“Toyo Matbaa Mürekkepleri olarak, hizmet verdiğimiz tüm sektörler için, iş ortaklarımızın kalibrasyon, Fogra ve G7 belgelendirme taleplerine uzman ekibimizle birlikte baskı öncesinden başlayarak baskı sonuna kadar destek oluyoruz.”
Müjde Altunlu ÖZDEMİR / Toyo Matbaa Mürekkepleri Renk Yönetim Ar-Ge Ekip Lideri
Bilgisayardan kalıba pozlandırma sistemi (CtP), bir bilgisayarda oluşturulan dijital bir görüntünün doğrudan bir baskı plakasına aktarılmasına yardımcı olan bir görüntüleme teknolojisidir. CtP’den önce kullanılan teknoloji; görüntü çıktısının bir fotoğraf filmine geçirildiği ve çıktı filminin daha sonra baskı plakasını yapmak için kullanıldığı bilgisayardan filme (CTF) şeklindeydi. Bu süreç karanlık oda fotoğrafçılığına benzemektedir. CtP teknolojisi, tüm karanlık oda süreçlerini ortadan kaldırmaya yardımcı olması sebebiyle konvansiyonel sisteme göre de uygun maliyetlidir. CtP, film bazlı baskıya kıyasla çok daha hızlı bir işlemdir ve bu nedenle baskı verimliliği büyük ölçüde artar.
CtP sisteminin en önemli avantajı film oluşumunu ve kimyasal kullanım tabakasını ortadan kaldırmasıdır. Diğer yöntemlerde kullanılan ara filmlerde potansiyel olarak çizikler veya görüntüleme yöntemlerini etkileyecek başka sorunlar olabileceğinden, CtP çıktı kalitesini artırmaya ve filmin ortadan kalkmasıyla birlikte iş akışının hızlanmasına yardımcı olan bir sistemdir. Filme bağlı olarak oluşabilecek hataların önüne geçilmesi ve film maliyetlerinin bulunmayışının yanında, kalıba pozlandırmadaki tutarlılık ve kalite, ürün kalitesinin artmasını sağlamaktadır. Sistemin diğer avantajı ise keskin nokta (tram) yapıları ve klasik sistemde kalıba çekilemeyen noktaların bu sistemde kullanılabilmesidir (FM tramlama, hibrit tramlama). Sistem herhangi bir hata durumunda süratli bir geri dönüşe imkan tanımaktadır. Türkiye’de bulunan CtP sistemleri; ofset, flekso ve tifdruk sistemlerini de içermektedir ve sağladıkları avantajlar sebebi ile her geçen gün daha çok tercih edildiğinden sayıları da artmaktadır. Hızlı ve tirajlı işlerin basıldığı gazete matbaalarında violet sistemleri tercih edilirken, ticari matbaalarda ise duruma göre hem violet, hem termal hem de UV sistemleri tercih edilmektedir.
Kalıp çeşitliliği (Fotopolimer, Gümüş Halojen, Termal, Violet, UV, CTCP) uygulamaya bağlı olarak değişmekle birlikte uygulanacağı baskı tipi (flekso, gazete, tabaka ofset), ışık duyarlılığı, pozlandırma için gerekli lazer enerjisi, kullanılacak tiraj ve negatif-pozitif pozlama çeşitlerine göre değişmektedir.
Flekso, veb ve ofset baskıda seçimi yapılan kalıp tipi ve kalıp pozlama tekniği baskı için hayati önem taşımaktadır. Ayrıca, her bir marka ve pozlama tekniği de kendine has yazılımı ile pozlamayı mümkün kılmaktadır.
Fogra ve G7 belgelendirme çalışmaları
Toyo Matbaa Mürekkepleri olarak, hizmet verdiğimiz tüm sektörler için, iş ortaklarımızın kalibrasyon, Fogra ve G7 belgelendirme taleplerine uzman ekibimizle birlikte baskı öncesinden başlayarak baskı sonuna kadar destek oluyoruz. Kalibrasyon ve belgelendirme çalışmalarında önceliğimiz, tüm çalışmalar bittikten ve uzman ekip matbaadan ayrıldıktan sonra uygulamaların devamlılığının sağlanmasıdır. Bu amaca hizmet edecek şekilde tüm çalışanlara verdiğimiz eğitimler ile onları donanımlı hale getiriyoruz.
Baskı görselinde yer alan zemin, ince ve orta tram alanlarının aynı tasarımın içinde yer alması ve kullanılan materyal emicilik seviyesi (film ve kâğıt) sebebiyle elde edilen yüksek TVI değerleri nedeniyle esnek ambalaj ve ofset sektöründe standardizasyon önem teşkil etmektedir. Standardizasyon çalışmaları, matbaanın yaşadığı problemleri yüksek oranda önlemektedir. Bu tür çalışmaların tercih edilme sebepleri; hızlı ve düşük maliyete sahip olması ile birlikte mekanik problemlerin büyük bir bölümünün tespit edilmesi ve yaşanılan problemlere çözüm getirmesidir.
Mekanik kalibrasyon olarak ifade ettiğimiz kalibrasyon metodunda, ISO 12647-2 standardizasyon metodolojisi baz alınarak, CtP ve baskı kontrol ve düzeltmeleri yapılmaktadır. Yapılan çalışma ile banyo, pozlama ve kalıp kontrolleri gerçekleştirilmektedir. CtP mekanik kalibrasyon için matbaanın sahip olması gereken en temel ihtiyaçları; CtP için kalıp densitometresi, baskı kontrolü için spektrofotometre ve kontrol kabini olarak sıralayabiliriz. CIP ve beraberinde hazne ayarlarının kontrol altında tutulmasını sağlayan yazılımlar da elbette fire ve zaman kayıplarını önleyecektir. Matbaanın bünyesinde grafik tasarımı da yapılmakta ise ihtiyaç listesi; uygun monitör, tasarım programları, dijital baskı makinası, spektrofotometre ve yazılımlar şeklinde artmaktadır.
Mekanik kalibrasyonun yanı sıra daha kapsamlı çalışmalar olan grafik tasarım ve renk yönetimini de kapsayan Fogra ve G7 belgelendirme çalışmaları da matbaaların taleplerine göre gerçekleştirilmektedir. ISO 12647-2 standardizasyonu, temel olarak TVI (tram şişmesi) mekanik değişkenleri baz alır ancak G7 tamamen CMYKRGB renk ve gri toleransları üzerine kurulu metodolojisi sayesinde standardizasyon sonuçlarını göz ile algıyı da nötr dengeye getirmektedir. Her iki sertifikasyon sistemi arasında; dikkat çeken ve yeni duyulur olması sebebiyle merak uyandıran G7 metodolojisi; her türlü baskı tekniği için kolay uygulanabilir olması, materyalin rengini göz önünde tutması, grafik tasarımdan başlayarak yeni yöntemler içermesi, baskı kalitesini artırması, gri dengeyi baz alarak baskı sisteminin tamamında (provadan baskı sonucuna kadar) görsel eşitliği sağlaması sebebiyle hayatımızın içinde çok daha yoğun bir şekilde yer almaya devam edecektir.
G7 Baskı Standardizasyonu Aşamaları
G7 Grayscale Compliance: G7 Metodolojisinin temel seviyesidir. Gri balansın gri tonlarının uyumlu olmasının yeterli görüldüğü ilk seviyedir.
G7 Targeted Compliance: G7 Metodolojisinin orta seviyesidir. Bu durumda, baskı sistemi GRACoL veya SWOP’un hedef değerlerinden olan G7 yöntemiyle elde edilen griler, CMYK zeminler ve bunların ikili olarak üst üste baskıları RGB’lerin hedef değerleri G7’ye uygun olarak basabilmiştir.
G7 Colorspace: G7 Metodolojisinin en yüksek seviyesidir. Sadece G7 renk evrenini kapsamakla kalmayıp, aynı zamanda cihazın elde edebileceği tüm renk evreninin de eşleşmesine izin verir. Sağlanması gereken, CMYK zeminleri ve bunların ikili olarak üst üste baskıları olan RGB’lerin, GRACoL veya SWOP’un tüm gerekliliklerini, renk evrenleri ile eşleştirmektir. Çoğu dijital baskı ve prova cihazı G7 Colorspace’i sağlayabilir
Son olarak şunu eklemek isterim, Türkiye’de G7 Metodolojisi’ni uygulayabilen ilk mürekkep firması olmaktan gurur duyuyoruz. G7 uygulamaları ile birlikte müşterilerimizin baskı standardizasyon çalışmalarına artı değer katacağımıza inanıyor ve bu sayede iş ortaklarımızın her zaman yanında olmayı hedefliyoruz. Bu çalışmalar ile birlikte, standardizasyona yeni bir yön verecek ve birlikte kalite algısını yeniden şekillendireceğiz.