Arka arkaya ikinci yıl için, 9 Kasım’daki yıllık Kongre öncesinde VIGC (Flaman Grafik İletişim için Yenilik Merkezi) 25 ve 26 Ekim’de bir Hackathon düzenliyor.
Organizasyonun web sitesinde Hachatkon, çığır açan bir kreatif problem çözme yöntemi olarak açıklanıyor. Avrupa Grafik Sanatları Hackathon’u, sektörün mevcut sorunlarına çözüm bulmayı amaçlıyor.
VIGC, bu yıl kelimenin tam anlamıyla sınırlarını daha da zorlamaya çalışıyor. EY, 2020’de olduğu gibi, Flaman Endüstri Ortaklığı Agoria-Sirris-Vlaio ile birlikte bu girişimi destekliyor. Ulusal sektör federasyonlarının Avrupa şemsiye örgütü Intergraf da ilk kez bir ortak olarak hareket ediyor. Her iki taraf da bu tür etkinliklerin yenilikçi doğasına kuvvetle inanıyor. Grafik sektörünün ihtiyaç duyduğu ve çok şey öğrenebileceği değerli bir girişim.
Ayrıca birkaç bireysel Avrupa sektör federasyonu ortak ev sahibi olarak hareket edecek. Bu, temsil ettikleri ülkede aktif olarak Hackathon’a katılmak isteyen takımları ve bireyleri aradıkları anlamına geliyor. Ev sahibi, ülkesini geniş bir Avrupa bağlamında temsil ediyor. Şu anda Danimarka, Estonya ve Hollanda zaten taahhütte bulundular.
13’ten fazla takıma ayrılan yaklaşık 85 katılımcı ile geçen yılki Hackathon bir başarıydı. Benelüks, Almanya, İskandinavya, Estonya ve ABD’den katılımcılar vardı. VIGC Genel Müdürü Jos Steutelings, şöyle diyor: “Bu ilk Hackathon sırasında bizi gerçekten şaşırtan şey, ekiplerin kalitesi ve kompozisyonuydu. Yeni tekniklere, hizmetlere ve iş modellerine her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var. Hackathon’umuz tüm bu fikirleri ve bilgileri bir araya getirmenin yoludur.”
Hackathon bu yıl sanal olarak kurulacak. Bu, herhangi bir coğrafi bölgeden katılmayı kolaylaştıracak. EY İcra Direktörü Jan de Clippeleer, “Bu, genel sanal toplantılar, örneğin TEAMS, Skype veya ZOOM aracılığıyla birçok küçük geçici istişare yoluyla kolayca yapılabilir. Geçen yıl bu konuda çok iyi deneyimler yaşadık ve çok iyi sonuç verdi” diyor.
Hackathon’un iki günü boyunca deneyimlenecek çok şey var
Farklı geçmişlere sahip uzmanlar ekiplerin emrinde olacak ve etkinlik sırasında geliştirilmekte olan önerilere ışık tutacak. Atölye çalışmaları arasında, örneğin profesyonel satış konuşması ve bir iş modelinin geliştirilmesi gibi konulara da yer verilecek.
İki günlük Hackathon’un sonunda, uluslararası bir jüri 3 kazanan seçecek. Kazananlar projelerini yıllık VIGC Kongresinde sunabilecekler.
Luca Sanat Okulu – Ghent’teki Belçika Tasarım Akademisi – 2020’de kazanan ilan edildi. Beş son sınıf öğrencisi ‘Smiles’ projeleriyle jüriyi ikna etti. Onların mücadelesi, baskının öldüğünü söyleyen insanların algısını değiştirmekti. Bu nedenle dijital içeriğin ve basılı malzemenin el ele gidebileceğini gösterdiler. Bunu, akıllı telefondaki ‘gülümseme algılama’ yoluyla anıları toplayarak ve ardından bunları kişiselleştirilmiş basılı bir kitapta bir araya getirerek yaptılar.
Hackathon konsepti hakkında daha fazla bilgiyi https://www.vigc.be/eu-graphic-arts-hackathon/ adresinde bulabilirsiniz.