Melis Türkyener ÇELEBİ / Tolga Okan:
Melis Türkyener Çelebi: “Mürekkep ve yardımcı malzeme üretmenin yanı sıra teknik hizmetlerimizle de iş ortaklarımıza destek oluyoruz”
Öncelikle pazardaki baskı sistemlerinden bahsetmem gerekirse hem cold-set hem de heat-set baskı, gazete ve yayıncılık endüstrisinde önemli bir yere sahiptir. Cold-set ve heat-set proses seçimi ne tür bir yayının basılacağına bağlıdır. Aynı zamanda yayının raf ömrü ve hedef kitlenin yanı sıra kopya sayısı ve kullanılan kâğıt türü de dikkate alınmalıdır.
Günümüzde renkli sayfalara sahip kuşe gazete kapakları heat-set işlemi ile basılmaktadır. Bunun dışında yayıncılar; üstün kalitede iş ve kuşe kâğıt stoku gerektiren dergi, dergi eki, el ilanı ve ticari baskı işleri gibi diğer yayınların basımı için de kullanmaktadır. Ek olarak heat-set ile gazete baskılarının yanı sıra daha az ve ağır gramajlı hem kaplamalı hem de parlak emici olmayan kâğıtlara baskı yapılır. Mürekkep parlak, kaplamalı ve hatta yarı kaplamalı kâğıtlarda çok az emilir. Bu işlemin ek avantajı ise çok daha yüksek ve keskin görüntüler üretebilmesidir. Heat-set mürekkebi, ısı enerjisi etkisi ile hızla kuruyan bileşenlerden yapılmıştır. Bu nedenle mürekkebi kurutmak için baskı makinesine kurutma fırını gibi bileşenler eklemek gerekmektedir.
Diğer taraftan yayın matbaaları çoğunlukla 1. hamur veya 3. hamur gibi düşük gramajlı kaplanmamış kâğıtlar için cold-set baskı sistemini kullanmayı tercih eder. Bunun nedeni cold-set’in, düşük güç tüketimi, ihtiyaç alanında daha ekonomik kağıt kullanımı, yüksek baskı hızı ve yüksek tiraj imkanının yanı sıra birden fazla baskı ve mücellit prosesinin aynı anda çalışmasına izin veren, ekonomik baskı sistemlerinden biri olmasıdır.
Günlük gazetelerin yanı sıra ders kitapları, çalışma kitapları ve alıştırma kitapları basımında da cold-set baskı metodu kullanılır. Özellikle çoğu kitap matbaaları cold-set mürekkebi ile baskı yapmaktadır. Bu, mürekkebi kurutmak için ısı uygulanmadığı anlamına gelir. Mürekkep, öncelikle kâğıda emilim sağlar ve havaya buharlaşma yoluyla kurur. Mürekkebin içindeki yağlar hiçbir zaman tamamen kurumadığı için bu da koku ve bulaşmaya neden olur. Tipik bir cold-set konfigürasyonu genellikle dikey olarak düzenlenmiş bir dizi baskı kulesinden oluşur. Biz de, Ofset Mürekkepler Ar-Ge ve Satış ekibi olarak veb ofset yayıncılığının ihtiyacına yönelik en yeni baskı çözümlerimizi sunarak iş ortaklarımızın süreçlerine destek oluyoruz.
Proses süreçlerine uygun ürün serileri
Birinci hamur kitap baskısı yapan matbaalara baktığımızda 24 saat kesintisiz baskı yapan ve baskı hızları çok yüksek makinalara sahip, proses süreçleri süratli matbaalardır. Bahsi geçen gazete matbaalarından daha fazla tiraja sahip olan ve ihale usulü ile çalışan bu matbaalar, Mayıs-Eylül ayları içerisinde en yoğun dönemini yaşamaktadır. Bu aylar, Türkiye’de sıcaklık ve nemin en yüksek olduğu aylardır. Günümüzde çoğu matbaa bu şartları tolere edebilecek iklimlendirme sistemlerini matbaalarına adapte etmişlerdir. Ancak bu koşulların yer almadığı matbaalara da hizmet edebiliyor olmak bizim için önemli ve kıymetlidir. Bu nedenle dur-kalklarda hızlı baskıya geçişi sağlayabilecek, mürekkep-su dengesinde değişim olmayacak şekilde her türlü suda çalışabilecek, reolojik olarak sıcaklık, nem ve yüksek hız gibi çeşitli faktörlerden mümkün olduğunca az etkilenecek ya da bu etkenleri en iyi şekilde tolere edebilecek mürekkep serilerine ihtiyaç vardır. Tiraja uygun olarak baskıya geçişte hızlı şekilde mürekkep-su dengesinin kurulabilmesi ve her türlü suda çalışabilir özellikte olması (sert-yumuşak su-geri dönüşümlü sistemde) esastır.
Halihazırda üretimini yaptığımız CS-2000 ürün serimize ek olarak Ar-Ge Merkezimizde kitap matbaaları için son teknolojilere uygun tasarladığımız CS-8050 yeni ürün serimiz tüm performanslara cevap verebilir nitelikte formüle edilmiştir. Özellikle son teknolojik reçine-vernik tiplerine, hız ve ortam şartlarına uyum sağlayacak şekilde pazarda yerini almıştır.
Serilerimiz aynı zamanda otomatik beslemeli, orta ve yüksek hızlardaki makinalara uygundur. 2009/48/EC (8 Haziran 2009) EN71-3 Oyuncak Güvenliği Direktifi’nde belirtilen metal sınırlamalarına uygun tasarlanmıştır.
Tüm bunlara ek, stabil ve hızlı bir şekilde mürekkep su dengesinin kurulması ve uzun süreli olmasında mürekkep seçiminin yanı sıra doğru hazne suyu seçimi de oldukça önemlidir. Toyo Matbaa Mürekkepleri olarak buradaki çözümümüz PF-1135 cold-set hazne suyu konsantresidir. PF-1135 özellikle yüksek ve orta sertlikteki sular için kullanıma uygundur. Sprey bar, fırça ve çorap ile nemlendirme sistemine sahip veb ofset cold-set baskı makinelerinde önerilir. Aynı zamanda geri dönüşümlü ve geri dönüşümsüz (reverse – osmosis) su sistemlerine uygundur. Mürekkebin blankette toplama yapmasını en aza indirmek için tasarlanmış olup, böylelikle temizleme sıklığını oldukça azaltır. Tavsiye edilen doz, suyun kalitesine bağlı olarak %2 – %4 arasındadır.
Ar-Ge Merkezimizde tasarladığımız hazne sularımız; ideal ıslatma yoluyla daha verimli baskı alınmasını sağlar, baskı kalıbını korur ve temizliğini kolaylaştırır. Daha iyi baskı kontrastı sağlar. Kâğıt tozu oluşumunu ve korozyon riskini azaltır. Ton yapmayı, mürekkep çürümesini ve bakteri-yosun oluşumunu önler.
Toyo Matbaa Mürekkepleri olarak mürekkep ve yardımcı malzeme üretmenin yanı sıra sunmuş olduğumuz teknik hizmetlerimizle de iş ortaklarımızın süreçlerine destek oluyoruz. Gazete ve kitap matbaaları hangi süreç ile baskıya adapte olurlarsa olsunlar; görsellerini veya illüstrasyonlarını her zaman daha iyi bir baskı kalitesinde yayınlamayı amaçlamışlardır. Biz de iş ortaklarımıza bu süreçte ISO 12647-3 Cold-Set Baskı Standartlarına göre CtP Kalibrasyon çalışması gerçekleştirerek baskı kalitelerini artırmalarına destek oluyoruz. Aynı zamanda baskı kalibrasyon süreçlerine ek olarak Fogra belgelendirme süreçlerini birlikte yürütüyoruz.
Tolga Okan: “Matbaa şartlarını ve makina çeşitliliğini baz alarak özel ürün tasarımı yapabiliyor ve teknik hizmet desteğimiz ile de iş ortaklarımıza çözüm sunuyoruz”
Geçtiğimiz yıllarda veb ofset baskısı yapan matbaalar, yaptıkları yatırımlar ile mega matbaalar haline gelmiştir. Makina parkı dışında baskı kalitesinin artması için firma sahiplerinin yatırım yapmaktan kaçınmadığını söyleyebilirim. Birçok matbaanın artık çok iyi su arıtma ve iklimlendirme tesisleri bünyesinde bulunmakta. Ortamın sıcaklığı ve arıtılmış su ile yapılan baskılar çok daha kuru ve temiz olmakta. Ancak bu şartları yakalayamayan firmaların ihtiyaçlarına yönelik ise Toyo Matbaa Mürekkepleri olarak matbaa şartlarını ve makina çeşitliliğini baz alarak Manisa’da bulunan Ar-Ge Merkezimizde özel ürün tasarımı yapabiliyor ve teknik hizmet desteğimiz ile de iş ortaklarımıza çözüm sunuyoruz.
Özellikle, gazete ve kitap mürekkeplerini birbirinden ayırmış bulunuyoruz. Hem farklı kâğıt tipi olması hem de 1. hamur kâğıdın toz oranı, tiraj farklılığından dolayı kitap mürekkeplerimizin reolojik yapıları farklılık göstermektedir. Veb mürekkeplerinde kuruma sadece kâğıdın emebileceği kadar mürekkep ve su miktarı olduğundan, su ve hazne suyu ayarlarına oldukça dikkat ediyoruz. Bu ölçümleri haftalık olarak yapıp sistemi kontrol altında tutmaya çalışıyoruz.
Ayrıca, veb ve ofset sektörlerinde matbaaların nokta kazancı çalışmalarını yaparak daha kaliteli baskıya ulaşmalarını katkı sağlıyoruz.