Firma 10 bin metre kare kapalı alana sahip yeni binasında makine parkına yeni kattığı 32 sayfa kurutmalı Goos M80 ve Heidelberg Suprasetter CtP makineleri ile artık daha üretken ve rahat.
(Ankara) Son yıllarda basım sektörünün büyüyen iki alanından biri olan yayın matbaaları yaptıkları yatırımlarla gündemdeler. Kurutmalı veb ofset ve bobin dijital baskı makinelerinin birbiri ardına yatırımlarının yapıldığı bu süreçte firmalar ve bir taraftan da fiziksel alanlarını iyileştirip donanımlarını daha üretken hale getiriyorlar. Ankara bu alanda öne çıkan ve kapasitenin önemli bir kısmını barındırıp en yoğun üretimin gerçekleştirildiği kentimiz. Ayrıntı Basım da bu süreçte önemli atılımlar yapan bir basım işletmesi. Firma Ankara Kazan, Saray’da yaptırdığı yeni binasına 2008 model Goss M 800 32 sayfa kurutmalı bir web baskı makinesi ile Heidelberg Türkiye’den aldığı VLF format bir Suprasetter162 CtP makinesi kurdu. Ayrıntı Basım’ın 32 sayfa kurutmalı web ofset baskı makinasının geniş format kalıpları ve firmanın diğer web ve tabaka ofset baskı makinelerinin kalıpları artık Heidelberg Suprasetter 162 VLF tarafından karşılanıyor.
Ayrıntı Basım da Ankara’daki diğer bazı yayın matbaaları gibi dersanelere testler hazırlayarak sektöre adım atan bir işletme. Sağlık Sokak’ta bir Hamada ile 90’lı yılların başında başlayan süreç, büyüme ile birlikte önce Kâzım Karabekir’e sonra da İvedik Organize Sanayi Bölgesi’ne taşınarak sürmüş ve eğitim yayınlarında kalite beklentisinin yükselmesi ile kurutmalı web ihtiyacı ortaya çıkınca yeni mekân da zorunlu hale gelmiş. Kazan’da satın alınan 16 bin metre kare arsa üzerine 10 bin metre kare kapalı alana sahip yeni bir tesisin inşası bu yılın ortalarında tamamlanınca yeni alınan kurutmalı web ofset ve Heidelberg Suprasetter162 CtP ile diğer makinelerde bu düz ayak yeni tesise taşınarak sezona bu şekilde girilmiş.
Bir yandan inşaatın tamamlanma çalışmaları bir yandan da makinaların kurulumu ile uğraşılması yorucu bir süreç olsa da Ayrıntı Basım’ın ortağı ve yöneticisi Atila Karakaya sonuçtan oldukça memnun, “İyi ki yapmışız, okullar kapanmaz ise önümüz açık gözüküyor” diyor.
Ayrıntı Basım ilköğretimden üniversite hazırlığına kadar okul ve dersane yayınları, akademik yayınlar ve kültür yayınları baskısı yapıyor. Firma 20’yi aşkın yayıncı ile çalışıyor.
Karakaya şöyle devam ediyor: “Bu kadar öğrencinin olduğu bir ülkede tirajlar dramatik bir biçimde geri gelmiyor. Biz kültür kitaplarında 10-20 bin baskılar yapıyoruz. Türkiye’de kitap okumuyor deniyor ama ciddi tirajlarda kültür kitapları basıyoruz. Fatura irsaliye gibi küçük matbaa işleri zaten bitmişti. Pandemi dönemi broşür katalog işini de bitirdi. Meksika’ya kurutmalı web ofset makinemizi almaya gittiğimizde 7-8 matbaa dolaştık. Birkaçı dijitale dönmeye çalışıyordu. Öbürlerinin şalterleri inikti, tamamen kapanmışlardı.
Akademik kitaplar, tıp kitapları, kültürel yayınlar gibi müşteri yelpazemiz çok geniş olduğu için eğitim yayınları sezonu dışındaki boşluğu bu çeşitlilikle dolduruyoruz. Ayrıca deneme sınavı, konu testleri, taramalar ile sürekli bir hareket de var. Doyurucu olmasa da en azından şalteri indirecek bir pozisyonumuz olmuyor.”
Atila Karakaya 2000’li yılların başında yine müşterilerinden gelen talep sonucu ilk web baskı makinasını alma konusunda yaşadıkları tereddüdü 20 yıl sonra da yaşadıklarını belirtiyor ve şöyle devam ediyor. “O dönem Ankara’da web ofset sayısı azdı. Biz de dershanelerin deneme kitapçıklarını yapıyorduk ve işler çok yoğundu. Müşterilerimizden web ofset almamız yönünde bir baskı geldi. Küçülüp butik matbaa olmak ile yayıncı matbaası olmak arasında tereddüt yaşadık ama sonunda web almaya karar verdik. 2006 yılında İvedik Organize Sanayi bölgesine taşındık. İlk web ofset makinamız Harris’ti. Yetmedi Goss aldık, yetmedi Tensor devreye girdi.
Zamanla müşteri tercihleri kurutmalı web’den yana oldu. Yine bir karar vermek zorundaydık. Böyle üç beş yıl daha götürüp sonlandıralım mı, yoksa yatırım yapıp bu kulvarda devam mı edelim derken kurutmalı ile devam etmeye karar verdik. Yine yer sorunu ortaya çıktı. Şehre en yakın nokta olarak burayı tercih ettik, arsasını aldık ve bir yıl içinde binayı yaptırıp taşındık.”
Bölünmüş yan yana ve karşılıklı dükkânlarda, baskının bir yerde yapılıp, diğerinde kapak takıldığı, işin bir başka yerde kesildiği bir çalışma düzeninden sonra Ayrıntı Basım’daki çalışma hayatının kalitesi artmış. Çalışanların çalışma koşulları ve işe bakışı değişmiş. Tüm üretim bir alana toplanınca yönetim açısından da verimlilik sağlanmış ve işin takibi kolaylaşmış.
Ayrıntı basımın makine parkında 2 adet 4 renk bir adet 2 renk 70 x 100 tabaka ofset, 2 renk GTO, 5 kırım makinası, 20 istasyonluk 2 cilt hattı ve biri kurutmalı olmak üzere 3 web ofset şu anda üretimde. Kurutmalı web tam randımanlı olarak devreye gireli 2 ay olmuş. Haziran ayından bu yana üretimde olan 2008 model Goss M 800 32 sayfa kurutmalı double kazan web’in baskısı müşterileri tarafından da gayet tatmin edici.
Karakaya “Kurutmalı web baskı makinemizin hızı 70 bin. Biz ortalama 40 binde dönüyoruz. Tirajlar düşük olduğu için yeterli oluyor. Müşterilerimizin tercihleri kurutmalıdan yana ve onun maliyetini karşılamaya razılar” diyor.
Heidelberg VLF termal CtP 24 saat çalışıyor
Aylık kalıp tüketimi 20 bin metrekare civarında olan Ayrıntı Basım’ın yeni makinasını desteklemek için yatırım yaptığı Heidelberg Suprasetter162 VLF termal CtP cihazı otomatik kaset yükleyici (ACL) özelliği olan ve istenildiğinde kaset sayısı 5’e kadar çıkartılabilen bir sistem ve Heidelberg ile kalıp anlaşmalı olarak yatırım yapılmış.
Heidelberg Ankara Bölge Müdürü Yasin Meral “Ayrıntı Basım’a VLF Suprasetter 162 CtP cihazı ve ayrıca Bu kampanya çerçevesinde Heidelberg Türkiye olarak 12 kalıp anlaşmalı satış gerçekleştirdik. Bunların 3 adedi Ankaralı yayıncılarda bulunuyor.
Bu yüksek kapasiteli makine 120×162 cm kalıpları pozlayabiliyor. Saatte 35 kalıp üretimiyle alan itibariyle en hızlı makina. İşi aksatmayan çoklu lazer sistemine sahip ve Heidelberg tarafından onaylanan kalıpların kullanılması koşuluyla pazar garantisi bulunuyor.”
Haziran sonunda devreye giren Heidelberg VLF CtP 7/24 çalışıyor. Ne olur ne olmaz diye yedek olarak düşünülerek alınan ikinci el bir CtP’ye henüz ihtiyaç duyulmamış.
Yayıncılar tirajlar konusunda temkinli davranıyor
Atila Karakaya pandemi ile birlikte okulların kapanmasının tirajları doğal olarak düşürdüğünü genellikle 3-5 bin olan baskı adetlerinin en fazla 10 bin adedi bulduğunu söylüyor. Ancak okulların açılması ile yüksek tirajlar gündeme gelmiş. Karakaya “Tirajlar oldukça düştü. Şu anda yükselmesine rağmen eski rakamları yakalayamadı. Yayınevleri baskı sayıları konusunda temkinli davranıyor. Sonra tekrar bastırırız diye düşünüyorlar. Öte yandan bütün yayıncılar aynı anda yüklendiği için şu anda yayın matbaalarının hepsi tam kapasite dolu.”
Son dönem malzeme sıkıntıları: Kâğıt ve kalıp
Son dönemde görülen kâğıt ve kalıptaki malzeme sıkıntısını Ayrıntı Basım henüz hissetmemiş. Atila Karakaya bu konuda şöyle diyor: “Kâğıt bulunmuyor ama özellikle kâğıttaki sorun bize yansımadı. Çünkü bizde kâğıt tedarikini doğrudan yayıncılar sağlıyor. Çalıştığımız tüm yayıncılar geçen yıl kâğıtlarını alıp stoklara koymuştu. Geçen yıldan stoklu girildiği için herhangi bir sıkıntı hissetmedik ama şu andan itibaren hissedeceğiz gibi gözüküyor.
Kalıpta sıkıntı emareleri geliyor. Fiyatlarda sürekli bir artış var. Bazı fabrikalar alüminyum bulmakta sıkıntı yaşadıklarını bu yüzden termin sürelerine uyamayacaklarını ifade ediyorlarmış. Bunlarla da karşı karşıya kalabiliriz.”
Kalıp fiyatlarındaki artışın sebebi
Heidelberg Ankara Bölge Müdürü Yasin Meral bu konuya açıklık getiriyor.
“Türkiye’deki tedarikçiler fabrikalar ile yıllık bazda anlaşma yapıyorlardı. Bu son 2 yıldır kalıp üretici firmaları, hammadde fiyat artışlarının sürekli değişkenlik göstermesinden dolayı, fiyatları bir iki haftada bir güncelleniyor ve gelinen son noktada yıllık bazda anlaşma yapılamayacağı söyleniyor. Bu yıl kalıp fiyatlarında %50 -60’lık bir artış oldu.
Bir de navlun meselesi var. Pandemi öncesinde kalıp ithal eden firmaların navlunlarını üreticiler öderken şimdi ödemiyorlar. Pandemi öncesinde 1800 dolar civarı olan konteyner fiyatı 14 bin dolara çıktı. Alüminyumun fiyatı da %25 artınca kalıplarda da %50’lik bir fiyat artışı gündeme geldi ama bu noktada da durmuyor. Alüminyum fiyatı uluslararası piyasalarda 3 bin dolar seviyesine doğru ilerliyor. Türkiye özelinde kurlarda yaşanan artış yüzünden biz bu sıkıntıyı daha yüksek yaşıyoruz. Kimse aldığı malzemeyi ikinci kez aynı fiyattan alamıyor. Artık kimse stoklu çalışmadığı için piyasada kalıp bulamama durumu da var. Tedarikçilerin şöyle de bir korkusu var. Yükleyip getirdikleri malın değeri düşerse ne olacak? Bu kaygı ve belirsizlik yüzünden temkinli davranılıyor.”
Ayrıntı Basım için yeni yatırım planları var mı?
Yeni büyük alana taşınmışken, yeni yatırımlar konusunda Ayrıntı Basım’ın bir planı var mı? Atila Karakaya şöyle cevap veriyor:
“Şu an herhangi bir öngörümüz yok ama Öncelikle yaptığımız yatırımların sonucunu görelim istiyoruz. Müşteriler makine yatırımı yapmaya zorluyor ama 3-4 aylık yoğunluk için makine almaya değer mi değmez mi, bu ve bunun yanında bir sürü etkenin muhasebesini yapıyoruz.
Ekonomik olarak iki coldset web’i elden çıkarıp bir kurutmalı daha koymanın hesaplarını da yapıyoruz ama bir kurutmalı daha koyduğumuzda yatırım onunla bitmeyecek. Cilt hattının da birini elden çıkarıp daha hızlı bir hat almamız gerekiyor.
Ofset kısmına yatırım planlarında 8 renk ve 5+L makineler düşünülebilir fakat dövizin durumu insanı korkutuyor. Tirajların düşmesi hızlı kalıp değiştiren, işten işe hızlı geçen renk ölçüm sistemli makinaları cazip kılıyor.”