Ötüken Yayınları Kültür Serisi’nden çıkan bu kitapta Yahya Erdem, Müteferrika Matbaası’nda basılan kitapların izini sürüyor. Dolayısıyla kitap, sadece Müteferrika Matbaası hakkında fikir vermiyor, o kitapların içeriklerine dair notlarla dönemin kültür hayatına da bir bakış atıyor.
Kitapta Müteferrika hakkında yeni şeyler de var:
On beşinci sayfada, Müteferrika Matbaası’nın erken dönemde yapılmış bilinmeyen bir resmine yer verilmiş. Resim 1735 yılında yayınlanmış. Yine Doğubilimci Langles’in notlarında Müteferrika’nın tek yaprağını bastığı Büyük Sözlük Projesi de kitabın ilk bölümünde (Müteferrika’nın İzinde) yer alıyor.
Kitapta şu bölümlere yer verilmiş:
- Müteferrika’nın İzinde
- Türkçeden Yapılan Çeviri Kitaplar
- Seyyahlar, Diplomatlar, Kitaplar
- Kitap ve Basın Tarihinden
- Kitap ve İnsan
- Dizin
Yazının başında bahsi geçen resmin bulunuşu dahil, pek çok anekdot, anı ve hikaye ile muhtelif dergilerde yayınlanmış yazılarla dolu kitap, hem matbaacılığımız hem de kültür hayatımız için arşiv değeri taşıyan, yoğun emek verilmiş bir eser. Yazarın bir yazısında belirttiği gibi, “Matbaacılık tarihimizin ya da bir başka deyişle Türk kitap tarihinin henüz gün ışığına çıkmamış pek çok noktası vardır. Bu tarih daha tam anlamıyla yazılmamıştır. (…) Gerçek bir Türk kitap tarihini, Türk matbaacılığı tarihini yazabilmek için herkesin dağarcığındakileri ortaya dökmesi, en ufak bilgi kırıntılarının bile atlanmayarak değerlendirilmesi gerekmektedir.”
Yazar, bu kitapta üstüne düşeni yapmış görünüyor.