Gürcistan’ın en büyük basım işletmesi Sharavandi’nin ikinci Komori Lithrone 70×100 H-UV yatırımını Aras Makina Genel Müdürü Hamdi Kaymak’la konuştuk.
- Gürcistan’ın en gelişmiş matbaası Sharavandi yeni bir makina yatırımı kararı aldı ve yine Komori’yi tercih etti. Sipariş edilen yeni 6 renk+lak, Lithrone G40A H-UV’nin yapılandırılmasında hangi yeni özellikler yer alıyor?
Makina, G serisinin daha geliştirilmiş ve yüksek otomasyonlara sahip ‘’Advance’’-GA modeli. Yine kombi, yani hem konvansiyonel hem H-UV baskı yapabilen bir makina. 75×105 ebadında ve 16.500 tabaka/saat hızında hem konvansiyonel hem de H-UV mürekkeple baskı yapma imkânı olan bir teknoloji. KOMORI G640A modelinde daha önce opsiyon olarak sunulan birçok teknoloji standart olarak sunuluyor. Örneğin ‘Air Preset’ teknolojisi ile giriş ve çıkıştaki tüm hava ayarları saklanabiliyor, aynı iş tekrar geldiğinde bu ayarlar otomatik olarak çağrılabiliyor.
İlave olarak PDF Comparator yazılım ve tarama sistemini ekledik. Bu, PDF dosyaların kontrolünü sağlayan bir teknoloji. Baskı öncesinden gelen PDF bilgilerini basılan tabakalarla karşılaştırıp onun raporlamasını yapan bu sistem henüz Türkiye’de yok. Sistemin bir de donanım tarafı var. Bizim renk okuma yönetim sistemimiz- PDC-SX üzerinde çalışan özel bir scanner sayesinde baskısı yapılan tabakanın tamamı taranarak ve hafızada bulunan bilgilerle karşılaştırma yapılarak hem tekst hem de renk ayarları otomatik olarak kontrol edilebiliyor.
Sharavandi Gürcistan pazarında etiket yoğunluklu çalışıyor ve ambalaj üretimi gerçekleştiriyor. Bu yeni yatırımla birlikte ilaç kutuları üretimini de hedefliyor. Makinaya dahil edilen PDF Comparator sayesinde ilaç kutularının üzerindeki yazıların noktasından virgülüne kontrolü sağlanacak.
Makinanın son ünitesinde hem yekpare lak hem de kısmi lak basılabiliyor. Sharavandi bunun için, baskı öncesi yatırımları ile kendi flekso kalıbını da üretebilme şansına sahip. Kısmi lakta yazılar dahil istenilen incelikte lak uygulaması yapmak mümkün. Lak kalınlığını belirleyen kullandığınız aniloks merdane. Şu anki teknoloji ile metre kareye 2,5 – 6,5 gram arasında lak atma opsiyonlarına sahibiz.
“Rekabetçi tavrımızı korumak için yüksek otomasyonlu makinaları tercih etme zorunluluğumuz ortada”
- İç piyasaya dönersek bundan sonra nasıl bir gelişme bekliyorsunuz?
Pandeminin başlangıcında katalog, broşür basan matbaacıların işlerinde yavaşlamalar gözlendi. Sonradan toparlanma olsa da önceki kapasite seviyeleri için biraz daha zamana ihtiyaç var görünüyor. Bununla birlikte ticari matbaacılıkta, özellikle kitap üretimi yapan matbaaların bu süreçte iş kapasitelerinde ciddi bir artış oldu. İhracata yönelik çalışan matbaalarda da kapasite kullanım ve ihracat oranlarında artış olduğunu söyleyebiliriz.
İç piyasada, pandemi koşullarında, ambalaj ve etiket matbaacıları için negatif etkilerden bahsetmek doğru olmaz. Tam tersi tek kullanımlık üretimde büyük artışların olduğu bu dönemde ciddi büyüme kaydeden firmalar oldu.
Bu dönemde, ihracatta ambalaj alanındaki rekabetçi konumumuzun yanı sıra ticari matbaacılıkta da (özellikle Avrupa pazarında) ciddi yol aldığımızı gözlemledik.
Rekabetçi tavrımızı koruyabilmek için verimliliği ve kaliteyi öncelikli tutan yüksek otomasyonlu makinalarla üretimi tercih etme zorunluluğumuz ortada. Bu sebeple önümüzdeki dönemde (ki bunun yılın son çeyreğinde başlayacağını öngörüyoruz) bu alanda yeni teknoloji makine yatırımlarında bir artış olacağı beklentisi içindeyiz. Beklemeye alınan, iptal edilen bazı projelerin tekrar hayata geçirileceğini düşünüyoruz.
- Etiket ve ambalaj yatırımlarının öne geçtiği bu dönemde Aras Grup’un satış stratejinde bir değişme var mı?
Biz hem kültürel değişimi hem de üretim trendlerindeki değişimleri takip etmek durumundayız. Buna yönelik olarak satış stratejilerimizde bir farklılık kısa vadede görülmüyor. Uzun vadede etiket ve ambalaj üretimine yönelik yatırım talebinde daha hızlı, ticari matbaalarda daha yavaş artış olacak. Ancak etiket ve ambalaj kadar olmasa da ticari tarafta da ihracattaki rekabetçi pozisyonu korumak ve geliştirmek için yüksek otomasyonlu yeni teknoloji makine yatırımı zorunlu hale geliyor. Bu alanda da talebin artacağını düşünüyoruz.
“Komori’nin dijitalde
hedeflediği pazar çok yüksek kalite ve verimliliği hedefleyen matbaacılar”
- Komori’nin dijital baskı makinelerini Türkiye’de yakın zamanda görecek miyiz?
Komori’nin hedeflediği pazar profesyonel dijital üretim yapan hem çok yüksek kalite hem de yüksek verimliliği hedefleyen matbaacılar.
50×70 pazarında Komori, IS 29 modeli ile Avrupa’da ve dünyanın diğer pazarlarında önemli kurulumlar yaptı ve pazar payı anlamında çok hızlı yol kat etti. Samimi olarak bizim beklentimiz Türkiye pazarında da bu dijital tercihin hızla yükseleceği şeklindeydi. Dijital, kalite ve verimlilikte çok yol kat etmesine rağmen Türkiye’de biz konvansiyonel üretimde çok düşük tirajlarda da ekonomik üretimi devam ettirme imkânına sahibiz. Bir de Türkiye’deki üretim maliyetleri ile dünyadaki, özellikle Avrupa’daki üretim maliyetleri arasındaki farklar nedeniyle Türkiye’de biraz daha yavaş ilerleme var.
Geçtiğimiz yıl lansmanını yaptığımız nano mürekkep teknolojisine sahip 70×100 NS 40 makinemizin de ticari satışına başlandı. Ama hem makine yatırımı hem bahsettiğim üretim maliyetlerinin istediğimiz seviyelere gelmesi biraz daha zaman alacak gibi görünüyor.