KASAD toplantısında BOBST sunumu BOBST İstanbul A.Ş. Genel Müdürü İbrahim Çağlar’ın genel BOBST tanıtımıyla başladı. BOBST’un ambalajda öncü, yenilikleriyle sürekli sektöre ışık tutan bir firma olduğunu vurgulayan Çağlar, “Etiket, karton ambalaj, esnek ambalaj ve oluklu mukavva sektörlerine makine sunmaya çalışıyoruz” diyor.
BOBST’un İngiltere, Almanya, İsviçre, İtalya, Fransa, Brezilya, Çin ve Hindistan’da fabrikaları, 50’yi aşkın ülkede mevcudiyeti ve 5600 çalışanı var. 2019 satış rakamlarına göre 917 milyar dolar hacmindeki ambalaj pazarında, BOBST ürün ve çözüm sunduğu pazarlar itibarıyla %59 pazar payına sahip (Esnek ambalaj %15, esnek folyo – esnek kâğıt %8, oluklu mukavva – karton ambalaj %36).
BOBST, Eterna ve Brausse ile giriş seviyesi makineler sunuyor. Master DM5 ve Mouvent dijital baskı makineleri yakında oluklu, esnek ambalaj ve karton ambalajda da çözümler sunuyor.
Tabaka beslemeli çözümler
BOBST’un toplam 90 makinesi içinde 40’ı tabaka beslemeli gruba giriyor. Bunların her biri kendi içinde 3 – 4 türe sahip ve her bir tür 2-3 farklı konfigürasyonda sunuluyor. Dolayısıyla BOBST çok sayıda tabaka beslemeli ürün sunabiliyor. Karton ve oluklu grubu için ayrı ayrı varak makineleri, kalıplı kesim makineleri, katlama – yapıştırma, flekso baskı makineleri var. Ayrıca litho lamine (sıvamalı) kutu üretimi için de inline ve tabakadan tabakaya hatları var.
BOBST Tabaka Beslemeli Ürünler Bölge Direktörü Arda Zambak, drupa iki kez ertelendiği ve sonra iptal edildiği için tanıtımı çevrim içi yapılan yeni Novafoil varak makinesini şöyle anlatıyor:
“Bu şimdiye kadar BOBST’un sunduğu ilk çapraz çapraz beslemeli varak makinesi. Yani hem akış doğrultusunda hem de akışa dik yönde varak bobini beslenebiliyor. Aslında eski SP-76-BM ile en üst segment makinemiz Masterfoil’in hibrit bir birleşimi gibi düşünülebilir. En üst segment makinemizden farklı olarak bu makinemizde hem hologram hem de kesim uygulaması yapabiliyorsunuz.
Çapraz beslemenin avantajları var. BOBST bugüne kadar bu segmentte yoktu. Bu makinede kalite kaybının önüne geçebilmek için çok sayıda patentli yenilik var. En önemlisi de platen’in tamamen yeni bir dizayn ile oluşturulmuş olması. Temas süresinin ayarlanabilir olduğu ve ona göre ısının minimum düzeyde tutulup, maksimum verimle üretim yapılabildiği bir makine ortaya çıktı. Satışı sene sonu itibarıyla gerçekleşecek. Şu anda beta testi devam ediyor.”
Kesim makinelerinde de BOBST iki yeni makinesini pazara sundu. Biri MasterCut 106 PER. Zambak, “MasterCut sınıfının, BOBST bünyesinde de dünyada da en iyisi” diyor ve şöyle devam ediyor.” Günümüzde tam otomatik, minimum operatör bağımlı tek kesim makinesi. PDF’ten işi makineye veriyorsunuz, besleme kafası, besleme masası, power register yani poza kameralarının pozisyonları, vakum yapan, makine içerisinde ilerlerken tabakanın herhangi bir şekilde dalgalanmamasını sağlayan tabletlerin kendi pozisyonlarını ayarlamaları, ayıklama – boşaltma istasyonlarının kalıbını kendilerinin otomatik ayarlamaları gibi tamamen otomatik özellikleri var. Bu özellikler şu anda sadece 106 ebatta var. Kalıbı yükleyince otomatik olarak tanıyor, tekrar iş ise ayarlarını otomatik olarak yapabiliyor. Ayıklama ve boşaltma ünitelerindeki kameralar baskı işaretlerini okuyarak pozisyonlarını belirliyor. Birçok işin 11 bin tabaka süratle kesilebileceği, bunun yapılabilmesi için üzerinde çok sayıda kontrol ünitesi bulunan bir kesim makinesi.
İkinci yeni makinemiz 165 cm, 1.65 olarak adlandırılan mikro oluklu kesim makinesi. Karton da kesecek. Çok yakında tanıtımı yapılacak.”
Katlama yapıştırma makinelerinde BOBST’un giriş seviyesinde Ambition olarak tanınan ve kabul gören bir makinesi var; yakında adının Novafold olarak değişmesi bekleniyor. COVID döneminde Expertfold 110 A3 adıyla yeni bir makine tanıtıldı. Bu makine sadece Masterfold sınıfında bulunan bazı özelliklere sahip. GYROBOX modülü kutunun 90 – 180 derece arasında döndürülebilmesini sağlıyor. Makine dip kilitli kutudan 4-6 noktaya veya tam tersine geçerken ciddi bir zaman tasarrufu sağlıyor.
Arda Zambak sunumunda Handyfeeder gibi yardımcı üniteler ve artık yansıyan yüzeyleri de okuyabilen Accucheck kalite kontrol ünitesi, BOBST’un kalıplarını kendi temin ettiği Braille (Kör alfabesi) ünitesi hakkında da bilgi verdi.
Oluklu mukavva ve laminasyon çözümleri
BOBST’un baskı (flekso), kesim ve katlama yapıştırma makinelerinin yanı sıra tabakadan tabakaya ve inline laminasyon hatları var.
Oluklu katlama yapıştırma makinelerinde 170 cm’den 350 cm’ye kadar ende katlama yapıştırma makineleri mevcut.
Ayrıca 106, 145 ebatlarında litho laminasyon makineleri var. Bunlar karton makinesi ile oluklu mukavva makinesi arasında bir yere oturan, özellikle oluğun herhangi bir yerden değil olması gereken yerden, pilyajından katlanması için daha geniş bantlar, daha kuvvetli pilyaj aparatları olan, daha uzun, karton makinesine göre erişimi ve kurulumu daha kolay makineler.
GYROBOX özellikle internetten satışlarda kullanılacak kutular için dizayn edilmiş bir ünite. 165 cm ve daha büyük ebatlı makinelerde olanaklı. Expertfold 165 COVID döneminde geliştirilmiş, ilaveler yapılarak hızlandırılmış bir makine. Arkasına eklenen Speedpack otomatik çemberleme makinesiyle, yan yapıştırma, dört nokta, dip kilit kutular akış doğrultusunda veya çapraz ya da her iki şekilde, çemberlenerek çıkış alınabiliyor. Arkasına robotla paletleme de alınabiliyor. Böyle bir hat tamamen operatörden bağımsız oluyor.
BOBST’un inline ve sheet – to – sheet laminasyon hatları da var. Masterflute Touch saatte 12 bin tabaka (200 m/dk.) hızla ve tabakadan tabakaya Masterstar 150 m/dk. hızla çalışıyor. PDF’i, ebatları, hangi tür ürün işleneceği, hangi kalınlıkta olduğu giriliyor, makine tüm ayarları otomatik yapıyor.
Laminasyon hatlarında en önemli BOBST yeniliklerinden biri yüzeye minimum tutkal uygulanmasını sağlayan patentli tutkal ünitesi.
Flekso baskı çözümleri: Kutunun içine de baskı yapan ilk flekso baskı makinesi
BOBST İstanbul A.Ş. Satış Müdürü Özhan Varinli, flekso baskı çözümlerini sundu.
BOBST flekso baskıda EXPERTFLEX-NT, FLEXO 160-VISION, MASTERFLEX-XL, MASTERFLEX-HD modelleriyle, 160 cm’den, 280 cm genişliğe kadar baskı yapabiliyor. Baskı ve kesimde 0,8 – 10 mm arası kalınlıkta çalışılabiliyor. Çıkış istenirse makineye ürünler palet üzerinde verilip, palet üzerine çıkış alınabiliyor. Tüm makinelerde otomatik besleme opsiyonu sunuluyor. Hatlar baskı, kesim, katlama yapıştırma olmak üzere otomatik olarak, iki renkten 9 renge kadar konfigüre edilebiliyor.
Lansmanı 20 Ekim’de Danimarka’da FEFCO’da yapılacak yeni flekso baskı makinesi MASTER DRO alttan ve üstten hem kutunun iç yüzeyine hem de dış yüzeyine tek geçişte baskı yapabiliyor. Beş yıllık bir çalışma sonucu geliştirilen makine e-ticaret kutuları pazarına hitap ediyor. Beslemeden sonra bir veya iki renk üstten (kutunun içine) flekso baskı yapılıyor, daha sonra 7 renge kadar kutunun dışına baskı yapılabiliyor. Çıkışta toplanan levhalar palet veya istifleyici (stacker) üzerinde toplanarak bir sonraki prosese geçirilebiliyor.
MASTER DRO’nun ilk beta kurulumunun İtalya’da çalışmaya başladığını açıklayan İbrahim Çağlar, çoklu bir proses uygulayabilen bir dijital baskı makinesi BOBST Master DM5 ve en geniş renk gamına sahip dijital etiket baskı makinesi olarak tanıttığı Mouvent hakkında da kısa bilgi verdi. BOBST dijital baskı makinelerinin baskı kafasını ve boyayı kendisi üretiyor.
Servis ve bakım çözümleri
BOBST Bölge Servis Direktörü Ayşe Çağlar sunumunda servis ve bakım çözümlerini, makine geliştirme olanaklarını anlattı. “Tüm üretim süreçlerinizde yakınınızda olmak istiyoruz” diyen Çağlar, tüm dünyadan 1000’in üstünde BOBST teknisyeniyle müşteriden gelen talep üzerine uzaktan reaktif servisler verdiklerini, %96 oranında yedek parça stok varlığına sahip olduklarını, parçaların uygunluk ve sağlamlık garantisi verdiklerini belirterek şöyle devam ediyor.
“Bugün (23 Eylül’de) BOBST ISO 27001 standardını aldığını açıkladı. Bağlantılı servisler konusunda müşterilerin en büyük kaygı konularından biri olan veri güvenliği konusunda bu standart önemli bir güvence sağlıyor. Bağlantılı servislerle, operatörlerin girecekleri verilerin üretim müdürleri ve üst yöneticiler tarafından analiz edilmesi ve rapor haline getirilmesi kolaylaşacak.
Downtime Tracking ile problemler gerçekleşmeden belirlenebiliyor, makinelerin ne zaman bakıma girecekleri izlenebiliyor. Remote Monitoring ile makine uzaktan izlenebiliyor ve hızı, üretim verileri, iş değişimleri vb. takip edilebiliyor. Gerçek zamanlı üretim verisi, bildirimler, uyarılar, raporlar alınabiliyor. Öngörülerde bulunabilir ve üretim planlarınızda değişiklik yapabilirsiniz. Helpline Plus uzaktan arıza teşhisi, çevrim içi destek ve müdahale sağlıyor, makine duruşlarının ve ilgili masrafların azalmasını sağlıyor.
Makine bakımı tamamen sizin üretiminize göre planlanacak. Reaktif bir çözüm olmayacağı için bütçe kontrolünüz de var. Garanti sürenizde makinenizin verimi daha yüksektir, her zaman o düzeyi yakalamak için düzenli yıllık bakım anlaşması öneriyoruz. Önce makine muayene ediliyor, her bölüm ayrı ayrı inceleniyor, sonra müşteriye hiçbir detayın gözden kaçırılmadığı ‘smart report’ yani akıllı rapor sunuluyor. Makinede acil düzeltilmesi gereken kısımlarla ilgili bir rapor da sunuluyor ve müşterinin üretimine, talebine göre çözüm geliştiriliyor.”
Toplantıda BOBST Bölge Servis Müdürü Yusuf Şahin BOBST’un uzman servislerini anlattı.
“BOBST 2017’de TooLink birimini oluşturarak yüksek verimli makinelerde yüksek kalitede kalıplar kullanılmasını sağlamak istedi” diyen Şahin, şöyle devam ediyor: “BOBST artık kalıpçılarla daha yakın iş birliği yaparak, know-how, bilgi, ekipman desteği sağlayarak daha zor ve kompleks, yüksek performanslı kalıpların üretilmesini sağlamaya çalışıyor. Amaç, yüksek performanslı makineler için kalıpların daha yüksek performanslı, uzun ömürlü, yüksek verimli üretilmesini sağlamak. Dünyada bu çalışmalara 15 kalıpçı katılıyor, Türkiye’de görüşmeler devam ediyor. Bu çalışmalar sonunda kalıpçılardan matbaalara BOBST sertifikalı (BOBST Certified Die Maker), BOBST güvencesiyle üretildiğinin kanıtını taşıyan kalıplar geliyor. BOBST bunu, COVID döneminde geliştirdiği TooLink adlı bir çip taşıyan küçük donanımla makinenin kalıpla konuşmasını sağlayarak gerçekleştiriyor. Bu şekilde makinenin ilgili aksamları kalıba göre kendini ayarlıyor.
Digital Inspection Table; baskı, bıçak izi, yaldız, gofre kontrolü için BOBST’un bir çözümü. Makine veya grafik birimi ile iletişim kurabiliyor.
BOBST makine bakımı yapmakla kalmıyor, üretim prosesinin, çevresel birimlerin incelemesini yapıyor ve bir rapor vererek hangi noktalarda geliştirme yapılabileceğini sunuyor.”
Aynı dili konuşmak
BOBST İstanbul Genel Müdürü İbrahim Çağlar toplantının sonunda sektör olarak aynı dili konuşmak için yaklaşık 4000 sözcüklük bir lûgat oluşturduklarını, personel eğitimi konusunda üstlerine düşeni yapmak istediklerini açıkladı.