Ofset ve ambalaj çözümlerini PrintPack Bölümü’nde 8. Salonda tanıtan firma, Mejet markalı dijital baskı sistemlerini 11-B’de sergiledi
Fujifilm Avrasya Ambalaj İstanbul 2021 – 26. Uluslararası Ambalaj Endüstrisi Fuarı’nda geleneksel ve dijital çözümleriyle iki ayrı stantta yer aldı. Ofset ve flekso baskı öncesi, yazılım ve baskı kalıpları çözümlerini 8. Salonda tanıtan firma, yeni 11-B salonunda Mejet markalı dijital baskı ve kesim sistemlerini sergiledi.
Fujifilm Türkiye Grafik Sistemler, Endüstriyel Baskı ve İş Geliştirme Müdürü Kerem Ege bir süredir Fujifilm olarak ambalaj sektörüne dönük faaliyet içinde olduklarını belirterek ekliyor “İlk etapta 2 adet Onset makinayı Türkiye’nin en büyük firmalarından birinin 2 ayrı tesisine kurduk, sonra üçüncü tesiste biraz daha düşük kapasiteli bir makine kurulumu gerçekleştik. Tamamlayıcı kesici çözümleri de sunduk. 2-3 yıldır ambalaj sektörüne bu ısınma turlarıyla girmiş olduk.”
UV’ye ve dijital baskıya talebin artması, sağladığı avantajların ticari anlamda gözle görülür biçimde kabul edilmesi Fujifilm’in Avrasya Ambalaj İstanbul Fuarı’na katılımının yolunu açmış.
Mejet standında UV baskı makinası ile dijital sonlandırma için tablalı kesim makinası sergileyen Fujifilm su bazlı ambalaja dönük baskı makinelerini de fuara getirdiği baskı örnekleri ve videolar üzerinden ziyaretçilerle paylaştı.
Fuarda yer alan 250 x130 cm tabla ölçüsüne sahip Mejet UV baskı makinasının baskı hızı saatte 60 metre kare. Bu makinanın küçük ve daha büyük boyutları mevcut. Aynı tabla ölçüsünde Fujifilm Acuty Prime modeli de bulunuyor. Bir üst segmentte ise Fujifilm’in Onset modeli var. Onun muadili ise Mejet’te hibrit konveyörlü bant sistemi ile Mejet 2500 UV baskı makinası. Üst segmentteki makinalar UV’de saatte 1500 metre kare baskı hızlarına ulaşabiliyor.
Mejet kesici dakikada yaklaşık 1200 mm kesme hızına ulaşıyor. Kesimin düz veya detaylı olması üretim süresini değiştirebiliyor. 1,6 x 2,5 m ebadındaki bu konveyörlü sistem için müşteri opsiyon olarak otomasyonu tercih ederse operatör sadece bir sefere mahsus paleti makinenin arkasına yerleştiriyor ve “bas” tuşuna bastıktan sonra makine operatör olmaksızın çalışmaya devam ediyor. Kerem Ege “Endüstri 4,0’da bir operatör bir baskı makinası ve bir kesiciyi kontrol edebilir” diyor.
Fujifilm çok düşük tirajlı kutular, özel kutu tasarımları ve numune yapmak için tasarlanmış 60×80 cm ebadında küçük kesici modelleri de temin ediyor. Kesim ve kırım yapabilen ve perfore özelliği opsiyonel olan bu makina ofisler, Ar-Ge, Ür-Ge departmanları ve butik matbaacılık işi yapan işletmeler için ideal. Kerem Ege “Bu makinadan İstanbul’da 3 matbaaya satışımız oldu. İnanılmaz efektif kullanıyorlar” diyor.
Kerem Ege önümüzdeki yıl hem su bazlı hem UV çözümler konusunda piyasadaki tanıtımların daha da hızlanacağını belirterek ekliyor.
“Bizim için önemli olan makinaların sürdürülebilir şekilde çalışması. Teknik servis yeterliliğimizi kazandığımızı düşünüyoruz. Türkiye’de kurulu bir beta makinemiz var. Ekiplerimiz orada eğitimlerini tamamladılar. Yedek parça stoklarımızı ayarladık. Ticari faaliyetlerimizi fuar sonrasına daha yoğun bir şekilde devam ettireceğiz.”
Fujifilm Türkiye Ofisi, İstanbul’dan Türkiye’nin yanı sıra Türkî Cumhuriyetler, Orta Asya ülkeleri, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerini yönetiyor. Mevcut ambalaj çözümleri bu ülkelerde halen üretimde. Kerem Ege “Bu seneki farklılığımız Fujifilm’in bu bölgeler için geliştirmiş olduğu Mejet markası ile giriş seviyesi ve orta segment çözümleri sunmaya başlamamız” diyor.
Demo merkezi ve maliyetlendirme
Sign tarafının daha önce tanıdığı Mejet’i baskı, ambalaj sektörü yeni yeni tanıyor. Ege “Ambalaj tarafında özellikle oluklu tarafında kendimizi piyasaya tanıtmaya başladık. Fuar sonrasında bir demo merkezimiz olacak. Birebir müşterileri alıp günlük gerçek üretimlerini demo makinalarımızda yapmalarını sağlayacağız. Üretim proseslerini kendi gözleriyle baştan sona görecekler. Birim maliyetini, vardiya maliyetlendirmeyi, toplam yatırım maliyetlendirmeyi, geri dönüş hesaplamalarını birlikte çok daha sağlıklı ve gerçekçi bir sistemle bulacağız” diyor.
Fujifilm Inkjet Akademi projesi
Fujifilmin bir inkjet Akademi projesi de var. Firma burada operatörleri, satın alma uzmanlarını, firma sahiplerini farklı seminerlerde buluşturarak tecrübe paylaşımları yapmalarını hedefliyor.
Dünya çevreye zarar vermeden üretmek ve bunun sürdürülebilirliğini sağlamak üzerine çalışıyor. Fujifilm de karbon ayak izini düşürecek şekilde müşterileri için üretim planlaması ve stratejiler geliştiriyor. Kerem Ege bu konuda şunları söylüyor:
“Biz sektöre sertifikasyon değerlerine göre üretim proseslerini sunabiliyoruz. Mürekkepler ile ilgili bütün sertifikalarımız tam. Satış sonrası destek hizmetleri bizim için en önemli nokta. Ambalaj sektöründe makinelerin neredeyse 3 vardiya çalışması, periyodik bakımlar ve operatör eğitimlerinin önemini ortaya koyuyor. İnkjet Akademi burada devreye giriyor. İlgili arkadaşların eğitimleri yanında uygulamalarla şirketlere katma değerler katabilecekleri bir ortam olacak Inkjet Akademi. Günün sonunda makinelerin çalışma sürelerini yüksek seviyede tutarak, verimliliği etkileyecek şekilde satış ve destek kısmını oluşturuyoruz. Bu konuda iddialıyız. Servisteki arkadaşlarımızın sayısı 12’ye ulaştı. Kesintisiz hizmet verebiliyoruz, kendimize bu noktada güveniyoruz.
Bizim büyük bir misyonumuz, anlatmamız gereken çok fazla hikâye ve çok fazla müşteri var.”