ayrı bir gurur duyuyorum. Onlara gösterdiğimiz vizyon ile ufuklarını genişlettiler. Ürettikleri kesim makinalarını bize bile yetiştiremiyorlar, işler o derece büyüdü.
Bir de konfeksiyonda Dakio markamız var. Ayrıca oluklu üzerine flekso baskı yapan makinelerimiz de bulunuyor. Bu alanda 3-5 yıldır faaliyet gösteriyoruz ve önemli satışlarımız oldu.
Sadece ithalatçı değiliz. İşcan aynı zamanda üretici bir firma. Topkapı markası ile kendi ekipmanlarımızla üreten bir firmayız. Çin’de ürettirdiğimiz makinalarının kozmetiği ve iç kalitelerinin artması ile ilgili de katkılarımız oldu. Hatta dışarıdan getirdiğimiz makinalarda bazı eksikleri kendi atölyelerimizdeki uygulamalarla gideriyoruz.
- İhracatta durum nedir?
Yunanistan, Polonya, Arnavutluk, Bulgaristan, Libya ve Lübnan’a İşcan olarak ihracatımız var. Bu ülkeler makinayı İşcan olarak biz kurup çalıştırdığımız için ve bir sıkıntı durumunda burada baş vuracakları bir kapı olduğumuz için bu alımları yaptılar. Biz de bunları karşıladık. Bizim hedefimiz bir sattığımız yere bir daha makine satmaktır.
Temel hedefimiz Türkiye pazarı olduğu için reexport bizim toplam ithalat oranımızda yüzde 15-20 civarında. Bu iki firma özellikle Juxing aslında bütün Avrupa pazarını bize bırakmak istiyor.
Gerçekleştirdiğimiz bir iki satış oldu ama Avrupa’da yaygın satış gerçekleştirmemiz için orada daha önce Almanya’da yaptığımız gibi servis işi için tekrar bir yer açmamız gerekiyor. Pandemi şartlarında ülkelerin sınırlarındaki korumacılık köprülerinden dolayı bu konuya yoğunlaşamadık. Pandemi sonrasında bizim Türkiye’yi hem üretim üssü hem de satış üssü yapmak gibi bir projemiz var.
- Üretim üssü derken Çinli ortaklarla Türkiye’de bir yatırım mı planlanıyor?
Esenyurt’ta 3750 metre kare kapalı alana, 1000 metre kare açık alana, yaklaşık 2 bin metre kare depolama alanına sahip bir binamız var ama üretim hattımızı Çerkezköy’e taşıyacağız. Organize Sanayi Sitesinde yerimizi aldık. Burada 5 bin metre kare düz ayak ama üstü de olan bir yatırım gerçekleştireceğiz. Belki Uzak Doğu tandanslı yatırımcılarımızla buna birlikte başlayacağız. Gelecek yıl, olmadı sonraki sene bitirmeyi hedefliyoruz.
- Fuarı nasıl buldunuz?
Fuar pandemi nedeniyle çok uluslararası olamadı ama civar ülkelerden gelenler bu vasfın körelmesini engelledi. Bu fuar dünyanın en büyük ambalaj fuarı olmalı ve özellikle teknolojilerine göre yani karton ve oluklu ambalaj grubunu da ayrı bir şekilde içinde barındırmalı.